Reklama

Reklama

Střelný prach

(seriál)
  • Velká Británie Gunpowder
Trailer 2

Epizody(3)

Londýn, 1605. Robert Catesby, který je oddaným katolíkem i v době, kdy protestantská Anglie katolíky neúnavně pronásleduje, zosnuje spiknutí, jehož cílem je vyhodit do povětří parlament a zabít krále. Seriál předchází zrodu tohoto spiknutí. (HBO Europe)

Recenze (39)

Fr 

všechny recenze uživatele

“NAŠE SESTRA BYLA ROZMAČKÁNA JAKO SEMENA. NÁŠ BRATR ROZSEKÁN JaKO PRASE. BUDOU POMSTĚNI...“ /// Komorní historický drama, plný potírání katolický církve, což není zrovna čin, kterej by mě zrovna rozpálil do ruda. Tak snad děj… hezký mučení, ale taky hodně slov, který nudí (ale ten spánek jsem fakt přemohl!). Seznamování s politickou situací a příprava na akci, ve který má hrát hlavní roli střelnej prach. A samozřejmě muži katolický víry. Komorní je to furt. Venku se toho moc nevodehrává – a když tak kraviny. Závěrečnej díl přináší trochu vzrůša, ale je to takový umělý a nenáročný. Těším se aspoň na finále. Přestřelka je divná, asi proto, že chtěj ukázat nízkou inteligenci tehdejších lidí. Což je asi jediná emoce, která mě přepadá. Divný ne? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu si užít čtvrcení a dušení. 2.) V mých pohádkách prohrává dobro se zlem. 3.) Jsem ochotnej položit život za něco, čemu jsem u prdele. 4.) Thx za titule „Nine9 a LordMazour“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Příběh na mě na první pohled působil hodně zajímavě. Začátek 17. století, špinavá Anglie...proč by ne. Mohla z toho být slušná historická drsňačina. Kit Harington, který od Hry o trůny nezměnil vizáž, je tu taky jako takový bonus. Výsledek mě ale příliš neoslnil. Nebavilo mě to a poslední díl jsem shlédl v podstatě jen ze slušnosti, abych teda zjistil, jak to s těmi protestanty vlastně dopadlo. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušná historická tří dílná nálož s Johnem Snowem v hlavní roli, který se opět ohání mečem a parádně mu to sedne. Anglie 17. století, nahánění katolíků včetně s brutálními popravami a mučením a plánovaný atentát na krále Jakuba I. Skvělá dávka historie, temné atmosféry, násilí a hereckých výkonů. Dost dobré, chci vidět víc! 80% ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Vadí - přeslušnělý načutlý psík Hering-tn, zjednodušená historie, kontrarozvědčík Getys i s rozkuřovačem, co jsou poněkud nelogicky u každého povstaleckého prdu. Plusy - výprava, hepyjend a španělská ukázka grilovačky na téma ,,od nás fakt pomoc nechtějte, jsme ještě horší typ kudlanek". ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Drsný a pekne výpravne zvládnutý miniseriál o sprisahancoch strelného prachu, ktorí vstúpili do dejín úmyslom spáchať atentát na anglického kráľa Jakuba I. a členov parlamentu. V hrubých rysoch a v kontexte hlavných postáv celkom pekne mapuje tieto udalosti, s blížiacim sa záverom však mnohé reálie okolo postáv autori trocha "prikrášlili" len aby sa viac zapáčili divákovi, čiže nie všetko sa dá brať za bernú mincu. No nevyčítam to, pretože sa na to pozeralo výborne a bol to príjemne strávený filmový čas. Hlavne nedá mi ešte raz nespomenúť - výprava a kostýmová tvorba boli šmakózne. A z Liv Tyler sa podarilo urobiť dokonale strhanú a utrápenú ženu, maskéri mali plno práce, no výsledok stál za to (teda aspoň dúfam, že to bol výsledok maskérskej práce). Slušný nadpriemer. 80/100 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nuž ... kvalitná hodina dejepisu, ktorá ma primäla ku tomu, aby som zase raz popátrala po nete. Prenasledovanie katolíkov, mučenie s tým spojené, atentát na Jakuba I. Dobrovoľne priznávam, že som napríklad nevedela kto je Guy Fawkes, nevedela som nič o Noci Guya Fawkesa, ani že maska chlapcov z Anonymous je vlastne jeho podobizeň .. už viem. Myslím, že miniséria je naozaj vydarená po všetkých stránkach .. výprava, kostýmy, masky, muzika, herci, atmosféra a samozrejme aj príbeh, ktorý napísal sám život. Odporúčam! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Stredovek sa s "heretikmi" nemaznal a to najlepšie bolo byť na trikrát sťatý. Ak sa teda nerozhodli najprv vám vybrať črevá z tela. Tento seriál sa takisto nemazná s ukazovaním scén, ktoré nemusia byť vždy oku lahodiace. Dnes sa totiž nosí ukazovať historické filmy tak naturalisticky, ako to len ide. Nakoniec tá poprava ale vyjde z celej minisérie ako to najlepšie, čo je tam vidieť. Chýba tomu moment prekvapenia, najmä ak vopred poznáte dej vďaka viacerým filmom alebo historickému poznaniu tejto témy. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Trojdielna miniséria Gunpowder rozpráva o pripravovanom atentáte na kráľa Jakuba I. a zároveň vyhodenie do vzduchu Westminsterskeho paláca, v ktorom sídlil parlament. Zosnovateľom tohto plánu bol šľachtic Robert Catesby ( Kit Harington, známy ako Jon Snow z Hra o tróny ). Medzi jeho kumpánmi bol aj odborník na výbušniny Guy Fawkes, ktorý sa zapísal do dejín a dodnes je 5.11. známy ako "Guy Fawkes Night" sprevádzaný ohňostrojmi a zábavou. Dôvodom revolty bolo opätovné presadenie katolicizmu oproti protestantom, ktorých preferoval kráľ. Samotná miniséria je v podstate autorskou záležitosťou spomínaného Kita Haringtona, spolupracoval na scenári i produkcii. Ide o zaujímavý projekt, má svoju historickú atmosféru, slušné kostýmy, občas nejaký súboj a vo veľkej miere sa vyžíva v mučiacich praktikách, resp. popráv. Práve tento aspekt je dosť silný, slabším náturám môže robiť problémy. Má však aj svoje chyby v zjednodušovaní udalostí, paradoxne rýchlom tempe, v tomto prípade by určite svedčilo viacej dielov. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Spiknutí střelného prachu, tak si u nás většina lidí nevybaví nic a pokud, tak si to matně spojí Guyem Fawkesem, na čemž má hlavní podíl V jako Vendeta. V tomto případě je ústřední postavou Robert Catesby, který byl hlavním aktérem celého spiknutí a dostupným historickým faktům odpovídá i celkové zpracování. Bohužel se série nevyhnula určité černobílosti, takže oproti zvyklostem jsou tady hodní katolíci a démoničtí protestanti. Ale jinak se ten odraz tehdejší doby celkem podařil, najde se pár šavlovaček, fandové poprav si také přijdou na své a celkem s přehledem se tvůrci vyrovnali i se zjevným nedostatkem financí. Herecky není co vytknout především aktérům ve vedlejších rolích na čele s Mullanem nebo Liv Tyler, ale Harington uvízl v úloze Jona Sněha a ani tady se mu z ní nepovedlo vymotat. V tomto případě to sice tolik nebilo do očí, ale i tak mi to občas lezlo na nervy. Nicméně i tak jsem spokojen a nelze si než přát víc podobných minisérií. 75% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Vizuálně i herecky skvělé. Kvalitní výprava, bohaté kostýmy, dobří herci v hlavních rolích. Dějově už je to ale trochu suché a místy neúnosně natahované. Dost mě překvapila nekompromisní brutalita. Po všech těch gore slasherech jsem myslel, že už mě nic nezaskočí, ale lámání páteře či trhání týpka na kusy hnedka v úvodu byla podívaná jen pro otrlé. Až tak syrově a nepříjemně to bylo podané. Jon Snow v hlavní roli potěší, byť Kit Harrington je tu prkennější snad ještě víc jak v GoT. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Trošku nemastná, neslaná rekonstrukce události která je pro mě zajímavá snad jen tím, že na ní odkazuje A.Moore ve své Vendetě. Moc tomu nepřidá ani Snow v hlavní roli který se zase celé tři hodinky tváří jako pejsek kterému umřel páníček. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené 3 hodinky ze samotného počatku 17. století Anglie. Osobně mě překvapila pozice Guye, který je zde spíše vedlejší postavou a hlavní slovo dostává prapředek Kita Haringtona - Robert Catesby. Řemeslné dílko se zvučnými jmény a skvělým zachycením atmosféry doby, o které se zatím moc netočilo. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Perfektní výprava, ta neměla chybu. Velmi slušný Kit Harington i ostatní, leč děj poněkud brutus. Akorát se mi zvednul tlak z manipulací víry. Podruhé nemusím. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Gunpowder Plot čili Spiknutí střelného prachu a díkůvzdání za odhalení spiknutí proti králi Guy Fawkes Night patří k často zmiňované etapě anglických dějin. Není divu. Příběh je dramatický, dobrodružný a dají se na něm dobře ilustrovat náboženské války. 1) A to také minisérie docela dobře dělá byť mi přijde, že až příliš fandí katolíkům. 2) Zaznamenal jsem pěkného Hugha Alexandera (Sir Philip Herbert, králův "Gentleman of the Bedchamber" od roku 1605). ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

solidní dějepsiná exkurze,která není úplně neznámá těm,kteří znají alespoň V for Vendetta.Osobně jsem se nenudil (jakkoliv jsem v sérii neshledal nic kůli čemu byly na seriál stížnosti - extrémní násilí atd.),ovšem myslím,že by tomu spíš než 3 hodinové díly slušel dvouhodinový celovečerák.Kit Harrington moc nevybočuje ze šablony do které se dostal...70% ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracované historické dílo, které odehraje známá fakta, ale jinak nepřináší zas až tak fajnový zážitek, jaký jsem očekával. Průměrné herecké výkony. Dobře vykreslená doba s fajn atmosférou, brutalitou, ale co naplat, když v případě znalosti výsledku vás příběh nemá šanci překvapit a u černobíle napsaných postav vám je ihned jasné kdo přežije a kdo zemře. 65% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Technická dokonalost je v podání HBO dnes už samozřejmostí a logicky je radost se na to dívat a k tomu je postava Guye Fawkese maximálně zajímavá. Ty tři hodiny stopáže ale šly sestříhat na dvě a abych byl upřímný, Catesby mě tolik nezajímal, takže mi přišlo líto, že právě o Fawkesovi to až tolik nebylo. Škoda. 65% ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Další zajímavá minisérie z dílny BBC, která tentokrát představí příběh kolem jména Guy Fawkes. To je jedno z prvních jmen, které jsem se po svém příjezdu do UK naučil a předtím jsem o něm neslyšel. Datum vysílání úmyslně zvolen tak, aby se poslední epizoda vysílala v předvečer Guy Fawkes Day (5. listopadu). Hned začátek mě však trochu poupravil v tom, že to není příběh jen Guye Fawkese, ale hlavně Roberta Catesbyho. Jeho roli si užívá Kit Harington, kterého jsem snad poprvé viděl mimo GoT. Obsazení je však celkově perfektní, Liv Tyler jako Ann Vaux nebo Mark Gatiss jako královský rádce jsou super a skvěle to doplnil i Tom Cullen coby Guy Fawkes. Herecké výkony jsou tak na jedničku. Kromě obsazení je skvěle zvládnutá i dobová atmosféra, ale to angličani prostě umí. Ta špína v ulicích, to je jejich doména a Gunpowder to jen znovu potvrzuje. Kromě toho nabídne pilot i scénu s mučením, která rozhodně utkví v paměti a dokresluje dobu. Celá série je fajn, ale má jeden mínus. Tím by mohl být fakt, že to není minisérie, kterou byste si chtěli pouštět, protože to sleduje téma čechům zcela neznámé. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Za pravdu musím dáti kulíkovi, že to celé bylo černobílejší než jeptiščí hábit, pročež celkové vyznění se blížilo něčemu ve stylu urputné štvanice galaktického císaře Majkrofta, který ty úhořovitě slizké šéfy rozvědek ale fakt umí, a jeho pohůnka Darth Wadea (zde v rovněž skvělém podání Karla Černocha) na světlou stranu Síly, byť ve skutečnosti měli všichni zúčastnění svědomí čisté asi jako padlý Sníh. Nicméně je to příjemně plnokrevné a tvůrci se od začátku sebeméně nezdráhají sáhnout po železářském vybavení Toweru, takže nakonec převládla spokojenost. Byť pro mě bylo poněkud frustrujícím zjištěním, že Tajlerka začíná mít tachometr přetočený fakt docela brzy. ()

Reklama

Reklama