Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přepis divadelní hry E. A. Longena V tlamě velryby (z repertoáru Divadla V. Buriana). Fraška plná zápletek, převleků a všelijakých taškařic včetně jazykových parodií, to vše jen pro to, aby se Burian před kamerou vyřádil stejně jako na jevišti. Vlasta Burian zde vytvořil postavu Emana Pípy, kterého z finanční tísně má zachránit příjezd strýčka Jonáše z Ameriky. Eman měl rád Lidušku (A. Mandlová), ta si však vzala jeho bratrance Adolfa (Č. Šlégl). Eman se opije a tropí výtržnost – je odveden na psychiatrii, kde potkal dalšího svého příbuzného strýce Hanibala (T. Pištěk). Ten se zase souží pro tetu Matyldu, která však čeká na příjezd Jonáše, aby si ho vzala. Adolf si potřebuje vyřídit záležitost s bývalou milenkou (L. Hermanová), proto přemluví Emana, aby se přestrojil za strýčka Jonáše a tím odlákal pozornost jeho ženy. A tak začíná bláznivá komedie – vše končí příjezdem pravého strýčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

curil 

všechny recenze uživatele

Hluboké koření O natáčení filmu se traduje, že režisér Karel Lamač nechal Burianovi volnou ruku a nijak ho při jeho výstupech nekorigoval. Jestli to bylo ku prospěchu filmu, ať posoudí každý sám. Podle mého názoru se tak dělo při každém Burianově filmovém natáčení. Trochu mě mrzí, že za mého mládí v šedesátých letech se film televizi nevysílal. Zřejmě na vině byla ta Amerika a spousta anglických slovíček, které jsme my nadšenci odchytávali z textů beatových skupin. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Lamačův slabší film zachraňuje a povyšuje na vyšší úroveň výhradně vypravěčská, komediální a chvílemi i akrobatická exhibice Vlasty Buriana v dvojroli Emana Vovíska a falešného strýce Jonathana z Ameriky. Burianova pseudoangličtina je dokonalá a jeho vypravěčské "prášení" nezná mezí (např. dokáže pohřbít veškeré americké příbuzenstvo, aby nemusel přiznat, že je podvodník). Film tak na vánoční goods evening vodpoledning... Ukázky: http://www.youtube.com/watch?v=hBJH58Jvhc8 nebo http://www.youtube.com/watch?v=OZ4LOtwfoKU ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Toto už je velmi kvalitní komedie, kde exceluje Eman Vovísek (skvělý Vlasta Burian), který se z donucení okolností vydává za svého strýce Jonáše. A nastává mrskání, běhábí, sled pohádek a výmluvnosti. Snaží se zabránit katastrofě, nechtěně spouští příval nových událostí, aby všichni zúčastnění dostali krásnou závěrečnou facku pravým odhalením. Další zajímavé postavy: Emanův bratranec, továrník Daněk (Čeněk Šlégl), který musel řešit bývalou milenku, sekretářka Josefinka (mladičká Hana Vítová), ve které našel Eman konečně partnerku, nerozumící sluha (Václav Trégl), vdavekchtivá teta Matylda (Mariana Hellerová), která rozhodně drápek nechtěla pustit, její bývalý muž a stále ctitel Hanibal (dobrý Theodor Pištěk). Aneb fantastkní cesta ze vzlykání do hravého blázince a poté do centra dění veškerého penězchtivého příbuzenstva. Vtipné a zábavné. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Spolupráci Buriana s Lamačem pokládám za vydařenější než s Fričem. Komedie to jsou jednodušší a Burian zde dostal dost prostoru na to, aby se mohl vyřádit dle svého gusta. Samotná zápletka je primitivní a některé gagy (Kolumbova vejce) až tak vydařené nejsou, ale co chybí obsahu, to Burian vyvážel tentokrát víc než gestikulací mluvním projevem. I když pohled na Buriana, jemuž se sňatkový úředník snaží vysvětlit anglicky, proč do domu přišel, je také úchvatný. Šlégl je sice postavou továrníka Daňka důležitou, ale přece jen je vsunut do děje poněkud násilně jako Vovískův soupeř vůči Lidušce. Mandlová kupodivu hraje velice civilně a nehraje si na dámu jako v jiných filmech. ()

ZorkaJ 

všechny recenze uživatele

Skvělá režie Karla Lamače se scénáristou Longenem vytvořila s mnoha filmovými herci užasnou komedii, která i po letech neomrzí, a nadále skvěle baví. Mám rád herce, kteří ze sebe umí vydat to nejlepší, co v nich je. Vlasta Burian byl v každém záběru, a to v mnoha ztřeštěných podobách a zběsilých situacích. Bravo mistře! ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Jonáš/Eman (Vlasta Burian) říká, že bydlí v Hopfenštokově ulici. Tak se skutečně jmenovala v Praze od poloviny 19. století do roku 1952 dnešní ulice Navrátilova na Novém Městě. (rakovnik)

Reklama

Reklama