Reklama

Reklama

Přes kosti mrtvých

  • Polsko Pokot (více)
Trailer 1
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Polsko / Německo / Česko / Švédsko / Slovensko, 2017, 128 min (Alternativní 124 min)

Obsahy(1)

Skrze energickou a značně excentrickou postavu Janiny Dušejkové, učitelky angličtiny v důchodovém věku, sledujeme  vzrůstající hrůzu malé osady na polsko-českém pohraničí, ve kterém se v rychlém sledu stane několik záhadných vražd bez jasně vysvětlitelné logiky nebo motivu. Hrůza a zděšení z vražd kontrastují s obecným nezájmem, který doprovází masové vybíjení divoké zvěře v právě probíhající lovecké sezóně. Dušejková je nejen milovnicí zvířat, ale také ochránkyní všech divných a 'jiných' obyvatel Kłodzké kotliny, kde se příběh odehrává. Skrze Dušejkovou začínáme v příběhu postupně odhalovat, kdo stojí za prapodivnými vraždami a jak souvisí s vyvražďováním zvěře. (CinemArt)

(více)

Recenze (140)

woodsman 

všechny recenze uživatele

vau zas skvely polsky film pekna priroda psov moc nemusim ale toto bolo silne pekne ich jeden po druhom odkraglovala s nikym sa nesrala ()

Kejf. 

všechny recenze uživatele

Ja nevim, fakt nevim... libilo se mi prostredi, krajina, zver, atmosfera, ale byla to takova slatanina, ze jsem ani nedokazala udrzet pozornost po cely dve hodiny. A pritom to vypada tak lakave... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Hvězdy dávám za špičkovou řemeslnou práci, herecké výkony a polštinu pana Krobota. Jinak příběh možná celkem dobrý, ale na dvě hodiny filmu nepokrytelný poutavě. Hodně nezařaditelný film. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Krásně nasnímaná krajina, působivě vytvořené prostředí a to je vše. Nijaký děj s rádoby velkým zvratem na konci, nesympatické a iritující postavy a celkově plytké a nezajímavé. ()

JohnyD 

všechny recenze uživatele

Agnieszka Holland má svoje remeslo zvládnuté na výbornú a jej Hoříci Ker milujem. Je to skúsená filmárka, bezprostredná a veľmi milá pani. Avšak, tento mysteriózno-detektívno-dramatický experiment o týraní a zabíjaní zvieratok v Poľsku sa nepodaril, či už po scénaristickej, hereckej alebo príbehovej stránke. Po prvých 20 minútach vám je jasné, ako sa to celé bude odohrávať ďalej a kto je vrahom, ak nemáte za sebou lobotomiu. Takže poteší krásny hudobný úvod a nádherné scenérie z Klodzkej kotliny, malá rola Miroslava Krobota a to je asi tak všetko. Neviem, za čo si Anežka odniesla Strieborného medveďa z Berlinale resp. kde porotcovia nechali hlavu. Som sklamaný. 4/10 ()

Extrakritik 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět,dobré zpracování,krásná příroda.Děj je nicméně zdlouhavý a kriminální zápletka je spíše pouze okrajová záležitost.Více se zde řeší etické věci,co se týče odstřelu zvěře a pytláctví. ()

Danqo 

všechny recenze uživatele

Žánrový guláš vs. fúzia žánrov. Dôležitosť myšlienky vs. jej neexplicitné vyjadrenie. Šľachetné úmysly vs. ich netradičné naplňovanie. A na konci boli všetci šťastní a spolu. Asi teda dobré, hoci zážitok z filmu rýchlo bledne. ()

Mackoun 

všechny recenze uživatele

Že já to odkládal takovou dobu... nejenže Polácí umí, co do technickej stránky filmu, ale samotná tématika filmu je mi natolik blízká, že s Dušejkovou a její neustále mařenou touhou po lepším a milostivějším světě víc než soucítím. Škoda jen, že ne každého film zasáhne tam, kam by by zasáhnout chtěl - nejlépe se dle mého uchytí tam, kde už tolik duchovní osvěty potřeba není. Druhá strana mnohdy bohužel neuvidí víc, než pošahanou Dušejkovou a rozpolcený snímek o hovně... pro mě osobně rozhodně zapamatování hodný kousek, který budu šířit v nejlepší víře všude tam, kde pocítím šanci v jeho vlídné přijetí! ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Temný a chvílemi i úsměvný příběh o šílené učitelce žijící v zapadákově u hranic. Děj se tedy točí okolo této šílené ochránkyně zvířat a jejího boji proti lovu, pytláctví a myslivosti. Člověk ve filmu chvílemi tápe nad tím, zda je ona učitelka psychicky normální. Nečekejte detektivku ve stylu slečny Márplové. Film vám nenabídne žádné vyšetřování případu ale spíš pohled do mysli jedné šílené pani. Film vám nastíní kus jejího života a zlom, který nastane v momentě, kdy zjistí, že jí myslivci zastřelili její psy. Čekal jsem jakkoliv ušlechtilejší rozuzlení, ale fakt ne to, že paní začne vraždit v momentě, kdy zjistí tuto skutečnost. Chválím kameru a hudbu i prostředí ujde. Herecký výkon zejména hlavní představitelky je perfektní. Jinak je to pro mě takové spíš psycho-drama a to já moc nemusím. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Celkem by mě zajímala cílovka tohoto filmu, protože nevěřím, že existuje. Je tu snaha o jakýsi spirituálně-eticko-vědecký přesah, ale přitom film působí většinu času dost nudně nebo sledujeme trpící zvířata (případně ta, co to už mají za sebou). Závěrečná pointa není úplně špatná, ale přišla až poté, co jsem několikrát zvažoval odejít z kina, takže celkový dojem z filmu to už úplně nezachránilo. A nezachránil to ani následný diskusní panel s režisérkou: "Chtěla jsem něco od této spisovatelky natočit a toto mi jako jediné přišlo, že by to zfilmovat šlo..." (Nejsem si jistý, zda to kvalitně zfilmovat šlo, ale každopádně tohle nebyla ideální cesta.) * FamuFest, BioOko ()

