Reklama

Reklama

Vice

  • Česko Muž v pozadí (více)
Trailer 1
USA, 2018, 132 min

Režie:

Adam McKay

Scénář:

Adam McKay

Kamera:

Greig Fraser

Hrají:

Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Alison Pill, Eddie Marsan, LisaGay Hamilton, Jesse Plemons, Bill Camp, Don McManus, Lily Rabe (více)
(další profese)

VOD (1)

Příběh Dicka Cheneyho, nejvlivnějšího viceprezidenta, jehož politika významně ovlivnila průběh dějin. Životopisné drama Vice získalo osm nominací na Oscara včetně kategorie za nejlepší film. Christian Bale ztvárňuje Dicka Cheneyho v tomto epickém příběhu o tom, jak se obyčejný washingtonský úředník nepozorovaně dostal až po bok amerického prezidenta George W. Bushe a stal se nejmocnějším mužem planety, který zásadně změnil zemi i celý svět. V dalších rolích této temně komediální sondy do zákulisí americké politiky se představují Amy Adamsová, Steve Carell a Sam Rockwell. (Cinemax)

(více)

Recenze (171)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Masky + 7 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Christian Bale, Herec VR - Sam Rockwell, Herečka VR - Amy Adams, Scénář, Střih ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Když Christian Bale na Zlatých glóbech poděkoval za inspiraci ke ztvárnění Dicka Cheneyho satanovi, jednak si získal sympatie Církve satanovy, jednak vystihl, čím je McKayův film problematický. Bere si velmi snadný terč a Cheneyho ukazuje bez jakýchkoliv nuancí jako nejdémoničtější figuru moderních amerických dějin, zodpovědnou za válku v Iráku, mučení vězňů a mnoho dalších zločinů proti lidskosti. Přes Baleovu přesvědčivou fyzickou transformaci v mocného politika a vtipné etudy herců ve vedlejších rolích (ovšem vtipné podobným způsobem jako camea známých osobností ve Zprávařovi), jde o jednorozměrný portrét ďábelské figury bez jakékoli psychologické hloubky, nesdělující nic, co bychom nevěděli. Navíc je to film rutinně zrežírovaný, ošklivý, fádní a hlavně - oproti Sázce na nejistotu, která tytéž zcizovací postupy využívala mnohem systematičtěji - nezábavný. Elitářské povyšování se nad diváky, kterým se Vice zřejmě nebude líbit (dívka v mezititulkové scéně, sdělující své kamarádce, jak se těší na další díl Rychle a zběsile), je pak, navzdory tomu, jak vychytrale se film tváří, opravdu hloupé. 50% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film Vice je samozřejmě primárně určen po americké publikum, pak pro všechny co žijou světovou politkou, samozřejmě pro filmové maniaky a také pro blby jako já co si chtějí na Oscary vsadit nějakou tu minci. Jsem však hrozně příjemně překvapen s jakou lehkostí a v jakém tempu byl film Vice natočen. Zejména potitulková část (zhruba půlka filmu) udržela mou pozornost naprosto suveréně. Vice je velmi profesionální práce a zdá se, že Pittův Plán B