Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ačkoliv populární pražský divadelní komik Vlasta Burian byl častým hostem ve filmových ateliérech ještě v době němého filmu, teprve zvukový film dokázal úspěšně využít mnohostrannosti a výjimečnosti jeho talentu, jehož nedílnou součástí byl slovní projev, muzikálnost a nesporné nadání k imitacím všeho druhu. Hned jeho první zvukový film z roku 1930 C. a k. polní maršálek, který režíroval Karel Lamač, se stal hitem. Diváci se hrnuli do kin nejen proto, aby z plátna uslyšeli českou řeč, ale hlavně aby uviděli a uslyšeli Vlastu Buriana, který zde přesvědčivě dokazoval, že teprve dar řeči z něj dělá prvotřídního komika a znamenitého herce. Předlohou filmu se stala fraška E. A. Longena, komedie o setníku Františku Procházkovi, který využije situace a vyzkouší si maršálskou uniformu. Je tak považován za vrchního velitele rakouské armády a způsobí u zapadlého útvaru v Haliči nevýslovný poprask. Filmový přepis překypoval situační komikou i slovním vtipem, umocněným režijními nápady. Film přesvědčivě dokázal, že čeští tvůrci si rychle osvojili nejen novou technologii, ale že našli i adekvátní filmovou řeč. Umělecký úspěch se zde snoubil s mimořádným úspěchem technickým i diváckým. (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem a byl jsem spokojen, nad míru co jsem očekával. Proč? Pan Burian opět předvedl pořádek, jak jsem již předznamenal v To neznáte Hadimršku. Tentokrát to snad bylo ještě silnější stylem výhružek, typu: Jestli to prozradíte, tak vás nechám zastřelit kanonem. V dnešní době již můžeme závidět procesí, jaké se vytvořilo kolem polního maršálka. Všechny ženy si vzali to nejlepší oblečení, protože to byla kulturní událost. Všimněte si a podívejte se na místa narození herců. Všichni se narodili v Rakousku-Uhersku. A právě tak skvěle nám zdokumentovali svoji dobu, nám jejich potomkům. Snad i my se dobře zhostíme podané ruky a dál poneseme číši, kterou nám tak skvěle vymodelovali a připravili ve světě filmové kultury první a nejlepší čeští herci v čele s panem Burianem, Plachtou a dalšími. Tento film mě závěrem velmi potěšil, neboť dopadl shovívavě a přiměřeně. Obludný a podlý špion byl nalezen. 4 hvězdy a klobou dolů... ()

El-Barto 

všechny recenze uživatele

"Co čumíte jako zmrzlá jitrnice v průjezdě!" A spoust dalších výborných hlášek z úst Vlasty Buriana v téhle sice moc neoriginální, ale pořád hodně zábavné komedii. ()

t0ny 

všechny recenze uživatele

Příběh záměny s vyšší autoritou, která je v podstatě stejná v případech Hrdinného kapitán Korkorána a Revizora, opět oživuje přirozeně komediální Burianův výstup a jeho úžasné výrazové schopnosti, které si tak často notovaly s Lamačovou režií a Wassermannovým scénářem. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Těžko posoudit, jestli se jedná o první takzvaný převlékací film, ale faktem je, že tento námět byl později použit nesčetněkrát a používá se dodnes. První zvukový film Vlasty Buriana, a také první role postav v uniformě, který ve své době předčil očekávání. Údajně byl jeden z nejúspěšnějších evropských filmů a co si budeme povídat, svým humorem pobaví i dnes. Zub času samozřejmě filmový pás tak zaneřádil, že je div, že se na to dá ještě vůbec koukat. Mnohé scény nezapřou přílišnou divadelnost, ale tady nejde tak ani o děj, jako o dialogy. A na ty byl Vlasta Burian skutečně machr. Právě zvukový film jeho herecké umění a hlavně komediální talent značně povýšil. "Co na mě čumíš jak tajemný hrad v Karpatech? Ty nevíš, kdo jsem?" Jedna z mnoha nestárnoucí hlášek, která i přes ta ohromná léta jejich stáří stále pobaví. A o co tady vlastně jde? Vysloužilý setník František Procházka neodolá pokušení a oblékne si uniformu vrchního velitele rakouské armády. A jak už to tak bývá, je za něj skutečně považován. A tak se začnou dít věci. "Tohle je regiment? Tohle je horda splašenejch guvernantek!" Plejáda humorných situací a k tomu dodnes známá písnička, která svým způsobem započala tradici Burianových filmů. Z počátku v každém nějakou má. A platí filmový fakt. Kdo z českých diváků nezná C. a k. polního maršálka, jako by nebyl. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Milý průkopnický film české kinematografie, jehož nedokonalosti vůbec nesnižuji kvalitu z požitku. I oko nepříliš pozorného diváka pozná znatelný přechod mezi němým a zvukovým filmem. Ze "studijního" hlediska to je však zajímavé pozorování. Stejně jako ranné výkony hvězd českého prvorepublikového filmu - Theodor Pištěk, Čeněk Šlégl, Jaroslav Marvan, Vlasta Burian aj. - tedy výborně poskládaná skupina herců, která se později potká ještě v mnoha filmech. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Tradiční Vlasta v záměnové roli. Komedie nepostrádá skvělé písničky, ale celkově se nejedná o jednu z nejpodařenějších Burianových komedií. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Na jeden z prvních Filmů Vlasty Buriana jsem se velmi těšil. Bohužel to nedopadlo podle mých představ. Vůbec mi nevadí staré komedie, ale tohle byla ohromná nuda. Když si vezmu, že z tématu C. a K. si dá krásně střílet, např.Švejk. Tak je to prostě zklamání. Vlasta Burian sice dělá co může, zpívá, blbne, ale ani jeho přísný pohled nedokáže zvýšit mé hodnocení. ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Srdcovka, tenhle film si vždycky rád znovu pustím už jen kvůli té dobové atmosféře a kvůli výborným hereckým výkonům prakticky všech zúčastněných. Zásadní dílo naší národní kinematografie a zároveň takové okénko do historie našeho herectví vůbec. Nízké hodnocení nechápu, pro mě jde o nadčasovou komedii, která dokáže pobavit i více než po stu letech. 5/5 ()

Astrebleue 

všechny recenze uživatele

S porovnáním s jiným Burianovými filmy je tenhle malinko slabší.Ale pořád si na něj ráda udělám čas.Jo ten ,,c. a .k polní maršálek má hlavu jako esšálek"... ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Tento kousek je pro mě jedním z nejslabších filmů Vlasty Buriana. Kdyby tam nehrál Čeněk Šlégl, snad bych jednu dokonce i ubral. Nedokážu pochopit, jak je možné, že popularita tohoto kousku vedla ještě k natočení samostatné polské verze, s totožným dějem v totožných kulisách... Přiblblý prvoplánový humor korunovaný nebetyčně pitomou postavou pucfleka Cepla. ()

WScully 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie s prostinkým dějem, kde hlavním tahounem je především Vlasta Burian. S tímto očekáváním jsem se do filmu pustil a dostal jsem přesně to, co jsem očekával. Burianovy exhibiční výstupy, byť proti jeho dalším filmům kratší, nicméně neméně zábavné. Líbila se mi i vděčná linie s manželskou tématikou - manželka hlava rodiny a manžel - excelentní Theodor Pištěk - pod pantoflem. Zkrátka a dobře film na oddech. Jen škoda, že zde nebylo více dialogů a komediálně vypjatých výstupů. Nesmíme zapomenout na titulní skladbu, která se stala pro tento film charakteristickou hymnou a pro milovníky starých písní a Vlasty Buriana klasikou. ()

fantomas19 

všechny recenze uživatele

** Vlasta Burian ** polní maršálek na inšpekční ceste, špión a vojenské cvičenie, kabaret * Československá komédia z roku 1930, ktorú natočil Karel Lamač, je príbehom inšpekcie vo vojenskom útvare. František Procházka (Vlasta Burian) je penzionovaný vojak, prichádza za synovcom Rudym Ebrlem (Jiří Hron). František Procházka, srdcom stále vojak, nájde uniformu c. a k. polného maršálka a uskutoční plánovanú inšpekciu - vyhlási vojenské cvičenie, vedie reč k dôstojníkom, odhalí špióna, ale aj povečeria s veliteľom Přecechtělom (Theodor Pištěk) a jeho rodinou - manželkou (Helena Monczáková) a dcérou Lili (Máňa Ženíšková) a pomôže synovcovi k zasnúbeniu s Lili. Film je skvelá komédia s brilantným vtipom a komikou geniálneho Vlastu Buriana. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Ano, Vlasta natočil ještě lepší veselohry, ale právě tato je pramáti všech ostatních. Není tak vypilovaná jako některé pozdější, ale začátek zvukové kariéry krále komiků to byl parádní. ()

Metalicum 

všechny recenze uživatele

Lamač se od začátku filmu satiricky pouští do vojenské vrchnosti a celého vojenského systému. Zobrazuje člověka, který vyšoupnut z celého sytému rozkazů a nařízení prožívá "životní krizi, ze které se může dostat jenom návratem k vojenské službě. Ve své kůži se cítí jenom sám ve svém poslušném světě nebo mezi kumpány v hospodě, kde se zachovává určitý systém, ve kterém je nahoře. Poté se mu naskytne se mu příležitost ještě jednou obléct uniformu a splnit si své sny... Film ukazuje určitou hloupost celého vojenského systému, ukazuje neupřímnost a pouhou formální stránku mezi vojáky. Nejvíce se pouští do samotného velení, a to už titulní písní, nebo třeba hláškou : "Diť nemůžu mít rozum když jsem polní maršálek." Snímku samozřejmě převažuje humorná stránka, a tak veškeré rýpání a odsuzování je zobrazeno humornou formou. Tím chtěl podle mě autor ukázat, jak přílišná snaha o podbízení nadřízeným působí humorně. Motiv záměny není u Buriana ničím novým (Přednosta stanice, Revizor), jeho herectví je opět skvělé. 75% ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Pan Burian ve svém prvním zvukovém filmu skvělý, ostatní také. Středně těžkotonážní komedie se zajímavou zápletkou. ()

Reklama

Reklama