Helmut02 

všechny recenze uživatele

Tohle se bohužel Agnieszce Holland moc nepovedlo. Filmu absolutně chybí jakýkoliv tah na branku a je de facto jakýmsi slepencem krásných záběrů na krajinu v okolí Kladska (to je jeden z lepších prvků) a poněkud excetrických hereckých výkonů, které občas nedávají moc smysl. Kromě toho celkovému dojmu nepřidává ani fakt, že některým hercům v originále prostě není docela často rozumět (film jsem viděl v kině v Polsku a potvrdil mi to i známý Polák, se kterým jsem na filmu byl) a to zdaleka neplatí jen pro vtipnou polštinu Miroslava Krobota. ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Průměr. Je moc dobře, že byl film v české verzi přejmenován, za to rozhodně palec nahoru. Nicméně reakce typu "Pokot. Co to je za dementní název? To zní jak..." směřované na originální název některých lidí v sále byly k nezaplacení. Děj nebyl špatný, zpracování po technické stránce naopak vynikající (zejména vjemy na základě horoskopu!), neuškodilo by ale zkrácení o půlhodinu. Za jednoznačně nejvíce světlý moment považuji část s Krobotem. ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to nadvakrát a i tak mi to přišlo dost dlouhé. Což je asi ten nejmenší problém. Je tam opravdu hodně záběrů zvěře. Zpočátku probliky na srnky a jezevce působí originálně, pak směšně (možná záměrně) a následně wtf (opět možná záměrně). Jako bohužel celý film. Chvíli jsem tomu věřil mysteriózno, chvíli thriller, chvíli psychodrama, ale v druhé polovině nevyhnutelně pochopíte, že Hollandová si prostě točí pro radost a především se chce na plátně vyblbnout. Náznaky a motivy, které nám v průběhu servíruje, jsou navíc v příkrém rozporu s akčním a doslovným závěrem. Jako kdyby mělo všechno do sebe zapadnout a my si řekli wou, to jsem teda nečekal. Což není vůči divákovi zrovna fér. Hollandová totiž volí ten nejjednodušší mindfuck, který by napadl každého (včetně mě a vás), ale celý film si říkáte, o tom to přece nemůže být. Kdyby chtěla natočit film o tomhle, proč by ho točila TAKHLE...těžko říct. Bylo zajímavé to vidět, ale autorská vize není natolik silná, aby tu podivnost ospravedlnila... ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Jsi věřící? .. Ano, jsem ateista..." Vskutku originální téma tohoto thrilleru s docela hustou atmosférou, to se Agnieszce povedlo. Ale je to celkově přitažené za vlasy. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Paní Dušejková je nejen nevystudovanou učitelkou angličtiny, ale hlavně fanatickou ochránkyní přemnožených zvířat jako jsou divočáci a srnčí zvěř. Také je amatérskou astroložkou a to ji samozřejmě v očích mnohých lidí řadí mezi blázny a podivíny. Bojuje svérázným způsobem proti myslivcům i pytlákům, ale zdá se být naivní a neškodná. Ale jen do té doby, než se ji ztratí dvě milované fenky. Je to trochu neurovnané, ale kvůli moc hezkému odhalení pravdy záhadných úmrtí několika významných lidí dávám nadprůměrné hodnocení. Jako bonus je tu Mirek Krobot a Francovka od Plastiků! ()

kondor77 

všechny recenze uživatele

Ekofeministická agitka podle předlohy a scénáře nositelky Nobelovy ceny. Nelze si nepovzdechnout, proč nobelovku získala liberální vagína z Polska a nikoliv geniální vypravěč Milan Kundera. K filmu: technicky solidní, režijně průměrné, obsahově sračka. ()

Související novinky

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Reklama

Reklama