Reklama

Reklama

Batman: Gotham by Gaslight

Trailer

Obsahy(1)

Vůbec první filmová adaptace příběhů ze série Elseworlds od DC Comics. Příběh Gotham by Gaslight, který celou sérii roku 1989 započal, je zasazen do viktoriánského Gothamu. V ulicích města řádí nechvalně známý vrah Jack Rozparovač. Brutální vraždy žen se ději každou noc a policie je bezmocná. V gothamské mlze se v té době objevuje i samozvaný strážce spravedlnosti Batman, odhodlaný vraha dopadnout. Není však jediný, kdo se rozhodl vzít spravedlnost do vlastních rukou. Batman brzy získává spojence v podobě půvabné Seliny Kyle. Když Rozparovač udeří na jeho blízké, stává se případ pro Batmana osobním a ovlivňuje nejen jeho, ale především jeho pravou identitu Bruce Waynea. (TwoFace)

(více)

Recenze (50)

novoten 

všechny recenze uživatele

Nebýt nešťastného scenáristického rozhodnutí, které v samém závěru posílá odkaz všeho netopýřího někam do stoky (a mimo jiné se tak definitivně odklání od už tak dost odlišné předlohy), nechal bych se mou milovanou viktoriánskou atmosférou, byť zde ne zcela vytěženou, dostatečně pohltit. Poslední dvacetiminutovka mi ale dosavadní dojmy šmahem splachuje a celé kouzlo plynových lamp tak až krutě rychle zháší. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo robí svetlo v temnote? Iba čo priťahuje nočné mory.“ Spoilery. Batman: Gotham ve světle plynových lamp patrí k základnému batmanovskému vzdelaniu. Vznikol v roku 1989, napísal ho Brian Augustyn a nakreslil dnes legendárny, vtedy ešte pomerne neznámy Mike Mignola (Hellboya stvoril až o niekoľko rokov neskôr). Hoci kresba čiastočne zostarla a scenár mohol byť väčší zázrak (páchateľovu identitu som odhalil prakticky hneď), je to povinnosť pre každého, kto chce trochu iného Batmana. Je umiestnený na prelom 19. a 20. storočia, kedy sa do Gothamu vracia nielen „cestovateľ“ Bruce Wayne, ale aj Jack Rozparovač. A začne robiť to isté, čo v Londýne. Predpokladal som, že animovaná celovečerná verzia bude identickou kópiou komiksu, ktorý u nás prvý raz vyšiel v roku 2021 (v CREWáckej zbierke nazvanej Batman Mikea Mignoly). Preto ma zarazilo, že scenárista sa predlohy nedržal a množstvo vecí z nej alebo vynechal (Jacob Packer), alebo pridal (vzducholoď, akčné finále na ruskom kole, Poison Ivy, Selina, Jason a spol.). Niekedy to vadilo (detektívny pobyt za mrežami mi chýbal, ale keďže vo filme je vrahom niekto iný,  tak by taká pasáž vlastne ani nedávala zmysel). Inokedy film prekonáva komiks, hoci iba v drobnostiach (pôsobivý a nečakaný „zrod“ reflektora). Je super, že sa tvorcovia nenechali otrocky zviazať predlohou, na strane druhej odhalenie páchateľovej identity (resp. dôvodov, pre ktoré vraždil) bolo lepšie v komikse. Sklamalo ma, že hoci býva Batman v odborných kruhoch označovaný viac za detektívka, než za klasického akčného hrdinu, tak tu, hoci sa námet doslova ponúkal, sme sa skoro žiadnej detektívnej činnosti nedočkali. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní nápad a rozhodně zajímavé vytržení od provařené komiksové kontinuity. Jsem však ovšem ovlivněn mnoha předchozími a lepšími animáky (dokonce i od stejného režiséra) a možná je to tím, že jsem poslední dobou koukal na dostatečné množství áčkových animáků z kin a tahle levná animace mi zkrátka nesedla, ačkoliv mi nikdy dřív nevadila, takže to může být souhrou okolností. Důležitější ale je, že zápletka nakonec není tak zajímavá a samotná postava viktoriánského Batmana to u mě nad 3 hvězdy nevyzdvihla. Příště ale i tak budu u toho. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Gotham by Gaslight je rozhodně svěží vánek po deseti letech DC animáků pro dospělé. První komiks ze série Elseworlds byla v roce 1991 jedna z posledních prací Mika Mignoly před Hellboyem. A viktoriánský Batman / Jack Rozparovač patří dodnes mezi to nejlepší, co si lze v dané dekádě najít. Ještě bych ocenila adaptaci Amazonie, obdobného viktoriánského komiksu s Wonder Woman a mohla bych být úplně spokojená. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Výborný. Nemůžu se zbavit značně vlhkých představ, co by s tím aka s hranou verzí s živými herci udělal Christopher Nolan. Temná je dobrá! P.S. Kurňa, ať už Marvel konečně pořádně rozjede svoji animovanou odnož (povede se to s Moralesovým Spideym v zimě?) a natočí jako odpověď 1602! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Zasadenie Batmanovského univerza do tejto doby funguje fantasticky. Takisto konflikt s Jackom Rozparovačom. Trochu zamrzí akurát krátka dĺžka a tým pádom prílišná skratkovitosť.Z tohto sa mohla upiecť parádna dvojhodinovka. A ako bonus skvelý záverečný zvrat, z ktorého by sa zatočila hlava aj Mandarinovi v trojke Iron Mana. 8/10 ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Batman a jack rozparovač ? Skutočne zaujímavá kombinácie a aj temne londýnske prostredie k tomu sadlo. Pekný animák, ale pre ešte lepší zážitok mi tu chýba pútavejšia atmosféra. 75% - 4* ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Atmosferická pecka z viktoriánskeho Gothamu s prekvapivým skvelo napísaným rozuzlením. Len prečo v tých animovaných filmoch nikdy nepoužívajú klasické témy? Toto si úplne pýtalo o Elfmanov či Goldenthalov monumentálny motív. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Jako jo, zpracovaný to bylo dobře, klasický DC animák, který si strká do kapsy většinu toho filmového DC. Ale nemůžu se zbavit dojmu nudy a hlavně studu za to, co za sebou nechali mistr Mignola s Augustynem, tedy autoři předlohy a co jsme dostali v animované podobě. Ono je těžký udělat animák podle komiksu o padesáti stránkách, ale sakra, když už to dělám, tak se držím předlohy, tenhle vejmysl si z předlohy vzal jen Batmana, Gotham a Rozparovače. Chápu, že opět chtěli ukázat co možná nejvíce známých postav, takže tu máme hned tři Robiny, Solomona Grundyho, Strange, Ivy a Selinu, která je na můj vkus ve filmu až moc, ale přitom tyto postavy v komiksu vůbec nejsou a korunu tomu nasadil konec s rozuzlením identity vraha, takový mindfuck jsem nečekal. Chápu že tím navíc chtějí nahnat minuty, ale copak to nejde udělat i s příběhem Master of the future, který na Gaslight bezprostředně volně navazuje. Tohle nemá s předlohou nic společného. Nicméně jako animák (když pominu výtěr prdele předlohou) je to prostě průměr se vším všudy......PS: by mě zajímalo, kdo vymyslel, že postavy nebudou mít na rukou nehty a ženský budou mít ostré prsty :-D ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Viktoriánské Gotham City, Batman, Jack Rozparovač a Selina Kyle ještě coby „dámička“ – na jednu stranu strašná blbost, pro milovníky novodobých kokotin pecka. Já patřím ke starší generaci, kdy Batman, Superman, Spiderman běželi v TV hlavně coby animované seriály, než si z toho jisté společnosti udělaly tvrdý byznys a na filmové plátna vnikli ty otřesné filmové paskvily, které se točí dodnes a objevují se v nich všichni ti další (komiksoví) akční hrdinové. Tady Jack Rozparovač vlastně ani tolik prostoru k zabíjení nedostal, spíš se to točilo okolo soubojů s Batmanem a Selinou (kteří si hodili striptýzek v dostavníku), jinak s ním bojovali na jatkách, na vzducholodi a ve finále zmizel v ohni…Nic extra – obyčejný průměr který už znovu vidět nikdy nepotřebuju. Absolutně nic mi to nedalo…slabých 50% ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Předloha, která je dílem legendárního Mika Mignoly, je, jak už je ostatně u jeho děl zvykem, výjimečná svým zpracováním, tentokrát propojením, respektive naroubováním příběhu Jacka Rozparovače na klasickou batmanovskou detektivní práci. Gothamský Londýn, nebo spíše londýnský Gotham a jeho temná, "začouzená" atmosféra z úsvitu industriální éry je zde znázorněna a vykreslena velice dobře. Potěší i víceméně povedená animace a pořádná dávka krve. V budoucnu bych se rozhodně nebránil dalším netradičním zpracování batmanových eskapád. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle skvělého komiksu, který odstartoval unikátní sérii Elseworlds, která postavy z DC umisťuje do úplně jiných dob a prostředí a vytváří tak nové a originální příběhy jako je tento. Od Mignolova komiksu se to popravdě hodně odchýlilo, ale to vůbec nevadí, protože jsem byl aspoň až do konce napjatý, kdo je vlastně ten Rozparovač. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Pěkná batmanovská variace na Jacka Rozparovače. Příběh je povedený a má i zajímavé zvraty. Rozhodně to není pro děti, protože je zde spousta zabíjení a krvavých scén. Animace pěkná, akce hodně a celkově film nenudí a příjemně uteče. Za mě 85% :) ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Netušil jsem,jaké to pro mě nakonec bude ideální spojení. 19.st. a Batman. Od teď bych už nejraději,aby všechny Batmanovské příběhy,byly situovány do této doby. A jelikož jsem předlohu nečetl,bylo pro mě odhalení,identity Jacka Rozparovače,dost šok. Ne,nebojte,no spoiler. Pěkně se na to podívejte sami. Za sebe mohu jen prohlásit,že kdo si nepořídí comics nebo film,a je DC fan (tj.ne jen divák,ale i a hl.,čtenář),je bohapustý blázen. Pořád se nemohu zbavit dojmu,že jako hraný film,by to byl nářez! který by (pro mě),hravě předčil většinu tzv.DCEU,které v souč.době bere vážně jen málokdo. P.s.jo a dost mi tam chyběl viktoriánský Joker. Sakra,ten by byl cool. Jsem si tím jist. Moc škoda,že toho není víc. Uvítal bych další padouchy a postavy Batman universa v tomto hávu. Tj. ze Zeme 19. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímala původní komiksová předloha, která bohužel zatím česky nevyšla a nejsem si jistý, že by měla vyjít. V animovaném provedení to totiž má svoje kouzlo, a i když je to "jen" alternativa k Batmanovi, dá se na to koukat a má to i celkem dobrý příběh, což je hodně dáno tím, jak jsou zde známé postavy jiné. ()

