Reklama

Reklama

Smrtihlav

  • Francie HHhH (více)
Trailer 1

Snímek Smrtihlav se od většiny předešlých filmových zpracování s tímto tématem liší. Z výrazné části se totiž zaměřuje také na opačnou stranu barikády na samotného Heydricha. Ten zde není pouhým předmětem atentátu, ale důležitou aktivní postavou. Vedle příběhu Československých parašutistů sleduje film Smrtihlav i jeho život, vzestup a kariéru, kterou ukončil jako jeden z největších prominentů Třetí říše. Nejnovější verze atentátu na Heydricha tak ukazuje nejen hrdinství, ale i nelítostné zlo, proti kterému je namířené. Právě k tomuto pojetí odkazuje český název stejně jako na fakt, že Heydrich byl jedním z inženýrů takzvaného Konečného řešení židovské otázky. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (339)

Knor 

všechny recenze uživatele

Ujde to, ale vedle Anthropoida Seana Ellise to těžce pohořelo. Chybí tu emoce, celej film je takovej bezduchej, bez napětí a kromě konce to nemělo žádný větší grády. Není to nějak extra špatný, ale málo poutavý. Anthropoid vítězí na plný čáře. ()

Marty7CZ 

všechny recenze uživatele

Těžkej průměr, Anthropoid byl pro mě lepší, ale starej Atentát s Brzobohatým a Mrkvičkou je těžkotonážní superklasa..... 45% ()

Najt 

všechny recenze uživatele

Proč to má tak málo? vždyť to je výbornej film. Každej se ohání tím, že to není 3áčková hollywoodská smažba, ale to je právě dobře, alespoň to působí autenticky a z toho filmu jsem měl velice příjemný pocity. Prostě co chcete, těžko vyplodit nadpřirozenou mimozemskou akci, když se jedná o reálnou událost. jak si myslíte, že to bylo v reálu? že přiletěli Avengers a vyvolaly epickou fackovanou?! Film má hlavu a patu, znázornění postav bylo skvělý, Jason Clarke jako prominentní náckozmrd vynikající, , příběh inspirovaný skutečností, efekty obstojné, kulisy dokonalé a finále nahání husí kůži, stejně jako záběry, kdy nacisté likvidovali český lid. Jednoduchost zkrátka filmu sluší a pro mě to bylo hodně příjemné překvapení. ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Příběh klouže po povrchu a vůbec nevtáhne do děje, nehledě na faktické nepřesnosti a nesmysly. Asi to nejslabší co jsem od Jimeneze viděl. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nebudu ztrácet čas na nějakém dlouhém rozboru tohoto filmu. Dle mého názoru to starý černobílý Atentát ani zdaleka nepřekonalo a o dost lepší je i Anthropoid. ()

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Upřímně, na tento biják jsem se vydal po krapet zkratkovitém úsudku po nahlédnutí na program premiér, spíš než ze zvědavosti. A čekal jsem zaměření na určitý životní úsek Heydricha. Film ale trpí všedním nedostatkem takovýchto pojetí příběhů "ze života slavných" v podání Hollywoodu. Postava Heydricha, mimochodem velmi plochá, prochází během 45 minut vývojem z důstojníka námořnictva až po říšského protektora, vše vyprávěno velmi rychle a podle učebnic. Až na úvodní roztržku kvůli milence Heydrich není postavou, nýbrž jen předobrazem vyprávění na pozadí důležitých událostí (nástup nového kancléře, Noc dlouhých nožů, válka v Polsku). Což mě hrozně připomnělo úvodní dvacetiminutovku Hitler: Rise of Evil. Poté se děj odkloní od Heydricha a přijde na přetřes operace Anthropoid, od příprav přes čin až po fatální důsledky a přestřelku v chrámu. A zde se začíná blýskat na lepší hodnocení. Stran historických nepřesností, baví mě dívat se, kterak si cizí herci (hlavně dva Jackové, Reynor a O´Connell) užívají postavy našich československých hrdinů a zpět československé hymny byl nejzapamatováníhodnější scéna filmu. Chabá dějová linie s Heydrichem je utnuta dle mě hlavně proto, že jeho poslední půlrok při životě už scenáristům nešlo nijak odvyprávět, lépe řečeno, prostě si toho Heydricha nenaštudovali. Film nabírá spád a stoupá napětí, závěrečná půlhodinka po atentátu pak letí. Tradiční závěr v kryptě není patetický, ač trochu evokuje loňský Anthropoid, a scéna na korbě směr Krakow je sympatická. Tedy, přes nevyužitý potenciál Jasona Clarka či historické nepřesnosti nevznikl zlý film. Jen prostě nedotažený. V mnoha směrech. Ale na tři hvězdy to u mě dotáhl. ()

pestak 

všechny recenze uživatele

Velké očekávání a následně velké zklamání. Necelá polovina je ucelená, zajímavá, skoro bez chyb v druhé začíná záplava nelogičnosti a překrucování historických faktů, které se týkají i odbojové skupiny (Tři králů), kde překroutily všechno, co se dalo o parašutistech ani nemluvně. ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Uz knizka byla takova so-so. Jako ne uplne spatna, ale prisla mi dost nepresne a ne uplne idealne napsana. To ze je Binet nadsenec bylo citit z kazde stranky a ted to myslim spis v tom spatnem slova smyslu (skakani z tematu na tema, caste opakovani veci). Film je pak takove docela dno, no cumela jsem na to jak puk a rikala jsem si neustale "wtf ma tohle zase byt?" Castingove take preveliky fail. Tohle se ale FAKT nepovedlo... ()

