Reklama

Reklama

Z temnoty duše... světlo

Trailer

Obsahy(1)

Pojem a význam psychospirituální krize jsou široké veřejnosti téměř neznámé, často o nich neví ani ti, kteří ji prožívají. Ale počet lidí s touto zkušeností výrazně narůstá. Psychospirituální krize přichází náhle a nečekaně – daný člověk je ohromen i zmaten neobyčejnými prožitky. Má výrazné a překvapivé změny vnímání, vědomí, emocí, například opouští vědomím své tělo, má vnitřní vize, vnímá různá světla, energie ve svém těle i ve vesmíru, často má i neobvyklé tělesné prožitky. To vše může být chvílemi i opojné, ale i dlouhodobě nepříjemné až nesnesitelné a člověk pak přestává fungovat v běžném životě, jeho okolí neví, co se s ním děje, a problém se často a zbytečně řeší psychofarmaky a pobytem na psychiatrii. O co se jedná a jak takovou zkušeností co nejlépe projít, nás ve filmu seznámí zkušení odborníci – Stanislav Grof, Michael Vančura, Milan Hrabánek a další. Se strhující upřímností se o svou zkušenost ve filmu podělí i lidé, kteří psychospirituální krizí prošli. Zdroj: www.holos.cz (sator)

(více)

Recenze (10)

nunka 

všechny recenze uživatele

Tento dokument vnímam ako edukačný materiál, ktorý informuje verejnosť o prejavoch psychospirituálnej krízy a jej liečebných postupoch. Je to stav veľmi intenzívny a je dobré vedieť, že niečo také môžu vyvolať rôzne javy ako meditácia, joga, psychadelické látky či významne stresové životné udalosti ako straty atď. Na odbornej pôde sa vedú diskusie, či ide o obohacujúcu skúsenosť, ktorá presahuje rámec nášho bežného vnímania času, priestoru a "bežnej reality" alebo ide o psychotickú periódu. Odborná verejnosť sa môže líšiť v názore na liečebné postupy. Dokument deklaruje liečbu založenú na nemedikovaní, terapeutickom sprevádzaní, postupnom trpezlivom integrovaní zážitku do vedomia s cieľom transformácie osobnosti a rastu vedomia. Zároveň je do oči bijúca jednostrannosť dokumentu. Jednoznačne chýba iný uhol pohľadu, diskusia, z inej stránky "nasvietená" téma. Po vzhliadnutí totiž zostáva silne pôsobiaci dojem promo aktivity a prezentácie Transpersonálneho centra Holos. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Téma, o kterém se mezi lidmi ani v dnešním, co do alternativních postojů "pokročilém", světě příliš nemluví nebo ani neví, je podáváno bez obalu promluvami přímých účastníků a odborníků dlouhodobě se tomuto fenoménu věnujících... po technické stránce bych měl pár výhrad, ale obsahově jde o velice zdařilý dokument. 70% ()

Xicht0r 

všechny recenze uživatele

Zajímavý téma, zpracování nic moc a někteří účinkující neumějí svůj zážitek buď správně podat nebo na mě působili až moc esotericky/nedůvěryhodně. Jednotlivě popisované projevy "krize" jsou značně rozdílné, ale zhruba připomínající silné psychedelické prožitky (o nichž se tu až podezřele mlčí). Hlavním rozdílem je samozřejmě nevyžádanost a doba trvání těchto stavů. Minimálně příběh pana Josefa na mě zapůsobil jako mystické spirituální prozření, které ho zjevně opravdu někam posunulo. Ostatní příběhy jsou nekoherentní a dobou trvání a fungování v něm takové prapodivné... Do jisté míry věřím že fenomén psychospirituální krize existuje, jen si nejsem jistý jestli opravdu všichni účinkující spadají do stejné kategorie. :) BTW: Viděl jsem na YT ještě diskuzi po promítání v kině a psycholog Hrabánek na mě působil seriózně víc než v dokumentu samotném, za to přítomné osazenstvo dávalo chvílema najevo jakou sortu lidí tohle téma přitahuje...neřekl bych že úplně labilní. :) ()

birdie. 

všechny recenze uživatele

Nemůžeme věřit něčemu, co jsme nezažili.. a co Bůh? Tato otázka se stává čím dál více populárnější. Nenutim, chápu..:) ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Tohle je regulérní, 1,5 hodiny trvající PR na komerční léčebné zařízení. Ceník: Konzultace, základní sazba za terapie 600 Kč / hod, Sandplay sezení 900 Kč, Holotropní dýchání - ve skupině 2400 Kč, Holotropní dýchání - individuální 3600 Kč... Nechci zlehčovat nepoznané a jsem rád, že se dotyčným pacientům dostane odborné pomoci. Odmítám se ale rozplývat nad "dokumentem", pro který se našel veškerý materiál pod jednou střechou.Tahle věc, která nás má v první řadě nasměrovat do Holosu, přitom figuruje mezi 50-ti top českými filmy z let 2015 až 2019. To už tady můžeme hodnotit i náborová videa Agrofertu. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Je vtipné, že když někdo na cestě vzestupu duše dojde do bodu, kdy se začne rozpouštět mechanismus pro kontrolu vnímání reality, tak je odvlečen do šaškece, utlumen léky a střežen. Je vtipné, že spolek Sysifos exkomunikoval Stanislava Grofa jako kacíře. Vždyť všechny lidské bytosti máme svůj systém bludů a měly bychom se respektovat. ()

elEStet odpad!

všechny recenze uživatele

Jasne nahrane scenky, za ucelom komercnych aktivit Stanislava Grofa. Bohuzial bezcenne. Pozrite si netendencny dokument CT2 "LSD made in ČSSR" a pochopite osobnost Stanislava Grofa, ze nie je nic ine ako jeden z 3 tiezpsychiatrov, teda Ceskoslovenskych "narkobaronov" ktori podavali LSD dokonca v socializme pacientom pod krytim armady, dokonca aj detom.... Ale terapeuticky ucinok sa nedostavil ziadny - to podla vyhlasenia uzivatelov. Ten terapeuticky ucinok sa dostavit ani nemohol co je jasne kazdemu kto pozna realny system nevedomia. Aj preto bolo od roku 1971 bolo LSD zakazane a od 1974 aj v Ceskoslovensku. Takze pozor Stanislav Grof nie je ziaden genius, toboz ziaden duchovny psychiater ale podporovac uzivania LSD, resp. nebezpecnej nahrady "holotropneho dychania" ktore ma svoje obete uz tiez... Prosim nenechajte sa zmanipulovat, v tomto "dokumente" o nic ine ani nejde ako o propagaciu Stanislava Grofa a jeho komercnych aktivit, a pouzite triezvy rozum. Motivaciu tych hercov tam si mozete dohladat na YT, a pochopite ze kazdemu sa tam oplatilo si zahrat "scenku" :-). Ale z logickych trestnopravnych dovodov sa tam LSD uz spominat nemoze priamo... ale.... domyslite si.... ()

Reklama

Reklama