Reklama

Reklama

Dobrá znamení

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie, (2019–2023), 10 h 30 min (Minutáž: 45–60 min)

Tvůrci:

Neil Gaiman

Předloha:

Neil Gaiman (kniha), Terry Pratchett (kniha)

Kamera:

Gavin Finney

Hudba:

David Arnold

Hrají:

David Tennant, Michael Sheen, Frances McDormand, Sam Taylor Buck, Daniel Mays, Sian Brooke, Jon Hamm, Jack Whitehall, Michael McKean, Amma Ris, Alfie Taylor (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Blíží se konec světa. Armády Dobra a Zla se shromáždily, vynořila se Atlantida, všude to vře, čtyři jezdci apokalypsy jsou připraveni vyjet. Vše se zdá být předurčeno ke svému konci. Anděl Azirafal (Michael Sheen) a démon Crowley (David Tennant) žijí na Zemi mezi smrtelníky již od Počátku a za tu dobu si na svůj životní styl zvykli, tedy zpráva o blížícím se Konci je příliš nepotěší. Kdyby jen nezašantročili nově zrozeného Antikrista, pak by možná ještě byl čas zvrátit Osud... (LenkaStr)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (173)

ditrue 

všechny recenze uživatele

| 85% | Sira Pratchetta zbožňuji, takže to možná nebude úplně nezaujaté hodnocení, ale mě tenhle koktejl Terryho laskavého humoru a temnějšího Gaimana, ohromně bavil. Ač jsem bohužel knížku nečetl, i tak vím, že zrovna tenhle typ humoru se těžko převádí ze stránek knihy do filmové podoby. Proto je milé překvapení, že tady se to tvůrcům úspěšně daří. K tomu samozřejmě pomáhá jednak dobře zpracovaný scénář a parádní herecké výkony ústřední dvojice anděle a ďábla (oba dva jsou dokonalí!), ale i vedlejších postav např. Jona Hamma. Co se týče dějové linky dětí je to kapku slabší - to je tak jediná větší výtka, kterou k seriálu mám. Finále s Benedictem a hudbou Queenů jsem si ale neskutečně užíval. Takových adaptací Pratchetta prosím jen houšť a více, děkuji! "What was it that he said that got everyone so upset?" "Be kind to each other." "Oh... that will do it." ()

dragon94 

všechny recenze uživatele

Good Omens je seriál, který stojí a padá na ústředním dvojici. Ta je skutečně fantastická. Zejména pak David Tennant zahrál Crowleyho naprosto bravůrně. Ale ani jeho kolega Michael Sheen v roli Aziraphalea nezůstává vůbec pozadu. Jejich scény a vzájemná interakce je to nejlepší co seriál nabízí. Všechno ostatní je však takové divné. Především je třeba říct, že je to hodně britské. A jak známo britský humor i styl je velice specifický a nemusí sednout každému. Mnoho scén se snaží být hodně cool, obzvláště ty při kterých hráli Queeni (a že jich bylo), ale také hodně scén, které jsou prostě divné až bizarní. Nejspíše to mělo vyznít vtipně nebo jako satira, ale musím říct, že ve většině případů to bylo prostě divný a nezajímavý. Ostatně divné a bizardní jsou také ostatní postavy v seriálu. Obzvláště pak postava, kterou ztvárnil Michael McKean, byla absolutně debilní. Nejvíce je tahle nevyrovnanost vidět ve druhé a třetí epizodě, kde ve druhé epizodě první půl hodinu sledujeme origins vedlejších postav, a ve třetím pak origins ústředního dua. Což je mimochodem nejlepší část celého seriálu. Po audiovizuální stránce je seriál super. Obzvláště soundtrack je opravdu skvělý. Po příběhové stránce to ovšem žádná velká pecka není. V některých scénách to ještě zhoršujě zvláštní způsob natáčení. V některých to naopak vylepšuje. Zkrátka řečeno, nebýt fantastického ústředného dua, šel bych s hodnocením o dost níž, ale postavy Crowleyho a Aziraphalea jsou opravdu vynikající, stejně jako jejich představitelé, a táhnou celý seriál. Škoda toho, že se v seriálu nachází i dost scén, ve kterých nejsou. Slabší 4* 70% ()

Reklama

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Parádně zajímavě zpracované. Určitě mě seriál navnadil k přečtení knižní předlohy, abych mohla porovat. Vlastně všechna zpracování Terryho Pratchetta jsou skvělá a kvalitní. Soundtrack byl taky výrazný. David Tennant se sice opakuje a pořád mi tu připadal jako v roli Doktora, ale seriál nabízí i méně známé herce a postavy a to neméně zajímavé. + Michael Sheen v roli blonďatého buclatého andílka, který podlehl obžerství a ďábel, kterého nebaví svádět na scestí, ale společně se snaží zastavit likvidaci lidstva... to stojí za shlédnutí. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Vyhovět fanouškům předlohy je pro režiséry a scenáristy vždy těžké. A dvojnásobně to platí u knih založených na jemném a lehce absurdním konverzačním humoru. Stopařův průvodce po galaxii dopadl rozpačitě a to měl na zfilmování dva pokusy. Dobrá znamení naštěstí uspěla hned na ten první. Škrtalo se a škrtalo se hodně, ale postavy i události kolem nich dávají smysl a spousta povedených vtipů zůstala. Trochu mi vadilo, že seržant Shadwell je menší asociál, než jak ho Terry Pratchett vymyslel (vážně) a Pepřenka je svá vlastní nesympatická parodie. Až na tohle se podařilo vystihnout ducha knihy na výbornou. Dvě hlavní postavy jsou parádně obsazené a zahrané. Nedokázal bych rozhodnout, kdo byl lepší. Malou výtku by si zasloužily triky, a ztvárnění Nebe a Pekla jsem si představoval působivější. Zbytek lépe natočit nešel. ()

Novom 

všechny recenze uživatele

Už od oznámení natáčení této minisérie jsem se těšil. Předchozí ataptace Pratchettovo knih byly vždy jiné, ale vždy věrně kopírovaly jeho vymyšlený svět. Dobrá znamení je má oblíbená kniha a svět v ní jsem chtěl vždy vidět i na plátně. Očekávání naštěstí nezůstává daleko za realitou. Zpracování je výborné a vyprávění odsýpá. Občas je sice zřejmé, že se nejedná o velkofilm a některé kostýmy a kulisy působí trochu levně, na druhou stranu jindy člověk ani nestíhá koukat na všechnu tu nádheru kolem. Potěšilo poměrně věrné zpracování, pár scén očividně chybí a čtyři jezdci Apokalypsy nejsou až tak moc démoničtí, jak byli v knize popsáni. Celkově hodnotím velmi pozitivně. Jen by to chtělo více pratchettovek převedených do filmové podoby. Svůj potenciál mají všechny! ()

Galerie (115)

Zajímavosti (9)

  • Když se v restauraci setkávají čtyři jezdci, Smrt hraje vědomostní hru. V žebříčku nejlepších skóre Smrt zaujímá každé místo kromě prvního, to drží Terry Pratchett. (jandastlouky)
  • V čase 43:29, kdy Gabriel (Jon Hamm) řadí knihy, se objeví tři tituly – „Vraní ulice“ od Iaina Bankse, „Pýcha a předsudek“ od Jane Austen a „Dobrá znamení“, tedy kniha, na níž je celý seriál založen. (Sominius)

Související novinky

Dobrá znamení se dočkají další série

Dobrá znamení se dočkají další série

30.06.2021

Populární seriál Dobrá znamení podle knihy spisovatelů Terryho Pratchetta a Neila Gaimana se dočká druhé série. Ta vznikne pod dohledem samotného Gaimana, jenž prý s Pratchattem kdysi dávno vymyslel… (více)

Reklama

Reklama