Reklama

Reklama

Martin Luther

(TV film)
  • USA A Return to Grace: Luther's Life and Legacy (více)
USA, 2017, 2x55 min (Alternativní 56 min)

Režie:

David Batty

Hrají:

Hugh Bonneville (vypravěč)

Obsahy(1)

Uběhlo 500 let od chvíle, kdy reformátor Martin Luther (1483–1546) údajně přibil na dveře zámeckého kostela ve Wittembergu svých 95 tezí. Tato událost změnila svět. A také významné jubileum, které se bude v roce 2017 patřičně slavit nejen v Lutherově Wittembergu a Eislebenu. Martin Luther, mnich, profesor a reformátor. Luther neusiloval o založení nové církve, ale o reformu stávající církve na základě těchto principů: Sola scriptura: Autorita Písma je vyšší než autorita církve. Sola fide: Člověka ospravedlňuje jeho víra, nikoliv dobré skutky. Sola gratia: Boží milost je dar, není možné si ji nijak zasloužit nebo koupit. O sto let starší kritickou pozici Husovu Luther zpočátku neznal. Teprve po výtce svých protivníků, že se hlásí k Husovu kacířství, se s dílem Husovým seznámil a otevřeně se pak přihlásil k tomu, že s Janem Husem sympatizuje. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Dokument o význačné osobě reformace, který však mohl být mnohem lepší. Třeba by v něm nemuselo účinkovat tolik odborníků luteránských univerzit, trochu to ovlivňuje objektivnost dokumentu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Už len z úcty k osobnosti jasný plný počet. Lutherov hnev bol spravodlivý. Vyberať aj posledné peniaze od najchudobnejších, len aby údajne zachránili svoju dušu alebo dušu svojich príbuzných je horšie než úžera v poslednej osade. Páčilo sa mi tiež, že dokument nie je jasne proluteránsky, ale napríklad spochybňuje aj fakt, že tie jeho tézy skutočne demonštratívne pribil na dvere chrámu. Podľa väčšiny historikov ich „len“ poslal dvom arcibiskupom a legenda o pribití vznikla až neskôr. Luther sa hneval na katolícku cirkev. Keby žil dnes, hneval by sa najviac na cirkev, ktorá nesie jeho meno. A pošpinila ho. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Pro toho kdo se nechce nořit do análů, tedy historických, dobré.. Luther Splnil beze zbytku svou úlohu... Smysl církve byl a je samozřejmě jediný, moc a peníze.. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Dokument, který jen glorifikuje postavu reformátora křesťanství. Dokument zcela opomíjí, že měl na svědomí desetitisíce životů, které padly při následných bouřích. Luther např. přinesl do křesťanství princip demokracie, ale sám se posléze zděsil, když viděl, co způsobil. Věřícím se nelíbila zpověď, tak si odhlasovali, že ji zruší. Luther už mohl jen zvolat, když to zjistil: "Pro Boha, bratři, co jste to učinili? Vždyť teď budeme sedět za jedním stolem s ďáblem!" To však v dokumentu nezazní... ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Na americkou produkci to nebylo vůbec zlé. Zájemce se tu stravitelně dozví zásadní věci o životě a dílu Martina Luthera a dokonce se povedl i vizuál. Horší je, že se tu méně pohodlné informace o Lutherovi zamlčují a už vůbec není jasné, proč tehdy mluvil řadě evropských věřících ze srdce. Rovněž důvody, proč by měl dneska někoho mimo věřící vůbec zajímat, jsou jen naznačené (Bůh vám dal milost, tak se chovejte hezky jeden ke druhému....) a ten ohromný význam jeho díla si tak člověk musí složitě domýšlet. Ale pokud si divák dá tu práci, pochopí např. důvod, proč v protestantských zemích byl dáván větší důraz na roli státu, rovnostářství, ale také aktivní individualitu jednotlivce atd. To jsou modely, které po vítězství v anglosaském světě vytvořily během industrializace základní vzory fungování společnosti i pro zbytek naší civilizace. No vidíte, až takové výsledky mělo přibití 95 tezí jednoho rozčileného neurotického kněze na dveře kostela ve městě, o kterém jste patrně nikdy předtím ani potom neslyšeli... ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Dost stručně podaný biografický material. Na druhou stranu pro lidi kdo si myslí že ve jméně chybí king, asi dobrá volba ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin dějepisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o Martinu Lutherovi. Vřele doporučuji. ()

710.cz 

všechny recenze uživatele

Lipsko (resp.Sasko) je Martina Luthera plné a já potřeboval vědět proč. Nějaký základ jsem měl, ale bylo to málo. Sehnal jsem si tlustou knihu a pak ji pro nedostatek času překrýval jinými knihami. A díky tomuto filmu už ji nemusím otevírat, protože mi film asi odpověděl na nejdůležitější otázky. Možná se zdá být pět hvězdiček moc, ale tento film si je v téhle škatulce, v tomto formátu a žánru, opravdu zaslouží. A možná právě díky tomuhle dokumentu knížku skutečně nakonec otevřu, protože Luther za to asi stojí. ()

Reklama

Reklama