Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Jak povýšit focení rodinné dovolené nebo třeba výletu s přáteli na profesionální úroveň? Jak se podívat na památky a oblíbené turistické destinace v celé Evropě očima fotografa? Takové otázky si kladl zpravodaj a milovník cestování s fotoaparátem Jan Šmíd. Oslovil tedy kamaráda, známého fotoreportéra Jana Šibíka, aby se na putování po evropských metropolích vydal spolu s ním a do správného focení ho prakticky zasvětil. Jak fotit dominanty? Jak přemýšlet o kompozici? Kterých nejčastějších chyb a klišé se vyvarovat? Jak pracovat se světlem, jak zachytit tajemství starých chrámů, atmosféru a kolorit magického místa anebo třeba pohyb a sportovní akce? (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Posheidon 

všechny recenze uživatele

Od pořadu s názvem: Jak se fotí…bych očekával, že se dozvím, jak se fotí. To se divák bohužel nedozvěděl. Přitom stačilo tak málo. Sdělit v každém dílu pár základních pouček, ukázat si to v praxi. Rovněž jsem postrádal dosti podstatnou informaci, jak byl v daném momentu fotoaparát nastaven a přitom úplně stačilo, přidat dole ke každé fotce popisek s tímto info. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Celkem zakímavý dokument. Já si myslím, že je to přesně o tom co pan Jan Šibík vždycky zdůrazňuje. O nápadu. Nápadu a také jisté odvaze, protože vlézt zrovna v dnešní době někam a tam cvakat foťákem úplně cizí lidi, to odvahu chce. Je sice hezké, že sedící tříletá dívenka u fontány s tryskající vodou dělá zajímavou kompozici, ale jděte k ní a cvakejte z blízka ji před její maminou či tatínkem... Dnes je každý rovnou úchyl nebo terorista a vysvětlujte, že ta voda bude na záběru za tou dívkou zpomalená a bude to vypadat zajímavě...:-). Foťáky jsou už dnes takové, že hezkou fotku uděláte i mobilem.. Chce to je znát pár zákonitostí a pak mít tu odvahu... Vzpomínám na časy s flexaretou, nebo moje toulky Krumlovem s Prakticou L2 s jedním výměným objektivem Tessar, dvěma filtry a expozimetrem Leningrad 2... Než jsem se naučil střílet čas a clonu od boku dost trvalo a tak díky tomu všemu nastavování bylo skoro nemožné udělat momentku... Já si fotky ani nevyvolával, ani nedělal, takže k tomu celému pak za pár dní ještě přibylo napětí při nahlédnutí do obálky od Fotografie, kolik ře mi toho z celého filmu vlastně vyšlo a jak... Takže ano, tenhle formát pořadu mi nevadí, snad jen ten Šmíd by nemusel být takové prkno... * * * * ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý dokumentární cyklus, ve kterém fotograf Jan Šibík ukazuje divákům způsoby a možnosti, kterak by turista s fotoaparátem mohl na svých cestách dosáhnout poutavějších fotografií, které by vybočily ze stereotypu snímků, které si většinou vozíme. Uvítal bych trochu více detailnější rozbor technického provedení a nastavení při fotografování. Lehce zafušovat do řemesla lektorům fotografování. Jan Šibík je profík a tak už to tak nějak pálí rutinně "od boku" a jen divákovi ukazuje směr, kompozice, pro zajímavější snímky. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ani ryba, ani rak. 1) O focení se toho mnoho nedozvíme. O navštívených místech ještě méně. 2) Ale pár zajímavostí pánové Šibík a Šmíd občas utrousí... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pokud se kritik tohoto dokumentu striktne nerozhodne, ze bude podle tohoto serialu fotit, nemuze byt zklamany. Sice proflakle, ale porad zajimave turisticke cile v sesti epizodach, kterymi provazi Sibik se Smidem. Zajimavosti, at uz z foceni ci historie navstivenych mest v podani techto dvou panu me bavilo a vsechny dily jsem si uzil. Jen ta Praha mi prisla takova odflaknuta... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Hmm...Mělo se to jmenovat "Kde se fotí"----zkusil jsem asi 4 .díly, ale jediné co mě zaujalo bylo přiznání Šibíka že pochopil že čučet na svět skrze hledáček může být dost zkreslující... ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si pomyslil, že pořad bude ukazovat ještě pěkně za tepla lechtivé fotografie nahého Ѿ Jana Šmída ♥ zachycené nabušeným fotoaparátem Jana Šibíka a ejhle - vono je to vo něčem jiným. Místo toho spolu spí na pokoji po Evropských městech a fotí luďov po ulici. Ale jo není to úplně špatný... ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Primárně pro začínající fotografy pouliční fotografie(street photo),kteří už umí nastavit svůj fotoaparát,nefotí na plnou automatiku,ale neví co a jak fotit,aby to nebylo nudné.Nefotografující se budou možná nudit. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý seriál, který není jen o technice focení (jakou clonu či iso použít). Je převážně o tom, jak kterou památku vyfotit v těch nejvíce navštěvovaných městech Evropy. A samozřejmě i o těch památkách. Když si pustíte dokument o daném městě, tak vás autoři zavalí spoustou informací, že si z toho zapamatujete jen malý zlomek, jen to nejdůležitější, a to se dozvíte i v tomto dokumentárním seriálu. Ukazuje ty nejhezčí města Evropy a ty nejkrásnější památky z nich. Fotograf Šibík nefotografuje jen tak samotnou památku, ale hodně přemýšlí, jak to ještě vylepšit. Vyfotí k tomu ptáka, slunce, mraky, pózujícího člověka anebo často jen tak člověka, který ani neví, že jej fotí. Tohle mě docela dost překvapilo a zajímalo by mě, kolik lidí už proti němu vyjelo s tím, že je jen tak fotí. Že si jen tak dovolí metr stát od cizí ženské či dítěte a fotit ho s památkou. Obzvláště v dnešní době, kdy je každý považovaný za úchyla. [175. hodnocení, 11. komentář, 73%] ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Pan fotograf je svérázný samorost a nebojácný týpek . Akorát to kazí ten dumb co ho doprovází. Vystříhal bych ho zcela, úplně zbytečná postava. Otravná jak makarena Dokument je docela osvěžující... ()

