Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Ducháček opravdu umí vše zařídit - s notnou dávkou humoru a nezištné lsti - a dokáže přitom náramně zvednout mandle nejedné osobě, avšak ve výsledku mu mohou býti všichni vděční. Ducháček je hereckým koncertem Vlasty Buriana, který byl v tomto případě spíše upovídaný a nesázel tak moc na fyzické herectví jako u Přednosty stanice či U pokladny stál... Nejvíce mě pobavily scény s pitím vína a černohumorně laděnou aukcí majetku. Měl jsem snad jen subjektivní problém s rodinou Rispaldiců, kteří byli opravdu jedna velká nevděčná a snobská banda, která měla opravdu velké štěstí, že narazila právě na Ducháčka. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Hej hou, zdraví vás Vlasta. Pýtate sa, že ktorá Vlasta? No predsa Vlasta Burian! Na začiatku druhej svetovej vojny, v júni roku 1938, sa Josef Vlastimil Burian predstavil v jednej zo svojich najvýraznejších a najznámejších filmových úloh. Stvárnil postavu Jana Ducháčka, prefíkaného a flexibilného zamestnanca advokádskej spoločnosti, ktorý je silne loajálny svojmu nadriadenému doktorovi Jiřímu Fauknerovi. Má vynikajúce pracovné výsledky a pomôže mu aj vtedy, keď sa tento právnik zapletie do patálie zadĺženej, skrachovanej šľachtickej rodiny. Dá sa na neho spoľahnúť, "Ducháček to zařídi". Táto stará čiernobiela komédia bola inšpirovaná divadelnou hrou "Konto X". Jej filmovú adaptáciu natočil režisér Karel Lamač. *** ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tak buď jsem důsledný, anebo nedůsledný, ale když je někdo důsledně nedůsledný, tak prosím jaké z toho jsou důsledky!“ Nepostradatelný Ducháček, který nakonec opravdu všechno zařídí, patří k dalším velmi vydařeným Burianovým postavám a hereckým exhibicím par excellence. A jakmile je na scéně, film moc baví. Ale v tom je právě i ten největší problém snímku. Filmy s Burianem mají obecně ten neduh, že jakmile komik není na scéně, příliš srandy si publikum neužije. A v tomto případě to bohužel platí dvojnásob, protože jakmile Ducháček zmizí ze záběru, jde o poměrně nevtipnou věc, tím spíš, že jediné 2 další zábavné postavy (nerozvedený pár Trégla a Blažkové) se vyskytují právě jen ve scénách s Burianem. Ten spolu s podařenými frky, hrátky s češtinou a dialogovými výměnami naštěstí film navzdory slabším místům táhne a hlavně díky němu hodnotím slušnými 4*. „Že byste šla do šatny nějak…?“ - „Věšet kabáty?! To se raději pověsím sama!“ - „To je dobrej nápad! A my vám řekneme kde. A máme vo ni postaráno.“ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Srdce mi to může utrhnout, ale víc u vás štemplovat nebudu." Tak to je ptáček pan Ducháček a abych to tak trochu ventiloval, tak bílkoviny, cukr i aceton jsou u mě zatím v normě. Ovšem s bránicí mám trošku problémy, protože se mi ji Ducháček často pokoušel natrhnout smíchem a nejen tím, kterak by si vydržoval tu slavnou hollywoodskou hvězdu Rintintinu. Pokud zkrátka budu někdy mít finanční problémy, tak vím, koho mám vykopat z hrobu, aby mi je vyřešil. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Stará česká klasika postavená na neuveriteľnom hereckom talente Vlasty Buriana. Ide o humor slovný, situačný, ale niekedy stačí aj jeho mimika. V tomto filme na jeho výkon nestačí príbeh JUDr. Fauknera a jeho snahy zachrániť skrachovanú rodinku aristokratov (všetko kvôli láske k Júlii) a ani výkon ostatných hercov. Napriek tomu sa na film dá pozerať x-krát a aj keď len kvôli samotnému Burianovi... "Tohle, to je bůžek? (soška Budhu) To není milostpaní?" a množstvo, veľké množstvo ďalších gagov... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Zámeček zchudlé rodiny Rispaldiců je Zbraslavský klášter. Jedná se o cisterciácký klášter na území dnešní pražské čtvrti Zbraslav založený králem Václavem II. nedaleko soutoku řek Vltavy a Berounky. Po zrušení kláštera a přestavbě bývá objekt označován také jako zámek Zbraslav nebo Zbraslavský zámek. (sator)
  • Na premiéře filmu byl i tehdejší ministr národní obrany František Machník, po kterém Vlasta Burian (Ducháček) chtěl, aby jej přijal do důstojnického sboru. Pan ministr souhlasil a jmenoval jej poručíkem kavalérie. (kosticka7)
  • Originálne je na tú dobu úvod filmu, namiesto obvyklých titulkov vidíme tváre autorov a hercov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama