Reklama

Reklama

Před čtyřmi lety nás dinosauři porazili. Alespoň na Isla Nublar, exotickém ostrově, kde prosperoval unikátní zábavní park Jurský svět, než se jeho exponátům podařilo utéct z klecí. Ve finále jednoho z nejúspěšnějších filmů všech dob opustili ostrov poslední lidé a nechali ostrov napospas prehistorickým tvorům. Jenže teď se za nimi musí vrátit. Proč? Protože na ostrově se probudila tamní sopka a dinosaurům už podruhé v dějinách hrozí vyhynutí. Claire (Bryce Dallas Howard) se z upjaté manažerky parku proměnila v aktivistku, která je chce za každou cenu zachránit. A Owena (Chris Pratt) na ostrov žene touha najít a spasit Blue, inteligentního ještěra, jehož dokázal vychovat a částečně vycvičit, a po němž se po zániku parku slehla zem. Na Isla Nublar jim však nehrozí jenom sežrání, zašlápnutí či spálení tekoucí lávou. Hned po příjezdu se stanou očitými svědky a nedobrovolnými aktéry falešné hry, která v konečném důsledku může změnit život na celé planetě a vrátit ho o pár miliónů let zpátky. (CinemArt)

(více)

Recenze (921)

koty2201 

všechny recenze uživatele

Tak kvalita išla s týmto pokračovaním celkom rýchlo dolu, ako som aj očakával. Zatiaľ čo sa v predošlom dieli snažili túto trilógiu napojiť na pôvodnú a tak trochu zreplikovali 1. diel, tak som si myslel, že to pôjde vlastnou cestou. Ale nie. Problém je v tom, že síce sa to tvári ako pokračovanie, ale vo výsledku je to recyklácia Strateného Sveta. Respektíve, až príliš sa to podobá. Takže sa neteším na to ak tretí diel zrecykluje Jurský Park 3. Táto séria je plná nelogických situácii alebo vecí, ktoré sú pritiahnuté za vlasy. Ale tu je toho príliš veľa a nechce sa mi pustiť sa do pokračovania. Oživovali  sa dinosaury, ale teraz sa ešte aj klonujú ľudia? To vážne? A ten záver kedy to, čo sa nemalo vôbec stať a snažili sa tomu mnohí zabrániť je zrazu úplne v poriadku? Ale no tak :/  Toto už nezachránil ani Jeff Goldblum na súdnom pojednávaní. Zlovestný vedátor je asi po tretí krát na úteku, záporáci tiež boli vyriešení hneď aby sa nikam neposunuli. Vývoj nového dinosaura tam bol len preto, aby si to odškrtli v zozname povinností ako splnené…. Neoplatí sa ani ďalej pokračovať. Proste veľmi priemerný zážitok a neviem či to nezmením na podpriemer. Na pokračovanie sa pozriem len preto, že chcem vidieť ako otrasne túto katastrofu uzavrú. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

6/10. Zábavná blbůstka, která recykluje předešlý díl, který recykloval ty díly před tím. Co dodat nacházíme se v době recyklační. ()

The_soloist 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně originální film, bohužel ho mnozí nedokáží ocenit. Za mě tento díl určitě překonal jedničku a líbí se mi, že se vydal jinou cestou, trošku hororovější. Rádoby experti tento film haní... ne já opět prostě nedokážu pochopit hodnocení uživatele T2 .. jak může dát tomuto filmu 2* a říct, že to nemělo nápad a zdůrazňovat 3D .. tak na to neměl chodit proboha ve 3D.. A navíc, jaký má smysl sem spamovat tržby z Box office v den vydání????? U jednoho filmu dá tržby po 2 měsících a tady pomalu v den premiéry... trošku to tedy potom neodpovídá a ztrácí to podle mého názoru smysl, protože ten systém hodnocení podle tržeb nemá řád. ()

mivr 

všechny recenze uživatele

No, trošku horšie než prvý diel, ale stále dobré, škoda tej druhej polovice filmu, mohlo to by lepšie, ale bavilo ma to, privítal by som ďalšie pokračovanie 4/5. ()

