Reklama

Reklama

Smrtihlav

  • Francie HHhH (více)
Trailer 1

Snímek Smrtihlav se od většiny předešlých filmových zpracování s tímto tématem liší. Z výrazné části se totiž zaměřuje také na opačnou stranu barikády na samotného Heydricha. Ten zde není pouhým předmětem atentátu, ale důležitou aktivní postavou. Vedle příběhu Československých parašutistů sleduje film Smrtihlav i jeho život, vzestup a kariéru, kterou ukončil jako jeden z největších prominentů Třetí říše. Nejnovější verze atentátu na Heydricha tak ukazuje nejen hrdinství, ale i nelítostné zlo, proti kterému je namířené. Právě k tomuto pojetí odkazuje český název stejně jako na fakt, že Heydrich byl jedním z inženýrů takzvaného Konečného řešení židovské otázky. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (340)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

nečekal bych že to řeknu,ale zlatý Anthropoid...nejsem studovaný historik a u podobných filmů neřeším,zda někdo střílí ze správné zbraně...vlastně bych byl ochoten překousnout i to,že tady mluví všichni anglicky,takže se vesele komolí všechna jména a dokonce se zpívá i hymna (ne,není to roztomilé,jen divné a hloupé),ale jsou věci,které prostě překousnout nedokážu a těch je tady strašně moc.Vlastně by se dalo říct,že 3/4 věcí hlavně v druhé polovině filmu je absolutně blbě.Možná to působí jako čecháčkovství,ale hory velikosti Alp někde u Plzně,podobné hory u Lidic,místo atentátu,Himmler u smrtelné postele a hlavně finální scéna v kostele jsou výsměchem a takovým způsobem bijí do očí,že by divák plakal.Děj filmu je pak kapitola sama o sobě.Řemeslně tu asi není moc co vytknout,ale film jako celek nejen že nebaví,ale hlavně sám neví co by vlastně chtěl.První polovina je o Heydrichovi (v což sem doufal) a to je téma vděčné a první půlka je snesitelná (jakkoliv není JAson Clark dobrá volba).Ve druhé půlce ale Heydrich úplně zmizí z plátna (až sem se divil,že se vůbec objevl u atentátu) a film se stává snůškou tu větších tu menších nesmyslů,které kupí přímo uměrně přibývající stopáži.Jediné pozitium,které film nabízí je pak hudba,která je opravdu dobrá,jen ten děj jí bohužel vůbec nepomáhá...20% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujimavu temu Heydricha a atentatu nanho mozno urobit 2. sposobmi. A/ vycerpavajuce informacie z archivov, hoistor, knih, casopisov a novin tej doby alebo po B/ cez zahranicnu produkciu caknutu trochu USA. No Chimenez si evidentne vybral druhu moznost a dopadl oto zle. Chimenez nevie tocit, fakt ak orezia je plana, tempo priserne, dialogy nepocuvatelne. Aj sympatak Jack O´Connell hral hovno - pardon, to mi zase uletelo, chcel som pochopitelne napisat ze sa nedostatocne vlozil do roly a nepresvedcil ma hereckym vykonom. Dzejsnovi klarkovi neverim Hajdricha, nema na to. Prilis poznat lacne filmove kulisy . 40 % ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Film mi přišel hodně dobře natočení. Osobně velmi chválím to, že se věnoval převážně Heydrichovi, protože když to budu porovnávat s filmem Anthropoid, tak tam mi pohled ze strany Heydricha docela chyběl, takže bylo zajímavé se dozvědět něco o tomhle člověku. Zároveň se mi líbilo, že byl příběh rozdělen na dvě poloviny a mohli jsme vidět pohled z obou scén. Takže za mě rozhodně palec nahoru, byla jsem mile překvapená. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

A atentát na Heydricha napodruhé. A tentokrát je zde vidět vyšší rozpočet. Bohužel to ale neznamená silnější příběh. Historici zůstaňte doma, fanoušci WWII. raději zapomeňte na chvíli na historii. Bohužel ani tak vám nejsem schopen zaručit kvalitní žánrovou podívanou. Ano, toho všeho válečného je tam dost. Svastiky, vojáci, přestřelky, popravy, jeden z nejhorších záporáků Třetí říše a několik dobrých odbojářů. Bohužel-Bohudík, se s pražským katem psychologicky neztotožníte (a pokud ano, jste divní a nechci vás znát!). Odbojáři jsou jednou z odboček a není čas je blíže poznat. A manželka Smrtihlava též bohužel postupně upadá do pozadí děje. Takže na postavách to tu neutáhneme. Co alespoň nějaké stěžejní historické momenty? Bohužel ani zde se neslaví úspěch. Pokud se na Smrtihlava podíváte s cílem dozvědět se něco více o Heydrichu, bohužel vaše očekávání zůstanou neuspokojena. Anthropoid je zde podáván tak jednoduše, až to vypadá, že odbojáři si vzali flinty do ulice a prostě atentát nějak spáchali. A sama přestřelka v kostele probíhá ve vzhledově jiném interiéru i exteriéru a zcela jinak, než se skutečně udála. V tomhle všem byl Anthropoid kvalitnější. Smrtihlav je tedy jen a pouze průměrnou adaptací knihy s výborným soundtrackem a několika zajímavými sekvencemi, které ovšem celek nijak zvlášť kvalitativně nezvedají. Je to škoda, protože potenciál tu byl. 60% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Což vo to,první půlka filmu dostála svýho předsevzetí,že bude o kariérním vzestupu Heydricha,a tak trochu o jeho rodinnym životě.Takže zhruba čtyřicet minut dobrý.Pak se ale přesune do Prahy,a tvůrci filmu si žřejmě rozmysleli,že pohled na život Reinhalda v Praze nebude skousnutelnej,a přehodili výhybku směr Anthropoid.Navíc slušně rozháranej děj,kde o skoky neni nouze..nepovedený,druhá půlka nuda.40%. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Nesympatická tlama Jason Clarke, první půlka filmu děsná nuda, místy překrucování historie, odporná czenglish. Nejde nesrovnat s Anthropoidem a Jimenezův film jednoznačně prohrává na všech frontách. Kdyby Ellis před rokem nenatočil svou verzi, uvažoval bych o třetí hvězdičce. Takhle ale ne. 45% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Z příběhu, který je ve skutečnosti mnohem lepší, než v této slátanině, zůstala prakticky jen jména a zastřelení Heydricha. Nic víc. Ostatní je prostě slátanina. Prostředí celého filmu taky špatné. Herecké obsazení mohlo být zdaleka lepší. Žádná podobnost nebyla. Nevím, co si tvůrci při filmování mysleli, jak tenhle film bude vypadat a přitom lobotomie je záživnější. Čeština, která se ve filmu objevuje, je otřesná. Jinak nazvat nejde. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film má dve línie . Prvá línia je o Heydrichovej ctižiadosty a jeho krutosti, neľudskosti k životu.Druhá je o atentáte spáchanom na ňom. Asi som jediný, ktorému sa druhá časť páčila viac ako prvá. Aj keď sú vo filme historické chyby mne to nevadilo. Asi by film potreboval o niečo lepšie vysvetlenie obi dvoch líniách, ale film by asi trval cez 3hodiny . Čo by môjho pohľadu bolo veľa. Nevadí film je aj tak zaujímavý. 6/10 ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Po Anthropoid další zajímavý snímek s tématem atentátu na Heydricha. Narozdíl od něj se ale minimálně v první polovině zaměřuje přímo na Heydricha a na to jak se postupně dostal k moci. Druhá polovina se už zaměřuje spíš na členy odboje a výsadkáře, což není vůbec na škodu, protože film tím z mého pohledu nic neztratil, možná naopak. Film působí vcelku realisticky a vypadá spíš jako historický film, kdežto jeho loňský předchůdce byl více thrillerem. I tady jsou silné emoce, ale pouze pokud jde o odboj. Heydrichovo vyobrazení tu nejspíš nikoho nepřekvapí a rozhodně se v tomto ohledu nejedná o nic, co by tu už nebylo. Natočené je to ale po kinematografické stránce hezky, což rozhodně oceňuji. Skvělé jsou i herecké výkony, kamera a hudba. Pokud se zajímáte o filmy s podobnou tématikou, mohu HHhH doporučit. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Nějakými Alpami nebo historickými nepřestnostmi se vůbec nechci zabývat. Celý film samozřejmě dost trpěl jistou zkratkovitostí a nacpat do téhle stopáže všechno nebylo možné. Přesto jsem byla v podstatě spokojená. Po nepovedeném Anthropoidu jsem šla do kina s velkými obavami, že tohle (podle zdejšího hodnocení) bude ještě horší. Muž se železným srdcem ale na rozdíl od Anthropoidu měl nějaké emoce. Souhlasím s ostatními, první půlka byla lepší, zajímavější, druhá byla příliš zkratkovitá. Přesto jsem se rozhodla odpustit tvůrcům dokonce i to, že "zapomněli" na pardubicko a dávám 70%. ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Ano, je to "filmovější" (rozuměj stupidnější, natočené pro blbce) než Anthropoid, často se tu uchyluje k "filmové zkratce" (rozuměj kolážím patetických záběrů podmalovaných ještě patetičtější hudbou, za které by se nestyděla ani Renčova Lída Baarová) a nechybí ani záběry z pohledu hrdiny, z pohledu jedoucího auta, z pohledu bot... Parašutisti jsou genericky zaměnitelní (po celou dobu filmu jsem je nebyla schopná od sebe rozeznat), Gabčík s Kubišem navic očividně přešli cestou z Nehvizd do Plzně zasněžené hory zvíci Pána prstenů, a nacisti byli hodný, že jim tu vodu na konci v kryptě zastavili, aby nenarušili jejich bromance (wtf). O dalších historických nepřesnostech nemá cenu mluvit, to bych tu byla věčnost. Oceňuju, že se tu netlačilo na přízvuky (výslovnostně pobavili jen Džousef, Vaklaf a Lidyče, ale hymnu zazpívali chlapci docela pěkně). Být to celé jen o Heydrichovi, asi bych byla shovívavější, ale tohle zprznění operace Anthropoid na mě bylo trochu moc. Příště by Češi mohli podobně "věrně" zfilmovat třeba atentát na JFK nebo tak něco. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Perfektní. Dokonalý pomník našim parašutistům určený všem lidem na světě neznalým hlubších faktů. Lidem, kteří nemusí hloubat nad přesností toho či onoho místa, typu zbraně či postav. Vnímají jen to podstatné. Beznadějnost postavení našich vojáků, hrdinství, se kterým šli na smrt, význam Atentátu v té době a jeho odkaz době po něm. V obecné rovině nemám filmu co vytknout a doufám, že naši občané už konečně přestanou pochybovat, že Anthropoid, Out Distance a Silver A jsou hrdinové. Dobře natočené, pěkný střih, závěrečná přestřelka je ale lepší v Anthropoidu. 80% ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Další film o atentátu na Pražského kata, tentokrát od amíků a hned na začátku nutno říct, že je tu několik věcí fakt špatně. (Samozřejmě budu srovnávat s britským Anthropoidem.) Nejdříve historické nepřesnoti: v Anthropoidu bylo sice pár změn, ale to ani tak moc nevadilo. Tady změnili snad všechno, co se dalo. Lokace: Praha nevypadá jako Praha a ty hory při přistání parašutistů jsou mi taky záhadou. Dále pak mám ještě problém s vyobrazením našich českých hrdinů, páč v tomto filmu se chovají jen jako figurky, které jdou z bodu A do bodu B, aby pak bylo finální zúčtování v kostele, které vůbec nebylo úderné. To v Anthropoidu jsem měl po zhlédnutí pocit hrdosti, že jsem Čech. Celý je to natočený, jako kdyby rejža nebyl na place a herci nehrají. Tak, ale abych na ten film taky jenom nenadával, tak pochválím hudbu, kostýmy a nápad. 3/10 ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Dva filmy v jednom. Výsledkem je zkratkovitý slepenec, který si s historickou věrností vytírá... vy víte co. Jako vážně - od okamžiku kdy Gabčík s Kubišem vyskočili z letadla a za nimi je krásně vidět pohoří Alp, tak jsem to nemohl brát vážně. ()

rasttea 

všechny recenze uživatele

V prvé řadě jsem dlouho se zhlédnutím filmu otálela. Když jsme se v létě 2015 proháněli po Praze s Jamiem Dornanem a Cillianem Murphym, byl to zážitek na celý život a vědomí, že za pár dnů po nás nám ve stopách půjde tým HHhH, byla jsem ke Smrtihlavovi skeptická. Pak jsem ale potkala Jasona Clarka o dva roky později a ukázalo se, že je to velmi šarmatní muž a gentleman. A jelikož jeho herectví považuji za jedno z těch špičkových v Hollywoodu, zajímalo mě, jak si poradí s tak zápornou a odpornou postavou. Pak to bylo silnější než já a chtěla jsem vidět celkový rozdíl mezi Anthropoidem a tímto zpracováním. ČT dala film v premiéře shodou okolností paralelně s Hydeparkem Civilizace, kde si Daniel Stach pozval hosta - paní Ditu Krausovou, která přežila 6 vyhlazovacích/koncentračních/pracovních táborů (6... napíšu to ještě jednou a slovy *ŠEST* !!!!) Ten si naštěstí poté pustím ze záznamu. Pche - kam se my hrabeme s našimi "problémy", važme si toho,co máme, udržme si to!!! Chovejme se k sobě hezky, přestaňme být čecháčsky zaprdění a zamindrákovaní a v neposlední řadě žijme tak, abychom se na sebe mohli podívat do zrcadla... Herecké výkony jasná hvězda - lokace jasná hvězda - hudba jasná hvězda - kamera jasná hvězda - střih jasná hvězda a kdyby se tady navyšovaly hvězdy, tak emoce tu crčely proudem za několik dalších hvězd. A Ti, kteří zde emoce hledali, ale nenašli, se zřejmě museli někde toulat a zabloudit, protože jiné vysvětlení nevidím. PEACE and LOVE Suma sumárum - Anthropoid : Smrtihlav / překvapivě 5: 5 ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je docela zajímavé, že se (na rozdíl od Atentátu či Antropoidu) nevěnuje jen samotným přípravám, průběhu a následné dohře atentátu na Heydricha, ale i jeho životní cestě než se stal říšským protektorem. To přepínání z jedné perspektivy vyprávění do perspektivy úplně jiné je sice trošku zvláštní, ale aspoň v tomto je ten film vzniklý ve stejném roce jako Antropoid prostě jiný. V tom porovnání se mi ale zrovna Antropoid líbil více, neboť v něm byly více emoce. Smrtihlav na mě v některých pasážích působil naopak dost chladně. Pokud jde ještě o popis historických událostí z doby před samotný atentátem, je zde spousta nepřesností, z nichž mě asi nejvíce vadilo to, jak byl ztvárněn konec Václava Morávka, posledního ze Tří králů (zde nevím proč dotyčný spáchá sebevraždu). ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Presne toto americký divák potrebuje. Trochu násilia, trochu sexu, dobrú hudbu, známe herecké tváre a príbehovú nitku, najlepšie z vojny a z krajiny, o ktorej nemajú šajn, že vôbec existovala. To celé pekne zaobalené v pozlátku akčnej, vojnovej drámy. Fury pri tomto vyznieva ako skvost!!! Dve hodiny som bol permanentne vytočený. Kto toto dokázal natočiť a pustiť do kín v Európe, by si zaslúžil kreslo, elektrické. Jedna slabučičká len za ten nemecký uniformovaný komparz a pár kusov techniky. Kto nemusí, nech do toho radšej neide. Nestojí o za tie love. 1 z 5 ( Kino Stropkov ) ()

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

Reklama

Reklama