Reklama

Reklama

Racek

  • USA The Seagull (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Jednoho léta se rodina a přátelé střetávají na ruském letním sídle u jezera, kam přijedou strávit víkend. Zatímco je každý z nich vášnivě zamilován do někoho, kdo miluje někoho jiného, odvíjí se tragikomedie o umění, slávě, lidské hlouposti a věčné touze žít smysluplný život. Dům vlastní Sorin, který byl před odchodem do důchodu vládním zaměstnancem, a jeho sestra Irina, legendární herečka z Moskvy. Irina je panovačná, narcistická a sobecká žena, která úzkostlivě touží po tom, aby si udržela své hvězdné postavení i náklonnost mladšího milence, úspěšného spisovatele Borise Trigorina. Irinin syn Konstantin, který na panství vyrostl, je až po uši zamilovaný do Niny, krásné a naivní dívky ze sousedství, jež sní o herecké kariéře. Nina je polichocena, když jí Konstantin nabídne hlavní roli ve své nové hře, ale po setkání s Borisem Konstantina odmítne a začne místo něj usilovat o pohledného a slavného spisovatele... (Cinemax)

(více)

Recenze (15)

Fiftis odpad!

všechny recenze uživatele

To si nezaslúži ani jednu hviezdu za moju obľúbenú Saoirse Ronan. Na to že ju mám rád, tak ako pozerám, jej filmografia ide dolu vodou. Nech som dával pozor aký som chcel, doteraz neviem o čom to bolo. Čo bola myšlienka. Kam to malo smerovať. Jedna veľká nuda plná nezmyselných dialógov. Môžeme sa baviť o peknom prostredí, parádnych kostýmoch, účesoch a kvalitných hercoch, ale to neznamená, že kvôli tomu si to zaslúži hviezdu. Pripadalo mi to ako jedna nevydarená divadelná hra, namiesto kvalitnej snímky. Hudba žiadna. Iba ak mali na mysli nejaké tóny huslí. Jedno veľké utrpenie sledovať, ešteže som si to stiahol v 1080p HD lebo tak vyniklo prostredie, ale to je všetko. Úprimnú sústrasť všetkým, ktorí na tom boli v kine. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Čajka je o pokrivených hodnotách, o falošnom obraze o láske a o vyvrátení názoru, že sláva, peniaze a obdiv so sebou automaticky prinášajú životné šťastie. Za plusy tejto drámy považujem kvalitné obsadenie a aj jej netradičné poňatie. Ide skôr o akési divadelné predstavenie na plátne a nie o klasickú formu celovečeráku. Je to však len taká príjemná jednohubka. Nič viac, nič menej. *Videné na MFF Cinematik, 2018. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zábavné, hlavně Elisabeth Mossová. Všechny postavy vypadají afektovaně a sympaticky jako ve stylu Čechova. Stejně se mi ale můj oblíbený Anton Pavlovič zdá trochu mnohem lepší než tato adaptace. Irina nakonec naznačí , že by mohla pomyslit i na někoho jiného než na sebe. Příběh je plný vášně a vzteku a zrady. Když se zbavíte nudy, melancholie a flustrace, uvidíte mnohem plynulejší film. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

