Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rasmus a Maria se poznají na party a prvotní flirt nabere rychlé grády. Maria se nastěhuje do Rasmusova bytu a po malých krůčcích si podmiňuje jeho životní prostor. Je to nevyrovnaný pár. Maria je cílevědomá, dominantní, Rasmus jako by tápal mezi pubertou a dospělostí. Christian Tafdrup v civilně natočeném dramatu zachycuje všední vztahové situace, z nichž se rýsuje přesný portrét dvou zcela rozdílných lidí, jejichž vzájemná přitažlivost má destruktivní následky. (Film Europe)

(více)

Recenze (114)

kocik1 

všechny recenze uživatele

Ve chvíli, kdy se Rasmus vzdal Nevermind bylo jasné, že to nemůže dopadnout dobře. A dopadlo to ještě hůř. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Ženy (a obzvláště ty severské) jsou pěkné hyeny, ale ruku na srdce – hlavní hrdina ji to velice usnadnil. Pokud jste fanoušky vztahu Ronalda „Lolánka“ Weasleyho a Levandule „Meduňky“ Brownové, tak v roli hyeny je právě Levandule, avšak Ronald Weasley ji nenechá zajít tak daleko jako potomek Odyna. 77 % ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(7,5/10). Ve chvíli, kdy se Amanda Collin podívá do kamery jsem věděl, že se bude jednat o parádní, ale zároveň o hodně náročný film. Ten její pohled mě naprosto dostal. Příběh je to až děsivě reálný a vůbec není nemožné, aby se vyplnil. Jsem rád, že režisér nezašel příliš daleko držel se krásně na hraně "nesnesitelnosti". Jediný problém vidím v samotném názvu snímku, protože prostě víte co od něj čekat. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Docela zábavný film s dobře zvolenými hlavními herci. Asi jako všichni jsem čekal, co mu Marie provede jako první prasárnu, ale mezi ní a Rasmusem se nedělo nic extrémního. Její dominance spočívala v akumulaci nároků na partnera, který byl bambula a neměl svůj názor. Slušná ukázka ženského manipulativního a zlomyslného chování, kde není hrdina, jen obět'. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Hlavní protagonistka měla pouze do extrému vykreslené klasické vlastnosti něžného pohlaví, snímek by se tedy měl jmenovat jednoduše Žena. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Podle trailerů a současného celkového rozpoložení mě nejvíc z celého festivalu Scandi 2018 nejvíce oslovila právě "Potvora" a rozhodně jsem neprohloupila.. "Potvora" zachycuje příběh jednoho vztahu.. Rasmus má celkem klasický staromládenecký život,do kterého mu nečekaně zasáhne kráska Maria.. Oba zahoří velkou vášní a možná lehce povrchní láskou.. Rasmus má vedle sebe kočku, kterou nedokáže moc zkrotit.. Maria si z Rasmusovi osobnosti ukrajuje zpočátku pomalých kouskách, později po velkých kusech.. Rasmus opojen láskou skáče tak, jak Maria píská.. Když počáteční zamilovanost opadá, nastává "a-ou" efekt a Rasmus se ve svém životě poněkud ztrácí a tak nějak neví, jestli to, o se mu děje v vztahu ještě normální nebo není.. "Potvora" je velmi vtipný a odlehčený příběh, který by před vstupem do nového vztahu měli vidět všichni muži.. A leckterá žena se v něm minimálně v jedné ze scén zaručeně pozná.. Trošku bych se vyhranila proti názvu "Potvora".. Ano, Maria je manipulativní ženská, která si jde ženskými zbraněmi tvrdě za svým cílem, ale Rasmus je tak trošku trouba, pokud se nedokáže včas ohradit a začít si hájit svou osobnost.. Každá mince má dvě strany.. "Potvora" je spíše než drama tragikomedií lehce extrémnějšího vztahu.. PS: Amanda Collin, která mě zaujala už ve filmu "Vzkaz v lahvi" je vážně nádherná.. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Rasmus chtěl sexy holku s hezkým zadkem, a tak ji má. Nevím, jestli Maria chtěla nezralého, poddajného chudáka, se kterým může jednat jak s onucí. Ale má ho. Každý má přece to, co si sám vybral. A já si myslím, že se ti dva k sobě skvěle hodí. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Fakt pure realism of relationships. Celou dobu mi to přišlo, že ta ženská je větší svině, než asi fakt byla (možná tomu napomohl i název filmu), pak když jsem se nad tím zamyslel, vlastně to možná nebylo v ní, ale každá holka je svým způsobem tak trochu manipulativní sviňa :) Možná mi to tak jen příšlo, ale přesvědčivé... ()

