Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„276 a kolik je 50? 276 a nic…nic je padesát. A nic je padesát…tak to on by nedostal nic.“ Copak Lelíček, to je počtář z nejlepších. A když už hrozí, že si na tohoto věčného studenta (který je také věčně švorc) došlápnou věřitelé, zjeví se před ním legendární Sherlock Holmes („ten co měl vobchod se psema“) s nabídkou, která se neodmítá…Burian je ve dvojroli perfektní. Neustále „jakoby mimochodem“ trousí nějaké poznámky a většina z nich pobaví, podobně jako jeho pohybové kreace. Škoda jen, že je v tom poněkud osamocen. S Fričovým Holmesem jsem se trochu pral (a vlastně do teď nevím, zda se mi jeho ztvárnění spíš líbilo či ne), ale jako nahrávač docela obstál, ostatní postavy už byly poměrně jalové. Převážně jsem se ale bavil, takže ty slušné 4* dám. „Oběd u dvora sestává z…“ - „To je na dvoře? Vobědvá se na dvoře?!“ - „Ale ne, u dvora se… - „U dvora…“ - „…oběd u dvora sestává z několika chodů. - „To jako psohlavci tam seděj u stolu nebo?“ - „Ne…chodů s malým ch. - „S malým…ale vy ste řek s velkým Ch!“ ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Tato komedie s Vlastou Burianem má oproti většině ostatních velké plus v dosti originálním námětu a scénáři. Opět tu máme téma záměny charakterů, ovšem inteligentní a bez dějových nesmyslností. Po komediální stránce však film ničím příliš nepřekvapí ani nenadchne, takže 3 hvězdičky jsou logickým výsledkem mého hodnocení. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to taková strašná blbina a Vlasta Burian se zde možná až moc předvádí, možná se až moc opakuje a je až moc absurdní, ale celá zápletka a provedení mi sedly natolik, že jsem se prostě skvěle bavil a film mi učaroval. To je tak, když se člověk k některým starým filmům dostane v době, kdy mu prostě sednou. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Výborné obsazení není všechno. I když je zde Vlasta Burian, který fascinuje svým bravurním hereckým umem, mám zkrátka pocit, že Lída Baarová mu to kazí. Nemějte mi to za zlé, ale nějak na mne působí dojmem, že se neustále přetvařuje. Zkrátka je pro mne nudná. Možná to je však způsobeno onou dobou, nevím. Jinak je zde pár povedených vtipů, příběh není špatný a celkově to působí dobrým dojmem. 3/5 ()

Dr.dogous

všechny recenze uživatele

Monarchisté nemaj nic jisté. J.V.Ferdinand XXIII., vládce Portorika, se právem bojí o život. Je nenáviděn opozici: anarchisty, republikány, spiklenci, atentátníky. Jedinou šancí, jak přežít, najít si dvojníka. Ochranku mu dělá věhlasný detektiv Sherlock Holmes. Ten vybere Ferinandovi za dvojníka pana Lelíčka, věčného studenta, lůzera a dlužníka z dalekých Čechách, jemuž hoří půda pod nohami, protože ho uhánějí věřitelé. Lelíček jsa angažován Sherlockem Holmesem se ujme role dvojníka a zastupuje krále Ferdinanda na veřejnosti i v rodinném životě. Bude umět Lelíček čelit nastraženým pastím.? Uspokojí Lelíček krásnou a náročnou královnu? Zhubí dříve ekrazit Lelíčka nebo Lelíček své odpůrce? Kdo z koho, souboj na život a na smrt. Inu, nebudu vás napínat, Lelíček přežije, má přece zdatného pomocníka Sherlocka. Když zemře pravý král, zdatný Lelíček se ujme záskoku i v loži panovníka, zaseje sémě a královnu zbaví migrény i panenství. Inu, kdo jinému jámu kopá, je nádeník, a ještě do ní padá. Povedená taškařice. Pro imitátory je nejhorší, když přijde "originál" o ruku, to pak musí pak bolet. Co k tomu dodat, snad jen, že mnoho Kaddafího dvojníku zemřelo, než došlo na originál. 82%… ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Hvezdáreň, kde majú presný čas, aby mohli presne budiť kráľa Portorica Fernanda XXIII (Vlasta Burian) sa natáčala v Štefánikovej hvezdárni v Prahe-Malá Strana, Petřín 205. (Raccoon.city)
  • Snímek byl promítnut sovětské delegaci v socialistickém Československu v časech, ve kterých měl Burian zakázáno vystupovat z důvodu kolaborační kauzy za skeč Hvězdy nad Baltimore. Delegace se pochopitelně výborně bavila a ptala se na hercův osud a jaké počiny momentálně natáčí. Po sdělení, že je Burian v nemilosti delegace, reagovala slovy: „Takoví, kteří se provinili, byli u nás taky – odpykali si uložený trest a mohou dělat dál.“ Tehdy zakázaný film tak s velkou pravděpodobností přispěl k hercově omilostnění ministrem Václavem Kopeckým. (HanaSolo)

Reklama

Reklama