Reklama

Reklama

Před čtyřmi lety nás dinosauři porazili. Alespoň na Isla Nublar, exotickém ostrově, kde prosperoval unikátní zábavní park Jurský svět, než se jeho exponátům podařilo utéct z klecí. Ve finále jednoho z nejúspěšnějších filmů všech dob opustili ostrov poslední lidé a nechali ostrov napospas prehistorickým tvorům. Jenže teď se za nimi musí vrátit. Proč? Protože na ostrově se probudila tamní sopka a dinosaurům už podruhé v dějinách hrozí vyhynutí. Claire (Bryce Dallas Howard) se z upjaté manažerky parku proměnila v aktivistku, která je chce za každou cenu zachránit. A Owena (Chris Pratt) na ostrov žene touha najít a spasit Blue, inteligentního ještěra, jehož dokázal vychovat a částečně vycvičit, a po němž se po zániku parku slehla zem. Na Isla Nublar jim však nehrozí jenom sežrání, zašlápnutí či spálení tekoucí lávou. Hned po příjezdu se stanou očitými svědky a nedobrovolnými aktéry falešné hry, která v konečném důsledku může změnit život na celé planetě a vrátit ho o pár miliónů let zpátky. (CinemArt)

(více)

Recenze (921)

Budisovie 

všechny recenze uživatele

Co povedat, prva polovica dobra, clovek cakal, ze veci sa rozbehnu spravnym smerom a ono to je naopak. Dinosaurom nesedia stiesnene priestory domu a vykradanie predoslych dielov. Tolko blbosti na zaver som uz dlho nevidel. 3 hviezdy za polovicu filmu. ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele

První takové kontroverzní téma, s kterým se tu člověk setká je onen pohled na ochranu zvířátek. Dinosauři jsou poslední svého druhu, i když byli naklováni a proto se jim nesmí ublížit, i kdyby to znamenalo to, že vyžerou velký kus lidské populace. Nad tímhle člověku zůstane rozum stát - nevím jestli to bylo myšleno, jako kritika jalového myšlencí ochránců nebo to naopak bylo myšleno vážně, že zvíře, ať je jakékoliv, je kamarád. Poté začne napětí v podobě navrácení se na ostrov, kde se odehrával předchozí film, a nastávají klasické události pro tuto sérii (lekaček, smolných a adrenalinových momentů je tu dost). Tentokrát je tu přidáno i podsvětí, takže to začne nabývat trochu jiných rozměrů a závěr pak napovídá velkým změnám v následujících počinech. ()

horor2 

všechny recenze uživatele

První 1/2 dinosauří dobrodružství, které mělo zajímavý nápad, aby se ve 2/2 filmu změnilo na home invasion skoro horor v boj o přežití s vychytávkami a slušnou porcí napětí. Tento díl musel vzniknout, protože po skončení filmu bude známo, kam má nová trilogie namířeno. ()

knihovna 

všechny recenze uživatele

Hergot, nemohl by alespoň jednou být lovec ten sympatický a aktivistka za práva dinosaurů ta blbá kráva? Tedy ona jí to tady celkem vychází, v první půlce je po pár větách na ránu, ale potom to zase spadne do osvědčeného klišé.Vrcholem je pustit ty potvory mezi lidi a jinou faunu, to neomlouvá ani to, že to učinil(a) mladý(á) klon(ice). Námět na další díl je tedy celkem jednoduchý - jak se těch hajzlů zbavit, protože jinak se oni zbaví nás. Už jsme to párkrát v historii lidsta udělali (samozřejmě že né s dinosaury), a dost se to osvědčilo. K filmu - není to uplně blbé, ale blbé to je dost. To hlavní, to překvapení které bylo u prvního Spilbergova spektáklu tu prostě není a býti nemůže. Jednak se dinosauři okoukali, jednak to mělo úplně jiné poselství. ()

KillHurt 

všechny recenze uživatele

Zánik říše je zbytečně odfláknuté pokračování, které se zjevilo jen proto, aby oblíbené téma zůstalo v paměti diváků. Děj je nelogický (jak dlouho asi potrvá než je pochytají znovu?), popírá předcházející filmy (nějak se zapomnělo na druhý ostrov a jeho obyvatelé) a nepomáhá tomu ani Jeff Goldblum a jeho fatalistický projev o vyhynutí lidstva. Vše působí prvoplánově a bez invencí. I když mám hlavní duo aktéru rád, tak tady mi bylo celkem jedno, co se s nimi stane. Další pokračování je zbytečné. ()

DassemUltor 

všechny recenze uživatele

Hele já vím že udělat na tohle téma něco originálního je dost těžký. Taky se podle mě hodně snažili. Ale jednička (vlastně 4ka?) byla prostě lepší. Byla víc fresh, víc originální (přesto že de facto kopírovala jedničku) a celkově měla spád. Tohle už bylo slabší, ale dalo se. Pohodová jednohubka :) ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 6,2/10 | Rotten Tomatoes: Tomatometer - 47%, Audience Score - 48% | FDb.cz - 67,1% | Jurský svět byl (aspoň pro nás) nevídané překvapení! Dvojka už dle očekávání zapadla do (lepšího) průměru a do přívalu béčkových letních blockbusterů. Samozřejmě že se najdou klady, režijně dobře zvládnuté i napínavé scénky. Zbytek ovšem nemá čím překvapit a superchytrý dinosauří zabiják plus závěr hrající si na Vetřelce - teda fakt pěkný úlet :-) Naopak se nám líbil prolog, obzvláště jak ta velká mořská potvora vyskočila z oceánu a lapila borce, který si myslel, že už je na suchu. To nás opravdu dost pobavilo ;) 60% ()

Kimkong 

všechny recenze uživatele

Vizuálně hezké. Ale dějově takový průměr. Záchrana dinosaurů se mění z obchod se zvířaty. Nějaké ty zrady, útěk před monstry. A jak už to bývá zvykem posledních dílů, nové monstrum. Ale ztratil se ten mírně hororový pocit z prvních dílů. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Prosím vás, zabte to někdo, než to naklade vajíčka. Tím nemyslím dinosaury, ale tu malou neschopnou blbku. To se snad ani nedá vyjádřit slovy, jaké vyloženě retardované věci dělá. Za všechno totiž může to její pištění. Kdo se chce dívat na film, ve kterém furt piští malé děcko a tím všechny dobré momenty kazí? Korunu tomu nasadila slovy "musela jsem je pustit, jsou živý jako já." ??? Zbytek je podobně v hajzlu jako zmíněné děcko. Ostrov je tam jen chvíli a dinosauři tam v podstatě taky moc nejsou. Geneticky upravený jedinec je tam zas, ale tentokrát už mě nebavil. Stejně jako celý film. Hlavně, že je tam spousta neschopných a přímo o zabití si říkajících vedlejších postav. Který kokot toto vymyslel a dodrbal. 3-* ()

