Reklama

Reklama

Před čtyřmi lety nás dinosauři porazili. Alespoň na Isla Nublar, exotickém ostrově, kde prosperoval unikátní zábavní park Jurský svět, než se jeho exponátům podařilo utéct z klecí. Ve finále jednoho z nejúspěšnějších filmů všech dob opustili ostrov poslední lidé a nechali ostrov napospas prehistorickým tvorům. Jenže teď se za nimi musí vrátit. Proč? Protože na ostrově se probudila tamní sopka a dinosaurům už podruhé v dějinách hrozí vyhynutí. Claire (Bryce Dallas Howard) se z upjaté manažerky parku proměnila v aktivistku, která je chce za každou cenu zachránit. A Owena (Chris Pratt) na ostrov žene touha najít a spasit Blue, inteligentního ještěra, jehož dokázal vychovat a částečně vycvičit, a po němž se po zániku parku slehla zem. Na Isla Nublar jim však nehrozí jenom sežrání, zašlápnutí či spálení tekoucí lávou. Hned po příjezdu se stanou očitými svědky a nedobrovolnými aktéry falešné hry, která v konečném důsledku může změnit život na celé planetě a vrátit ho o pár miliónů let zpátky. (CinemArt)

(více)

Recenze (921)

verbal 

všechny recenze uživatele

Prostě takový normální Juráč, kde je nejhnusnější obludou Howardoceratops, který se zase celou dobu urputně snaží sežrat Marka Taclíka. Opravdu nevím, co ta místní Assvenžry pětkující partička pižmo dštících kokotích paleontrozumbradů v podstatě od fantasy konceptu druhohorních ještěrek na izolovaném ostrově jako čekala? Strašlivou mluvící bubuhlavu z kosmu a kohortu létajících brontobuzíků v pitkáčích a pastelových pelerínkách? Už od počátků se celý Parkosvět vyvíjí jedině tak, že každý díl prostě tasí nějakého nového Zprdelesaura, hrozivějšího, pažravějšího a ajnštajnovatějšího než kdy předtím, chudák Téčko už je tak jen ňuňavý domácí mazlíček, Raptoři aportují, dávají pac, šukají vám nohu a sem tam si cvičně spočtou nějakou tu kvantovou rovnici, no a hloupí býložravci jsou jen do počtu, aby mohli smutně kvílet a pateticky chcípat za monumentálního fidlingu. Nic víc, nic míň. No a co, pořád je to skvěle udělaná, svižná áčková zábava, neopírající se o slaboduché omalovánky pro debily. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Notně nudnej koncept, kterej kombinuje nouzi Ztraceného světa s PG-13 variací na vyvražďovačku. Realizace je ale vesměs povedená, řemeslně silná, se super triky i šikovným hororovým pomrkáváním. Trojka ale musí být mnohem lepší. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Po tak svěžím začátku rozhodně propad, ale nic moc víc. Jeff Goldblum jen na začátku a na konci, co se týče dalšího obsazení, dost dobří záporáci. Film je hodně komorní, první třetina na ostrově, další dvě v jednom domě. S pár nelogičnostmi se dá počítat, horší jsou ty pokusy o dějové zvraty (klonování). Dozvěděl jsem se zřejmě ne novinku, že od začátku bylo počítáno s trilogií, uvidíme, co bude v závěrečném díle. Co už je jasné teď, že tvůrcům vyjádření osudovosti člověk versus příroda jde ze všeho nejméně. Postupují příliš pateticky. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hollywoode, Hollywoode, kam kráčíš ? Vzpomínám si jako kdyby to bylo včera, sedím v kině s hubou dokářán, hltám tu Spielbergovu nádheru a žasnu a žasnu. To bylo ale bohužel včera a to ještě "jako včera", to co bylo dneska bylo bláto. Je hezký nechat dvacet minut efektivně vybuchovat sopku, hrát si stíny všech možných ...saurů a být stomatolog jsem z tolika záběrů na ..sauří zuby úplně odpáranej, ostatně on i obvoďák si přijde na svý, tolik pohledů do otevřených sauřích hub nezažije ani v době chřipkových epidemií, ale k čemu to? Kde je to snílkovství kluka filmaře, kde jsou ty nápady ? Dát do filmů digitální efekty ještě neznamená, že film bude mít duši. Scény které dopadnou tak jako ve 100 +1 jiných filmech. Hlavní hrdinové bez charismatu, myšlenový IQ scénaristů na úrovni fotbalistů. Zatím největší kino zklamaní tohoto roku. Jo a je tam potitulka, tak seďte na prdeli až do konce. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Je to tak predvídateľne hollywoodsky blbé, ale zároveň plné zábavných nápadov, dynamické, niekedy vtipné, niekedy fest napínavé (koniec v sídle je miestami nefalšovaný horor s obstojnými ľakačkami a bola sranda sledovať, ako deti v kine hádzalo o sedačky) a celé zručne natočené (Bayona si Spielberga a špeciálne prvý Jurský park poctivo naštudoval). Spokojnosť. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Když napíšete něco tak dokonale blbého, děláte to buď z neschopnosti, nebo s tvůrčím záměrem. Klaním se k druhé variantě, protože Bayona ví, kde leží jeho hororové kořeny a tak svižně vodí kameru i triky, přičemž herci deklamují jak o život a zařezávat klišé do sedačky před sebou vás přestane po hodině bavit. Ale ta lehká žánrová odbočka se zaklapnutím vrat na trajektu tomu prospěje, a i když se neděje žádné překvapení, chvílemi je to fest napínavé a krvavé, co jenom rating dovolí. Provazce deště už jsou pasé nějaký ten pátek a 20 minut bych bez milosti nechal spadnout na podlahu střižny, ale pocit vysokooktanové jízdy, kde funguje bombardování lávou i plížení ve tmě, která vcelku slušně dojíždí ještě pár hodin po vylezení z kina, to nakonec spláchne. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Spotřební doba si žádá spotřební zboží. A bohužel v posledních nejméně 10 letech se řada spotřebního zboží objevuje i mezi filmy. Každý dobrý (nebo aspoň relativně dobrý) film je třeba vykompenzovat nejméně tisícovkou těch méně koukatelných či přímo životu nebezpečných. Jurský svět nr. 1 byl osvěžující a zdařile recykloval téma dinosauřího světa, jeho pokračování ovšem už působí z větší části jen jako snaha využít již namodelované a vyrenderované dinoše k zaplacení luxusní all-inclusive dovolenky hollywoodských magnátů někde v Marsa Alam anebo spíše na Marsu. Během pokusu o záchranu dinosvěta je třeba vystavět nejméně jeden obří oslí most a použít osvědčená klišé v množství větším než velkém, aby bylo zdárně dosaženo cíle v podobě co největšího zisku (platí pro děj i skutečný život). Největší sympatie tak získávají dinosauři, kteří ze svého kouzla (na rozdíl od lidských hrdinů) neztratili nic. Shrnuto - po zhlédnutí JS:ZŘ ve vás zůstane pozitivní zážitek jen o málo delší, než ze včerejší vynikající večeře. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na rovinu říkám, že jsem nic nečekal a spíš se přikláněl k průseru. Nakonec to byla solidní popcornovka. Chris Pratt a Bryce Dallas Howard jsou dobrá dvojka. Ti, kdyby probíhali i tím nejnezábavnějším světem, tak jím to prostě budu žrát. Neurazilo mě to, příjemné dobrodrůžo s ne úplně vyváženým množstvím digitálu. Nic horšího oproti tomu, co dnes Hollywood vypouští běžně do světa. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem vcelku rád, že to mám za sebou. Druhý Jurský svět není špatný film, ovšem od blockbusteru za 170 milionů tak nějak automaticky čekám, že bude vypadat dobře, předvede dost atrakcí na to, abych se vyloženě nenudil, a zahrají si v něm schopní herci. To všechno tu je, ale odmítám to brát jako pozitiva, která by film dostala do nadprůměru. Tohle prostě u podobného filmu očekávám. Potíž je, že druhý Jurský svět nic jiného než tyhle „povinné“ propriety nenabízí. Velkolepá akce na ostrově Isla Nublar je fakt epická, ale dokonale chladná. Člověk ví, že když jsme v půlce, nikdo z hrdinů nemůže přijít k úrazu a o mdlé vedlejší postavy "geek a drsná vědkyně" jsem strach fakt neměl. V půlce navíc tvůrci přehodí výhybku a začnou se tvářit jako variace na Vetřelce. Bohužel s ratingem PG-13, nezajímavým monstrem (oproti tomu, co předváděl Indominus Rex minule, je tohle fakt směšná potvora) a pořád stejně nudnými postavami. Řemeslo a kvality, které se dají pořídit za blockbusterový rozpočet, tu jsou. Ale kdybych měl tvrdit, že bych si z druhého Jurského světa chtěl pustit nějakou scénu znovu, tak bych kecal. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $170miliónovTržby USA $416,769,345Tržby Celosvetovo $1,308,534,046Tržby za predaj Blu-ray v USA $40,904,249Tržby za predaj DVD v USA $15,360,890║ Ďalšie zbytočne prepálené pokračovanie, ktoré sa zverilo do nesprávnych rúk. Tvorcovia natočili povrchnú zlátaninu, bez nápadu. V podstate okopírovala sa dejová kostra z Jurského Parku: Stratený svet a vznikol takýto nesúrodý paškvíl. Kde si človek môže vybrať, ktorú postavu pre svoju otravnosť bude viac nenávidieť. Najhoršie je že v tomto už nemá čaro ani ústredná dvojica aj keď sa ako tak snaží. Naivita na každom kroku láme väz tomuto nešťastnému nepodarku. Človek už ani nevie a ani nechce veriť keď vytvoria mutáciu dinosaura že Indoraptor, či čo to ako malo byť, fakt otravné. Proste tu zlyháva všetko, najhoršie dopadajú nasilu napchané emócie. Málo len potešia hrátky s tieňmi. Nádych hororu v poslednej štvrtine má niečo do seba ale v tomto celku to nie úplne funkčné. A nejaké to 3D tu ani nie, aspoň som nič zvláštne nepostrehol. Jednoznačne najslabší diel tejto série. /videl v kine 3D verziu: 40%/ __/videl v kine 2D verziu: 45%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Sirotčinec pro dinosaury aneb scénář, který marně spojuje nepasující dráty a režisér, který usilovně vytváří neexistující napětí. Jurassic Fail. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jurský svět zůstává nenáročnou rodinnou zábavou se spoustou dinosaurů - nic víc, nic míň. Za sebe ale hlásím spokojenost a vlastně bych podepsal imfovu recenzi. Zatímco jednička byla velká nostalgická pecka, dvojka je mnohem obyčejnější a komornější (jak jen to u tak drahého filmu jde), a snaží se všechno řešit trochu jinak. Pořádný horor z ní Bayona rozhodně nevyždímal. Svižný popcorn však rozhodně zvládnul, a i když jsme o úroveň pod minulým dílem, rozhodně jsem neměl klasický "spotřební" dojem. Talentovaný Španěl naopak vypiplal spoustu scén a hraje si se záběry a s emocemi, jak jen to jde. Slabiny filmu tak spočívají čistě v tom, že mu chybí překvapení a navíc má velice jasné mantinely, v nichž se nepohybují žádné postavy z ranku "větší než život". Prim tentokrát hrají spíš dinosauři, jimž se film věnuje opravdu poctivě. V ideálním případě se tak ve trojce vrátí stará garda (no tak!) a konečně dorazí to nejlepší z obou světů. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PŮSOBUJEME SI SVÉ VLASTNÍ VYHYNUTÍ…“ /// Taková klasika – celkem dlouhej (nutnej) (půlhodinovej) úvod a pak zpátky na ostrov. Tam nás čeká změť katastrofický akce, která je fajn, páč v ní hrají prim sopka, dinosauři a Pratt. Nic netrvá věčně a hned po ukápnutí slzy za padlého brontosaura se opět soustředíme na příběh, což je asi nutný, aby to jako vo něčem bylo. Ve finále neničíme přírodu (páč ta se zničila sama), ale barák a je to trochu dědinský (možná kvůli tý holčičce) a hlavně bez krve (možná kvůli těm ostatním holčičkám, který na to budou koukat). Není to trapný, možná ani blbý… jen mě to nefascinuje a ani tolik nebaví jako ten minulej Jurskej svět. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Ve sklepě mi chrní Indominus rex. 2.) Chtěl bych vidět dinosaury, kteří se chovaj jako Vetřelci. 3.) Thx za titule „JustMeeKatie“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Jako vždy skvělý!!! Parádní triky, dobré herecké obsazení... tedy až na ten štěk Jeffa Goldbluma :-) Jen bych film zkrátil na 90 minut. Ke konci jsem už umíral... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jurský svět patřil mezi nejočekávanější blockbustery léta,bohužel pohořel a vysloužil si největší zklamání roku. Colin Trevorrow svým debutem v roce 2015 potěšil většinu, nyní se sequelu ujmul zkušený režisér J.A. Bayona a paradoxně dopadl hůř, což je škoda, protože jeho předchozí Nic nás nerozdělí či Sirotčinec patří mezi povedené žánrovky. V sequelu nefunguje téměř nic. Chválit vizuální stránku nemíním, protože tohle byla samozřejmost a vlastně nic jiného chválit ani nemohu. Příběhově je film nezajímavý, zbytečně moc ukecaný s nezajímavými postavami ( Pratt už není sympaťák, ale leze krkem) T-Rex je ve filmu dohromady 2 minuty a finále, které by mělo být děsivé je spíše úsměvné a otravné kvůli malé holčičce, která piští asi půl hodiny vkuse. Jediná scéna, která stála za zmínku je výbuch sopky a útěk Dinosaurů, ale to od filmu, který stál 170 mega mi příjde poněkud nedostačující. Závěrečné sekundy hezky lákají na třetí díl, kterého se ujme znova Trevorrow, tak snad to dopadne lépe. Lepší průměr za návrat Dinosaurů byť zde až tak velký prostor nemají. Únavné, zdlouhavé, bez tempa,adrenalinu a napětí-Takovou ránu jsem nečekal. 60% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ve velkolepých momentech obrovský zážitek, v překvapivě komorním finále pak pocitově bezchybná kombinace pocty klasickému Jurskému parku a napravení všeho, co svého času nevyšlo Ztracenému světu. Zdánlivě nemožné sloučení dává ve výsledku s přehledem druhý nejlepší díl celé ságy, sebejistě nakračuje k trilogii a Chrise Pratta cementuje na pozici miláčka davů. 90% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Aký bol v r. 1997 druhý Jurský park, taký je o 21 rokov neskôr druhý Jurský svet: temnejší, pochmúrnejší, drsnejší. A najmä plný rozporov. Niektoré momenty za 4*, iné za 2*. Snímka sa na jednej strane dojemne lúči so starou trilógiu (mierumilovný brachiosaurus končiaci so srdcervúcim nárekom v plameňoch, zničenie jantárovej paličky). Na druhej sa k nej neustále otáča (cameo I.M., Hammondov obraz). Ústredný koncept je parádny: obchodovanie s dinosaurami a ich (ne?)spolužitie s ľudskou populáciou sú veci, s ktorými sa dá v budúcnosti skvele pracovať. 50-minútový „úvod“ z ostrova je epický, exotický a plný dobrého CGI a pôsobivých post-apokalyptických lokácií a dekorácií. Následne sa z toho prekvapivo stáva komorná hororová historka o ghost house, ale bez duchov, zato s dinosaurami. Jasné, nie je to čistý horor. To ani nie je pri hollywoodskom veľkofilme za 170 miliónov dolárov reálne. Ale je to nečakane atmosférické, ponuré, nebezpečne a temné. Samotný „zámok" je geniálny, záporáci šťavnatí (Levine, Jones, Spall). Páčila sa mi Blue, aj keď uznávam, že to s jej vzťahom k hrdinovi (a jeho pukačke) predsa len už prehnali, šlo to do rozprávky (alebo soft romantiky?). Rovina s Geraldine Chaplin (režisérovou dvornou herečkou) sa sem tak úžasne nehodí, až je super. No aj kebyže prižmúrim oči nad nesympatickým hlavným duom, nad odlfáknutým scenárom nemôžem. Nalodenie trojice v poslednej chvíli v nákladiaku: fakt si ten megakaskadérsky kúsok nikto nevšimol? Aha, nasadila si šiltovku, chápem, maskovanie. Ich nočná hra s T-Rexom nikoho nezobudila? Skutočne postavili komerčný park na sopke, ktorá sa mohla kedykoľvek prebudiť? Na velociraptorov z minulých dielov bolo treba brať pomaly raketomet, dnes do nich stačí RAZ streliť z pištole? A čo (inak skvelý) James Cromwell? Majiteľ prasiatka Babe je tu líčený temer ako Hammondov brat a pritom o ňom v pôvodnej sérii nepadlo ani slovo. To, že sa na to scenáristi vykašľali, krásne ilustrujú aj spôsoby, akými sa na zdraví a živote ohrození hrdinovia dostávajú z problémov. Sme v uzavretej miestnosti s krvilačným dinosaurom, ktorý nás ide zožrať. Čo teraz? Aha, rebrík! Uspávadlo pre dinosaura? Na nášho hlavného hrdinu po pár minútach prestane účinkovať, našťastie práve v momente, keď sa k nemu začne blížiť láva a on sa od nej (vďaka tomu, že sa mu do tela opäť vracia cit) strašne srandovne pohybuje preč centimeter po centimetri. Snímka je drsnejšia, ale prečo nie, štúdio si zjavne veľmi dobre uvedomovalo cieľovku a 8-ročné deti ňou určite neboli, čiže nečudo, že dinosaury mierne zdrsneli. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

A je to v píči, je to totálně v píči, sopka bude soptit a sauři opět vyhynou !! Kterej kokot je mrdnul na ostrov se sopkou? Já to říkala hned, že to je debilní nápad! Moment...fakt by šli zachránit? Tak se na to vrhneme, bando ! Mno a díky tomuto rozhodnutí můžeme sledovat jak Chris a sexy zrzka spolu s šukézní rákoskou a neskutečně otravným negre..eee...afroameričanem jdou zachránit Blue, strejdu T-Rexe a všechny ostatní ichtylosaury. Tentokrát na ostrově jako bonus nepobíhají otravný haranti (jeden neotravnej harant bude pobíhat až později v baráku) a Indulona Rex je nahrazen menším Záporákosaurem, kterej ale není o nic menší zmrd, ba možná, milé děti, je to svině ještě větší. Scéna kdy, se snaží dostat k dívence do postele a šukanuje jí svým mocným ocasem...to zní divně...každopádně je to hezká scéna (kurva, teď to zní, že jsem úchylná) . Hlavní záporák ale není nebohej dino, nýbrž kancelářská krysa a kokot od pohledu, kterýho jsem prokoukla hned, jak úlisně pozdravil naší zrzku. Měla jsem tak koho nenávidět, což je pro mě ve filmech smrtelně důležitý, a nadšeně jsem štěkala kdy a jak konečně zhebne. Sídlo, ve kterým se odehrává druhá půlka filmu, je celkem i bubu na naháněčku se Záporákosaurem, kterej, buddho div se, je extrémně alergickej na tu malou holku a tak se sere hlavně po ní. Nějaký ty komediální prvky tam sedly jak prdel na hrnec a konec byl krásně průserovej, takže po delší době zase téměř maximálně (u)spokojená rákoska. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší hororový expert obvykle s blockbustery pro popkornové publikum neztrácím svůj drahocenný čas, avšak tvorbu režiséra J.A. Bayony bedlivě sleduji již od jeho znamenitého hororového debutu s názvem El orfanato, a tak jsem dal šanci i této nenáročné podívané. A to v naději, že Bayona využije štědré dolarové injekce k vybudování obstojné atmosféry a tedy i restartu své po hříchu uvadající kariéry. Naděje bohužel zemřela po pár minutách. Nebýt vysokého rozpočtu, který se promítl do ucházejícího CGI, mohli bychom Jurassic World: Fallen Kingdom bez problémů zaměnit za jakýkoliv generický počin od studia Asylum. O napětí nezavadíme, akce uspává a hudba je povětšinou omezena na nekonečnou repetitivní smyčku bez jakékoliv relevance k ději. Scénáristé se vzmohli pouze na recyklaci staré látky, v důsledku čehož snímek zhruba polovinu stopáže připomíná remake filmu Lost World: Jurassic Park. Ve stupidnějším pojetí a se zcela nezajímavými až otravnými šablonovitými postavami, kterým přejete bryskní setkání s dinosauřím chrupem. Odpad. ()

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Metal Gear Solid našel Snakea

Metal Gear Solid našel Snakea

04.12.2020

Filmová adaptace legendární herní série Metal Gear Solid konečně svého Solid Snakea. Hlavní postavu série tak ve filmu režiséra Jordana Vogt-Robertse (Kong: Ostrov lebek) ztvární herec Oscar Isaac … (více)

Trollové: Světové turné drtí rekordy

Trollové: Světové turné drtí rekordy

14.04.2020

Přestože oficiální čísla nejsou k dispozici, studio Universal se o víkendu pochlubilo, že nový animovaný snímek Trollové: Světové turné zaznamenal nejlepší úvodní víkend v rámci digitálního prodeje… (více)

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

18.12.2018

Nový film z produkční dílny Petera Jacksona (Pán prstenů, King Kong) Smrtelné stroje podle všeho studiu Universal prodělá něco mezi 100 – 125 miliony dolarů. Snímek měl premiéru minulý týden a… (více)

Reklama

Reklama