O Rackovi jsem věděl jen to, že ho napsal Čechov a do filmu jsem šel vlastně jen kvůli hereckému obsazení. A v tomto ohledu mě nezklamal nikdo a Annette Bening koncertovala i tady. Sám děj je ale fádní. Vlastně jen sledujeme skupinku lidí s rozdílnými charaktery, přičemž každý miluje někoho jiného. Motivů se tam samozřejmě najde víc, ale tuto linku považuji za ústřední. A jako taková funguje jen napůl a zdaleka nenaplňuje potenciál, který má. Navíc divadlo je tu cítit na sto honů a obča jsem měl pocit, jakoby Mayer mimo prkna nevěděl kudy kam. Jednou se to dá, ale o žádný zázrak se nejedná. 55% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Nikdy som si tie ruské diela neišie a ani americké obsadenie a produkcia ma nenadchla. Proste ked je to raz od piči, tak sa to zmeniť nedá. V dialógoch som sa strácal, každý každého miloval a druhá polka filmu je kópiou tej prvej. No načo? Za kostýmy 1 z 5 ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Baví mě sledovat tyhle "kritiky". Filmy většinou nehodnotí podle zpracování, obsahu, estetiky atd, ale podle toho, zda se u něj bavili, nudili, báli... Další kapitolou pak je žánr. Pokud je to vážné téma, hodnocení je horší. Akční filmy jako Avengers jsou v oblibě. Celý tento server, který je jako kulturní medium velmi nadhodnocen, má velkou spoustu chyb. Otcové zakladatelé ale nestojí o to, dělat nějakou nápravu. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Tato hra mě velmi oslovila a knižní zpravování jsem si hrozně užil. Byl jsem dost zvědavý, jak se povede filmově zpracovat tak náročně uchopitelné dílo. Za mě se to povedlo. Film má právě tu atmosféru, kterou jsem cítil z knihy. Ano, je to prostě o jednom duševním dialogu vedle druhého, ještě z prostředí uměleckého vs. toho reálného. Řekl bych už náročnější pro diváka. Tolik se toho nestane za těch sotva 90minut, ale postavy toho tolik prožijí. Volba herců na jedničku! Trio hereček s velkým H - S. Ronan, A. Bening a E. Moss! Neskutečné výkony! Za mě obrovské nadšení a díky za tak povedené zpracování. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Natočiť film na diela, ktoré vznikli pre divadelné pódium, je vždy riskantná záležitosť. M. Mayer evidentne mal odvahu a pokúsil sa „filmovo“ spracovať klasiku od A. P. Csehova. Výsledok vďaka skvelej hre od A. Bening a S. Ronan je prijateľný. Z celkového hľadiska však teraz (opäť) zvíťazili desky divadelného pódia. Ostatné „vedľajšie postavy“ spíš skromne asistujú. Osobné hodnotenie: 71% (***) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Jednoho krásného letního dne se na víkend schází rodina a přátelé, z nichž určití jednotlivci vášnivě miluji někoho, kdo se stejnou vehementností miluje jiného. Celkově je to však příběh o umění, slávě, rodičích, dětech a především lidské absurditě v zájmu svých myšlenek a skutků napříč spektrem svého konání. Jedná se o filmové zpracování stejnojmenného díla ruského dramatika a prozaika Antonína Čechova, který napsal někdy v roce 1896. Vzniklá tříhodinová hra byla tímto zkrácena na polovinu své délky, takže celá koncepční myšlenka autora není zcela pojata. A tak se dá říci, že to dosti ztrácí vážnost dané hry, což vyjadřuje pocit zbytečnosti tohoto filmového projektu, který v daném spektru naprosto ztrácí smysl. Jako reklama na onu hru však může zafungovat dobře. Divák chtíc se dozvědět více, nechť se odebere přímo do divadla. Konzistence příběhu naráží na daný aspekt sociální morálky jak v rámci rodiny, tak i přátel, která se každou generací (co si budeme povídat) mění spíše k horšímu. Tento koncept je plně univerzální do každé doby a svou výpovědí nemálo nadčasový. V jednoduché verzi se dá říci, že je to příběh o lidech, kteří ve svém životě hledají něco, co nikdy nemohou mít. Autoři snímku se zřejmě snažili naznačit paralely se současnými nefunkčními rodinami, snad k lepšímu uchopení celé myšlenky, avšak zůstává otázka, jestli to bylo skutečně potřeba. I když je fakt, že dosti záleží, jak se k takovému snímku divák postaví. Každopádně má něco do sebe a jak je psáno výše, pro doplnění podrobností dané problematiky v dílu vyobrazené nelze jinak, než skutečně doporučit zajít na divadelní představení oné hry. ()

Felisr 

všechny recenze uživatele

Velmi nepřesvědčivě zpracovaná divadelní hra, atmosféra téměř nulová. S výpravou si taky moc hlavu nelámali, představitel Borise šel na plac tak jak běžně chodí v roce 2018 atd... Škoda času. ()

AgnesDee 

všechny recenze uživatele

Čechov je jako autor velmi těžko uchopitelný. Pro jeho dobrou adaptaci je třeba znát jeho myšlenky do hloubky. A tady se to povedlo opravdu dobře. Chyběly mi tam teda trochu ty pověstné prázdné dialogy, jejichž smysl se nachází více v podtextu, než v kontextu, ale chápu, že jejich převedení na plátno je opravdu složité. Jen by se pro příště hodilo trochu víc věřit divákovi a neříkat mu všechno na rovinu. Film má totiž oproti divadlu jednu výhodu - může emoce lépe předvést v obraze. ()

Birter 

všechny recenze uživatele

Lots of shrieking and big, ugly gestures. There were moments when you could see her talent, when she was crying or dying. Asi tak. Na Čechova je třeba jít extrémem. Buď přehrávat a nafouknout neštěstí jeho her na maximum a nebo zvolit úsporné herectví, které více vyplyne z herce samotného, čímž vlastně Stanislavskij Čechova ''proslavil''. To amíkům nevychází a místo přirozeného dialogu plného myšlenek se snaží vytřískat emoce. Čechovův masterpiece, to ale ponížit nedokáže a je to stále velmi zábavné, hluboké a sympatické nemluvě o skvělé výpravě. ()

peproch 

všechny recenze uživatele

Výborné, výpravné, názorné a srozumitelné filmové podání dramatu. Limitace textu kde třeba a volba prostředí skvostná ()

Reklama

Reklama