White-Man 

všechny recenze uživatele

Už po shlédnutí prvních trailerů jsem tušil, že se bude jednat o slabší kousek. Utvrdil jsem se v tom, po přečtení prvních recenzí, takže do kina jsem nešel s žádným očekáváním. Možná právě proto jsem neodcházel z kina zklamaný, ale samozřejmě také bez jakéhokoliv nadšení. „Druhý“ díl se prostě nepovedl. Mnoho postav se chová naprosto stupidně, bez špetky logického uvažování. Děj je nezajímavý a zachraňuje to jen hudba, kdy ústřední theme je stále super! Opravdu jsem se na dvojku, po shlédnutí jedničky, hodně těšil, bohužel ji potka stejný osud, jako většinu pokračování. Škoda. ()

katka74 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka filmu a efekty jsou samozřejmě skvělé, ale to je všechno. Vlastně ne, útěk dinosaurů z ostrova a jízda na t-rexovi jsou povedené. Scenáristé si asi něco šlehli, neumím si to jinak vysvětlit - nesympatické nudné postavy a nelogičnost chování je do očí bijící hlavně v závěru. Vsichni se berou moc vážně, není tam náznak nadhledu. Rozhodně to nezachrání rádoby vtipná nesourodá dvojice veterinářka a geniální ajťák, zvlášť ona je otravně urputná. Vrcholný okamžik filmu, kdy se rozhoduje o osudu světa, byl nejvíc wtf?!?!? To si snad dělají p**del, ne? Tentokrát to nezachránil ani Chris Pratt, na kterého se moc pěkně kouká a v podstatě je jediným důvodem, proč jít do kina. ()

Dixieboy 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo hodně špatné. Ach jo. Začátek poměrně slušný, ale už od první chvíle jasné, kdo bude zloun a jaké důvody má. Otřepaná zápletka každého dílu. Na ostrově se příběh odehrává velice krátkou dobu a to je také jeho největší chyba. S emociálně likvidující scénou odplouvání z ostrova a úmrtím samice Brachiosaura pro mě osobně umírá i celý film. Jedna nelogičnost střídá druhou a když si člověk uvědomí, že se druhá půlka odehrává v domě, tak je to na zakroucení hlavou. Když se mi v pokojíčku mlátí dva dinosauři, sednu si na postel a celé to sleduji... jasně. Co bylo vtipné jsou odkazy na první díl... Brachiosaurus kráčející parkem (následné postavení na zadní, když umírá), T-Rex a koza, dvířka výtahu, které se najednou zaseknou... to všechno byly momenty, které jen dokazují, jak nadčasová a jedinečná jednička opravdu je. ()

PaTeXx 

všechny recenze uživatele

Začnu tím nejhorším - cringe dialogy, které se v některých fázích fakt nedaly poslouchat a strašná postava mladého černého nerda, u kterého jsem facepalmoval vždy, když promluvil nebo se k tomu chystal. Něco mezi negativem a pozitivem je scénář. Nebyl úplně na Oscara, ale ani nepotřebuju, aby takový byl (zkrátka si nestěžuju). A teď přejdu k těm plusům. Výborná mírně hororová atmosféra, která nejednou vyrazila dech, lahodný soundtrack a extrémně (EXTRÉMNĚ!) skvěle provedený indoraptor. Trevorrowovi a spol se konečně povedlo to, co chtěli (narozdíl od jedničky). Krásně byla z indoraptora vidět jeho genialita a převýšení nad ostatníma (inteligence, síla, rychlost, agresivita). Ostatně vlastně díky němu mám tak dobrý pocit z filmu. Pak tady mám ještě jedno poslední pozitivum. Jsem dost emotivní člověk, tak mě za to prosím vás neukřižujte, ale když je pro mě něco srdeční záležitost, tak z 90% se mi bude líbit i to co bude následovat. A já jsem na jurském parku vyrůstal, tak poprosím o špetečku pochopení, jak se tak dívám na to hodnocení kolem. Abych to tak nějak shrnul... tak nemám nejmenší důvod tomu nedat 4/5. ()

JamesVsalix 

všechny recenze uživatele

Asi poplavu proti proudu všech těch kritických pseudo-filozofů, kteří v každém sebetupějším blockbusteru hledají jádro Nolana, ale já si nový Jurský svět neskutečně užil. Možná protože jsem šel do kina s velmi nízkým očekáváním a mírnou skepsí. Proto mohu s klidným srdcem prohlásit, že moje očekávání byla vysoce překonána. Nechápejte mě špatně, on ten film je stále neskutečně slaboduchý a hloupoučký a jeho primárním úkolem je představit skvělé efekty a epické scény, ale tyhle aspekty jsou prostě to, co dělá trháky pro širší publikum to, čím jsou. Jde o to, se prostě v kině bavit, zadusit se sýrovo-slaninovým popkornem a uhnat si močový měchýř litrem Coca-coly. A druhý Jurský svět, který navazuje na veleúspěšný první Jurský svět (který je fajn), dokáže kromě té vůně popkornu nabídnout i něco víc. Sice můžeme namítnout, že Zánik říše nabízí tu samou dějovou linku, jako Spielbergův nepříliš povedený Ztracený svět, tedy přijet na ostrov za dinosaury, zdrhat před dinosaury, chytit nějaké dinosaury a pak je odvézt na pevninu, protože peníze, ale dokáže tento příběh dostat do správných koleji a to nejdůležitější, dokáže připravit půdu pro závěr trilogie, což je něco, co Spielberg neudělal (jak by ale mohl, předloha má jen dva díly, idiote). Takhle jsme dostali Jurský park 3, solidní béčko, které zabaví, ale do série noc nepřinese. Jurský svět ale perfektně staví svůj příběh a své filmy nádherně propojuje. Kromě toho dokáže zajímavěji uchopit své charaktery. Z Claire se stala ochránkyně dinosaurů a část příběhu staví právě na její motivaci tyto zubaté potvůrky zachránit před dalším vyhynutím (i přes to, že nám navrátivší se postava Iana Malcolma stále připomíná, že to není moc dobrý nápad). Postava Owena ve filmu prohlubuje svůj vztah s raptorem Blue, jehož vývoj a výstavba se mi taky celkem zamlouval. Kromě toho z Chrise Pratta valí plátna tolik testosteronu, že se z toho slečna sedící o místo vedle mě výrazně zapotila. Co se záporáka týče, tak jeho motivace jsou kýčovité až hanba, ale zase jeho charakter a prostředí mu dávají nějakou jiskru. Hlavní geneticky upravené potvůrka mě bavila víc, než Indominus Rex z jedničky a dokázala udělat závěr patřičně napínavý. Snímek ale nejvíce šperkuje jeho audiovizuál. Je to neskutečná pastva pro bulvy, CGI je dovedeno k dokonalosti, kamera zajišťuje krásné, někdy až poetické záběry (Brontosaurus na mole...jo, řval jsem jak želva) a velice mě potěšilo výrazné využití animatronických modelů zvířat. Jde vidět v každém záběru, že si s filmem dali práci a je podle mě odsuzován neprávem. Já osobně se moc těším, co dalšího nám režisér Bayona dál přinese, blockbuster mu zjevně sedl. ()

