Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hudební dokumentární film se ohlíží za osudy hudebníků, kteří v osmdesátých letech budovali heavy metalové podhoubí v tehdejším Československu. Dokument mapuje spletité životní cesty lidí, kteří zasvětili svůj život hudbě. Silné příběhy neobyčejných muzikantů očima muže, jenž tenkrát žil v jejich světě. Ústřední postavou dokumentu je kytarista Libor Matejčik, zakladatel a kapelník teplické skupiny Motorband, a jeho příběh plný odhodlání dostat se na vrchol. Během let kapelou prošla řada dnes úspěšných hudebníků. Kde jsou bývalí členové kapely, jak se jim daří a jak daleko to dotáhli? (APK Cinema Service)

(více)

Recenze (31)

Franki69 

všechny recenze uživatele

Byl jsem na loňské premiéře v kině v Teplicích. A rád si tenhle dokudrama film někdejšího bubeníka Hlaholu Miloslava „Mumliho“ Leveka připomenu ještě mockrát. Já tu dobu žil, přímo v tom kvasu, kdy se v Teplicích formovaly budoucí ikony české scény punku a alternativy a pochopitelně taky heavy metalu. A Motorband byl v čele, na míle daleko ostatním kapelám a my jsme chodili na jejich akce jako na bohoslužby a jen se tetelili, až přijde Máčova sólová exhibice se sólovkou nebo Hafovo dva dupáky. Ať si ostrávaci natočí film o Citrónu, ať si pražáci zvěčněj Arakain… Já těm kapelám jejich úspěchy neberu a poslouchal jsem je rád (Arakain teda až zas tak moc ne). Každopádně Teplice opět udaly směr…Tenkrát měly PRVNÍ koncepční a instrumentálně nejnašlapanější metalovou kapelu v zemi, PRVNÍ metalovou kapelu s možností získat smlouvu pro západní evropu a od roku 2017 mají o téhle metalové kapele PRVNÍ celovečerák. A Je to prostě fungující hudební dokumentární film, s vynikající výpravou, dobovými ukázkami, četnými komentáři a silným příběhem. Dávám 100% a nejen proto, že je to moje srdcovka. ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá sonda do československej hard'n'heavy scény v období prechodu z komunistického do kapitalistického zriadenia. A tiež príklad toho, ako ego jedného človeka dokáže zničiť budúcnosť celkom dobre rozbehnutej kapely. ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument. Po filmovo-dokumentárnej stránke síce za 4 hviezdy max, no tá piata ide práve zato, že natočený bol. Ak je marketing jednou zo slabých stránok tejto kapely, tak jeho natočením to 'hoši' nielenže napravili, ale urobili veľký kus práce aj pre dokumentaristiku hard rockovej, či heavy metalovej hudby 80tych a 90tych rokov. Skvelé obsadenie, v podstate celá špička legendárnej českej rockovej scény. Výrazné plus ide filmárom za vyspovedanie všetkých podstatných muzikantov (kto je Petr Bende??), aj tých, žijúcich v zahraničí. To vytvára zaujímavú komunikačnú líniu podanú z rôznych uhlov pohľadu, mne doteraz neznámu (Hurvajs má staršieho brata s takýmto muzikanstkým osudom??). Lepšie zvukové spracovanie by potešilo, ani pri viacnásobnom pretáčaní človek občas nerozumie. Podobný film: Anvil! The Story of Anvil ()

Grázl83 

všechny recenze uživatele

Motorband jsem znal pouze okrajově, protoze v 90. letech, kdy jsem se dostal do věku kdy mě začala zajímat hudba, již byla kapela v rozkladu. Vyrůstal jsem tak na jiných cz metalových kapelách. Dokument je však vynikající, vyprávění hodně zajímavé za účasti spousty známých muzikantů. 2 hodiny utečou jako voda, velmi poutave natočeno ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv příznivec spíše tvrdšího stylu , tak nemám námitku , parádní dokument o jedné naší legendě , které se od roku 1984 opravdu většinou spíš nedařilo. ()

