Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Jsem šťastná, že Burian a Frič se ukázali nejen ve spojení herec/režisér, nýbrž sobě rovným a pod taktovkou koho jiného než Karla Lamače. Děj sází na jistotu, vydávání se za jiné postavy už se stává otřepané, nicméně je to výborný podklad pro množství situačních gagů, kterých ovšem Lelíček ve službách Sherlocka Holmese nabízí překvapivě málo, vemu-li v úvahu již zmiňovanou spolupráci tří mistrů. Martin Frič působí jako herec velice klidně a vyrovnaně a Holmes seriózním dojmem. Buriana jsem zažila i v lepší formě, ale některé scény mě upřímně pobavily. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ešte raz, a už asi naposledy, som si kvôli komentáru pozrel Burianovho Lelíčka, ktorý patril v mladosti k mojim obľúbeným filmom s Vlastom Burianom. Lenže čas vykonal svoje a Lelíček nám zostarol takmer do trápnosti. Už štandardne, ako v prevažnej väčšine filmov s Burianom, samotný Vlasta Burian exceluje a jeho spoluhráči sú takmer bez výnimiek dementné typy, ktoré majú opodstatnenie iba v tom, že dvíhajú zážitok z Vlastu Buriana. Myslím, že sa to volá dueňa efekt. Ale jeho vysporiadavanie sa s dlžobami prevzali vlády takmer všetkých krajín sveta. Majú však smolu, lebo k nim nezavíta Sherlock Holmes s ponukou, ktorá sa nedá odmietnuť. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna z nejlepších komedií Vlasty Buriana, které se mi líbí víc než úředničtí Hadimrškové, Ducháčci či Bormani. Lelíčka miluji od nejranějšího dětství, vždycky jsem se mu hodně nasmál. Jednu z prvních svých rolí tu zahrála mladičká Lída Baarová, kromě Martina Friče stáli ostatní herci jen v pozadí příběhu. Vtíravou melodii portorické státní hymny si člověk musí prozpěvovat ještě dlouhé hodiny podobně jako Hadimršku nebo C. a k. polního maršálka. Prostě příběh o náhradním králi Portorika je českou komediální klasikou z počátků zvukového filmu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je nutno přiznat, že tohle je Burianův slabší film. Rozhodně znám lepší. Navíc Fričův výkone není oslnivý a podobně se to dá říct i o Lídě Baarové, ale ta dostala málo prostoru. Vtipné situace a momenty tu jsou, ale není jich mnoho. Burian se snaží seč mu síly stačí oživit to svým přispěním, ale jde mu to ztěžka. Jsou zde i hluchá místa. Hudba je vcelku kvalitní i když ještě chci dodat, že si nemůžu pomoct, ale v některých ohledech mi silně připomínala tu z Přednosty stanice. Myslím, že trojka je zaslouženým vyjádřením. Film nenadchne, ale taky neurazí. V menším procentu chvílemi nudí, ale pak je pár situací, kdy pobaví. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Lelíček ve službách Sherlocka Holmese je další zabydlování Vlasty Buriana ve zvukovém filmu a jen potvrzuje, že se přímo pro něj narodil. Ač má výtečnou mimiku, jeho nejsilnější zbraní je jeho pohotová vyřídilka a bez zvukového filmu bychom o ní přišli. Pro mě Lelíček patří spíše k filmům Vlasty Buriana druhého sledu. Společně například s C. a k. polním maršálkem, filmem Anton Špelec, ostrostřelec a Hadimrškou. To ovšem nemění nic na tom, že všechny jsou stále skvělá volba na večer s výtečnou komedií. Jen zkrátka nedosahují absolutního vrcholu jeho nejlepších filmů. Tradičně bláznivý příběh je obohacen dvojrolí Vlasty Buriana. Všem, co jej mají rádi, můžu doporučit. Dostanete ho tentokrát dvojitou dávku. :-) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Hvezdáreň, kde majú presný čas, aby mohli presne budiť kráľa Portorica Fernanda XXIII (Vlasta Burian) sa natáčala v Štefánikovej hvezdárni v Prahe-Malá Strana, Petřín 205. (Raccoon.city)
  • Autor románu sa zozačiatku obával protestov Španielska, ktoré mohlo považovať vymysleného portorického kráľa za karikatúru toho svojho. Až keď sa španielsky kráľ uchýlil do exilu a následne sa vzdal nároku na trón, súhlasil s javiskovým uvedením a tiež s filmovou adaptáciou. (Raccoon.city)
  • Architekti mohli použiť originálne kúsky z cárskeho zlatého inventára, ktoré vlastnili súkromní majitelia. Len cena jedného umývadla bola odhadnutá na vtedajších obrovských stotisíc korún, hodnota všetkých rekvizít predstavovala dva milióny korún, preto boli pozorne strážené a na noc sa odvážali z ateliéru na bezpečné miesto. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama