Reklama

Reklama

Svět po Hitlerovi

(TV film)
  • Česko Po Hitlerovi (více)
Francie, 2016, 2x45 min

Scénář:

Olivier Wieviorka

Hrají:

Vincent Lindon (vypravěč)

Obsahy(1)

Druhá světová válka zdevastovala kontinent. Všichni chtěli zase normálně žít. Po silné vlně nacismu se ale na svět snesla jiná hrozba... Když 8. května 1945 skončila strašlivá válka, z trosek Třetí říše se ještě kouřilo. Civilisté slavili vítězství. Ale oslavy trvaly jenom pouhých pár dní. Porážka nacistického Německá neznamenala, že zářná budoucnost je hned někde za rohem. Zničené evropské státy se musely znovu vzpamatovat z hrozivého barbarského konfliktu a rozhodnout o vlastní budoucnosti. V roce 1945 byla Evropa světadílem uprchlíků. Milióny deportovaných, odvlečených a zadržených mužů a žen čekaly dny, někdy až týdny na to, aby se mohly vrátit zpátky domů. Pro mnohé z nich byly následky horší než válka samotná. Během následujících pěti let došlo k mnoha významným událostem: osvobození, vzniku Organizace spojených národů, norimberským procesům, zavedení Marshallova plánu, komunistickému převratu v Československu, vyhnání německých menšin, změnám státních hranic, blokádě Berlína, rozdělení Německa... Během pěti let od konce druhé světové války a před začátkem studené války celý svět doufal ve věčný mír. Místo toho se ocitl na pokraji zničující apokalypsy. Obyvatelé otřesené Evropy zažili pět let chaosu i naděje, aby se nakonec stali pouhými pěšáky ve vysoké hře velmocí. A zůstali trčet na jedné, nebo druhé straně železné opony. (TV Prima)

(více)

Recenze (39)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavá ukázka toho, co se odehrávalo na různých místech po konci války. Prostor dostává i smutný vývoj v Československu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Lepšie než desiatky dokumentov o druhej svetovej vojne. Dosť často sa točí len priebeh vojny, ale čo bolo po nej? Tieto informácie sú akoby dávané bokom, a pritom niektoré hrôzy pokračovali ďalej. Najmä teda na boľševickej strane. Hoci nie som rusofil ani rusofób, úcta k ľudskému životu a ženám bola v červenej armáde na mnohokrát nižšej úrovni ako u nacistov. Je plno svedectiev aj z našej krajiny, že keď prechádzal front, tak znásilňovanie žien bola u Rusov úplne bežnou záležitosťou. Aj v tomto dokumente sa to potvrdzuje. Boľševici podľa odhadov znásilnili asi 2 milióny Nemiek. Jedna diktatúru postupne nahrádzala ďalšia. Našťastie niektoré krajiny sa jej vyhli. My žiaľ nie. Barbarstvo a čistky však prebiehali aj v iných štátoch ako Francúzsko, Taliansko aj Čechy, vraždenie za prítomnosti polície, dav rozhodoval bez súdu. A tak sa mnohí len správne pýtali: ako sa líšime od tých, ktorých nenávidíme, ak robíme to isté, čo oni? ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Výborně udělaný dokument, o věcech o kterých se moc nemluvilo, plno zajímavých informací, skvěle podané... ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ďalší z nič nehovoriacich francúzskych dokumentov z dielne Cinétévé. Snaha o začlenenie novo získaných archívnych záberov, respektíve kolorované staré zábery majú svoju historickú hodnotu. Vojna v Európe skončila. Dokument sa venuje Francúzsku, Holandsku, Poľsku, Maďarsku a čiastočne aj ZSSR ale Nemecko zaujíma ústredné postavenie. Snaží sa o záber na obrovskej ploche, rieši konflikty ale aj obnovu. Preskočil aj to atómového veku a pochopiteľne aj do studenej vojny. Začína sa výstavba miest, súdne procesy, úteky, vysídľovanie, Marschallov plán ale čoraz častejšie sa stretávame aj s rôznymi excesmi. A tradične končím u francúzskych dokumentov s myšlienkou, čo keby si francúzski dokumentaristi zobrali na paškál škaredú históriu Francúzska v rokoch 1941 až 1944. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Dokument velmi dobrý, ale přece jen autorům chybělo více informací o dění u nás. Naprostý fake je potom informace ohledně vysídlení Němců. Podle dokumentu to bylo naše rozhodnutí, což není pravda, o vysídlení rozhodly vítězné státy. Československo neodolávalo Stalinovi, jen to tu šlo mírnější cestou, především propagandou. Ale cíl byl jasně vytyčen už za války. Beneš nezemřel jako prezident, protože už před smrtí abdikoval. ()

