Reklama

Reklama

Jak nás vidí svět

(pořad)
všechny plakáty
Publicistický
Česko, 2017, 3-9 min

Obsahy(1)

Co si o nás, Češkách a Češích, myslí cizinci a jak se dívají na Česko? Jak vnímají naše jídlo, módu, jazyk, zvyky, chování? Poprvé například ochutnají a ohodnotí svíčkovou, vyjádří se k módě na ulicích, zkusí číst česky nebo se dozvíme, co ví o naší zemi. Pohled zvenku stojí za to... (Televize Seznam)

Recenze (43)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podle mě se jedná o současně nejlepší zábavní pořad, který kdy Stream natočil a točí. V Austrálii mají štáb, který tam cizincům v československé restauraci vyváří české speciality a ti je ochutnávají a hodnotí. Pravda, ne vždy je to jen o jídle, ale o to zajímavější to je. Samozřejmě se dá polemizovat o tom, kolik toho já vím například o Ghaně, Zimbabwe nebo Trinidad a Tobagu, na druhou stranu některé odpovědi jsou opravdu překvapivé a je velice zajímavé sledovat reakce cizinců na otázky o naší zemi. Když se sejdu s cizincem, tak nejsem jiný a ptám se stejně, přičemž očekávám i obrácenou reakci. Jediným mínusem tohoto pořadu bývají občas chvíle, kdy cizincům štáb nevysvětlí plno věcí a ti pak jsou za pitomce. Například díl s tatarákem. I to se ale podle mě lepší a v posledních dílech se objevují i reakce cizinců, kteří se následně dozvídají, co vlastně jí, proč to jí a jakou oblibu toto jídlo u nás má. Doufám, že tento pořád na Streamu vydrží co nejdéle. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Džedžim džaunym meztem dže Praha." Správně, chlapče, hezky to čteš. Ano, jejím hlavním městem je Praha. Cizinci si s češtinou poradili vskutku brilantně. Nicméně tohle je spíš zábava než nějaký objektivní pohled na Českou republiku. Vyzvěte mě totiž, abych řekl cokoli o Zimbabwe a já budu mlčet, i když vím, že hlavní město je Caracas, mluví tam persky a platí rublem. Ale abych to se vrátil k pořadu, tak se mi líbily zejména epizody s jídlem, přičemž zejména hluboké bádání nad knedlíkem bylo jedinečné. A samozřejmě zdravím popelnici Chrise z Mauricia. Tomu člověku chutná všechno a nikdy nikdo nemluvil o podivných pochoutkách české kuchyně tak hezky jako on. Snad to jeho netrénovaný žaludek přežije. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti zábavě a odlehčení seriózních témat, smysluplnost projektů, jako je Jak nás vidí svět ale spatřuji v propojení s určitou sociologickou výpovědí. Ta je ale v tomto případě prakticky nulová. Jde o zábavu pro mladou generaci, příznačný je už výběr dotazovaných, prostě vrstevníků těch, který je pořad určen. Schází mi pocit autenticity, do projektu byly zařazeny ty odpovědi, které odpovídaly představě tvůrců. Navíc je to založené vlastně jen na jediném nápadu. Nejsem cílová skupina, ale chápu ty, kteří na internetu podobná videa vyhledávají. Celkový dojem: 40 %. ()

CANNIBAL odpad!

