Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh porážky galských kmenů římským vojskem, vedeným Caesarem. Ve dvaapadesátém roce před naším letopočtem se odehrála bitva o Alésii mezi Římany vedenými Juliem Caesarem a Galy s Vercingetorixem. Došlo zde ke krutému střetnutí. Římané nehodlali nic riskovat, boji muže proti muži se vyhýbali. Skryti za opevněním, Galy zasypávali šípy a kameny. Obratný diplomat Caesar slíbil některým galským náčelníkům, že je ušetří na životě, pokud neprodleně ustoupí. Třetí den se sto tisíc mužů obrátilo na ústup. Poměr sil se opět zvrátil a Vercingetorix, uvězněný lstí v Alésii, nedokázal koordinovat pohyb sil. Nezbývalo než se Caesarovi vzdát. Nad Alésií se naposled vznášela ideální vize – sen o propojení galských kmenů, vědomých si – přes existující rozdíly – vzájemné sounáležitosti vyplývající z kořenů lidu, který žil na území Francie, Belgie, Švýcarska a Lucemburska. Galie se stala římskou provincií – začalo galsko-římské období; trvalo čtyři století a zásadním způsobem změnilo galskou civilizaci. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Člověk se u tohoto historicky i vypravěčsky celkem zvládnutého díla těší na obrovskou závěrečnou bitvu a ono střih, záběr na mrtvoly, poslední vzepětí starce, ležérně efektivní legionářský takedown a šlus. Hlavně že byly vidět zapovězené galské dudy alias animované lentilky pod kobercem. No, to jsem opravdu moc nepobral, asi na větší scény došly prachy. Škoda, tady někdo promarnil velkou příležitost oslovit širší okruh diváků. Jo a taky jsem čekal víc z vojenské taktiky, závěrečné zhodnocení Caesara a hlavně civilizační cesty, kterou se Galie po porážce od Římanů vydala. Jsem totiž přesvědčen, že současný dokument by měl říkat současným lidem něco o vztahu k současnosti/budoucnosti a nikoliv jen plačtivě popisovat co to znamenalo pro Galy z 1. století před Kristem, o kterých jinak nevíme skoro nic. PS: Opět nebyl Caesar plešatý, asi se stydíme víc než antičtí sochaři. ()

Darth_AK 

všechny recenze uživatele

Epos o tom, jak banda těch "dobrých" a "statečných" Galů utrpěla těžkou křivdou a spadla pod jho Římanů, které je nepochybně technologicky posunulo. Dokument má velice pěknou animaci, takový nápad dokážu ocenit, ale neustále dehonestování Římanů mu dost škodí. A závěrečný geniální taktický manévr Caesera je vynechán úplně, jen se objeví animačka, jak Galové útočí na Římany, načež střih a povídačky o tom, jak pak Galové trpěli pod římskou nadvládou. Za nepříliš velikou objektivitu 2* dolů, za sympatickou formu a snahu o něco nového 3*. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama