Reklama

Reklama

Komplex Epopeje

  • angličtina Slav Epic Complex (festivalový název)
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Slovanská epopej a odkaz jejího tvůrce Alfonse Muchy. Úvahy o významu legendárního díla pro současnou společnost na pozadí výstavy v Tokiu. Je Slovanská epopej skutečně „dítě, zemřelé při porodu“? Na pozadí putování dvaceti velkoformátových obrazů film v několika tematických liniích zkoumá fenomény spojené s rozjitřeným vnímáním majestátního odkazu Alfonse Muchy i jeho v mnoha ohledech rozporuplné osobnosti. Kunsthistorici, filosofové, politici, dědici i japonští sběratelé se v živých obrazech přou i doplňují, splétajíce předivo úvah, v němž není snadné dopátrat se jednoznačných závěrů, které ale přesvědčivě dokazuje, že Epopej je naopak dítě stále zatraceně živé. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

kiddo 

všechny recenze uživatele

"Dyk voni ti Japonci nám na to budou dejchat, radši dejte vědět a my to s klukama vod hasičů budem mít za jedno vodpoledne vyvěšený." Nejlepší zážitek z brněnských Dvou světů. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Stáváme se Japonci ve své vlastní zemi? Slovanská epopej vyvolává kromě známých i některé nečekané otázky. Dobré je, že autor dokumentu nepodsouvá divákovi, čí názor na zmiňované dílo je správný, ostatně každý z nás má vlastní mozek. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

O umění se blíž nezajímám, ani o Muchu. Ale dokument mě z velké části dokázal chytit. Člověka uvede do toho, co Mucha vlastně tvořil, jak svou tvorbu zřejmě zamýšlel, do nejrůznějších soudních sporů o vlastnictví, ukáže zároveň pohled několika stran (dědice, kritika, původního výstavního místa) a pak i překvapí tím, jak moc se tato tvorba uchytila v Japonsku. Do kterého se dokument taktéž vydává! Dlouhé a podruhé bych si to nedal, ale edukativní. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Levitující filosof Petříček, jehlové podpatky Adriany Krnáčové, stařičká průvodkyně vzpomínající na přítomnost slavných pláten a postrkovaná na vozíčku starostou města coby ztělesnění „zrazeného“ Moravského Krumlova. Martin C. Putna hanící Slovanskou epopej jako nějaký zlý duch přítomný pouze ve formě hlasu v telefonu a na kazeťáku, zvlášť v kontrastu s davy obdivujících Japonců. Esej, která nenabízí moc odpovědí, ale různých postřehů, střípků a uhlů pohledu ano. ()

Reklama

Reklama