vychytával v Sázce na jistotu mušky, aby si o o tři roky později řekl o Oscara mnohem silnějším hlasem. Ještě jsem neviděl Zelenou knihu, ale Vice se stal mým favoritem na Oscara, protože má v sobě neuvěřitelnou vyprávěcí dravost. Ještě po skončení jsem si pouštěl na youtube nějaký rozhovory s Dickem Cheneym a teda až na ten hrubší hlas ho Christian vymaloval absolutně dokonale, mužský střet o Oscara mě začíná hodně zajímat. Kolega claudel tady chválí Steve Carrella za Donyho, ok beru, ale já tím pádem musím zmínit Sam Rockwella, ten Bushe trefil na milimetry přesně, to už je třetí herecký super výkon v tomto filmu a jelikož nemám námitek vůbec k ničemu, dávám čistokrevnou pětku. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ten falošný happy-end aj s kusom záverečných titulkov uprostred filmu je jedna z najvtipnejších vecí, aké som v poslednej dobe videl. Bale ako vždy dokonalý. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Klasický americký téma, které jedinou pozornost, kterou vyvolá, bude na Oskary...a pak se na něj zapomene. Aspoň, že ta Amy Adams má pořád hezkou tvářičku. Naopak Christiana Baleho bych ani nepoznal. To asi proto pak na Globech děkoval satanovi za to, že mohl v tomhle filmu hrát... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Opět nadužívaný zcizovací efekt a opět neustálá snaha být nad věcí, i ve chvílích, kdy by se hodilo zvážnět a nechat danou informaci či zvrat v klidu dopadnout. A McKay se na mě z každého řádku scénáře usmívá a pomrkává, ale doteď jsem nerozklíčoval, jestli diváka považuje za nejlepšího kamaráda, nebo za natvrdlého blbce. Co je pak platné, že se Bale, Carell i suverénní Amy mohou přetrhnout, když je z životopisu legendárního chodce přes mrtvoly jen lehce kousavá satira, která v nejdůležitějších momentech pokaždé zamíří pohled jinam. Na slabší průměr to ale přesto stačí, příběh totiž i díky rázným časovým skokům chtě nechtě upoutá a na rozdíl od Sázky na nejistotu nemám pocit, že lekce z nedávné historie trvá pět hodin. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u BIG SHORT, i tady to chce zajímat se o téma, mít už nějaký přehled, stopro vnímat a stíhat, což v pozdních hodinách, bez možnosti pauz a zejména pak v druhé části filmu (která vážní) nebyla úplně hračka. Svoji specificky nabitou formou McKay baví, ale zároveň jde divácky sám proti sobě a jeho úsměvný "průřez vším nejhorším" v americké politice od Nixona po Bushe Jr., propojený osobou krále pekel Cheneyho a jeho honbou za ultimátní výkonnou mocí, je místy až karikaturou a připomíná jak skeče SNL, tak kolážový sekvence z dokumentů Michaela Moorea a obsahem i v pojetí W. Olivera Stonea. Obohatilo, vykreslilo Dicka, Rumsfelda a Powella, přičemž Bale je v hlavní roli výhra. [Febiofest 2019] ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

McKay předvedl čistokrevnou satiru, kterou tlačil až na samotné meze určené pro hraný film. Meze sahající přesně do bodu, ve kterém ještě lze brát film zcela vážně a zároveň se slušně pobavit třeba u naprosto geniálního falešného konce a podobných režisérských skopičin. Dick Cheney je zde vyobrazen jako studený, nepřístupný a vypočítavý sociopat jdoucí přes mrtvoly a McKay se ani nesnaží ho jakkoliv polidšťovat a v divákovi vzbuzovat emoční názorové rozkoly na jeho politickou osobnost. Nečiní tak ze zcela zjevných důvodů, film je autorsky názorový a Cheney takový skutečně byl. V rodinné poloze už mu elementární schopnost citů přisuzuje, ačkoliv o jeho chování doma mohl jen střílet od boku, což ostatně sám přiznal v další bizarní scéně. Scéna v titulcích pak zprostředkovaně vysvětluje/obhajuje MacKayův autorský přístup k filmu, kdy zmínění jasných faktů nelze brát za jednostrannou agitaci nebo projev antikonzervatismu. Co se týče politické ideologie filmu. Dnes je v Bílém domě mimino v těle polodementního starce, takže se to retrospektivním pohledem může zdát až neuvěřitelné, ale Bushova administrativa platila za jednu z nejhorších v americké historii a byla po všech směrech naprosto tragická, přičemž kdyby neudělala nic jiného (a že toho sakra udělala), zcela vědomě a cíleně natolik utáhla obojky všem americkým občanům, že volat po objektivitě ve filmu, který mapuje její prokázané oportunistické lži, to je jako vyžadovat přístup "pět minut nacisté, pět minut židé" a divák ať se rozhodne, kdo působil víc sympaticky = měl "pravdu". Na druhou stranu, Bale ironicky poděkoval za hereckou inspiraci Satanovi, takže člověk očekával fakt nekompromisní až nespravedlivě neobjektivní nálož, ale Cheney je zde prostě jen oprávněně kritizován, rozhodně není vyobrazen jako totální arciďábel. Jedinou celkem mírnou a přehnaně kritickou manipulaci jsem zaznamenal v tomto bodu. 75 % ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velmi líný film, který hledá zkratky a výpustky právě v těch chvílích, kdy by mohl přinést něco zajímavého - a nejzajímavější je, jak okázale se tím chlubí. Zajímavý pokus udělat ze záporu klad. Co se týče Balea - přijde ještě někomu herecky zajímavý? Myslím, že už celkem dávno zaparkoval v kategorii nudných superherců, kteří za každou roli dostanou dvacet nominací na ceny, ale upřímně je každýmu dávno ukradený. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Christian Bale byl ve své roli vynikající, hned jsem si vzpomněl na Garry Oldmana v roli Churchilla, ale podobné filmy o politice nejsou zrovna mnou nijak vyhledávané, ani oblíbené a tento mi přišel opravdu fost nudný. Navíc, ještě jako Evropana mne film o americké politice, až tak nezajímal. Dávám jen 2 hvězdy, ale film to není špatný, jen vleklý a nezáživný. Rozhodně jsem toho názoru, že pokud se precijen zajímáte o historii okolo Bushe Cheneyho a historické dění té doby, je mnohem lepší si informace fohledat na vlastní pěst a přečíst třeba nějakou učebnici, film za mě tak 30-40% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Promyšlená satira vyprávěná typickým McKayeovským způsobem. Humorné scény se mísí s děsivými okamžiky moderních dějin neuvěřitelně přirozeně. VICE je sice dalším z Baleových hereckých koncertů, ale tahle pecka nestojí jen na něm. Adamsová nebo Rockwell zdatně sekundují. Především jde ale o svěží scénář a pojetí. Film s hodinovou potitulkovou scénou... DOMEK Z KARET nám před finálovou řadou zničili, tohle je malá náplast. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Christian Bale v další neuvěřitelné proměně od tvůrců Sázky na nejistotu. Jede to v podobném duchu a poměrně mě překvapilo, že i přes toto závažné (až neuvěřitelné) téma kolem viceprezidenta Dicka Cheneyho v Americe docela prošumělo a rozhodně nevyvolalo takový ohlas, v jaký asi režisér Adam McKay a spol doufali. Není to sice taková šleha jako výše zmíněný film, mohu to ovšem lidem, co se chtějí zas něco konkrétnějšího z americké historie dozvědět, vřele doporučit. PS : Amy Adams tu hraje opravdu neskutečnou postavu, přijde mi ještě více bezpáteřní, než její manžel. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Plešatý, brýlatý a obtloustlý Dick Cheney byl vždycky oříšek. Jeden z nejvlivnějších viceprezidentů USA v dějinách, který nikdy neplatil za nějaký doplněk úřadu – vymanil se ze stínu svého šéfa (George Bushe) a v zákulisí si pěkně spřádal plány. Pro zaoceánské diváky jde asi o zajímavý portrét, Středoevropan to přeci jenom vnímá trochu jinak. Donedávna komediální tvůrce Adam McKay po světě divných výrazů a spousty čísel zůstal u vážného tématu, nejednou na diváka pomrkává a místy se solidně zakousne, za sebe ale nedokážu posoudit, zda si bere až moc snadný terč či zda není jeho pohled zkreslený. Christian Bale se mu každopádně odvděčuje výtečným hereckým výkonem a diváka touhle náročnější lekcí z nedávné historie úplně neotráví. Falešný konec cool nápad. Jinak ale bohužel na tohle setkání brzy zapomenu. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tematicky som bol trochu mimo a koncept je az prilis podobny ako pri Big Short, ale inak super. S velkou chutou natocene aj zahrane. Bavil som sa velmi dobre. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skvělý číšník v podobě Alfreda Moliny obsluhuje stůl u kterého sedí Dick Cheney...-"Dobrý večer, pánové. Dnes nabízíme nepřátelského bojovníka, přičemž osoba není válečným zajatcem ani zločincem, což znamená, že samozřejmě nemá naprosto žádnou právní ochranu. Také nabízíme mimořádnou interpretaci, kde jsou podezřelí na cizím území bez záznamů unášeni do vězení v cizích zemích, které stále používají mučení." -"To zní lahodně." -"Také máme zátoku Guantánamo, která je velmi, velmi komplikovaná, ale dovoluje Vám operovat mimo oblast působnosti řádného procesu na území, které technicky není teritoriem USA, ale kde stále máme kontrolu. A také velmi čerstvou a lahodnou interpretaci Zákona o silách v době války, která dává exekutivní větvi širokou moc zaútočit na národy nebo lidi, kteří jsou stále považováni za možnou hrozbu. Máme fakt, že podle Teorie jednoho výkonného orgánu pokud prezident udělá cokoliv, musí to být legální. Což samozřejmě znamená, že můžete dělat, co se Vám kurva zlíbí....Takže, pánové, co byste si dali? -"Dáme si... dáme si je všechny." -"Výborná volba. Děkuji." ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Dick Cheney je člověk, kterého významná část (nejen americké) společnosti nesnáší až nenávidí, ba dokonce ho leckdo vnímá jako čisté zlo a (/ne/pochopitelně nesouzeného) válečného zločince. Liberální Hollywood k této části bezpochyby patří, a proto film o jestřábím apoštolovi neokonzervatismu v pozici jednoho z nejmocnějších viceprezidentů americké historie (kdo z VP byl mocnější? Mondale? Biden? Záleží jaké noviny/médium/autora čtete...) nemohl dopadnout jinak, než že rozdělí diváky na tři klasické skupiny: 1. liberální obecenstvo, které bude film nadhodnocovat po všech stránkách; 2. neutrální, kterým je politika vcelku ukradená a více či méně si užije zábavný a bezesporu nekonvenční portrét mocného muže & popis mechanismů moci; 3. konzervativní obecenstvo, které film odsoudí jako manipulativní nudnou propagandu mooreovského střihu... Polarizační efekt u takto politicky zaměřeného filmu je už asi nezbytný... Já tento film vnímám jako hořkou rekapitulaci smyslu amerických dějin posledních 50 let; připomenutí důsledků necitlivého amerického vměšování do cizích věcí (např. si můžeme vtipnou uměleckou zkratkou připomenout prapříčiny vzniku Islámského státu, byť ty důležitější momenty v tomto případě, mj. rozpuštění irácké armády a zbezprizornění jejích baasistických důstojníků, jsou zamlženy) a cynické zapouzdřenosti amerického politického terária. Místy film balancuje na hranici hrané dokumentárnosti (i když americký ultrakonzervativní a MAGA divák by mluvil spíš o mockumentu). Drží se známých faktů a neříká vůbec nic nového, ale je vtipný, dynamický, se zajímavým střihem a skvěle vícerozměrně přibližuje všechny hlavní postavy (Když už narážím na letošní Oscary: Kam se rtuťovitý Malek hrabe na zde dokonalého Balea...?). A ta potitulková scéna mířící na konzervativní publikum...? Jste-li liberálního smyšlení, pobaví vás; jste-li z opačného konce spektra, urazí vás... Jako celý film. Pro mě velké filmové překvapení tohoto roku. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"NOW, WE DON'T KNOW WHAT EXACTLY THE PEOPLE IN THAT ROOM WERE THINKING BUT IT'S SAFE TO ASSUME THAT AT LEAST ONE PERSON WONDERED WHY, IN THE MIDST OF THE MOST FATEFUL DAY IN AMERICAN HISTORY, WAS DICK CHENEY TALKING TO HIS LAWYER?" ------------- Dokončil som tretí replay za posledné dva mesiace aj keď tých dôvodov na to paradoxne nie je veľa. Vlastne sú iba dva – Christian Bale a Dick Cheney. Prvý menovaný je dôvodom pre jeho fenomenálne stvárnenie druhého menovaného a druhý menovaný je dôvodom preto, lebo aj napriek tomu, aký skazený bol, nedá sa mu uprieť jedno – bol vážne pozoruhodný chlapík (z politického aj obchodného hľadiska) a koniec koncov génius v tom, čo robil, nech to bolo čo to bolo. V poslednej dobe (vlastne už pár rokov) sa roztrhlo vrece s hejtovačkami na bývalú Bushovu administráciu, najmä (a oprávnene) na udalosti spojené s inváziou do Iraku. Bush, Powell, Tenet, Rice či Wolfowitz boli podaní už mnohokrát a rôzne, Donald Rumsfeld sa nedávno sám zničil v Morrisovom dokumente The Unknown Known, no a na rade bol samotný Dick Cheney, kde verím, že rozhodne nešlo o jednoduchý oriešok. Veľká škoda prítomnosti narátora, jednak si režisér značne uľahčil prácu, čo by ani tak nevadilo, problém je v tom, že kvôli jeho spôsobu rozprávania a spojitosti s Dickom film nevyznel vôbec seriózne, hlavne keď zomrel a rozprával naďalej ako mŕtvy na stole v márnici. Tak či onak, otázka pre mňa znie, stál Vice aj za tento tretí replay? Áno, ale štvrtý už zrejme nebude. A na ten typický výsmech na konzervatívcov a pravicu som si v hollywoodskych filmoch už nejak zvykol, takže meh. A ozaj, Oscar za makeup absolútne zaslúžený, jasná voľba. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Nějak nechápu ta hodnocení zde. Poutavé od první scény po poslední. Produkce Brad Pitt a Will Ferrell se nezapře a tenhle styl mi sedí. Ani chvilku jsem se nenudil. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V úlohe hlavnej postavy, teda Dicka Cheneyho, sa tu predstavuje Christian Bale. Chvíľami sa ocitáme v prítomnosti (tj v období 11. septembra 2001) a chvíľami sa vraciame do Cheneyho mladších rokov a obdobia, kedy začínal a sledujeme, ako sa postupne vyšplhal takmer na špičku. Miešanie týchto dvoch rovín, v ktorých sa navyše mieša protagonistov osobný život a profesijná dráha, pôsobí občas trochu chaoticky a ľahko sa v ňom strácame. Na druhej strane však drží McKay neustále našu pozornosť vďaka skvelým hercom a ešte lepším maskám. Druhej významnej role sa potom chopil Sam Rockwell, ktorý sa tu predstavuje ako bývalý prezident USA George W. Bush. Ten je, ako mladý Bush, tiež autentickou kópiou svojej predlohy. Už od jeho prvej vety vieme, že je to skrátka ten Bush, ktorého si pamätáme. Autentický a kvalitný zážitok potom vytvárajú hlavne herecké výkony a masky spolu s kostýmami, ktoré sú ich neoddeliteľnou súčasťou. (13.6.2022) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Slaboučké jak čaj o páté. McKay sice montáž umí, ale dějově plácá páté přes deváté, aniž by ve finále dokázal komplexně charakterizovat postavy nebo podat hlubší autorské sdělení. Recenze zde. ()

Související novinky

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Studio United Artists znovu ožívá

Studio United Artists znovu ožívá

06.02.2019

Sto let poté, co legendární tvůrci D. W. Griffith, Mary Pickford, Charlie Chaplin a Douglas Fairbanks založili první distribuční a produkční společnost na podporu nezávislých filmových umělců, studio… (více)

Reklama

Reklama