Reklama

Reklama

Hovory s TGM

Trailer
Česko, 2018, 80 min (Alternativní 73 min)

Obsahy(1)

Toho dne na podzim roku 1928 jsou dva symboly československé demokracie na vrcholu, stejně jako celé Československo. Kniha, která vznikala celý rok a která má národu představit jeho prezidenta, je hotová. Karel Čapek vyhledá v zahradě zámku v Topolčiankách Masaryka. Chce mu nabídnout část honoráře za knihu jejich hovorů, která vzniká k 10. výročí mladé Československé republiky. Prezident ale není v dobrém rozmaru, jeho dcera mu totiž zakázala knihu vydat. Toto setkání nebude snadné. Čapek sice spěchá, celou situaci nemůže ale nechat bez odezvy a nechává se zatáhnout do vzrušené debaty. Debaty o dcerách, o světě, o politice i politicích, o Češích, o lásce a o ženách. Masaryk ukazuje, že není pouze tatíček zakladatel a chladná ikona z učebnic, ale muž z masa a kostí. Vedle svých dějotvorných myšlenek a světonázorů odhaluje i schopnost vysoké politiky či dokonce intrik. Hovoří mimo jiné o svém mileneckém poměru a znovuobjevené sexualitě. Střet dvou velikánů z různých generací má výbušný potenciál, přestože jejich jedinou zbraní jsou vycházkové hole a slova. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (183)

Lelo10 

všechny recenze uživatele

Geniálně natočený minimalistický snímek, který ukazuje jedno společné dopoledne dvou velikánů. Filmařky bych tomu neměl co vytknout. Ať už po herecké stránce, tak po té filmařské byl snímek zvládnutý skvěle, ale přeci je to jen 80 minutový dialog. Ne, že by jejich rozhovory nebyly zajímavé, ale jednoduše jsem od toho čekal o něco víc. 70% ()

martinh8 

všechny recenze uživatele

Je to spíše zajímavý, ale dobrý dokument. Myslím, že Huba i Budař udělali přesně to, co se od nich chtělo. Zbytečně nepřehrávali a nedramatizovali. Tento snímek se určitě nedostane do hlavního vysílacího času například na TV Barandov (film je totiž smysluplný), takže se obávám, že moc diváků ho neuvidí. V každém případě více takových „filmů“! ()

ssarka 

všechny recenze uživatele

Je to těžké ... určitě po milionu letech kvalitní český film s obsahem, který není třeba komentovat-myslenky dvou velikánů by se měli tesat do kamenů... jediná chyba je, že jsem pořád viděla dva herce hrající-ac bravurně hrající- než opravdového Čapka a Masaryka a to mě nenechalo vplout do té krásné vycházky... kniha Hovory s by měla být povinná četba pokud není.. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Kosatík napsal opravdu vynikající scénář. Myslím, že skvěle vystihnul myšlení Čapka i Masaryka. Spíše než film je to ale takový dialog s obrazem. Huba s Budařem nemají příliš co hrát, protože celou dobu se vlastně jen prochází a mluví. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Na prvním místě je třeba si uvědomit, že film není přepis Čapkovy knihy. Je to zachycení jednoho z mnoha setkání hlavních protagonistů, o jehož skutečném průběhu a obsahu se lze jen dohadovat. A jeden z nejlepších autorů literatury faktu, za kterého Kosatíka považuji, se tak tím pádem vydal do jiného žánru. To může tím pádem i znalého člověka zmást, když ve filmu nachází třeba i nefakta. Film trošku kazí některé záběry. Těžko říct, zda je to vina kamery nebo režie (režisér může za všechno), například když fotograf fotí Masaryka z pozice, kdy je evidentní, že půlka záběru bude zadek služebné, ale dá se to vzhledem k prvotině (Nebo druhotině?) odpustit. Co se mi ale osobně nelíbilo nejvíc, je obsazení Budaře. Je to dobrý herec, bezesporu, ale na Čapka se typově vůbec, ale vůbec nehodí!!! ()

Camel91 

všechny recenze uživatele

Hoši ten film mě tak strašně nudil, to se nedá ani popsat jak moc mě to nebavilo, koukal jsem na to asi hodinu a absolutně jsem čekal něco jiného. TGM i Čapek byli borci a kvůli tomu dávám každému hvězdu, ale jinak znovu už to vidět nechci, to radši Masaryka s Rodenem - i když to není o TGM ale jeho přibuzném. ()

surprise 

všechny recenze uživatele

Jak to vysvětlit, že se mně to maximálně líbilo? Asi pro jednoduchost, ale ne bezduchost. Asi pro přesvědčivost, ale ne doslovnost. Asi pro dramatičnost, ale ne exaltovanost. A asi pro štěbetání ptáků, rozkvetlé kvítky a brouzdání v trávě bosou nohou. ()

Pekyno 

všechny recenze uživatele

T.G Masaryk je naozaj veľká, veľká osobnosť. Celý život zasvätil v boji za národ a snažil sa vybudovať demokratický, sociálny a spravodlivý štát. Túžil vo svojom sociálnom programe zmeniť konformné prežité názory. „Reformáciu a nie revolúciu!“ hovoril Masaryk. „Bez skutočnej nápravy srdca, hlavy, myslenia a mravov môžeme revolúciou odstrániť diabla ale pritom belzebuba posadiť na jeho miesto. Tí zlí a ani tí najhorší nie sú tak zlí ako ľudia dobrí tak zvaní indiferentní. A tých revolúciou neprerobíš“. Dôležitý, skvelo zahraný a potrebný. Minimalistický, no silný konverzačno-historický film. ()

Zix. 

všechny recenze uživatele

Z jedné strany zajímavý film, protože tu vidíme různé Masarykovo názory, osobní problémy nebo pohledy na svět. Z druhé strany to, ale je takové o ničem a kromě přemlouvání Čapka o vydání knihy se neděje nic zajímavého. Celé to působí jako obyčejná Čapkovo návštěva u prezidenta, při které si běžně debatují, občas vymění názory a navzájem se sami sobě svěřují. ()

dalia 

všechny recenze uživatele

Asi bylo předem jasné, že nepůjde o film akční, přesto mi připadal místy až příliš rozvláčný. Určitě se nejedná o knihu, kterou by bylo snadné zfilmovat, navíc každý ví, jak oba pánové vypadali, takže skutečně náročný úkol. Masaryk pana Huby mi přišel věrohodnější než Čapek, kde při záběrech zblízka bylo patrné, že se mu pan Budař v obličeji nepodobá. Při celkovém pohledu z větší dálky, určitě i díky typickému oblečení a stylu chůze, byla podoba už celkem dobrá. Oceňuji, že byly zohledněny Čapkovy pohybové obtíže dané problémy se zády. Celý film je vlastně jeden dialog vedený částečně na procházce a částečně v altánu, takže je třeba se opravdu soustředit na obsah hovoru a přiznám se, že udržet pozornost bylo občas dost obtížné, ačkoliv mám obě osobnosti i knihu Hovory s TGM opravdu ráda. Nějak mi tam chybělo více emocí, často bylo zřejmé, že autoři chtěli vložit do filmu co nejvíce citací z knihy, které jsou však přeformulovány pro potřeby knihy a nepřipomínají už autentický hovor. Když se tytéž monology vloží do úst protagonistům povídajícím si na procházce, nepůsobí to moc věrohodně, protože živý rozhovor takto nevypadá. Působí to pak, jako by herci prostě jen odříkávali scénář... Přes tyto výhrady je třeba ocenit důstojnou podobu filmu, který je tak slušným příspěvkem k výročí republiky. ()

Bohaatstvo 

všechny recenze uživatele

Film byl pro mě občerstvením z dnešní všelijaké doby. Jsem rád, že film vznikl. A dávám 5 hvězdiček, protože ho považuji za výjimečný a ojedinělý. Minimálně u nás. Doporučuji! ()

Moco 

všechny recenze uživatele

I když se jedná převážně o dialog dvou postav, nechybí v něm napětí, zvraty a překvapivé momenty. Toto komorní drama má jen velmi málo mezer a připomíná velice kvalitní divadelní umění s důrazem na jemné nuance mezilidských vztahů a povznesené společenské, politické, ale i filosofické debaty. Hovory s T.G.M. podle mého mínění také ukazují, kudy by se mohla česká kinematografie vydat a navázat na vynikající předválečnou a válečnou tvorbu černobílých snímků, jakými byly například Přítelkyně pana Ministra nebo Čtrnáctý u stolu a podobně. Zkrátka snímků, které mají rozum, úroveň a hodnotu. Čímž je řečeno, lepší návrat k rysům významné české kinematografie, než napodobování a následování vlivu současné hollywoodské tvorby akčních snímků, vyprázdněných bláznivých komedií a hrdinských trháků. To by bylo pro kvalitu a hodnotu českého filmu skutečně zhoubné. To je můj názor. ()

