Reklama

Reklama

Japonský styl života

(seriál)
  • Velká Británie The Art of Japanese Life
Velká Británie, 2017, 3x60 min

Režie:

Ben Harding, Jude Ho

Hrají:

James Fox (průvodce)
(další profese)

Obsahy(1)

Historik umění Dr. James Fox nás seznámí s jednou z nejmystičtějších kultur naší planety. Ve svém kouzelném trojdílném seriálu nás zavede do Japonska. Během pouti vedoucí od nehostinného severu až po tropický jih James leze po horách, navštěvuje chrámy, prochází se v dešti třešňových květů a objevuje ultramoderní města. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem všechny tři díly. Líbilo se mi třeba jak je sakurový třešňový květ oslavován pro svou pomíjivost. Nevydrží. Život je stejně krátký. Také to jak Japonci oslavují všechny roční doby. Třeba nachové listy na podzim a hluboký zimní sníh. V Japonsku jsou zimní doby skutečně znatelné, což by se mi líbilo. Zimy jsou kruté studené a suché, léta horká s množstvím srážek. Na jaře a na podzim listí hýří neuvěřitelnými barvami. ()

lareinna 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý dokumentárny seriál, ktorý divákovi nevtieravo približuje japonskú kultúru, umenie a históriu. Je to ako cestovanie po tomto úchvatnom ostrove, odporúčam.. ()

Reklama

Montcalm 

všechny recenze uživatele

James Fox nám pútavým spôsobom približuje zaujímavé aspekty japonskej kultúry a umenia. So záujmom som seriál sledoval, keďže o japonskej kultúre toho veľa neviem dozvedel som sa množstvo úžasných zaujímavostí a uvedomil si ako diametrálne odlišne Japonci premýšľajú. Spôsob akým je príroda zakomponovaná do japonského umenia, architektúry či tradičnej remeselnej výroby je jedinečný. Určite seriál odporúčam komukoľvek kto má záujem spoznať viac túto výnimočnú krajinu. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

THE ART OF JAPANESE LIFE: Západní pohled na japonské umění, spjaté s přírodou a životem v Zemi vycházejícího slunce - průlet s entuziasmem historika, ale také sympaticky s překvapivě pokornou snahou o porozumění. Výborně je vyřešené proplétání s místními fakty, historií, různými zajímavostmi a drobnostmi běžného života lidí i pro laiky, takže k dokonalosti tento dokument nemá daleko. Dále několik poznámek k jednotlivým částem, jak jdou po sobě. +++ 1.DÍL-PŘÍRODA: Šintó - dřevěné spony na kimono ve tvaru hmyzu; Zen - malba černou tuší, tvorba zahrad; bonsaje, sakurové květy (Hanabi), střídání ročních období (kosatce), 36 pohledů na horu Fudži (Hokusai - tisky); ambivalentní vztah moderních Japonců k přírodě dnes +++ 2.DÍL-MĚSTA: Kjóto - ilustrace Příběhu o princi Gendži, čajový obřad a keramika Raku; Edo - divadlo Kabuki a dřevotiskové obrázky Ukijoe; Tókio - otevření světu a industrializace, architektura v evropském stylu, fotografie z Šindžuku, komiksy Manga a filmy Anime, současné konceptuální umění +++ 3.DÍL-DOMOVY: Skanzen Miyama - Minki, dřevostavby tesařských mistrů; Rinshunkaku - lekce moderní architektury z období Tokugawa; Ikebana; Kaligrafie (Šodo); minimalistická postmoderní architektura, nábytek a doplňky Muji; skutečný život v obyčejných činžácích; a bizarní čajový domek na závěr ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama