Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rasmus a Maria se poznají na party a prvotní flirt nabere rychlé grády. Maria se nastěhuje do Rasmusova bytu a po malých krůčcích si podmiňuje jeho životní prostor. Je to nevyrovnaný pár. Maria je cílevědomá, dominantní, Rasmus jako by tápal mezi pubertou a dospělostí. Christian Tafdrup v civilně natočeném dramatu zachycuje všední vztahové situace, z nichž se rýsuje přesný portrét dvou zcela rozdílných lidí, jejichž vzájemná přitažlivost má destruktivní následky. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (114)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sandardní, transparentní film. Otázka proč točit něco takového, co každý zná - pokud ne z vlastní zkušenosti, tak alespoň z doslechu -, je nasnadě. Zvlášť závěr je tak upocený, že sem tam nějaká kapka potu padne i na diváka. Alespoň, že hlavní hrdinové jsou natolik nesympatičtí, že je nám to celkem fuk. Nedávno jsem slyšel větu, která by mohla zahrnout celý tenhle film. Na otázku jak se má pan XY v novém vztahu, jsem slyšel odpověď: "Dobře, žena mu vždycky udělá program..." Ostatně, jakou jinou odpověď bych mohl čekat. Tak je tomu přece u 99% mužů, kteří vychodili základní školu a pak se oženili. Pozn. 1: V takovém případě, má chlap jen jedinou možnost: Nechat všechno být na místě jak je a zmizet. Pokud to nedokáže, pak si to zaslouží. - Téhle rady (přímo od svého právníka) se nepodržel ani Michael Douglas ve filmu Válka růží (či Roseových), a nepřežill to. Pozn. 2: Snad jediné pozitivum vidím v tom, že mi (bezděčně) příšel na mysl Franz Kafka a začal jsem (bezděčně) porovnávat jeho výhrady a zábrany (ve vztahu s Felicí Bauerovou) s prostým až primitivním Rasmusem, který nakonec ve svém ponížení spatřuje naplnění svého osudu. Pozn. 3: Po napsání recenze často jednu hvězdu přidám, tady ji však odeberu. Pozn. po čase: vzhledem k edukační potenci filmu zase jednu hvězdu přidám. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

No, nerad to priznavam, je to skutocne hrozostrasne, ale mam rovnake hodnotenie ako tuna uzivatel Stoka, znamy z diskusii ako Kanal. Otvorene priznavam, ze medzi nami nic nie je a ani nebude a ze u mna je to picus. teda, pardon, mne to zase uslo, chcel som napisat za nase postoje, nazory a hodnoty sa diametralne lisia. Jo a k filmu : priemerna konzervacka, miestami dost plana, lebo vacsina casu sa odohra medzi kulisami. On balansuje medzi pubertou a dospelostou, ona je dominantna a cielavedoma pomaly az feminacistka - bieda, obycajni ludia maju zmysel zivota, ale co nepochopim, nepochopim snahu tocit taketo severske planoby - zmykacky ludskych vztahov a emocii - stale a za kazdu cenu : 45 % ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Film, který mě psychicky totálně rozhodil a myslím, že nebudu sama. Žel, tohle téma je reálné a jak už se tady píše, každý to možná v životě v nějaké formě zažil. Jistě, že to může být i z té druhé, chlapské strany. Je to hnus a měla jsem chuť tu babu rozsekat na malé kousíčky a hodit rybám. V porovnání s tímhle je film Teorie tygra úsměvná fraška......ale taky výborná, jen jinak laděná. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Podle trailerů a současného celkového rozpoložení mě nejvíc z celého festivalu Scandi 2018 nejvíce oslovila právě "Potvora" a rozhodně jsem neprohloupila.. "Potvora" zachycuje příběh jednoho vztahu.. Rasmus má celkem klasický staromládenecký život,do kterého mu nečekaně zasáhne kráska Maria.. Oba zahoří velkou vášní a možná lehce povrchní láskou.. Rasmus má vedle sebe kočku, kterou nedokáže moc zkrotit.. Maria si z Rasmusovi osobnosti ukrajuje zpočátku pomalých kouskách, později po velkých kusech.. Rasmus opojen láskou skáče tak, jak Maria píská.. Když počáteční zamilovanost opadá, nastává "a-ou" efekt a Rasmus se ve svém životě poněkud ztrácí a tak nějak neví, jestli to, o se mu děje v vztahu ještě normální nebo není.. "Potvora" je velmi vtipný a odlehčený příběh, který by před vstupem do nového vztahu měli vidět všichni muži.. A leckterá žena se v něm minimálně v jedné ze scén zaručeně pozná.. Trošku bych se vyhranila proti názvu "Potvora".. Ano, Maria je manipulativní ženská, která si jde ženskými zbraněmi tvrdě za svým cílem, ale Rasmus je tak trošku trouba, pokud se nedokáže včas ohradit a začít si hájit svou osobnost.. Každá mince má dvě strany.. "Potvora" je spíše než drama tragikomedií lehce extrémnějšího vztahu.. PS: Amanda Collin, která mě zaujala už ve filmu "Vzkaz v lahvi" je vážně nádherná.. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadne, milé děti, když vezme do ruky kameru zhrzený chlap. Intimní vztahové drama je pojednáno jednoznačně subjektivně s misogyním pohledem na všechny ženy, nejenom na manipulativní hlavní hrdinku. Zatímco mužská zábava je trochu dětinské kamarádství, partičku bavících se žen ukazuje film jako klubko upištěných slepic, které muže potřebují jen k tomu, aby se jim vysmály poté, co od nich získají zajištění. Pak je ještě rafinovaně trápí tím, že po nich chtějí tak šílené věci, jako občas pohlídat děti. Všechny ženy jsou tady zlé karikatury. ___ Byla to zábava, s dobrými a přirozenými hereckými výkony, ale režisér má evidentně problém. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. října 2017 na filmovém festivalu CPH:PIX v Kodani v Dánsku. (ČSFD)

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Reklama

Reklama