Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ačkoliv populární pražský divadelní komik Vlasta Burian byl častým hostem ve filmových ateliérech ještě v době němého filmu, teprve zvukový film dokázal úspěšně využít mnohostrannosti a výjimečnosti jeho talentu, jehož nedílnou součástí byl slovní projev, muzikálnost a nesporné nadání k imitacím všeho druhu. Hned jeho první zvukový film z roku 1930 C. a k. polní maršálek, který režíroval Karel Lamač, se stal hitem. Diváci se hrnuli do kin nejen proto, aby z plátna uslyšeli českou řeč, ale hlavně aby uviděli a uslyšeli Vlastu Buriana, který zde přesvědčivě dokazoval, že teprve dar řeči z něj dělá prvotřídního komika a znamenitého herce. Předlohou filmu se stala fraška E. A. Longena, komedie o setníku Františku Procházkovi, který využije situace a vyzkouší si maršálskou uniformu. Je tak považován za vrchního velitele rakouské armády a způsobí u zapadlého útvaru v Haliči nevýslovný poprask. Filmový přepis překypoval situační komikou i slovním vtipem, umocněným režijními nápady. Film přesvědčivě dokázal, že čeští tvůrci si rychle osvojili nejen novou technologii, ale že našli i adekvátní filmovou řeč. Umělecký úspěch se zde snoubil s mimořádným úspěchem technickým i diváckým. (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

henrycruel 

všechny recenze uživatele

Ve svém prvním zvukovém filmu Burian exceloval. Ostatní herci se bohužel moc nepředvedli a scény s nimi kazí celkový dojem. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nebýt Vlasty Buriana asi bych šel s hodnocením níže. Kromě chytlavé písničky, která film provází, totiž chybí více komediálních scén. Vzhledem k tomu, že se film odehrává ve vojenském prostředí se tomu nelze ani příliš divit. Nicméně V. Burian film silně táhne. Ne, že by tomu snad v jeho jiných filmech bylo jinak, v lepších filmech, ve kterých hrál, mu ale značně sekundovali i další velké herecké hvězdy. Zde je na veškerou práci sám. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian v jednou z prvních plně zvukových filmů válí, což zastíní fakt, že film nemá téměř děj a je vlastně jen sledem několika komických scén. Ostatní postavy nejsou nijak důležité, zatímco Burian získává veškerou pozornost pro sebe. Nebylo to rozhodně špatné, ale věřím, že kromě titulní písničky za chvilku zapomenu, o čem to bylo. ()

SuzukiZ 

všechny recenze uživatele

Dalsi usmevna komedie s Vlastou Burianem.. Jenom ten konec mi prisel trochu naivni - polni marsalek se ani nerozlobil.. Ackoli proc ne, ma to byt odlehcena komedie.. Druha vec, kterou bych ve scenari trochu omezila, jsou pisnicky. Ano, cely film byl zalozen na jedne pisnicce, ale kdyz co 10 minut nekdo zpiva (vsemozne pisnicky, ne jen tu ustredni).. Stare filmy mam rada, jen tem pisnickam asi nikdy neprijdu na chut.. ()

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

Nu. Nemůžu říct, že by to bylo úplně nejhorší. Nicméně jsem se několikrát přistihla, že se nudím. Dlouhou dobu mi nebylo jasné, co je hlavní pointa filmu... a po tom, co mi to došlo, jsem byla poněkud zklamaná. Rozhodně po takovémto druhu filmu nežádám spletité osudy a dramatické zápletky, ale stejně se mi to tady zdálo málo... Lili a Rudi mi přišli jako umělá nahrážka, kterou byla doplněná chybějící romantická část - čili, měli velice málo prostoru a pro zápletku pramalý význam. I když, znovu podotýkám, to nebylo nejhorší, pokud budu chtít v budoucnu vidět Buriana, šáhnu stoprocentně jinam. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 3/10 ... Vizuální stránka: 4/10 ... Soundtrack: 4/10 ... Didaktický potenciál: 2/10 ... Celkový dojem: 3/10. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Klasická predvojnová Burianovka so zámenou postáv. Zápletka nie je veľmi originálna. Za všetkým je samozrejme žena a milostné pletky obalené ľahkým vojenským humorom. Burian sa občas správa na svoju rolu príliš ležérne ale vtipy mu idú. Prekvapivo v nemčine. 70% ()

zeromen 

všechny recenze uživatele

Sice má Burian lepší filmy ale i tento nemá chybu. Bavil jsem se a to je hlavní. Určitě patří do zlaté síně československé kinematografie. ()

Jorge K 

všechny recenze uživatele

Taky žádný šlágr, ale jde to, pár scén je výborných. Akorát nevím, kam strčili toho Marvana, sotva se zjevil, už se neobjevil. ()

Reklama

Reklama