všechny recenze uživatele

Z větší části nudný tv pořad tvořený podřadnou Benešovou, aneb zdali pak chutná cizincům... svíčková, ap. Mohlo by se jednat o zajímavý pořad. Jenže to by ho nesměla tvořit úplně blbá k***a. Jednak výběr, resp. četnost cizinců je na každý díl značně omezený a pak už taky unavuje, čumět pořád na stále stejný ládující se ksichty. A to ani nemluvím o trapných námětech, který se netýkají žrádla. Co ale taky jinýho od ní čekat, stačí se podívat jen na její mizerný režisérský profil. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na to, co si o nás myslí cizinci. Nejčastěji se hodnotí jídlo, ale na scénu někdy přichází i naši sportovci, politici či hudba a filmy. Pokud se jedná o "negastronomické" epizody, jsem často nespokojen s výběrem posuzovaných objektů (např. výběr hudby byl tristní). Často si divák musí říct, jak málo cizinci o našich významných osobnostech vědí, avšak při zamyšlení se s rukou na srdci je nutno uznat, že my bychom patrně také neznali nějaké australské, thajské či indické sportovce, herce, atd. Aniž bych chtěl dělat nějaký obecný závěr, v případě Australanů začínám mít dojem, že arogantnější národ snad ani neexistuje, neboť v 90% případů vše kritizují a odsuzují. :) ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Některé díly jsou až moc přibarvené, tvůrci úmyslně nedají cizincům úplné informace, nebo změní styl servírování/prezentace, než na jaký jsme doma zvyklí a vytrhávají z kontextu (pohled na nás je kolikrát souzen ze znalosti jedné osoby, né národa), ale jinak díly, které jsou vyloženě o naší kuchyni, a nejsou podané nepravdivě, nemají chybu, těším se na každý nový. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Díky tomu projektu se dozvíme něco málo o sobě a hodně o cizincích. Některé díly jsou zajímavé, jiné zábavné, některé mě štvou a jiné dokonce urážejí. Pokud se cizině prezentujeme tvorbou Zdeňka Trošky, musíme být rádi, že si před námi cizinci rovnou neodplivnou. Předkládat jako hádanku piktogram kosočtverce mi přišlo poněkud přes čáru. Z náhodného výběru cizinců a jejich reakcí lze těžko udělat zevšeobecňující závěry. Ale opravila jsem si názor na Američany, kteří mi zde přišli jako úplně normální lidé. Indové potřebují hodně cukru, aby něco prohlásili za sladké, a jsou na sebe velice opatrní. Asiaté jsou zvídaví. Afričané a Asiati jsou velmi vzdělaní. Smutný pohled je na naduté hlupáky z Austrálie, kteří si ve své pýše přivlastňují vynález internetu a jejich národním jídlem je zřejmě avokádo s hranolky a kečupem. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ivanna Benešová si od natáčení filmů, dokumentů a porno videí + focení s vibrátory odskočila až do Austrálie, aby v jedné z tamních českých restaurací Tommy's Beer Cafe v Sydney natáčela pro Seznam TV tento experiment s bandičkou lidí z celého světa, kteří ochutnávají české jídlo, český alkohol, zkouší je z našich dějin, celebrit a zvyků…No a popravdě většina zúčastněných jsou pěkní kokoti (hlavně tedy Australani, ale takoví Chris a Manish jsou super!). Nicméně já bych se možná taky zrovna nerozplýval nad nějakými exotickými jídly, africkými – asijskými specialitami či australským žrádlem, které je prý nejlepší ze všech…).60% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tento pořad beru čistě jako jednoduchou zábavu na úkor chudáků nic netušících cizinců. Naštěstí jsem dostatečně škodolibý, takže si užívám momenty, během nichž se nějaký nešťastník pokouší vyrobit hamburger z omáčky s knedlíkem, předpokládá, že je Fernet sladký likér, nebo se snaží najít Českou republiku v Jižní Americe. Na druhou stranu bych rád viděl pořad, ve kterém by byli podobným výzvám vystaveni typičtí Češi, myslím, že bych se bavil ještě více, neboť jak řekla v jednom z dílů slečna z Jižní Koreje: " A teď chci vidět nějakého Čecha, jak čte korejsky! " // Dodatečně jsem musel hodnocení upravit, přestože jsem zjistil, že se mezi naše rodáky řadí i Alexandr Ovečkin a Wolfgang Amadeus Mozart, některá témata mě vyloženě otrávila- např. vzorek české hudby byl opravdu "reprezentativní" . Navíc se příliš často vyskytovalo téma: Co víte o České republice? Pokud dotazovaný hned ze startu řekne, že nic, evidentně už se toho příliš nedozvíme, přesto jsou mu pokládány další otázky, takže se nakonec dostaneme k podobnému výsledku, jako bychom chtěli po člověku, který je od narození slepý, aby popsal duhu.// OK, přestože platí to, co jsem napsal v prvním dodatku, měním znovu hodnocení na čtyři kousky, protože u "ochutnávacích" epizod se fakt skvěle bavím, i když je pravda, že poněkud pozměnily můj vztah k Australanům. ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Různí lidé reagují na různé české jídlo. Ovšem jedno je vždy stejné. Co Australan, to naprosto vylízanej, namachrovanej debilní kokot. A když jsem ty mentály viděl vychvalovat do nebe kuře s broskví..... Bože můj. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Hlavně skvělý Chris, kterému chutná snad všechno české což je na cizince hodně nezvyklé. Zajímavá sonda co o nás míní cizinci. Je jasné že třeba kinematografii nemůžou pochopit ani kdyby sebevíc chtěli, to je prostě jen pro domorodce. Nejhorší ochutnávači jsou asi Australané , ty snad ke všemu jí jen hranolky a nic jim nechutná. Ps- nikdy by mě nenapadlo hledat ve "špičce"(zákusek) černý penis a odmítnout to ochutnat. Ty cizinci jsou někdy opravdu vypatlaný a za vším vidí nějaký sexismus. ()

blackkocour odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu, jaké exempláře z ústavu pro pohlavní nemoci vytáhli, a kolik z nich měli tu největší žloutenkou typu B, aby se dali považovat za cizince, nebo spíš vůbec za lidi. Nemá cenu vyzdvihnovat, že jde o největší internetový fiasko, kdy to nějáká internetová televize vytvořila, a ani nemusím říkat že jde o ten největší podvod, protože bych ještě neviděl žádného Australana, kterému by nechutnala žádná klokaní plec, a velkou hordou hranolek na to, a samozřejmě že ještě k tomu za nechtem smradlavou Nivu, jako třešničku na to. Je totálně z cesty ochutnávat Japoncovi český tatarák, aby si z těch šikmookých větrovek neudělal hůlky na své skopové Su-Shit, s bonzai omáčkou a wasabi. Tohle má stejný efekt, jako kdybyste čecháčkovi Frantovi dali ochutnat korejskou lahůdku ve stylu kvašenýho rejnoka podávaným se zelenou rýží, ne jen, že by nedokázal tuhle specialitu ani vyslovit, ale on by si taky místo hůlek radši vzal řezbácký nůž a vidličku tak velkou, že by tím propíchnul každou hubenou thajskou šlapku, až do nemitýho konečníku. Přišla mi dost vtipná epizodka, kdy cizincům ukazovali "prý udajně český znak" nakreslenou píču. Sice nečtu učebnice o největších kund a kokotů, ale podle mě tohle je mezinárodní znak, který se používá od zámoří až po Sibiřskou, sněhem zakrytou mráz.. ale dobře. Odpovědi typu že tenhle znak je státní symbol, či výraz pro "miluju tě" prostě rozjebá na sračky i toho největší cynika, a dost dobře jsem věděl, že od tohohle pracky pryč, než se taky něčím nakazím. Jo, a chodící popelnice Chris, se určitě jednou označí jako výraz "Správný Čech", protože dokáže do sebe nacpat tolik nekvalitních a levných sraček, že si ještě rád zamlaskne, jaká to dobrá klobása z Kostelnic byla. To cukroví je posypané kokainem? ()

19Lenka

všechny recenze uživatele

Jako jo, je to blbost.. ale i tak jsem se náramně bavila. Jak si jako můžou dovolit nevědět vše o ČR? My taky víme vše o každé zapadlé zemičce na světě. Třeba o Austrálii. │PS: Czechia je hlavní město České republiky. ♥ ()

XdanteX 

všechny recenze uživatele

Náhodou dost dobrá sonda :D Speciály s Chrisem a Manishem kdy cestují po ČR používám, když chci zahraničním kamarádům v kostce ukázat co tu máme pěkného a vždy to slaví velký úspěch a rozvádí další diskuzi :) Jo a pro lidi co si myslí, že Australani jsou schválně vybíraní jenom jako hovada....ehm. Oni opravdu takoví jsou. Pokud nejste Američan nebo Anglán...případně z jiné prominentní západní země, tak se k vám a vaší kultuře budou vždy chovat povýšenecky a s despektem. Inu to britské koloniální DNA se nezapře ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Bohužel, nápad dobrý, ale výběr nebo prostě je to mentalitou jiných národů, jsou účinkující kreténi. Čím jsem starší, tím více se utvrzuji v tom, že bych se rozhodně nechtěl přestěhovat do zahraničí. Většina se v projektu chová jako kreténi, jsou arogantní a jsou velmi povrchní. Mnozí z nás nadávají na Čechy, ale naše mentalita (nemyslím těch, co sedí v hospodě u piva a na vše nadávají), je velmi skvělá a to, co lze vidět v tomto seriálu je opravdu žalostné. ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že jsou veškeré komentáře předem připravené. Ale i kdybych se mýlil, je to většinou nudné, hloupé a pokud ti zahraniční hosté skutečně mluví sami za sebe, tak musí být z většiny retardovaní - zejména Australané. ()

Reklama

Reklama