Rooseman 

všechny recenze uživatele

Omyl od začátku do konce. Aukce dinosaurů je sice zdánlivě zajímavou snahou o zvrat již lehce vyčerpané série, ovšem provedení pokulhává stejně jako poslední zbytky logiky Jurského parku/světa. Konec se snaží vydojit z diváka alespoň trochu emocí, když to po celou dobu ani při srdceryvných scénách film nedokázal, ale upřímně... Ta malá holka je tak akorát na přes držku. Jsem zvědavej, kam se reboot bude dál ubírat, naštěstí už většího negativního nárazu asi dosáhnout nejde. Trash. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem si říkal, kdy asi dojdou tvůrci k tomu, že už bylo dost dinosaurů mimo běžné obyvatelstvo a vymyslí díl, kdy se prehistoričtí tvorové vrhnou do víru velkoměsta. To se sice ještě nestalo, ale mezi lidi se přeci jen konečně dostali. A přitom vzniklo už pět filmů. Ovšem v každém druhém katastrofickém filmu míří nějaká příšera do velkoměsta, tak se tomu tvůrci bránili seč mohli. Leč vyčerpáno jest a neubránili se. Klišé je ale víc. Dinosauři jsou připraveni k prodeji. Přitom není řečeno, jak si nebezpečné tvory chtějí boháči ukočírovat třeba do průmyslu nebo zemědělství, to by mě vskutku zajímalo. Tím spíš jako válečnou zbraň. Už samotný fakt, jak dostali dinosaury do klecí, je zajímavý. To nám totiž není úplně ukázáno. A dokonce toho největšího. Uspávací šipka je totiž jedna věc, ale najít ho, uspat tak, aby nikoho nesežral a narvat ho pomocí techniky do klece věc druhá. Jenže tomu se filmaři záměrně vyhnou. Další klišé je vidina dobrého skutku - záchrana dinosaurů a samozřejmě podraz od lidí, kteří je chtějí koupit. Opět velmi originální věc. A konečně vztah Claire a Owena. Fakt jsem si naivně myslel, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, ale proč u amerického filmového průmyslu platí, že třeba i desetkrát, hlavně, když se sype. Opět ti dva nejsou spolu, opět za to může nedorozumění a opět se na konci dají dohromady. A tak z celého filmu zůstaly jen efekty. Za nic jiného snímek nestojí. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Dvojka je o dost slabší než Jurský svět (první film), o porovnání s Jurským parkem pak nemá smysl mluvit. Technicky je vše OK, ale scénář se moc nepovedl a těch nelogických kroků je až dost. Vlastně se není moc čeho bát, což je škoda, protože podívaná na dinosaury vždy baví, ale těch momentů, kdy si říkáte, to je ale blbost, je bohužel poměrně dost. I tak to technická stránka filmu vytáhne na dvě hvězdy. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Oproti prvnímu Jurrasic Worldu ohromné zklamání. Bez wow efektu, s debilním chováním postav, bez příběhu a bez mozku. Dinosauři vypadají živě a uvěřitelně, ale to je asi tak všechno, jinak je Fallen Kingdom blbé béčko. ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Oproti Jurskýmu světu podstatně slabší, neoriginální scénář nepřinášející žádnej čerstvej vítr do plachet. Bohužel ani jindy tak vtipnej Pratt nemá co říct, ke všemu jako bonus pár křečovitých a nepříjemných herců. Žádnej průser to ale rozhodně není. 67%. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Scenáristicky poriadne nevyrovnaný film, ktorý sa snaží nasilu spojiť dve nekonzistentne pôsobiace polovice filmu. V tej prvej si tvorcovia až príliš brali inšpiráciu z druhého pokračovania pôvodného Jurského parku, pričom okrem sopečného výbuchu tam nie je snáď jediná zaujímavá scéna. Druhá polovica je je od tej prvej úplne odlišná, ale taktiež prináša minimum záživnosti. Hlavný záporák čoby obyčajný hysterický "kravaťák" vedený toľko otrepaným motívom speňaženia vzácnych vecí/bytostí je fakt jediné čo dokázali scenáristi vymyslieť? Kam to ten Hollywood speje. Mimo to mi vadili aj ostatné vedľajšie postavy, a je tu až priveľa nič neriešiacich nudných dialógov. Ako tak zaujme záverečná "skoro hororová" akcia v sídle a film vyzerá vizuálne veľmi dobre. Ale aj tak ide o zatiaľ jednoznačne najslabší prírastok do Jurskej rodiny. 50%. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Kde sme sa to od pôvodného Jurského Parku dostali? Toto je tak hlúpy film.... už po prvých 10 minútach som si dvakrát plieskal ruku o čelo a bojoval som s tým, či predsa len nebude lepšie to vypnúť a pozerať sa na stenu... Najprv ma zo stoličky zdvihli totálne hlúpi pracovníci (vlastne ani neviem akej firmy) a hneď scéna vzápätí ma dorazila - z manažérky Claire, pre ktorú v minulej časti boli dinosaury bezmenné "assets", ktoré plnili tabuľky v exceli s príjmami, sa v tejto časti stala zrazu veľká ochranárka zvierat. A opäť sa točíme donekonečna v kruhu prvých filmov a je tu smiešna dejová barlička o vybuchujúcej sopke, ktorá je tu iba kvôli efektom....bleah. Jediné pozitívum je prvotriedny vizuál, ale to sa dalo čakať. A vlastne tak trochu sa aj dalo čakať, že to bude jediným pozitívom tohto cashgrabu... OK ako som to dopozeral, tak od odpadu to zachránila ešte záverečná naháňačka, tá bola celkom fajn. ()

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Metal Gear Solid našel Snakea

Metal Gear Solid našel Snakea

04.12.2020

Filmová adaptace legendární herní série Metal Gear Solid konečně svého Solid Snakea. Hlavní postavu série tak ve filmu režiséra Jordana Vogt-Robertse (Kong: Ostrov lebek) ztvární herec Oscar Isaac … (více)

Trollové: Světové turné drtí rekordy

Trollové: Světové turné drtí rekordy

14.04.2020

Přestože oficiální čísla nejsou k dispozici, studio Universal se o víkendu pochlubilo, že nový animovaný snímek Trollové: Světové turné zaznamenal nejlepší úvodní víkend v rámci digitálního prodeje… (více)

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

18.12.2018

Nový film z produkční dílny Petera Jacksona (Pán prstenů, King Kong) Smrtelné stroje podle všeho studiu Universal prodělá něco mezi 100 – 125 miliony dolarů. Snímek měl premiéru minulý týden a… (více)

Reklama

Reklama