Reklama

Reklama

G. Verdi: Don Carlos

(divadelní záznam)
  • Francie Don Carlos à l'Opéra de Paris
Hudební / Drama
Francie, 2017, 248 min (Alternativní 234 min)

Obsahy(1)

V královských lesích u zámku Fontainebleau si chudí lidé stěžují na svůj život, chudobu a násilí během francouzsko-španělské války. Když se z paláce přiblíží lovecká společnost v čele s Alžbětou z Valois (Sonya Yoncheva), vystoupí ze svého úkrytu v tmavém lese španělský princ Don Carlos (Jonas Kaufmann), její snoubenec. Vyznává princezně svou lásku a daruje jí miniaturu se svým portrétem. Oba se radují z opětovaných milostných citů, které navíc přinášejí mír jejich národům. Náhle slyšíme výstřel z děla. Alžbětino páže se vrací a pozdravuje svou paní jako snoubenku krále Filipa II. (Ildar Abdrazakov). Alžběta a Carlos jsou zdrceni, že jejich láska je navždy ztracena. Ocitáme se v klášteře svatého Justa. Svatba Filipa a Alžběty už byla zpečetěna. Dvůr přichází vzdát svoji poctu k hrobu císaře Karla V., Filipova otce a Carlosova dědečka. Princ se setkává se svým přítelem Rodrigem, markýzem z Posy (Ludovic Tézier), který se nedávno vrátil z Flander, kde se lid snaží osvobodit ze španělské nadvlády. Když Carlos přizná, že je stále pronásledován svou láskou k Alžbětě, Rodrigo ho nabádá, aby se postavil za vlámské povstání. Princezna Eboli, hraběnka Arembergová (Elina Garanča) a královniny dvorní dámy se v přilehlé zahradě veselí. Eboli zpívá maurskou píseň (závojová árie). Don Carlos očekává v královských zahradách v Madridu královnu. Řídí se pokyny z dopisu, který mu podle jeho přesvědčení poslala královna. Jenže ve skutečnosti ho napsala Eboli, která se mylně domnívá, že ji Don Carlos miluje. Když se Eboli zahalena závojem objeví, princ jí vášnivě vyznává lásku. Když dáma odloží závoj, oba si okamžitě uvědomí svůj osudový omyl. Eboli ho zlostně obviní, že miluje královnu. Přichází Rodrigo, posoudí situaci a snaží se rozzlobenou Eboli ukonejšit. Ta však odbíhá ze zahrady a přísahá, že tajnou lásku Alžběty a Dona Carlose odhalí. V duchu dvorských intrik se odvíjí další operní zápletka. V závěru se ocitáme opět v klášteře svatého Justa. Alžběta ve své velké árii čeká na Carlose, aby se s ním rozloučila. Carlos se rozhodl odejít do Flander a tam se ve šlépějích zavražděného přítele Rodriga zasazovat o svobodu místního obyvatelstva. Loučení je přerušeno příchodem Velkého inkvizitora (Dmitry Belosselskiy) a španělského krále, který hodlá syna předat církevnímu právu. Když se chce Carlos s taseným kordem proti přesile bránit, vyjde tajemný mnich z hrobky krále Karla V. a bere infanta s sebou, do svého ponurého příbytku. Přítomní se domnívají, že v mnichovi rozpoznali mrtvého císaře Karla V. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Verdiho opera na motivy Schillerovy divadelní hry se vrací na místo premiéry, do Paříže. Herci jsou mezinárodní, největší hvězdou je zde Jonas Kaufmann. Zpracování je modernizované, hodně se používá promítání fotek a obrazů na pozadí. Zaujala mě třeba i "zahrada", tělocvična kde královna se svými dámami šermuje:) Španělská pompéznost a uniformy se zde také objeví. Ale všechno je to důstojné a vkusné, nic co by milovníka klasických oper pobouřilo či urazilo. Na závěr ještě varování, tato opera je opravdu dlouháááá. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Kdybych tuto operu poslouchal v rozhlase, asi bych ji ocenil výš, protože bych si ve své fantazii postavil mnohem důstojnější scénu - rozhodně ne tak nehezky až protivně odosobněnou. Dvorní dámy by po ní nepobíhaly v šermířských kombinézách a kuklách,  šlechtici by nevypadali jak nabubřelí korporátní manažeři, sólistky by neměly sice honosné, ale neforemné šaty, které je dělaly ještě prdelatější, než jsou ve skutečnosti. Nenutil bych účinkující posedávat v ohyzdných mohutných koženkových křeslech jak z předpokojů bankovních ředitelů a nezaměňoval bych královské zahrady za tělocvičnu s ripstoly. Zkrátka bych si tuto nádhernou operu s vynikajícími sólisty naplno užil, protože by můj dojem nerušila nevkusně zpatlaná scéna a občasné nesmyslné promítání celuloidových skvrn jako ze starých promítaček. ()

Reklama

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích pořadu uvedeno: český název Don Carlos, opera v pěti dějstvích. Hudba Giuseppe Verdi; originální název Don Carlos. Opéra en cinq actes. Musique Giuseppe Verdi / Don Carlos. Oper in fünf Akten. Musik Giuseppe Verdi; režie Stéphane Metge; divadelní režie Krzysztof Warlikowski. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Přestože tato Verdiho opera není až tak světoznámá jako např. Aida či Traviata, patří dle mého ke klenotům světového operního fondu. Nádherná hudba s působivými dramatickými zvraty, všechno co velká epická opera má mít. Toto nastudování se může pyšnit skvělými pěveckými výkony, méně jsem ocenil moderní transpozicí děje- Carlos s revolverem a tomu přizpůsobený(pozměněný) závěr dramatického pátého aktu. Zpracování pro ČT vyniká též kvalitními českými titulky (A. Kareninová). ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama