Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skoro třicet bank, pošt či cestovních kanceláří zvládl v 90. letech v Budapešti vykrást jediný muž. Policie zůstávala celých šest let beze stop a bez naděje, že by pachatele chytila. Jediné, co po něm na místech činu zůstávalo, byla vůně whiskey. A tak se zrodil „Whiskey zloděj“, hlavní hrdina tohoto filmu. Nimród Antal, proslavený hned svým debutem Revizoři (2003), nechtěl ani měnit mýtus, ani jej hodnotit – ve svém novém filmu odvypráví jen známá fakta. Příběh zatraktivnil pomocí fiktivní postavy detektiva, který plní roli protivníka titulního hrdiny. Právě on vyslýchá Whiskey zloděje a bankovní lupič mu formou flashbacků vypráví vše od začátku, počínaje dětstvím. Duševní a emocionální souboj těchto dvou charakterů se stává hlavním zdrojem napětí, které drama obohacuje o prvky klasické kriminálky. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (42)

emma53 

všechny recenze uživatele

Na Bencův debutní film si zahrál v hlavní roli poměrně dobře, ale jak píše eLeR, tak se mně výrazněji vryla do paměti role vyšetřovatele. Ještě teď vím, že měl manželství na houby a tak mu občas ruply nervy. Jinak Viszkis se jako lupič vypracoval tak, že si troufal víc a víc. Ještě, že ho včas zabrzdili, jinak by se z lochu jen tak brzy nedostal. A nabrknul si vykutálenou děvenku, kdo by to do ní řekl? Docela bych s ním hodila řeč, ale maďarsky.................... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak koukám, že popularita zločinců není jen hitem naší země, ale i hungarové maj stejný hit. Docela jsem žasnul nad tím, že hlavní hrdina vypadal jak když neumí do pěti počítat, ale krad jak nepříčetnej a vše mu procházelo. Nikdy jsem neviděl, že by měl nějaký plán nebo neco podobnýho, samozřejmě netuším jak to bylo v realu, ale bylo docela hustý vidět, že v Maďarsku může vykrást banku prakticky i hajzlbába. Nemůžu říct, že by mě film nebavil, skvělá hudba, když se šlo do akce , stoupající drzost hlavního pachatele a zaujetí jak to vlastně všechno dopadne to tam určitě bylo, ale možná trošku více času nad scénářem by neškodilo, ale i tak jsem rád, že se Nimród Antal po "americkém turné" vrátil do své maďarské domoviny, přece jen mu to režisérsky sluší více i když Revizory asi už nikdy nepřekoná. evulienka3 - díky za titulky. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní Maďarská gangsterka o slavném lupiči, který přepadl přes 30 bank a vždy po sobě zanechal láhev Whiskey. Skvělý hlavní hrdina, kterému život příliš nepřál a rozhodl se jít proti proudu a ochutnat si život boháče se vším všudy. Skvělá je akce, funguje napětí, má to solidní tempo, nechybí i romantika a dobová atmosféra je perfektní. Tohle se Maďarům povedlo neskutečně. 80% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Co chceš?“ - „Milión dolarů a tvoje telefonní číslo.“ - „V jednom můžeš uspět. Zkus loterii.“ A Attila objevil jednu takovou „loterii“ v podobě pošt a bank…Takhle, o tom, kolik si toho film vzal ze skutečnosti, se lze jen dohadovat, ale faktem je, že mě nic nerušilo natolik, abych tomu odmítal uvěřit. Asi bych si dokázal představit i výraznějšího hlavního hrdinu, nicméně vytvořit si k němu sympatie nebylo těžké, zvlášť když dětství nestálo za nic, o dospívání se mu postaral „kamarád a vzor mládeže“ Nicolae Ceausescu, jako přistěhovalec bez papírů na tom nebyl nejlíp a navíc byl hokejovým nadšencem (tím spíš na maďarské poměry). Důstojného protihráče mu dělá vyšetřovatel, který to sám příliš „nevyhrál“, film je natočen zručně, má tempo a sem tam i slušnou akci (honičky). Konec se dal očekávat, přesto ten Attilův vše vypovídající úsměv v závěru byl fajn. A nechybí i poučení, že na maďarských záchodcích si mám brát kufr vždy s sebou do kabinky a neměl bych věřit hodinám ve výslechové místnosti (zákeřný trik). Vidím to na solidní 4*. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok podľa skutočnosti o Maďarskom kriminálnikovy, ktorý mal na svedomí 30 lúpežných prepadnutí, ktorého verejnosť považovala za celebritu. Čo sa týka filmu ako takého, je pomerne znesiteľne, realisticky spravovaný, baví, nenudí, a tak nemám dôvod mu mimoriadne škodiť. Lepší priemer .. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Docela mazec, sledovat za víc než dekádu pohnutý režisérský osud páně Antala. Prorazil doma a chvíli se mu vedlo v Américe, pak ale přišli nevýděleční Predátoři a ne-zas-tak průraznej dokument o Metallice, a rázem jsme na režijní sesli znovu v Maďarsku, a zkoušíme všechno dokola na druhej pokus... No a Whiskey zloděj je naštěstí úplně stejně osobitej a svéráznej, jako tehdejší Revizoři, a baví, ne-li přímo fascinuje od začátku až do konce. A ta nařachaná automobilová honička! Teď to možná rád trochu přeženu, ale chvílema jsem měl pocit, že sleduju poslední díly M:I pro chudé, a to myslím jen v tom nejlepším slova smyslu. Antal si další hollywoodskej blockbuster rozhodně zaslouží. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

O banditech všeho druhu už jsem viděl hezkou řádku filmů, ale o tom, co má v názvu své přezdívky whisky a ještě k tomu má zvláštní zálibu ve vykrádání pošt, o tom jsem se díky tomuhle filmu dozvěděl poprvé. Pokud je to vážně všechno pravda, klobouk dolů. Tolik zářezů a tolik štěstí a ještě ten husarský kousek skoro na konci, normálně jsem k loupežníkovi začal po konci cítit sympatie, což většinou vůbec nedělám! Tenhle rošťák si mě prostě získal a hlavně za závěrečných zhruba dvacet minut, nakonec zvedám na čtyři. Speciální dík patří uživatelům Snaredovi za kvalitní tip a Evulience za nejméně kvalitní titulky. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Že mali Maďari takéhoto banditu, to som nevedela, príbeh teda zaujal. Spracovanie slušné, hudba výborná. Herecky zaujal predovšetkým pán vyšetrovateľ. Nuž čo, chlapec potreboval peniaze ... a viac, a viac, a viac. Tých 6 rokov cestovania po svete hádam za to stálo, ale nie je nad poctivé hrnčiarske remeslo. Dobrý film. Evulienke3 dík za titulky ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle je spíš na minisérii, aby člověk pochopil dobový kontext i fakt, že tehdy nebyl Attila Ambrus vnímán jako pouhý zloděj, ale jako někdo, kdo bere zlodějům, kteří během divokého kapitalismu v 90.letech nakradli majlant. Pro jistotu jsem si o hlavním hrdinovi ještě před puštěním filmu něco přečetl, abych byl v obraze, ale to se ukázalo jako dvojsečná zbraň. Spoustu bílých míst to sice zaplnilo, ale na druhou stranu jsem pak čekal od Antala něco trochu jiného. Zejména potlačená stránka gentlemanství, které Whiskeyho do jisté míry charakterizovalo, mě docela zklamala. Nicméně i tak se jedná o solidně natočené kriminální dobrodrůžo. Film se věnuje hlavnímu hrdinovi od dětství přes emigraci až po loupeže a následné zatčení. Sice to působí místy dost zkratkovitě, protože ty dvě hodiny jsou na daný materiál strašně málo, ale na druhou stranu se tím pádem pořád něco děje. Herecky příjemně překvapil debutující Szalay, ale i já se přidám k těm, které nejvíce zaujala postava vyšetřujícího policisty. Antalovi návrat do Maďarska svědčí, tak snad tu bude pokračovat. 75% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zivotopisny film o jednom tupcovi, ktory s velkym stastim vykradol niekolko bank. Hlavny hrdina nie je sympaticky ani akymkolvek spôsobom charizmaticky. Väcsinu casu len kuka do blba bez slov. Ani jeho spôsob lupezi nebol nicim zaujimavy alebo nejak premysleny. Cele je to podane odtazito a chladne. Cely cas mi bolo uplne jedno co sa tam deje. Zaujme len technicka stranka na urovni. Sem tam potesi nejaka ta nahanacka. Dynamicka hudba sa aspon trochu snazi filmu dodat svizne tempo. Ale celkovo to je sklamanie. Antal dokazuje, ze ho Hollywood zomlel natolko, ze ani po navrate domov nevie najst svoju staru formu. Alebo boli Revízori asi len ojedinelou stastnou nahodou v jeho priemernej kariere. 5/10. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Nymrod Antall /Kontroll 2003/ natocil dalsiu vybornu sympaticku gangsterku o tom, jak isty chlapik vykradal po Budapesti banky - no a statna /madarska/ policia brutalne nestihala. Najprv som si myslel, ze tu bude opat Sandor Csanyi ako u Kontroll, a ne, je tu akysi novy herec Bence Szalay. Tempo je vyborne, akurat chvilu trva kym sa rozbehne poriadna jazda - fakt treba vyckat, ono to potom jede uz samo. Perfektne dialogy, nechyba akcia, nahanacky - Antall ukazal, ze je fakt talentovany reziser : 89 % ()

LaRhette

všechny recenze uživatele

„Jediné, co po něm na místech činu zůstávalo, byla vůně whiskey,“ stojí v anotaci biografického filmu, což je smyslově tak trochu nonsensový základ pro přenesení na plátno. K dokreslení atmosféry promítání, nazývejme to třeba 4D, proto doporučuji donést si vlastní láhev daného moku, která vám navíc pomůže vnímat a zpracovávat uspokojení žebříčku základních lidských potřeb, jež tento film přináší. Jmenovitě: romantická zápletka pro potřebu lásky, tmavá skla pilotek pro pocit bezpečí, bitky pro uznání a úctu, vykradení banky k seberealizaci, plus jako bonus oslavné večírky, kterým se ani na LFŠ pravděpodobně nevyhnete. Nic hlubokomyslného, jedná se o netradičně východní pop akčního žánru. (Filmové listy 2018) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ve vsech smerech vyborny film o nejvetsim bankovnim lupici v Madarsku. Velmi dobre odvypraveny pribeh, kteremu nechybi akce a napeti. Diky skvele rezii a napadite kamere je vybudovana autenticka atmosfera ulic v Budapesti. Zaujmou i herecke vykony a cela rada zajimavych postav. Tady nechapu tak nizke hodnoceni. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

vďaka titulkom od Evulienky sa dá pozrieť celkom slušný maďarský filmík o lupičovi, ktorý jednoducho potreboval prachy. Výborná hudba dávala filmu miestami tie správne grády. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Druhí REVÍZORI sa rozhodne nekonajú. Ani príbeh podnapilého clapca, čo si chcel najskôr trochu vynahradiť nešťastný život a potom ho ovládla chamtivosť a pôžitkárstvo, nie je nijak výnimočný. Výnimočné bolo iba šťastie, ktoré pri tom mal a sláva, ktorá ho sprevádzala - ale to sme sa mali potom na to pozerať z iného uhla pohľadu, z perspektívy verejnosti a jeho mediálneho obrazu a legendarizovania zločinu. Sám Viszkis bol proste iba obyčajný lupič, úspešnejší ako druhí, ktorý mal viac šťastia než odvahy a rozumu...Ale Antalova réžia je niečo tak fantastické, že ma ani na chvíľu neopustila radosť z číreho filmárskeho remesla.. - a to je čím ďalej tým vzácnejšie. Celkový feeling filmu je niečo o toľko úrovní vyššie aj od stredoeurópskeho nadštandardu, až sa tají dych. Niet divu - režisér sa vrátil z Hollywoodu a na jeho filme je to sakramentsky vidieť! ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Maďarská? Gangsterka? Navyše podľa pravdivých udalostí? To bude asi blbosť... Za dve hodiny sledovania som zabudla na arašidy na stole a Bence to zahral tak, ako bolo naplánované - zlodej, ktorý sa stal sympaťákom v očiach médií. (A teda aj diváka).Bohatým bral, peniaze rozhadzoval... Až kým ho nechytili a neobesili na hák... Nie, nie, táto predstava je mylná. On to teda nebol žiadny Jánošík. Ale, pocit z filmu vo mne ešte viac zanechala postava inšpektora Bártosa (Zoltán Schneider), ktorý svojou životnou zatrpknutosťou tvoril dokonalý protiklad Whiskeymu. (Niektoré momenty boli vtipné, napr. ako Atilla prešiel od vodky na posmelenie pred lúpežou - na whiskey, potom ako ho médiá označili za lupiča, ktorý za sebou necháva zápach tohto, o niečo viac nóbl alkoholu). Nepochopila som len jednu vec, prečo maďarský chlapec skončil v domove v Rumunsku? ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Po bezchybných Revizorech mě Nimród Antal díkybohu nezklamal. Tenhle příběh slavného mad'arského bandity má slušnou dávku napětí, dokonce i humoru a dobře zvolenou hudbu. Aby jsme pochopili morální pozadí loupeží, tak to vzal rejža pěkně od smutného dětství až do současnosti a já tušil složitý příběh Jánošíka. A tady je ten zakopanej pes, protože takovejhle příběh by ani chvilku neměl působit monotónně a přesto tak chvílemi působil, škoda, klidně to mohlo bejt za pět. Ale abych byl férovej, vizuální stránka byla skvostná. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Těžko fandit hrdinovi, který je vlastně jen chamtivý primitiv a který měl ale neuvěřitelné štěstí, že při jeho eskapádách nikdo nezařval. Oceňuju, že to mělo spád a švih a že i automobilové honičky působily velice věrohodně. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Napínavé, podle skutečnosti, akční, zlodějské, maďarské, zajímavé. Taková pastva pro oči ty evropský filmy. Akčně laděný, poutavý a dobře vyprávěný film o zlodějíčkovi banek, kterému fandí obyčejný lid. Ten kluk tak trošku rád hýřil životem, nutno složit poklonu, dělal to elegantně, nikomu úmyslně neubližoval. Jen tu Daisy si měl vybrat jinou. Natočeno dobře, herecky taky dobré, příjemný osvěžující snímek. ..maďáriš jazyk být moc šílený.. ()

Reklama

Reklama