s.e.p.p 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina je nesympatický a z velké části si za své problémy může sám svým neasertivním chováním. Potvora není zase až taková potvora a její démonizace skrz pohledy do kamery je laciná. Myslím, že celkově film vyznívá trochu jinak než tvůrce zamýšlel. I přesto (nebo snad díky tomu) je celkem vtipným a občas trefným vztahovým pojednáním. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Ďalšia z plejády vydarených dánských drám, ktorá tentoraz až čiernohumorne sleduje nevyrovnaný vzťah skromného dobráka a manipulátorskej čúzy (ešte veľmi slušný výraz). Rasmus je naivný srdcár, ktorý by dal Marii prvé a posledné. Ona naoplátku jeho uráža, zhadzuje a vysmieva sa mu. Lebo je vypočítavá "Potvora" a veľmi dobre vie, že dotyčný je do nej bezhlavo zabuchnutý a urobí čo jej len na očiach uvidí. Ústredné herecké duo je zahrané na výbornú a jednotlivé situácie zažilo asi mnoho mladých či starších mužov. Každý chlap potrebuje svoj osobný priestor a keď ho ženská začne zožierať a organizovať aj najmenšie úkony, je treba od takého vzťahu odísť. Nedávno som veľmi podobným vzťahom prešiel a dokonca som zažil niekoľko podobných situácií aké tu zažil hlavný hrdina, takže je pre mňa film dvojnásob poučný a v niektorých ohľadoch až hrozivo pravdivý. ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

seveřané, a obzvlášť seveřanky mají v těle kus valhally.. “Ahoj, začala jsem se s někým vídat. Díky za pochopení! Neva, v pohodě, ozvi se až se rozvedete..” ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Je to filmařsky velmi povedené a taky realistické, ale výše prostě jít nemůžu. Ten Rasmus byl takový trouba, že mě svým (ne)jednáním neskutečně vytáčel a nakonec ani nemůžu říct, že by mi ho bylo líto. Když myslel tím, co má mezi nohama a ne tím, co má v hlavě dobře mu tak.. ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

Potvora je dánska, poučná kvalita v podaní predovšetkým skvelej Amandy Collin (nečudo, že si ju do seriálu Raised by wolves vybrali do úlohy psycho-desivej Lamie ;). Príbeh muža a ženy, ktorí spolu začnú vzťah, no po prvotnom láskyplnom vzplanutí sa veci začínajú trochu meniť a muž si pomaly, ale isto uvedomuje, že dáma jeho rozbúšeného srdca (a bytu) je značne toxická, chladnokrvná, vypočítavá manipulátorka. Christian Tafdrup ako tvorca Potvory (naviac po novšom, kvalitnom Speak No Evil) naznačuje, že Dánsku pribudla ďalšia zaujímavá, tvorivá, filmová osobnosť. Za štyroch "podpapučníkov", teda ;), štyri hviezdy. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

příběh klasicky :chlap tetřev, který když toká nevídí,neslyší a nechá se lovcem chytit.tohle se děje i v reálu.POřídit si děcko je jedno s kým,odrbat ho o peníze  a ještě získat čtyři roky mateřské když to udělá chytrákyně třikrát tak jde do práce skoro ve čtyřiceti.Proč mi jenom Rasmuse nebylo líto.....každý strůjcem svého osudu ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Asi najmenej originálny severský film, aký som kedy videl. Je pravda, že Škandinávci vedia umne natočiť aj bežné témy, ktoré sa venujú každodennosti. Ale toto bolo doslova schematické. Otrepaný námet tu je síce ozvláštnený kvalitnou filmárčinou - neustále vás premáha nepríjemný pocit a pozeráte na to s otvorenými ústami - o čo presne išlo. Obaja hlavní protagonisti hrajú veľmi dobre. Ale neprišlo mi, že by v konečnom dôsledku malo význam tento film vidieť. P.S. Na margo tunajších komentárov, ktoré sa snažia interpretovať dej: Marie tu je vykreslená celkom zrejme ako postava, ktorá vykazuje známky psychopatického správania. Rasmus by s ňou nebol šťastný, či už by bol dominantný, submisívny, alebo akýkoľvek iný. To nie je sfilmovaný béčkový vtip o stereotype, ako sa žena nasťahuje k mužovi a zmení mu jeho bývanie a v podstate celý život (a on to znesie výmenou za prísun pravidelného sexu). Naozaj tu je relevantný fakt, že hlavná ženská postava je psychicky chorá a koná zlo. Je to legitímna umelecká licencia a vďaka tomu film nestereotypizuje ženy a nie je mizogýnny. P.S. Po jednom dni pridávam jednu hviezdičku. Podobne ako pri Teorii tygra to nie je film, ktorý by ste užívali pri jeho sledovaní, ale núti vás o ňom premýšľať aj hodiny po jeho zhliadnutí. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Ve filmu je vyobrazena žena se silnou hraniční poruchou osobnosti, a narcisticko-hysterickou poruchou osobnosti. A muž je klasický případ hraniční poruchy osobnosti také, protože si své hranice neumí pohlídat. Zároveň je klasickým případem chlapa, který bere jako hlavní ve vztahu sex, a nechá se tak snadno manipulovat ženou, která ví, že muži sex mají rádi. Rozhodně v tomto filmu nevidím chybu jen na straně ženy. Muž, který si neumí uhlídat své hranice, a uvědomit si, co je a není pro něj zdravé, je rozhodně mimo také. A nechci si představit život dítěte v takto pokřiveném vztahu - kdy pokřivení jsou oba partneři. Zdravý vztah není postaven jen na sexu, ale na vzájemném porozumění, vzájemném respektu a svobodě. A pokud tohle někdo neví, tak si nemá na co stěžovat. Muž sám skočil do jámy lvové. Tyto poruchy vznikají už v raném dětství, většinou jsou přebírány od rodičů. Jedinou cestou léčby společnosti je začít od sebe... ()

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Reklama

Reklama