xentrixx 

všechny recenze uživatele

K tomuto dokumentu jsem se dostal čirou náhodou díky nabídkovému algoritmu na Youtube a hned mně v uších naskočil song " Je to špás", který vyšel onehdá na jaře léta Páně 1989 na LP Rockmapa. A až teď po tolika letech mi při sledování osudu téhle kapely došlo, jak neskutečně technicky nadupaný song to vlastně byl. Když se pak zamyslím nad tím, proč Motorband nikdy bůhvíjak nezazářil, našel bych asi tyto důvody - 1) křupanský název kapely 2) nešťastná časová konstelace jejího působení, kdy v letech světové popularity tohoto typu metalu  (cca 1985-1987)  byla v ČSSR dušena cenzurou a zákazy a kdy naopak po roce 1989 v době svobody už nemohla konkurovat novým stylům a odnožím tvrdé muziky, které se sem ze zahraničí ve velkém valily (groove metal, funky metal, grunge apod.) Vaz skupině taky zlomil kapelníkův až fanatický perfekcionismus, jak se člověk dozvídá v průběhu sledování snímku. Kdyby se třeba nechal inspirovat tříakordovým minimalismem the Ramones, mohlo být všechno jinak, to už by ale zase nebyl ten čistokrevný, s láskou dělaný poctivý hej hej vy metal. A "vo tom to asi je"... ()

Azitras

všechny recenze uživatele

Nejde mi do hlavy, proč se točil dokument zrovna o této kapele. V té době žánr formovaly jiné. Ať už jde o Arakain s jejich legendárním Thrash the Trash, Vitacit s Křížkem či později Dodem a LP Vzhůru přes oceán, nebo o Citron s jedním z nejzásadnějších českých alb Radegast. Skupina Motorband je známá leda tak kvůli tomu, že v ní působil Kamil Střihavka, který stejně slávy dosáhl až v pozdější éře – jakožto zpěvák skupiny BSP, nebo později jako přední muzikálový herec. A mezi rockery taky kvůli tomu, že to byla domovská skupina Tomáše Krulicha, jednoho z hlavních skladatelů Kabátů. Nejzásadnější počin od Motorband je jejich LP Made in Germany, které však má jeden z nejhorších zvuků, co můžeme na českých nahrávkách slyšet. Jako celek je toto LP neposlouchatelné a Motorband z té nejzásadnější éry světu nedali nic jiného, než pár singlů z Rockmapy – alespoň Petr Janda v Propasti uměl dělat rozumný zvuk. Třeba tento dokument Motorbandu pomůže se zviditelnit. Ale na co jim to bude v této době, to netuším. EDIT: Tak Máča na demonstracích po boku české extrémní pravice a společná tour s Ortelem tomu dodala korunu. Tleskám... ()

judas p 

všechny recenze uživatele

Nostalgie pro každého rockera padesátníka. Libor Matejčík tenkrát vybudoval superskupinu, která neměla co do instrumentální vybavenosti jednotlivých hráčů konkurenci. Osobně jsem zažil, že v malé vsi hrál Moroband pro cca 25 lidí. Ale hráli, jako by tam bylo narváno. Všichni, kdo jsme tam byli, jsme byli buď muzikanti, nebo alespoň fandové rockové hudby. A všem nám padala čelist, jak jsou ti kluci nadřený. A Střihoun? V té době to bylo absolutní zjevení, jaké se u nás do té doby nevidělo. Ale více silných osobností pohromadě, to většinou nevydrží. A to je myslím patrné i z tohoto filmu. Máča je řezník, kterej ví přesně co chce a taky to tam dorve, ale je to taky jeho největší slabina - tito lidé mívají problém se zpětnou vazbou, pravdu nechtějí slyšet, ale chtějí ji mít. A i přesto - Motorband je legenda, prošla jím obrovská řada muzikantů, většinou pak hráli v dalších a paradoxně úspěšnějších kapelách. (Kabát, Kreyson, B.S.P. atd.). Holt - úspěch nevzniká jen z kvality, image a marketing často dosahují megaúspěchu i když v podstatě nemají produkt k prodeji. ()

v.pohode 

všechny recenze uživatele

Nádherná sonda do dějin československýho bigbítu. Díky němu jsem se dozvěděl spoustu pro mě nových věcí. Rozhodně tohle musí mít každej rocker ve svý kápézetce! ()

Reklama

Reklama