Reklama

Reklama

Azurová

  • Austrálie Blue (více)
Trailer
Austrálie, 2017, 76 min

Obsahy(1)

Obrazově působivý dokument ukazuje nejen dopady lidské činnosti na ekosystém oceánů, ale také možnosti, jak moře před námi samými chránit. Oceán je místem, odkud život na naší planetě kdysi vzešel a jehož ekosystém má zásadní vliv na klimatické podmínky celé planety. Na první pohled stále vypadá jako neomezená zásobárna života. „Tento nadbytek už je ale pouhou iluzí,“ pronáší jeden z protagonistů, oceánolog a potápěč Lucas Handley. Během posledních čtyřiceti let vymizela z oceánu přibližně polovina živočichů. Film představuje další ženy a muže z různých oborů, kteří na mnoha místech planety názorně předvádějí, jak narušení jednoho článku této otevřené struktury řetězově ovlivňuje další. Snímek však není pouhou zprávou o alarmujícím stavu našeho životního prostředí. Zachycuje také inspirativní příběhy několika osobností, které se rozhodly stát se aktivními ochránci. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dosť som sa čudoval, prečo je dokument o oceánoch vysielaný v televízii okolo polnoci, akoby to mal byť dokument o vraždách alebo prostitúcii nevhodný pre deti. Už sa nečudujem, pretože dokument je naozaj o zneužívaní a vraždách – zneužívaní oceánov a vraždení všetkého živého. Od lovenia žralokov pre plutvy, pričom zvyšok tela sa vyhodí naspäť do vody, cez morské vtáky so žalúdkami plnými plastov až po koralové útesy, ktoré, zdá sa, budú už len minulosťou zachytenou vo filmoch. Silný apel na svedomie ľudstva, ktoré sa možno dá poučiť, a možno nie. –––– Abych vám mohla ukázat, co je s oceánem v nepořádku, musíme se vydat do lesa. –––– Padesát procent plastů použijeme jen jednou a pak ho vyhodíme. ()

maresakjan 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý a varovný film, který by měli vidět manažeři velkých korporací a představitelé všech států, protože ti můžou ve velkém pomoci planetě... i když nemáme oceán, nemůže nám být jedno, co se v něm děje, má smysl třídit odpad a nepoužívat tolik plastů. Film, který se mě nejvice dotkl na festivalu Jeden svět. ()

Reklama

nascendi

všechny recenze uživatele

Ďalší z kvalitných a alarmujúcich filmov, ktoré bohužiaľ nič nezmenia. Ako ten výrok: "Jedna vyhodená plastová fľaša nič nespôsobí" povedalo si 7,5 miliardy ľudí. Akonáhle sa nejakej činnosti dajú priemyslové rozmery, príroda s tým nič nespraví. Ale ani ľudia, ktorí sa jedného dňa prebudia a moria budú bez rýb a plné plastu, lesy bez dreva a zveri a všade budú iba tí šialenou rýchlosťou sa množiaci tvorovia, ktorí majú o sebe nezaslúžene vysokú mienku. Potom sa asi požerú navzájom a bude pokoj. Lebo príroda ľudí nepotrebuje, ale ľudia prírodu áno. A nemáme alternatívne moria a lesy, ani alternatívnu planétu.Možno o desiatky rokov už budeme vedieť o DNA všetko, čo sme vedieť potrebovali, aby sme pochopili milióny rokov trvajúci zázrak evolúcie a tú neuveriteľnú pestrosť prírody budeme mať iba vo filmoch a obrázkoch. ()

Iroquois 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak si huntujeme oceány. Zajímavý tím, že poukazuje na problémy z několika míst a očima několika zainteresovaných osob. Vyznění naštěstí není tak pesimistické, aby člověk hned šel a spáchal sebevraždu anebo začal spřádat plány na vyhubení lidstva. Možná ještě nějakou šanci na nápravu škod máme, než nás planeta nakope do prdele a vyhubí nás jako škůdce. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Umělecky pojatá výpověď o stavu naší planety. Pokud lidstvo nezmění vztah a chování k matce díky níchž můžeme všichni existovat, budou se děti našich dětí navždy učit o zvířatech z internetových ilustrací. Navíc jak bylo řečeno, člověk už bude z poloviny tvořen jedovatým plastem, více zdravotních problémů více znečištěných oceánů a vzduchu. Nabubřelost člověka k okamžité spotřebě čehokoliv za jakoukoliv cenu je neuvěřitelná. Planeta bez života je naše budoucnost? 85% ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama