Reklama

Reklama

Varga

(studentský film)

Obsahy(1)

Filmový portrét sleduje legendu československé hudební scény Mariána Vargu na sklonku jeho života. Dokumentární filmový portrét Soni Maletzové sleduje legendu československé hudební scény rockového klávesistu Mariána Vargu (1947–2017) na sklonku jeho života, v době, kdy mu bylo diagnostikováno smrtelné onemocnění. Velkého introverta a náruživého kuřáka zachycuje během jeho posledních vystoupení, kdy pomalu začal ztrácet dech. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument má atmosféru rezignace. Předpokládám tedy, že již nežije. Když si člověk přestane sám vytvářet program, nebo ho již nezajímá program, který vytvořil někdo jiný, tak to je opravdový konec. Umělec s rakovinou z kouření zároveň slouží jako varování pro ostatní kuřáky. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,KEĎ SOM SÁM SO SEBOU, SOM V DOBREJ SPOLOČNOSTI." __ O Vargovi som videl dokumentárne filmy k jeho šesťdesiatke a veľmi solídny ,,Obyvateľ vlastného ostrova", ktorý nazerá viacej do neveľmi známeho súkromia známeho hudobníka. Na najnovšom počine čerstvej absolventky FAMU oceňujem predovšetkým plagát a nápad otitulkovať jeho problematický jazykový prejav. Horšie hodnotením nakrúcanie na fotoaparát (alebo mobil?) a už spomínané kladené otázky, na ktoré nevie vhodne zodpovedať ani sám Varga (opakom lásky je ,,neláska"). Lepšie známku preto udeľujem skôr za zábery z posledných dní života. (65. hodnotenie, 10. komentár k filmu) ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto filmu jsem měl možnost nahlédnout do průřezu života svérázného slovenského umělce, od něhož mě vždy uchvacovala především skladba Hommage à J.S. Bach. Nechci však ve svém komentáři hodnotit a popisovat život a dílo Mariána Vargy, nýbrž napsat něco o filmu Varga. Myslím si, že režisérka zvládla svůj nelehký úkol velmi dobře. A že tu někdo negativně hodnotí otázky kladené Vargovi? Já si umím představit, že nebylo snadné přimět pana Vargu, aby vůbec o sobě něco povídal. Film je natočen v poslední etapě jeho života, kdy se již smiřoval se smrtí, což se zcela jistě projevovalo i na jeho náladách, názorech a ochotě a neochotě s režisérkou spolupracovat. Mnohokrát bylo cítit, že mu kladla otázky jen proto, aby z něj vymámila jakoukoliv odpověď. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Mariana Vargu mám velice rád a obdivuji jeho talent a osobnost. Proto bych si o takovém člověku představoval dokument na profesionální úrovni. Žel, nestalo se tak. Film působí jako amatérská práce studentky, která dělá diplomovou práci a pořádně ani o tvůrci nic neví. Otázky tipu "Co pro Vás znamená láska?" a podobné dokument shazuji a ztrpčují jeho sledování. Zajímavé tak zůstávají pouze záběry, které jsou použité už z dřívějších dokumentů a pořadů o Vargovy. Jinak se pořádně nic nového nedozvíte. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Portrét umelca na úplnom sklonku života, takmer tesne pred smrťou, bez nádeje, bez zdravia, bez ideálov a bez chuti žiť. A Maletz sa zúfalo snaží dostať na jeho vlnu a porozumieť jeho súčasnému stavu, ale je úplne mimo, vo svojich 25 rokoch sú jej Vargove existenciálne otázky úplne cudzie, tobôž v nich nenachádza nič pozitívne, či inšpiratívne (akurát mu zmätene odvetí: Ale budete bojovať, nie?). A tak sa ho pýta, akých 5 vecí by si zobral na opustený ostrov. ()

sator 

všechny recenze uživatele

V roce dokumentu Marian umírá.. To je jedno z kterého bytu člověk nevychází ven..to je mi blízké... 😀 ()

Suny 

všechny recenze uživatele

Mariána Vargu ako hudobnú osobnosť nám za posledných 20 rokov predstavilo niekoľko viac či menej vydarených dokumentov. Doteraz však žiaden z nich nedokázal celkom zachytiť Vargu tak, ako ho poznali jeho najbližší - ako večne premýšľajúcu ľudskú bytosť so špecifickým pohľadom na svet a nezameniteľným humorom. Je veľké šťastie, že sa to na poslednú chvíľu podarilo tomuto študentskému (!) dokumentu. Vďaka zdanlivo jednoduchým otázkam režisérky Varga presahuje žáner hudobných dokumentov a ponúka niečo viac - vzácnu výpoveď génia na konci svojej cesty. ()

ataman329 

všechny recenze uživatele

varga bol a navždy zostane pánom umelcom, ktorého veľkosť dokazuje aj to, že sa bez problémov vie porozprávať aj s totálnou kravou. ()

