Reklama

Reklama

Poslední šichta Tomáše Hisema

(studentský film)
  • angličtina The Last Shift of Thomas Hisem (festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2017, 30 min

VOD (1)

Obsahy(1)

„Doufám, že je všecko v pořádku a že z toho budete něco mít,“ prohlašuje horník Tomáš Hisem na začátku své pracovní směny v ostravském dole Paskov, kterou se rozhodl zdokumentovat. Jeho tvář v záběru sice nevidíme – kameru, kterou propašoval do dolu, má připevněnou na helmě – ale při kontrole temných, prašných tunelů a klaustrofobických skulinek v zemi, kudy procházíme či lezeme po čtyřech spolu s ním, si vystačí s peprným hlasovým projevem echt Ostravaka. Bezprostředně a po svém zachycuje konkrétní místo v konkrétní čas – den předtím, než byl Paskov uzavřen a o práci přišlo 1300 jeho kolegů. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (4)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jindřich se lišácky vyhnul jakýmkoliv teoriím o voyeurismu a buržoazní povýšenosti (které sám rád rozvádím u FAMU dokumentů, protože to je prostě moc lákavé) tím, že dal kameru do ruky samotnému protagonistovi. Díky tomu tenhle dokument jednoznačně funguje ve své čistotě a všeříkajícnosti. Na Konečnou verzi jsem zvědavý a doufám, že se podaří zachytit aspoň kus výpovědní hodnoty tohohle fragmentu. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Akosi mi nebolo jasné, v čom okrem minimálneho strihu spočívala réžia tohoto filmu, keď kameru nesie celý čas protagonista a celý film sa odohráva v prostredí, do ktorého "režisér" ani nevkročil a ani svojho hrdinu, akciu či spôsob snímania na diaľku neriadil. Dosť zvláštne poňatie réžie... Inak je film vyslovene a kompletne o atmosfére dolu, informácie v ňom sa obmedzujú na titulok pred filmom a po ňom (dozvedel som sa, že za necelý posledný deň fárania sa v Paskove vyťažilo 138 ton uhlia) a ja som si vďaka nemu hlavne spomenul na časy v ropnej nádrži, kde sa tiež údajne nemohlo natáčať bez povolenia a zdĺhavej byrokracie... Napriek tomu som odtiaľ nejaké spomienkové zábery prepašoval. Sám. ()

BosMutus 

všechny recenze uživatele

No, čtyři hvězdy dávám jednoduše jen za zprostředkování něčeho, o čem běžný civilista (mezi které se také řadím) nemá ani potuchy. Chápu, že je zhola nemožné získat pro podobný filmařský záměr oficiální povolení vedení OKD, a že přítomnost kameramana a režiséra by tam dole pod zemí představovala pro ně samé bezpečnostní riziko. Cenná je na tomto "dokumentu" především autentičnost - žádné filmařsky nasvícené pracoviště a vyžehlené fáračky,  žádný budovatelský komentář či oslavně-líbivé náborové promo majitelů dolu. Děkuji, že jsme se my "nehavíři" měli možnost podívat tam dolů a vžít se do jednoho pracovního dne důlního technika. ()

Související novinky

Česká radost v českých kinech online

Česká radost v českých kinech online

04.02.2018

Výběr Česká radost v českých kinech uvádí osm filmů ze soutěžních sekcí 21. MFDF Ji.hlava online na portálu DAFilms.cz. V kinech tyto snímky během listopadu a prosince zhlédlo téměř 1000 diváků na 32… (více)

Reklama

Reklama