Axis 

všechny recenze uživatele

Animák nevhodný pro děti, zato s doporučením pro dospělé! Ovšem co taky čekat jiného od příběhu z pera Mika Mignoly. Velmi chrumkavá jednohubka, které některá zjednodušení proti komiksu společně se střídmou stopáží výrazně prospívají. 8/10 ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Proč nezasadit oblíbené postavy do jiného prostředí, proč před ně nepostavit nové výzvy? A tak komixový Batman bojoval s Vetřelci, Predátorem, Mumií, Drákulou... a teď si to rozdává s Jackem Rozparovačem. Ničím mě to neuráží, vlastně je to bezva nápad. Zpracování odpovídá formátu...tzn levná, placatá animace, ale zase je vcelku slušný scénář, který využívá důvěřivost diváka...víc nedodám, spoileroval bych. I s omezenými výrazovými prostředky, které tento typ animace má, fungují postavy velmi dobře. Speciálně postava Selene. Opět jde o případ, kdy si člověk velmi snadno představí hranou verzi v mnohem temnějším, hororovém kabátku, dělanou bez komixového smrádku...pěkně eRkový rating... . Něco ve stylu Penny Dreadful. Konec konců, když s Jackem, proč ne i Batman s Jekyllem a Hydem, Frankensteinem, vlkodlakem... . ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Fantastická podívaná s šokujícím odhalením skutečné identity pana Rozparovače, kterou by čekal málokdo. Už u komiksu Zkáza, jež postihla Gotham jsem se přesvědčil, že Batmanovi zasazení o sto až stopadesát let zpátky fakt zatraceně sedne a vůbec bych se nebránil tomu, kdyby se tam odehrával častěji. Výborné postavy. výborná hudba, dokonalá atmosféra a jeden šokující zvrat za druhým - a krom toho je to fakt napínavé. Já vím, teď si určitě říkáte, proboha, vždyť je to jen animák, ale málokterý DC animák je opravdu dobrý, přátelé - tenhle je nejlepší. Viktoriánský Gotham fakt stojí za to a vůbec by mi to nevadilo hraně a celovečerně. A vůbec to není nic pro nejmenší, protože je to i zatraceně temné a překvapivě docela dost brutální. Všem Batmanovým fanouškům tohle opravdu sedne. Nyní bych pouze vyslovíl své jediné a skromné přání: více filmů z Elseworlds - a těch s Batmanem obzvlášť! 100%. ()

Reklama

Reklama