stone 

všechny recenze uživatele

Divný film. Jakoby byl bez obsahu. Měl by vyvolat emoce, ale nic takového se nedostaví. I na rádoby dramatické scéně v kostele není nic vzrušujícího. ()

unrocker 

všechny recenze uživatele

Snímek je na rozdíl od Anthropoida zcela nepřesný a nemá prakticky historickou hodnotu. Ale o to v tomto snímku ani nešlo. Šlo o to aby svět viděl co byl Heindrich zač jak přemýšlel a jak kruté se dostal až na vrchol... příběh parasutistu je zde až na druhém místě a je tak zrychlený a akční až se tomu dalo chvílemi věřit... ()

vitak69 

všechny recenze uživatele

Opravdu nechápu tolik záporných komentářů. Film je opravdu umělecká fikce, která čerpá ze skutečných událostí. Nejvíce bych vytkl filmařům obsazení hlavní role Heydricha. Skutečný Heydrich byl daleko hubenější. To je asi jediná věc, která mi trochu vadila. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Film, který mě ze všech o tomhle tématu natočených, urazil nejmíň. I přes zjevné nesmysly (Nehvizdy fakt nejsou jak Alpy v zimě, bydlím hned vedle), a historické mega nepřesnosti (smrt Mašína a Morávka) to má nápad, spád i dobré obsazení. Bez obvyklého cukrkandlového patosu a smyčců. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Zbytočný a z väčšej časti aj dosť nepodarený film! Jednak mi "prepojenie" Heydrichovej a odbojovej dejovej línie prišlo dosť neefektívne a taktiež si narušili vzájomnú kontinuitu. Uberať sa len jedným smerom s okrajovým prihliadnutím na dôležité body tej druhej línie by dávalo lepší zmysel. Takto je to len film dvoch nevýrazných polovičných celkov, z ktorých ani jeden nedodáva filmu potrebnú kvalitu. V tej prvej sme svedkami vzostupu samotného Heydricha, avšak už jeho predstaviteľ J. Clark nedáva tejto postave absolútne nič a jeho výkon je dosť toporný. Druhá polovica popisujúca osudy atentátnikov je jednak historicky nepresná a hlavní predstavitelia tiež veľa talentu a charizmy cestou nenazbierali. Zapôsobiť na mňa dokázala jedine hudba a pár vypätých scén (akcie einsatzgruppen, prípadne samotný atentát). Ináč musím tento film označiť za veľmi slabý. 40%. ()

johnsnow 

všechny recenze uživatele

Tak veru po anthropoide prišiel film ktorý sa pozeral na atentát aj zo strany Heydricha a poviem vám jediným plusom je Clarke ako Heydrich u ktorého som sa bál aký podá výkon ale hoci sa na Heydricha nepodobá tak zahral jeho prerod a šialenosť viac než dobre, zvyšok je však mdlý a v podstate je vidieť že zatiaľ čo Ellis si dal záležať na kvalitnom spracovaní, Jimenéz to zrejme natočil jakž takž a hotovo. No ale na 3* to stačilo úplný prúser to zase nebol. ()

soviczka 

všechny recenze uživatele

Spíš než film je to takový neuspořádaný nesourodý soubor obrazů a scén. První část pouze a jen o Heydrichovi, druhá o parašutistech a atentátu. A nikoho ani nenapadlo ty dvě části propojit. Jason Clarke je skvělý, ale i jeho herecký výkon v tom chaosu nějak zaniká. Čech film pochopí a asi si z něj odnese i nějaký dojem, protože jde o tak strašně silné a nám blízké téma. Být ale cizinec, nevím, jestli bych si z filmu něco zapamatovala do druhého dne. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Su tam historicke nepresnosti a napriek tomu ze Jason neni dobre obsadeny, snazi sa a hra dobre. Prva polka bavi viac ako druha. Chvalim ze ceskoslovenski parasutisti vyzeraju ako nasi junaci a hudbu ktora dotvara emocie. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Atentát na Heydricha je zřejmě pro Američany dost nosné téma, a to mě těší, protože se za oceán tímto něco z historie naší země dostane. Otázkou je, jak přesně právě tohle zpracování reflektuje reálie, ať už historické nebo vizuální. Souhlasím, že nápisy v češtině by neměly být tím dominantním nástrojem k určení lokace...vlastně se to mohlo odehrát kdekoli v Čechách, protože Praha opravdu poznatelná nebyla. Stejně tak byty a vůbec vnitřní prostory neodpovídaly tehdejšímu Československu. Naopak kostýmy působily velmi věrně. Poprvé jsem ve filmu o Heydrichovi zaznamenala, že scénář více pracuje i s úlohou Heydrichovy manželky. Bohužel nevyužil potenciál reálného předobrazu. Lina jako žena dominantní a cílevědomá mohla dostat ještě větší prostor. Nějaký psychologický ponor jsem zaznamenala spíše u atentátníků, než u Heydricha a jeho ženy. Líbila se mi hudba. Měla-li bych srovnat tematicky podobné filmy, pak bych Smrtihlava a Anthropoid dala na stejnou úroveň. Jasně vítězí náš Atentát z roku 1964. ()

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

Reklama

Reklama