Wiikii

všechny recenze uživatele

1.ČÁST Co následovalo po 2 s.v.? V Evropě beznaděj, hlad, nemoce, 40mil. migrujících lidí, kteří mohli roznést tyfus. Také všude byla zkáza a jak řekl britský major " Nejvíce zarážející je absence mužů mezi 17 a 40. Francie je země žen, dětí a starců." a ženy byly v té době ochotny se spojeneckým vojákům nabídnout za mýdlo nebo tabulku čokolády... Na politické úrovni se vytvořilo NATO a UNRRA, která pomáhala s přesunem lidí do svých bývalých domovů ke svým rodinám. Jenže ti co se neměli kam vrátit, především židé, tak pro tyto lidi byly vytvořeny útočiště. Leč v Polsku určitá nevraživost vůči židům zůstala a proto se stal i pogrom v Kielci. .. Ke konci prvního dílu se probírá setkání Velké trojky kde nepřímo začíná studená válka a podporuje to i americký atomový útok z 6 a 9 srpna na Japonsko. + Se rychle shrnuje proces s nacisty kde jeden z lidí byla i Ilsa Kochová zvaná Čarodejnice z Buchenwaldu. ... ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Zajímavě sestavené dobové dokumenty. Nejen Hitler měl své plány s Evropou. Co se nepodařilo jemu, zvládli jiní a to za cenu, která nebyla o tolik menší než Hitlerova zvěrstva. ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý dokument svým obsahem a výbornými záběry. Ukazuje svět po válce, kde pro jednu stranu skočilo utrpení a pro druhou stranu začalo. Naprosto surově, je vidět jak Stalin postupně zabírá více a více Evropy a nikdo mu v tom nebrání. Železná opona na dalších 40 let rozdělí Evropu a následky jsou vidět do dnes. Dále jsou zde uvedeny osudy židů po válce, kteří také neměli vyhráno, ale až za další 4 roky jim OSN dá nový stát. A nakonec také osudy němců z celé Evropy, které hnali napříč Evropou. Obyčejní civilisté byli zabíjeni vztekem po konci války a vojáci otročili pro spojence, samozřejmě nejvíce v SSSR. Myslím, že je to výborná sonda do té doby a člověk si udělá obrázek sám. PS: Po přečtení komentářů, že se jedná o jednostranný dokument a to, že vykresluje SSSR jako "ďábelský" režim, bych jen dodal...SSSR si za to svými činy může sám. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Jsou to smutné a často srdcervoucí záběry, přesto si nedokážu představit čím vším Evropa prošla... ()

Duoscop 

všechny recenze uživatele

Tomuto kolorovanému dokumentu a že sem jich viděl opravdu hodně, tleskám ve stoje. Tolik nových záběru, informací a skutečností o poválečné Evropě sem ještě neviděl. Bravo,bravo! ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Období po válce je pro mě v některých ohledech děsivější, než válka samotná. A tenhle dokument tuto zvláštní dobu vykreslil až pozoruhodně přesně. Stopáž 1:30 je na období od 1945 až cca 1951 poměrně malá, ale přesto je celý dokument doslova „natřískaný“ informacemi. Dost prostoru dostává i Československo! ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Druhý díl začíná být z půlky propagandistický materiál a mění se na pohádku o "dobrém Západu a ďábelském Východu". Do té doby to ušlo a dokument dokonce působil poměrně vyváženě a na pět hvězd. Škoda. Jinak fakta skvělá. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Určitě spoustu nových informací, hlavně v druhé části, která se ovšem naneštěstí neubránila citovému propagandistickému zabarvení. ()

Dzonysek 

všechny recenze uživatele

Oceňuju, že je složeno ze záběrů pořízených na barevný film (nebo kolorovaných). Je to zajímavý pokus o vyprávění dějin světa od konce války do roku 1949 v širším kontextu. Bohužel zkratka je ne vždy úplně povedená a komentář je proto místy tendenční až zavádějící. Ne vždy záběry vhodně ilustrují/doplňují komentář. Někdy jde o záběry, které patří k jiné události apod. S ohledem na množství nepřesností spíš průměr. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Po válce se musela Evropa dát do kupy a práce bylo spousty - trosky měst, sirotci, hladoví obyvatelé, vracející se uprchlíci, nahánění kolaborantů atd. Nečekal jsem, že mne ještě nějaký dokument týkající se druhé světové války vyloženě překvapí, ale tenhle francouzský dokument z roku 2016 je plný tolika neznámých záběrů a témat, že musím smeknout. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument. Bez příkras a bez nějakého zbytečného balastu ukazuje vše, co se v Evropě krátce po válce stalo. A historicky zcela správně z toho jako ti největší zmrdi vycházejí Sověti se svou imperiální politikou. Spousta málo známých (či vůbec neznámých) věcí a filmových záběrů. ()

Reklama

Reklama