Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hudební dokumentární film se ohlíží za osudy hudebníků, kteří v osmdesátých letech budovali heavy metalové podhoubí v tehdejším Československu. Dokument mapuje spletité životní cesty lidí, kteří zasvětili svůj život hudbě. Silné příběhy neobyčejných muzikantů očima muže, jenž tenkrát žil v jejich světě. Ústřední postavou dokumentu je kytarista Libor Matejčik, zakladatel a kapelník teplické skupiny Motorband, a jeho příběh plný odhodlání dostat se na vrchol. Během let kapelou prošla řada dnes úspěšných hudebníků. Kde jsou bývalí členové kapely, jak se jim daří a jak daleko to dotáhli? (APK Cinema Service)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (31)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

O Motorband jsem věděl od samého začátku, co jsem v devadesátém roce přičichl k metalu. Ale tak nějak jsme se s tou kapelou pořád míjeli. Vybavuju si Střihavkovo razítkování na poště, vybavuju si, že jednou avizovali jejich koncert v televizi a já jako pako na to čekal až do půnoci a oni ho nedali, vybavuji si, jak jsem v obchodě s deskama pořád chodil kolem jejich německé desky a říkal si, že bych si ji chtěl koupit, ale nikdy si ji nekoupil. A tím vlastně má anabáze z Motorband skončila. v tomhle ohledu mě tedy dokument hodně zaujal a překvapil, protože jsem zjistil historii kapely, kterou jsem ani neregistroval (a nevěděl třeba, že jsem půlku Motorbandu vlastně viděl na koncertě Kreyson). Dokument mi přijde hodně dobře udělaný, ač má dvě hodiny nenudí, dodává spoustu zajímavých informací, odhaluje hned několik opravdu lidských situací. Není jen o jedné kapele, nastiňuje a zachytává vlastně počátky a zrod českého heavy metalu, prostřednictvím několika aktérů sděluje hodně vpravdě historických událostí. Hodně sympatickým dojmem působí Petr Janda, to se prostě musí ocenit. Naopak, dost nesympaticky na mě působil v podstatě hlavní aktér dokumentu. Tohle je prostě příběh člověka (Matějčíka), který tak moc šel za svým, až přestal brát ohledy na ostatní, ale pořád hledá chyby jinde (to dramatické skuhrání, jak ho za socíku zabásli - ne z politických důvodů, ale proto, že se prostě choval jako debil - mi přišlo až komické). Čest každému, kdo s ním v té kapele vydržel. Já bych to nedal. Je až překvapivé, že to v podstatě má asi možná nějaký happy end. A já si teď jdu tu desku Motorband konečně splašit. Rád bych viděl podobně zpracovaný dokument třeba o Törr. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Pro tuhle kapelu mám roky slabost a o to víc mě mrzí jak se zachovali k fanouškům ohledně toho dle filmu a nejen jeho. Pořádali sbírku na získání peněz na natočení 2 cd (jedno nové a druhé mělo být best of nově natočené dle výběru fanoušku) a natočení dvd filmu o kapele. To že se to celé protáhlo a víc jak rok by bylo v pohodě. Celé to bylo na principu kolik kdo chce dát peněz na natočení a podle toho si mohl dopředu objednat balíček, který mu skupina garantovala to jest, 2 cd + tričko a pod. Já si zaplatil za 800kč 2cd+dvd, poděkování v bookletu a 2 vstupenky na koncert. Když konečně vydali cd tak se ukázalo, že je jen jedno to druhé ani nenatočili, prý by to byla finanční sebevražda (absolutně žádná informace o tom dopředu) místo toho sice druhé cd dostaneme, ale jedná se o předešlé roky staré album, který každý z nás už doma dávno má, tak že je mu k ničemu. DVD se nekoná, neboť jde nečekaně film do kin a tak že se musí počkat a nakonec se ho ani neobtěžovali vyrábět jen dali jakýsi kód ke stažení zdarma, což si může stáhnout zdarma kdo chce i bez kódu. Vstupenky na koncert žádný! Když jsem psal byla odpověď že až se bude připravovat turné, že budou a k dvd už taky nikdo nevyjadřoval Co z toho plyne? To že za 800 kč mám jedno cd , poděkování v bookletu a podtácek pod pivo (2 staré cd). Když jsem po čase opět psal, že mám to a to zaplacený už se nikdo neobtěžoval ani napsat. Opravdu mě to připomíná jednání tvz "šmejdů" Tím chci jen upozornit, aby si lidi dali pozor než někomu budou na něco přispívat, tím spíš oblíbené skupině. Co se týká samotného filmu není to nic víc než jen povídání o kapele, kde je spousta věcí zamlčená, třeba že tam jistou dobu (ne moc dlouhou, ale byl) zpěvák Palo Drapák ex-Metalinda, či vůbec se tam nevyjádřil třeba jiný bývalý zpěvák Radek Popel (ať už záměrně) mohli to tam aspoň poznamenat. Či že se kapela vykašlala na vystoupení na Masters of rock,(protože se rozhádala se zpěvákem) ikdyž jim jiný bývalý zpěvák nabízel, že to odzpívá. Za mě tam toho moc chybí. Mísí se ve mě smíšené pocity cd je výborné, film je průměrný, ale to jednání je ubohé! ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

V kině jsem tenhle hudební dokument prošvihl a na YouTube je verze, která trvá 126 minut. A po té spoustě mluvících hlav, které občas odbíhají i dost daleko od tématu, bych radši viděl tu stominutovou kinoverzi. Jinak je to kvalitně udělaný dokument o kapele, která je obdivuhodná spíš svou výdrží, než stopou, kterou nechává v hudebních fanoušcích. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Možná trochu dlouhý a příliš podrobně zpracovaný životopis známé kapely. Trnitá cesta ambiciózního kytaristy za úspěchem, který se vlastně nikdy nedostavil. Kde hledat viníka, že se to nepovedlo? Těch faktorů je určitě víc, ale nejspíš je za tím složitá "Máčova" povaha. Tak to aspoň z dokumentu cítím.. Na druhou stranu mi velmi imponuje, že se nevzdal a po tolika nezdarech opět oživil ten svůj Motorband a zase věří v úspěch. Přeji mu ho! ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Počin určený prioritně pro „fotry“, kteří s lahváčem v ruce a slzou v oku vzpomínají, jaké to bylo, když v tričku Iron Maiden obráželi vesnické zábavy. Možná trucpodnik, možná další z řady pokusů vyškrábat se na vrchol, možná nostalgická nahrávka do osobní sbírky, možná sebereflexe, možná polechtání ega…..to vše pod jmenovkou Libor „Máča“ Matějčík. Žádná velká filmařina, žádná překotná invence. Jenom jednoduché vyprávění „tenkrát to bylo takhle a tehdy jsme udělali tohle“. Určitě se nebudeme bavit o tom, že co se týče tématu, našlo by se dost kapel, které by si podobné zmapování zasloužily víc (Vitacit, Citron, Arakain a další)., každopádně jsem rád nakoukl pod pokličku teplického bandu. ()

Reklama

Reklama