Krysap 

všechny recenze uživatele

Díky za parádní pořad, kde se člověk dozví nové věci o focení. Pan Šibík je borec, kterýho si hodně vážím, pana Šmída mám zase ráda za jeho krátké reportáže. Jako dvojice mi sedí. Uvítala bych trochu víc technických informacích o správném nastavení foťáku v té které situaci. Možná kdyby bylo možné vždycky u ukazovaných fotek dát někde do rohu info o zvoleným nastavení, aby si to člověk mohl ze záznamu prohlídnout.. I když je jasná věc, že tak dobrý fotky, jako má pan Šibík, nikdy mít nebudu. Prostě proto, že nemám v sobě ten kus zdravé drzosti strčit lidem před obličej objektiv a vyfotit je. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Za mě velmi povedený seriál o focení, který dokáže nadchnout pro věc. Velmi vhodně zvolený formát, délka i ústřední duo. Tu a tam by mohlo být více technických rad (obvykle jedna za epizodu). Nejvíce mě mrzí, že jednu z ústředních rad - strčte objektiv takřka do krku neznámým lidem - se zejména v po Evropě moc neodvažuji praktikovat. Výsledky by však stály za to... ()

meda2016 

všechny recenze uživatele

Super. Ne polopaticky o tom, jak nastavit hodnoty objetivu a expozice, to najdete v manuálu přístroje. Je to o tom, jak vidět, vybrat okamžik, polohu, světlo. A k tomu ta města, lidé, prostě náš svět, který se přenese snímkem-motivem do nás. Co na tom, že z hovoru někdy čouhá připravenost, kdo chce, tomu to dá přebohaté zážitky. Navíc i s bonusem širších historických zajímavostí těch končin. .....Panu Šibíkovi držím palce, aby mohl vždy zveřejňovat pravdivé a necenzurované záběry. ()

Reklama

Reklama