Dobrotka 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument, Marián bol nepochybne zvláštna osobnosť, ale niektoré otázky typu: čo pre Vás znamená láska.... no taaaak. Jedna z najvýznamnejších osobností československej populárnej hudby a dievčina sa pýta takéto chujoviny. Škoda. Inak Marián je 4☆ a hviezda dole za otázky. ()

Medvedialaba 

všechny recenze uživatele

Premárnená príležitosť a nevyužitá šanca obsahovo uchopiť tak skvelú tému, ktorou osobnosť Mariána Vargu nepochybne je. Voľba kladených otázok naplno odkrýva autorkinu neskúsenosť, neznalosť Vargovej muzikantskej tvorby, až nezáujem... O to smutnejšie vyznieva fakt, že túto príležitosť nevyužili ani profesionálni filmári a dokumentaristi za uplynulých 50 rokov jeho pôsobenia na hudobnej scéne. ()

Fajolo 

všechny recenze uživatele

Na študentský film celkom dobré. Vlastne výborné. Ale určite by som sa Mariána Vargu (ani nikoho iného) nepýtal, čo je to láska. Čo je to za otázku? Na to neexistuje rozumná odpoveď. Mňa by oveľa viac zaujímalo, aký by bol Varga nebyť Prúdov. Čomu by sa venoval? Vážnej hudbe ako jeho učiteľ Ján Cikker? Mohol by sa aspoň teoreticky vyhnúť rockovej hudbe? ()

BesnaSrnka 

všechny recenze uživatele

Ok, je to študentský film, beriem, ale tie hlúpučké otázky ako z dievčenského časopisu, čo autorka kladie Vargovi sa nedajú nijako ospravedlniť. ()

Jard 

všechny recenze uživatele

Portrét o skutočne významnom hudobníkovi a umelcovi menom Marián Varga. Milo ma prekvapila veľmi dobrá kvalita filmu začínajúcej a ešte neznámej režisérky. Možno by som vytkol prácu s kamerou, ktorá bola často nestabilná, no nemalo to pre mňa rušivý efekt. Určite bolo zvláštne zachytiť túto osobnosť v poslednej dekáde života a prišlo mi aj ľúto, že samotný Marián Varga si film o sebe už nikdy nepozrie. 75% ()

Rozka 

všechny recenze uživatele

Film Varga na mňa urobil hlboký dojem. Režisérka odviedla skvelú prácu. Napr. som netušila, že Marián Varga neskladal len geniálnu muziku, ale mal aj úžasný zmysel pre humor a sebairóniu. Aj preto nechápem tie negatívne reakcie, ktoré režisérke vyčítajú jednoduchosť otázok. Ja to naopak považujem za obrovský klad filmu, pretože tie „jednoduché otázky“ o láske, smrti či slobode, sú pre premýšľavých ľudí tými najdôležitejšími. A na ľudí, ktorí sa predháňajú v deklaráciách, o čo lepšie by to urobili, o čo erudovanejšie otázky by položili, mám jedinú otázku – prečo to na rozdiel od režisérky neskúsili? Ale to je také slovenské. Všetko skritizovať a šíriť znechutenie namiesto vďačnosti, že film Varga vznikol. ()

julie_mie 

všechny recenze uživatele

Marian Varga byl hudební génius a slečna má bohužel občas plitké otázky (ale to bude možná víc moje chuť bavit se s Vargou o jiných věcech než je láska a "výbava" na opuštěný ostrov). Ale dokument je fajn, je přece jen o legendě. Za Mariana a jeho hudbu 5 hvězd, za otázky 2 malé hvězďule. ()

panslav 

všechny recenze uživatele

I přes některé formální nedostatky filmového řemesla je tento film vlastně unikátní, protože neplánovaně zachycuje poslední měsíce Vargova života. A z tohoto důvodu je snímek svým způsobem i vzácným (a smutným) pohledem do nitra umělce, který se už smiřuje s blížící se smrtí (vinou rakoviny) a ve svých vzpomínkách tak bilancuje se svým životem... ()

Reklama

Reklama