Reklama

Reklama

Metropolitní opera v New Yorku

USA, 2017, 111 min

Režie:

Susan Froemke

Hrají:

Leonard Bernstein (a.z.), Franco Zeffirelli (a.z.)

VOD (1)

Obsahy(1)

O stavbě a otevření jednoho z nejvýznamnějších světových operních domů... Metropolitní opera v New Yorku, kde na počátku 20. století zpívali Emma Destinnová a Enrico Caruso pod taktovkou legendárního Artura Toscaninino, hledala nový domov dávno před tím, než se přestěhovala v polovině šedesátých let do Lincolnova centra. Původní stará budova Met stála na rohu Broadwaye a Třicáté deváté ulice. Byla postavená roku 1883 pro majitele lóží, kteří její stavbu financovali. Řadám lóží se říkalo diamantová podkova (Diamond Horseshoe), protože boháči, kteří v nich seděli, byli ověšeni diamanty. Film režisérky Susan Froemkeová za přispění současného generálního ředitele této význačné operní scény Petera Gelba vychází ze vzácných archivních filmových záběrů, historických fotografií a novodobě natočených rozhovorů s pamětníky (umělci, architekti, politici), kteří tvarovali kulturní život New Yorku v padesátých a šedesátých letech minulého století. Mezi pozoruhodnými postavami jsou proslulá sopranistka Leontyne Priceová, která otevírala novou budovu Met v roce 1966 v titulní postavě světové premiéry opery Samuela Barbera "Antonius a Kleopatra", dále Rudolf Bing, panovačný generální ředitel, který zajistil přestěhování uměleckého provozu ze staré budovy do nové, Robert Moses, nezastavitelný urbanista, který srovnal se zemí okolní slamy, aby vytvořil prostor pro vznik vzdušného Lincolnova centra a samozřejmě hvězdný architekt Wallace Harrison, jehož hledání dokonalého tvaru divadelní budovy se nikdy plně nerealizovalo. To vše se odehrálo na Manhattanu, než hlavní sponzor nového operního domu John D. Rockefeller III. přivítal 16. září 1966 význačné obecenstvo, v jehož čele byla dřívější první dáma Spojených států amerických Lady Bird Johnsonová se svými hosty Ferdinandem (tehdejší prezident Filipínské republiky) a Imeldou Marcosovými stejně jako příslušníky význačných rodin – Vanderbiltových, Whitneyových a Astorových. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, jak se metropolitní opera přestěhovala ze starého baráku v centru do Lincolnovy opery pod dohledem hlavního architekta Roberta Mose. Je tu pěkná archivní hudba a nevšední osobnosti jako velký sopranista Leontyn Price. A snaha o dokázání, že silně materialisticky založená země si také váží kultury.  "Bylo to zážitek , uvnitř bylo čtyři tisíce lidí a my jsme byli nejmladší" říká návštěvník s přítelkyní. Dokument je superzajímavý, pokud posloucháte operu. Není tu politický či nacionalistický kontext. ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Tie zábery,proces,doba zachytená na obraz v tak veľkých procesoch vzniku,presídlenia starej MET k výstavbe nového Lincolnovho centra so všetkými baletom,filharmóniou,činohrou,operou,školou je veľmi veľmi zaujímavé,zaujímavý,zaujímavá ()

Reklama

trilobit4 

všechny recenze uživatele

Ta neuvěřitelná žena, která je hlavní hvězdou tohoto filmu mě vyvedla z míry. Madam Leontyne Price je jednou z největších sopranistek XX. století. Čistá magie jejího kouřově zastřeného hlasu mě provází prakticky celým mým životem. Operního magora ze mě kdysi dávno udělala ona, když mi zazpívala z ruské licenční desky Verdiho. Chcete lekci neomezeného sebevědomí? La Price vám jí dá. Ona na to ale jistě má. Tady jí bylo 90 let a je to stále ona v celé svojí afroamerickosti. Dokument nám přestavuje budování nové budovy MET v Lincoln Center. Celý proces stavby byl složitý. Impresário MET Rudolf Bing byl dostatečně umanutý, aby stavbu dotáhl. Bing je vnímán jako kontroverzní osoba, ale to on se zasadil, že byla postavena nová budova. Ale pravda je, že dokument je místy trochu moc detailní a je to malinko nuda. 5. hvězdička čistě za Leontýnu ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama