Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rasmus a Maria se poznají na party a prvotní flirt nabere rychlé grády. Maria se nastěhuje do Rasmusova bytu a po malých krůčcích si podmiňuje jeho životní prostor. Je to nevyrovnaný pár. Maria je cílevědomá, dominantní, Rasmus jako by tápal mezi pubertou a dospělostí. Christian Tafdrup v civilně natočeném dramatu zachycuje všední vztahové situace, z nichž se rýsuje přesný portrét dvou zcela rozdílných lidí, jejichž vzájemná přitažlivost má destruktivní následky. (Film Europe)

(více)

Recenze (114)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Prvotní dojem byl, že ona je mrcha a on je blbec, ale pak mi došlo, že takhle snadné to není. Každý chlap musí počítat s tím, že pokud se k němu ženská nastěhuje, začne jeho dosavadní příbytek a nakonec i jeho samého utvářet k obrazu svému. A podle mě je to takhle v pořádku, ale nesmí to překročit únosnou mez. Touto optikou pak pro mě Maria ale není potvorou. To spíš jen Rasmus je submisivním troubou, který nedokázal jasně vytyčit mantinely i když pro to měl prostor a proto dopadl tak, jak dopadl. Díky realistickému pojetí a civilně vystupujícím hercům pak celek působil hodně nepříjemně, myšleno v dobrém. Možná se to dalo trochu víc vyšponovat, ale zase člověk nesmí být nenažraný. 75% ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Působivá sonda do hlubin toxického vztahu, člověk je rád, že se ho to pro jednou netýká (ale stejně mu je úzko, páč přesně ví, která bije). Jen ty pohledy do kamery - potažmo do objektivu fotícího téma na plakát - jsou zhola zbytečné a hází to trochu do jiného žánru. ()

cinefob 

všechny recenze uživatele

Chlapi sobě. Zhruba po deseti minutách je již naprosto každému jasné, o co půjde; pak už film ani na sekundu neuhne z přednastavené trajektorie. I ty dva verfremdungsmomenty jsou tam jen kvůli tomu, aby ještě víc nasraly trýzněného mužského diváka. Bavil jsem se hlavně na tom, že to ten tvůrce podle všeho myslí naprosto upřímně a vážně. Jenom doufám, že si tímhle komentářem nevysloužím obvinění z otevřené podpory feminismu. ()

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Nedělejme si iluze, tyto typy člověka najdeme jak na straně ženské, ale tak i mužské. Jen málo filmů však udělá oběť z chlapa... Každý zamilovaný chlap by si tohle měl zažít ))  Posílí Vás to ))  SPOILER : Ten film mohl skončit perfektně, ale bohužel realitě dost vzdáleně...mohl slečnu nechat dokončit akci , poděkovat a vypakovat jí !! Bohužel skončil jak to většinou končí ! Šťastně ?    Jo dobrá oddechovka...  Jo a přátelé, vždycky jí může kopnout do zadku....Život jde dál ! ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Možno by sa zišla faktická poznámka na rádio Jerevan. Bola Mária naozaj potvora? Bol Razmus naozaj lúzer? Alebo sa proste sem hodí veta zo známej pesničky Není to láska, neni to zlo, jenom se nám to nepovedlo. Nebudem vôbec Máriu obhajovať.Bola potvora! Hlavne útok na jeho správanie sa k mame a ich skvelým rodinným vzťahom bol úder pod pás. No a on bol tak neskutočne zamilovaný, že mu prerástla cez hlavu. Ale ako nič v zlom, mať takú partnerku ako bol on, ktorá by bola neskutočne submisívna tak by to nebolo ono. (Mária, koho, že si mi to neskutočne pripomínala?) Nuž, vo vzťahu je vždy dakto dominantný, no a Máša túto úlohu zobrala na seba, Razmus jej to dovolil.(šak mala rajcovnú prdelku) Občas mu dala zamrdať ... a žili šťastne až kým nepomreli... Amen. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Ach Rasmusi, Rasmusi. Dokázal jsem s hlavním hrdinou soucítit v těžkých momentech jeho vztahu. Byl jsem rozhořčen, jak může někdo s někým takto manipulovat. Bohužel jsem žádné poselství nezachytil a když to beru zpětně, koukání na tento film je solidní ztrátou času. Filmů s podobnou tématikou je hromada a i v lepších verzích než je tato. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trochu více - film, který byl bez šťávy jako hlavní hrdina, a proto mu kudlanka postupně ukousla koule - opakované téma, i u nás např. v Teorii tygra ()

Petaxis 

všechny recenze uživatele

V první polovině filmu jsem si říkala, že takové věci se ve vztahu dějí a umím si představit že se do nějakého podobného konfliktu dostanu i já sama a pořád jsem se na to dokázala podívat z obou stran, jak z pohledu partnera, tak partnerky. V normálním životě by ale lidé nakonec měli dojít do nějakýho kompromisu. Ovšem to co se dělo v druhé půlce filmu už bylo hodně přes čáru, protože něco takovýho co tam pronášela hlavní hrdinka dokáže člověku, kterýho by měla mít ráda, říct jen největší psychopat. Konec dost nepochopitelný, pokud by mi někdy někdo řekl takový věci, co ona jemu, tak už ho nikdy v životě nechci vidět a tudíž si za to tak trochu vlastně může sám. I když kdo ví, možná to tak bývá, když se pomalu přikládá pod kotel, člověk ztrácí nadhled. Hodně se mi ale na filmu nelíbilo vykreslení všech ženských hrdinek, podle režiséra je asi každá žena hnusná mrcha a když po chlapovi chce, aby se z poloviny podílel na domácích pracích a byl schopnej se o sebe postarat, nedej bože se při nějaký výjimečný události postarat i o partnerku, tak to asi znamená, že je strašně utlačovanej chudáček, kterýmu ženy sebraly všechny jeho práva. A to že musí otcové z piva domů, aby hlídali děti, na tom je něco divnýho nebo co? Je jasný, že když už si je udělali, tak se o ně budou muset kurva taky starat ne. To fakt neznamená, že jsou šikanovaný... Chápu, bylo potřeba zajít do extrému a pojmout to jako psychologickou sondu do světa bezcitných ženskejch, co nemají city a svý partnery jen vysávají a i proto se mi film líbil, protože pohled je to fakt zajímavý, na druhou stranu ale nebylo nutné takhle vykreslovat všechny ženy, jako by žádná ženská nemohla bejt v pohodě. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sandardní, transparentní film. Otázka proč točit něco takového, co každý zná - pokud ne z vlastní zkušenosti, tak alespoň z doslechu -, je nasnadě. Zvlášť závěr je tak upocený, že sem tam nějaká kapka potu padne i na diváka. Alespoň, že hlavní hrdinové jsou natolik nesympatičtí, že je nám to celkem fuk. Nedávno jsem slyšel větu, která by mohla zahrnout celý tenhle film. Na otázku jak se má pan XY v novém vztahu, jsem slyšel odpověď: "Dobře, žena mu vždycky udělá program..." Ostatně, jakou jinou odpověď bych mohl čekat. Tak je tomu přece u 99% mužů, kteří vychodili základní školu a pak se oženili. Pozn. 1: V takovém případě, má chlap jen jedinou možnost: Nechat všechno být na místě jak je a zmizet. Pokud to nedokáže, pak si to zaslouží. - Téhle rady (přímo od svého právníka) se nepodržel ani Michael Douglas ve filmu Válka růží (či Roseových), a nepřežill to. Pozn. 2: Snad jediné pozitivum vidím v tom, že mi (bezděčně) příšel na mysl Franz Kafka a začal jsem (bezděčně) porovnávat jeho výhrady a zábrany (ve vztahu s Felicí Bauerovou) s prostým až primitivním Rasmusem, který nakonec ve svém ponížení spatřuje naplnění svého osudu. Pozn. 3: Po napsání recenze často jednu hvězdu přidám, tady ji však odeberu. Pozn. po čase: vzhledem k edukační potenci filmu zase jednu hvězdu přidám. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Ještě, že tento film byl tak krátký. Zobrazoval až realisticky "soužití" nesourodého páru, kde žena dosáhne svého. Chlapa mi bylo líto, ale byl to zároveň jeho problém, že si nechal vše líbit a pokazil si tím život. Tento film beru opravdu jako odstrašující příklad. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* nalákám zdejším obsahem jsem si pustil tento dánský film. Originální i český název je podle mě poněkud zavádějící, protože si hlavní hrdinka bere od života jen to co jí nabízí a limituje a podobnou osobnost má každý dominant. Ale to poznáte sami, když si jej pustíte. Připravte se na vztahový film v civilním televizním formátu jaké kdysi psával u nás třeba Dietl. Ve své podstatě nic extra objevného, ale díky svému zpracování i hereckým výkonům stojí za pozornost, takže doporučuji. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

No, nerad to priznavam, je to skutocne hrozostrasne, ale mam rovnake hodnotenie ako tuna uzivatel Stoka, znamy z diskusii ako Kanal. Otvorene priznavam, ze medzi nami nic nie je a ani nebude a ze u mna je to picus. teda, pardon, mne to zase uslo, chcel som napisat za nase postoje, nazory a hodnoty sa diametralne lisia. Jo a k filmu : priemerna konzervacka, miestami dost plana, lebo vacsina casu sa odohra medzi kulisami. On balansuje medzi pubertou a dospelostou, ona je dominantna a cielavedoma pomaly az feminacistka - bieda, obycajni ludia maju zmysel zivota, ale co nepochopim, nepochopim snahu tocit taketo severske planoby - zmykacky ludskych vztahov a emocii - stale a za kazdu cenu : 45 % ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Čistá tragikomédia! A pritom to bola dosť hodnoverná reálna reflexia z prostredia partnerských vzťahov. Samozrejme, nie je všetko až tak čierno-biele ako to je občas v tomto filme vykreslené, ale nemalo to veru ďaleko od toho, čo sa často vo vzťahoch odohráva. Rasmus sa mohol snažiť akokoľvek, vždy sa našlo niečo, čo sa milostivej slečne Márii nepozdávalo. Miestami to bolo naozaj až na smiech, no keď sa tak človek nad tým zamyslí, tak je to skôr na zaplakanie. Takže to bol taký vyvážený gogoľovský smiech cez slzy. Bohužiaľ, ženy sú až neuveriteľne komplikované (česť výnimkám, ktorých je skoro ako šafránu). Film bol naozaj trefným portrétom, ktorý to celé vystihol priam ukážkovo. Možno tomu chýbalo trochu viac drámy, ale na druhú stranu to takto aspoň pôsobilo o to viac reálnejšie. Ponaučenie: Ženám človek nevyhovie! ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Dominantní potvora vystupňovaná až do úplně nechutných rozměrů. Nechci tím říkat, že je to naprosto nereálné, ale v té podobě, která byla ukázaná ve filmu to bylo podle mě trochu černobílé.Což může mít i své výhody, ukáže to extrém celého problému, což asi člověka zasáhne hlouběji, než nějaká "umírněnější verze".Vzhledem k tomu hodně vygradovanému pojetí mi ale přišlo trochu nesmyslné, že by to opravdu takhle mohlo dopadnout, ale každý jsme jiný a do hlavy nikomu nevidím :) Na druhou stranu, to co film prezentuje je silné téma, naprosto reálné a hodně děsivé. Mrzí mě, že postavy byly charakterizovány několika rysy a že se o nich člověk nedozvěděl víc, možná by to pomohlo vysvětlit víc jejich chování, takhle se z nich staly trochu jen postavičky "sobecká, dominantní, namyšlená mrcha" a "zmatený, hodný, submisivní týpek". Taky tedy rozhovory byly někdy trochu přihlouplé, ale film jsem viděla s titulkami, tak možná byla chyba někde v překladu :) (Tím nechci znehodnocovat titulky, jsem za ně samozřejmě moc vděčná.) Líbil se mi hudební doprovod, který byl jen v opravdu vypjatých scénách, kde jim dával vyniknout kdežto jinde ve filmu hudba chyběla. A severská studená bezvýchodná atmosféra byla taky fajn. Za vidění film stojí, ale znovu se na něj asi spíš nepodívám. Za mě to jsou tři hvězdičky. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Hlavní "hrdina" Rasmus mi byl ze začátku celkem sympatický,ale jen do doby než si do svého bytu natáhl tu sociopatku Marii která mu obrátila život naruby.Nejdřív se zbavila jeho věcí když ho donutila aby prodal svá cédéčka a další osobní věci,přestavěla celý byt a zavedla kalendář kam se psalo kdo,kdy a s kým půjde ven a barvami se značilo důležitost dané akce a tím celkově mládence odřízla ta "umělkyně" od svobodného života a ze spontálnosti se stalo nedostatkové zboží.Tak mu zatemnila mozek i když byt byl jeho nechával si to příkoří líbit.Mezi láskou a nenávistí není žádná bariéra a když si tohle Rasmus uvědomil vrátil byt do původního stavu a Marie se musela odstěhovat.Když už se dal trochu citově do kupy tak se ta sociopatka objevila u dveří bytu s tím že si jde pro svůj zapomenutý obraz.Říkal jsem si pošli tu labilní čubku někam,ale on ne,nechal se obalamutit sladkými řečičkami a spadnul do té vykopané jámy znovu a ještě k tomu z Marie udělal těhulku.Neskutečné až neuvěřitelné kam až sahá hranice manipulace. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

nepříjemně plíživé,skvěle zahrané a naprosto uvěřitelné drama jednoho vztahu.Vzniknout tohle v Hollywoodu asi by to bylo mnohem agresivnější.Tady stačí pár pohledů a správně pronesených vět a divákovi je nejednou úzko...80% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Nápad mi nezněl špatně, ale s postupujícím dějem se čím dál tím víc nudil. A taky se příběh stal předvídatelným. Za mě docela ztráta času, od severských filmů čekám většinou víc. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Kazdemu "normalnimu" chlapovi uz kolem dvacate minuty dojde, ze je neco spatne a presto Rasmus jen sotva dokaze odolavat. Ten film je ve sve obycejnosti naprosto dokonaly, stejne jako vynikajici Amanda Collin. Bohuzel me nenapada jediny cesky reziser, ktery by ze stejne latky natocil takovy civilni skvost. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Asi to známe všichni, mnohdy i z vlastní zkušenosti, jak si ženská dokáže chlapa omotat kolem prstu. Takových vztahů je v běžném životě nepřeberné množství. Potom záleží jedině na tom, co všechno muž ženě dovolí. Christian Tafdrup rozvinul ve filmu Potvora dané téma až do krajnosti. Hlavní hrdinka Maria svého partnera Rasmuse totiž zpacifikovala natolik, že ztratil sám sebe. Ačkoliv si Rasmus vše uvědomoval a vnitřně ho to zžíralo, bylo už pozdě vzít zpátečku. (75%) ()

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Reklama

Reklama