Reklama

Reklama

Přes kosti mrtvých

  • Polsko Pokot (více)
Trailer 2
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Polsko / Německo / Česko / Švédsko / Slovensko, 2017, 128 min (Alternativní 124 min)

Obsahy(1)

Skrze energickou a značně excentrickou postavu Janiny Dušejkové, učitelky angličtiny v důchodovém věku, sledujeme  vzrůstající hrůzu malé osady na polsko-českém pohraničí, ve kterém se v rychlém sledu stane několik záhadných vražd bez jasně vysvětlitelné logiky nebo motivu. Hrůza a zděšení z vražd kontrastují s obecným nezájmem, který doprovází masové vybíjení divoké zvěře v právě probíhající lovecké sezóně. Dušejková je nejen milovnicí zvířat, ale také ochránkyní všech divných a 'jiných' obyvatel Kłodzké kotliny, kde se příběh odehrává. Skrze Dušejkovou začínáme v příběhu postupně odhalovat, kdo stojí za prapodivnými vraždami a jak souvisí s vyvražďováním zvěře. (CinemArt)

(více)

Recenze (140)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem se u této ekologické agitky převážně nudil. Přitom tu byla spousta dobrých, či aspoň vizuálně nebo atmosférou silných míst. Ale pak to zase někam ujelo a bylo to jen o trpělivosti, jestli se na to nevykašlu. Knihu jsem nečetl, ale mám prostě dojem, že největší slabinou tohohle filmu byl jeho scénář. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Veskrze nepovedené dílko, podtržené příšerným dabingem. Bláznivá baba žije dlouho v lese, až ji začne srát, že místní myslivci chlastají a střílí po všem co se pohne. Takže vezme spravedlnost do svých rukou, ovšem až potom co prožije letní orgie s šišlajícím Mirkem Krobotem. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ani thriller, ani komedie, ani moralita, ani politická metafora. Fantaskní svět Holandové, v kterém se střetává ekologie, esoterika a terorismus na naší hranici s Polskem. Ústřední důchodkyně je vášnivě přírodou posedlá. V závěru trochu feminismu a anarchie. ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době film Hollandové, který má co říct. Přijde mi to všechno vyvážené, jak míra nadsázky a "temnosti", tak psychologizace postav. Občas se film nevyhne doslovným flashbackúm zrejména ke konci... Ale vlastne je to taková ta hororová pohádka od Dobšinského. (Snový Štastný konec tedy nemuže chybět.) A příroda poňekud syrově trestá prohřešky vúči Vesmírné harmonii... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se hodně těšil, takže jsem hodně zklamaný. A kdo čeká nějaký temný thriller, bude na tom podobně. Předně mě neskutečně štvala hlavní hrdinka, což byla protivná a umanutá přírodní bába hystericky ochraňující všechno živé. Bohužel prakticky neslezla ze záběru a podle toho to také dopadlo. Vedlejší postavy díky tomu dostaly minimální prostor a vlastně tu fungovaly jen jako nepříliš zajímavý kompars. Co se vražd týče, tak ty se omezily prakticky jen na nacházení mrtvol. Nehledě na to, že člověk nemusí být zrovna Sherlock, aby celkem záhy odhalil vraha. Jako větší plus vidím snad jen prostředí. Agnieszka Holland nepotěšila. 30% ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Člověk na první pohled pozná, že Holland režisérské řemeslo ovládá, neboť vizuální stránka, střih a hudební zpracování je vynikající. Nicméně to je jediná věc, která na filmu vybočuje z průměru. Scénář je velkou slabinou, není vyvážený a s poutavou zápletkou se mohlo pracovat mnohem lépe. Dvě třetiny filmu se divák seznamuje s postavami a na úkor hlavní hrdinky nedostanou všichni takový prostor. Herci jsou výborní, ale časem se mi hlavní hrdinka protivila a její názorové výlevy se opakovaly pořád dokola, včetně jednostranně názorových témat. Tajemství kolem úmrtí se rozjede až ke konci, což je velká škoda, neboť k syrovému dramatu s mysteriozním podtextem to vyloženě vybízelo. Ke konci se přitvrzuje, atmosféra houstne, ale na můj vkus pozdě a možná i zbytečné vyústění přes čáru se k filmu příliš nehodilo. Za shlédnutí rozhodně stojí.......6/10 ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Úchvatný vizuální styl s nádhernými záběry pohraniční přírody v břitkém předvídatelném filmu, který nemá čím zaujmout. Dojem zbytečnosti tohoto snímku nemá šanci vyvrátit ani bezchybný herecký projev Agniezsky Mandat. Takhle nechat zabít ambiciózní kriminální drama špatným vyprávěním, hloupým scénářem a přepálenou stopáží s nespočtem natahaných až přebytečných scén, se jen tak nevidí. 4/10 Více v mé recenzi zde. ()

Spike17 

všechny recenze uživatele

Největší lákadlo filmu je zároveň jeho největším problémem, žánrová nevyhraněnost totiž podrývá snahu o vyniknutí tematické roviny díla. I přesto si jej nejen díky podmanivé atmosféře můžete užít. Více ZDE ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Krajina, kde se příběh odehrává byla nádherná, úplný balzam na duši. To se musí nechat. Jenom ty lidi jsou tam dost divní. Tak nějak až deformovaní a samorostlí. Ale takoví se dají najít všude na světě. Očekávala jsem mnohem větší moralitku a mnohem větší psychologickou propracovanost postav, abych se nad tím mohla pořádně zamyslet a ne si jen říct, že je to divný film. Ta kriminální zápletka mohla být taky propracovanější. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Snímek je pomalý, nevýrazný, ale atmosféra mu nechybí. 1) Kostrbaté vyústění. Pointa mimo realitu._____ 2) 64leté Agnieszce Mandat (Janina) nelze upřít výraznou osobitost, a to jak herečce, tak ztvárněné postavě._____ 3) 29letý Jakub Gierszal (mladík Dyzio) už není ten zajíček, jakého si pamatuji z filmu Vše, co miluji, ale pořád je to pěkný kluk. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Tak ako ma väčšina filmu zahriala svojou ľudskosťou ma záverečný twist nechal v pomykove, o čo v tomto scenári vlastne išlo. Prekvapivé áno, ale prečo? ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Vážení, vždyť je to z velké části černá komedie, jak vyšitá. Trefná slova paní Agnieszky, tak trochu Tarantin v ženském podání. Ve zdejším popisku žánrů by tam měla být uvedena, protože z ponuré atmosféry první poloviny filmu se postupně stále více forma točí ke svéráznému humoru. Krimi, drama, mystika, ale i ta komedie, která v popisku fakt chybí a je to poměrně zavádějící. Čekala jsem totální depku a dostalo se mi dobré zábavy, i když asi ne pro každého, protože míchání žánrů je opravdu velké, dokonce až k nadsazené pohádce :-) Sama podobné míšeniny ve většině nemusím, ale kdo umí, ten umí. Chápu, že dost záběrů mrtvých či vycpaných zvířat někomu hodně vadí, ale ve filmu mají zásadní význam. Hlavní představitelka se se svou rolí poprala skvěle, a věřte, že jsem jí dost rozuměla, i když občas dokázala pěkně lézt na nervy :-) Paní Holland s revolučním srdcem i elánem se s ní hodně ztotožnila. Dle jejích slov ji také současná "lovecká" polská politika velmi štve. Obávám se, že myslivci a lovci budou tento film snášet těžce. A na závěr, pan Krobot měl sice vedlejší, ale velmi povedenou roli. Nehleďte na hodnocení a jděte se na film podívat do kina. Originál každým coulem, nuda ani náhodou. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hm, ma to cez dve hodiny, a cele je to taky ... sivy sedivy priemer. Film obsahuje jednu dobre napisanu postavu, ale druha postava je sablonovita a jedna zmatene. Plus este dve hodiny sa pozerat na to ze seria vraz sa dokonca stretla s obecnym nezaujmom - lebo na programe dna je lov zveriny - tak to Holland prestrelila, a to tak, ze velmi! Humoŕ tu tentokrat samozrejme nebude, jednak humor je vec vazna a jednak ma nic nenapada - jo a uzivatelovi menom verbal dochadzaju napady a humor sa jaxi sere. No nic, spat k filmu - rezia este jakz takz na urovni, ale nedokazal som sa dostat do filmoveho tempa - fakt ma to nebavilo, a hodne scen som musel pretacat. K silnym strankam patri namakana kamera, aj ten kostolny zbor mal nieco do seba ... no a flesbeky na urovni. To bude za mna vsetko, tentokrat bez prdele, bez humoru : 50 % ()

bourec odpad!

všechny recenze uživatele

Přiznám se ,že sem do toho šel ze zvědavosti,a kvůli účasti pana Krobota.Ten film byl ale dost útrpnej,ta ženská šuklá jak prase,a celý podivný.Při scéně s očucháváním sem to zabalil.Nejsem dost umělecky nalíčenej.0%. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Společně s In the Fade nejlepší zážitek z KVIFF. Když se řekne Polsko, vybaví se mi pánbíčkáři a nekvalitní čokoláda. Agniezska Holland tento můj osobní mýtus rychle smetla ze stolu. Pokot je totiž snímek absolutně obrovského světového měřítka, troufám si říct řemeslně lepší než polovina americké produkce na světě. No, čím bych začla. Co pochválím na prvním místě jsou skvostné exteriéry, hlavní herečka, následně vedlejší herci, dokonalá kamera i střih a do toho kulervoucí soundtracky. Pokot je takový film, který mě hřál u srdce tou všudypřítomnou poctivostí, snahou a pílí. Řemeslně je to opravdu vrcholová záležitost a co se týče příběhu, já jako milovnice zvířat jsem se v tomto tématu našla. Navíc zdejší černý humor nemá jedinou chybu a potěšila i vtipná role pana Krobota. Závěr a rozkrytí bylo vzhledem k dlouhé stopáži možná trošku zbrklé, ale to mi nezkazilo tenhle jedinečný různožánrový zážitek. KVIFF 2017 ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Do třetiny trochu zdlouhavé, ale pak to nabralo to správné grády! Geniální Agnieszka Holland. Žeru herectví Krobota! ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Skoro geniàlne. Pre ľúbiteľov zveri a ekoteroristov povinnosť. Vďaka Poliakom môže aj česká / slovenská kinematografia robiť svetové filmy, ktoré sa vyrovnajú Škandinávcom. Namiesto idylického až melancholického zobrazenia kopaničiarskeho života, aký by stvorili našinci, brutálna sonda do tvrdého sveta zapadnutého pohraničia kdesi v strednej Európe, ba priamo v jej srdci. Základným konceptom je proživotné, newageové a mne sympatické obracanie optiky, v podstate svojim spôsobom westernovej zápletky jednej (správne pošahanej) postavy proti (skoro) všetkým. Ale hodené kamsi do ponurých kladských dolín na pomedzí Poľska a Česka. Spolu s tou mytologickosťou prírody, ktorú sa Agnieszke, podobne ako v JÁNOŠÍKOVI, znovu podarilo vytvoriť, kde sú rovnocennými hrdinami (a divákmi) aj zvieratá samotné a bravúrnej mystifikačnej atmosfére, je to výborný zážitok aj na veľké plátna. Tak pôsobivo nasnímaný európsky kontinentálny les, ktorý budí dojem tajomna až na úroveň rozšíreného psychedelického vedomia, som naposledy videl v ODVRÁTENEJ STRANE MESIACA. Les sa evidentne stáva pre európsku kultúru miestom návratu a spiatočníctva, s ohľadom na človeka v oboch zmysloch - aj ako miesto zaostalého spoločensko-hodnotového zriadenia v odľahlých horských krajoch, tak súčasne aj zdroj (staro)novej energie, mohutného prúdu obrody a znovunájdenia pravých, človeka uspokojujúcich hodnôt. Bez ohľadu na všetku pochmúrnosť, ktorou sa CEZ KOSTI MŔTVYCH vyznačujú, po skončení máloktorého filmu pochytí človeka taká mocná túžba v momente vypadnúť kamsi do prírody a naplno pocítiť jej silu, čistotu a rozmanitosť, o to viac, ak je vonku jar v plnom rozpuku. ()

Související novinky

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Reklama

Reklama