patrik1177 

všechny recenze uživatele

POZOR, komentár obsahuje mierne spoilery! Film som ohodnotil hneď po zhliadnutí v kine, hoci som sa nevedel rozhodnúť, koľko dám hviezd, nakoniec som dal 4. Pred napísaním komentára som si film ešte chcel trochu uležať v hlave :) Očakávanie som mal veľké, dinosaury a rôzne filmy o dinosauroch tvorili veľkú časť môjho detstva. Keď pred 3 rokmi dorazil do kín prvý Jurský svet, tešil som sa do kina ako malé decko a vo výsledku som bol úplne uchvátený a nadmieru spokojný. Pri tomto pokračovaní som z kina odchádzal mierne sklamaný. Začiatok bola úplná bomba, potom samozrejme nasledovali nejaké tie "kecacie" scény, ale boli v pohode. Dej sa postupne preniesol na ostrov, a aj keď to miestami mierne drhlo, tak prvá polovica filmu bola skvelá. Problém nastal, keď sme sa z ostrova presunuli do Lockwoodovej vily. Pre mňa to ešte horšie začalo byť v momente, keď sa Indoraptor dostal von z klietky a začal sa "horor". Nechápte ma zle, vo filmoch mi v rozumnej miere neprekážajú ani temnejšie a strašidelnejšie scény. No tu bola tá miera dosť prekročená. Miestami som si dokonca prial, aby sa film už skončil, čo ma samého úprimne prekvapilo. Koniec bol zaujímavý, pravdupovediac som to nečakal. Na druhej strane z tohto smerovanie série nie som príliš nadšený, hoci som si v závere uvedomil, že toto už definitívne nie je žiaden Jurský park, ale doslova Jurský svet. V každom prípade záver ponúka nové možnosti pre ďalší film a možno aj čiastočnú nádej pre návrat obľúbených postáv z JP aspoň do vedľajších rolí... ich skúsenosti s dinosaurami by sa teraz totiž mohli zísť. Film obsahuje veľa klišé, predvídateľných scén a radšej vôbec nespomínam WTF scény, ale na druhej strane niekoľko momentov bolo vyslovene epických. Asi najsilnejší moment bola smrť Brachiosaura na móle, tu mi ozaj nebolo všetko jedno. A nedá mi nespomenúť, že náš starý známy Dr. Wu ako tradične zo všetkého vyviezol živý, dúfam, že ho v 3. Jurskom svete konečne niečo zožerie. Čo sa týka hereckého obsadenia, veľa ľudí s tým má dosť problém, no mne nikto nejak výrazne neprekážal, všetci svoje role zvládli dobre. Potešil krátky návrat Dr. Malcolma, hoci mu mohli venovať aj viac priestoru. Nevravím, že ho mali poslať na ostrov ako "zamlada", ale možno by sa hodila nejaká spoločná scéna s Claire, Lockwoodom a Millsom na začiatku filmu. Trochu ma zarazila neprítomnosť pôvodného soundtracku z JP, 1. Jurský svet sa čo sa hudby týka viac inšpiroval sériou JP, ale čo už, aj napriek tomu bola hudba celkom dobrá. Na záver by som asi dodal, že proste chcem a musím vidieť ďalší film, no ani sám neviem, či sa naň mám tešiť, alebo radšej nemať žiadne očakávania. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, ako keby som sa vrátil v čase, kedy som s nemým úžasom civel na prvý Jurský park a miloval som to, pričom odvtedy sa nič nezmenilo. A to je ten problém. Okrem lepšieho vizuálu sa nezmenilo hádam nič. Je síce pekné, že tvorcovia napumpovali rozpočet a vizuálne vypiplali dinosaurov a scény, ale keď vám niekto predstaví scenár céčkového dobrodružného filmu, tak to jednoducho nemôžete stráviť. Budem trochu spoilerovať, ale aukcia s dinosaurami v útrobách letného sídla. Really? To už tvorcov nenapadlo nič duchaplnejšie? Tak ako som si vychutnal vizuál, tak ma nesmierne sklamalo to celé okolo toho a nemôžem hodnotiť lepšie ako totálny priemer. 55 % ()

inuisibilis 

všechny recenze uživatele

Tři dluhé roky se čekalo a ... drtivá většina lidí film buď zavrhuje nebo řadí mezi béčkové. Tento názor jim neberu, jelikož co se týká scénáře, ten byl na úrovni mateřské školky. Dalším je jeho námět. Záchranná mise, která musí splnit jediný úkol. Odvést co nejvíce dinosaurů do bezpečí před erupcí ohromné sopky. Velice podobné Ztracenému světu, ale ruku na srdce, co jiného či originálního by šlo v této sérii ještě vymyslet. Hlavní smyslem bylo vybudovat park. To se podařilo a teď ... nemůže to být jen o nahánění lidí krvelačnými ještěrkami. Jinak k filmu. Triky byly, tak jak se patří na vysoké úrovni. Postavy .... postavy .... hlavní dvojice opět spokojenost .... záporaci sice pokulhávali, ale také se to dalo s přihmouřeným očkem překousnout. Příběh, jak už bylo řečeno nestál za nic, ale to množství dinosaurů, výbuchů a tíživé atmosféry v odlehlém sídle veškerou debilitu scénáristů vyrovnaly. S radostí a natěšeností na závěrečný díl série dám plný počet :) Už aby byl rok 2021 :) ()

TheKniGht 

všechny recenze uživatele

Top in IMAX! Zadny dabing zadny dabing..dalsi film ktery v imaxu v originale neni spatny.Mam rad svechny dily tak me ani tenhle nezklamal. ()

Emílio 

všechny recenze uživatele

Ford mal už dávno odovzdať klobúk a bič Prattovi, ten by sa nemusel ráchať v miliontom pokračovaní stále toho istého a ja by som nemusel roky čakať na obstarožného Indyho, kedže už ten posledný sotva udržal prd. ()

Spielbergo odpad!

všechny recenze uživatele

Ó můj bože... Tedy po těch zničujících recenzích jsem nečekal věru žádné zázraky, ale imperialisté by se zaradovali, jak praví klasik... A jak praví další klasik, nevím věru co vám vytknout dříve. Zda chatrný děj, mátožnost postav, nebo prohřešky proti všem zásadám dramatu, jichž jste se stihl dopustit již během prvního jednání. Když si vzpomenu, jak svěží dílo byl první Jurský park. Nechme teď stranou prostý fakt, že Jurský park v roce 1993 zcela revolučně a nekompromisně změnil způsob točení filmů a nakládání s digitálními efekty, a že bez něj by tak filmy celého posledního čtvrtstoletí vypadaly naprosto odlišně a mnohé by neexistovaly. Nyní se soustřeďme na to, čím byl výjimečný. Ukazoval v té době nejmodernější vědecké teorie a aplikoval je na nejmodernější vědecko-technologické postupy. Díky tomu se divák naprosto přirozenou formou dozvěděl téměř o všech zásadních zjištěních tehdejší palontologie a získal zběžné informace i o mnohých, v té době ještě nepříliš známých, technologiích. Co nám ukazuje Jurský svět: Zánik říše nového? Nic. Pár technických hokus pokusů, které už byly ukázány stokrát jinde a lépe (digitální stůl). Zastaralé teorie (Stygimolochova lebka sloužila pravděpodobně spíše k tvorbě specifických zvuků. Když samci bojovali o teritorium, vráželi do sebe sice hlavou, takové údery musely být ale hodně bolestivé. Dříve se předpokládalo, že se byli schopni srazit hlavami, ale takovou ránu by asi jejich lebka nevydržela a praskla by. Takže pokud vůbec, pak spíše šťouchali jeden druhého do boků. Takže prorážet hlavou cihlovou zeď a vyrážet ocelové dveře? Ne, děkuji.) Dále tu máme stále stejné dinosaury, zcela neodpovídající posledním nálezům. Ale i ten debilní Indoraptor má alespoň pár naznačených peříček, přičemž pera či alespoň chmýří měli mít podle posledních zjištění všichni dinosauři. Dříve jsem to odmítal s tím, že to by vypadalo příliš legračně a mělo by se to jmenovat Kuřecí park , ale tam to šlo pochopit, tam se to jako ptákovina už točilo... ()

Brock 

všechny recenze uživatele

Uplne stejne plytvani digitalnima hrackama jako v Jacksonove Kongovi, nooo bylo mi jich lito... Jinak nuda nuda sed, bu lekacka, jdu si pustit jednicku na dobrou chut... ()

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Metal Gear Solid našel Snakea

Metal Gear Solid našel Snakea

04.12.2020

Filmová adaptace legendární herní série Metal Gear Solid konečně svého Solid Snakea. Hlavní postavu série tak ve filmu režiséra Jordana Vogt-Robertse (Kong: Ostrov lebek) ztvární herec Oscar Isaac … (více)

Trollové: Světové turné drtí rekordy

Trollové: Světové turné drtí rekordy

14.04.2020

Přestože oficiální čísla nejsou k dispozici, studio Universal se o víkendu pochlubilo, že nový animovaný snímek Trollové: Světové turné zaznamenal nejlepší úvodní víkend v rámci digitálního prodeje… (více)

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

18.12.2018

Nový film z produkční dílny Petera Jacksona (Pán prstenů, King Kong) Smrtelné stroje podle všeho studiu Universal prodělá něco mezi 100 – 125 miliony dolarů. Snímek měl premiéru minulý týden a… (více)

Reklama

Reklama