Accacia 

všechny recenze uživatele

Minimalisticky provedený, herecky skvěle zvládnutý, přiměřeně hluboký a vizuálně malebný film. Jedinou vadou je hned ze začátku počítačově přidaná prezidentská standarta, nepřirozeně se pohybující ve větru. Huba jako Masaryk je zatraceně sexy. Kašírované a barevně lahodící oku na pokraji kýče. ()

5tipes 

všechny recenze uživatele

Krásný poetický a inteligentní film. I přesto, že v některých záběrech byly trochu problémy s ostrostí, komozice a atmosféra kamery byla velmi kvalitní. Jan Malíř i ve svém věku předvedl opravdu vynikající práci. Velmi dobré byly i herecké výkony, především Martina Huby, který měl rozhodně navrch před Budařem. Kosatíkův scénář nabídl postupy, které známe už z Českého století a velmi sofistikovaným způsobem diváka poučil i pobavil. Film s absencí scénické hudby patří k tomu nejlepšímu, co česká kinematografie v roce 2018 vyprodukovala. ()

JSYSMHJF 

všechny recenze uživatele

Zamilovaný zlobivý Masaryk...moudré, lidské, neakční, přesto živé. Výborný Huba, dobrý Budař, vyšperkovaný scénář. Žádné busty, přesto je má člověk nějak radši. Nevěřila bych, že dnes může něco takového vzniknout, díky za to! ()

r140xx 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi silný zážitek a ukázka pravého charakteru TGM bez příkrášlování. TGM je zde vykreslen jako pragmatický, narcistický a velmi silný vůdce, který udělal obrovský kus práce. V rozhovorech jsem našel hodně moudrosti a hloubky. Pohled na realitu takovou jaká opravu je, bez nánosů samozvaných vykladačů historie. ()

Cajker.Cz odpad!

všechny recenze uživatele

Místo sledování této přikrášlené, vymyšlené a historicky nepřesné blbosti si doporučuji radši knihu přečíst. Po přečtení zjistíte, jak je tento film urážka Čapka i Masaryka a že polovina toho, co Masaryk nebo Čapek řekl ve filmu nikdy neřekl. To dokazuje už jenom samotný úvod, který je v knize napsaný: "Nuže, nebylo těžko zapsat po paměti, co bylo promluveno za mnohých a mnohých takových dopolední; ale chybí tomu to ticho, to mlčení, z něhož se rodila slova a spřádal pomalý hovor. To mlčení tu bylo pořád, kladlo se mezi slova, uzavíralo věty; ne tíživé mlčení, při kterém není co říci, ale mlčení zamyšlené, mlčení člověka, který přemítá, který potřebuje spíš myslet na věci než o nich mluvit. A teprve pak, když domyslel, počíná mluvit: váhavě a pomalu jako ten, kdo překládá z myšlenek do slov; nejde to snadno, protože slova jsou někdy příliš těsná a někdy příliš široká, aby vyjádřila myšlenku. Proto mluví nerad, a když už, tedy skoupě, aby těch slov bylo co nejméně; pomalu, aby v zahloubané pauzičce bylo možno hledat slovo přesnější; přerývaně, protože myšlení nemá mechanickou souvislost mluvené věty. Bylo mnoho mlčeno, aby vznikly Hovory; jen jejich pisatel ví, jak jsou neúplné; nejvíc jim chybí ten kontrapunkt mlčení." ()

Dodge-I 

všechny recenze uživatele

Tož tak... Překvapení s Čapkem a procházka s TGM, se skvělou kamerou a ne zcela využitým potenciálem předlohy - to je asi to jediné, co tu trčí. Ale díky za takovýto exkurs do naší historie. Rozhodně překvapení mezi česko/slovenskou tvorbou roku 2018. ()

Reklama

Reklama