Reklama

Reklama

Smrtihlav

  • Francie HHhH (více)
Trailer 2

Snímek Smrtihlav se od většiny předešlých filmových zpracování s tímto tématem liší. Z výrazné části se totiž zaměřuje také na opačnou stranu barikády na samotného Heydricha. Ten zde není pouhým předmětem atentátu, ale důležitou aktivní postavou. Vedle příběhu Československých parašutistů sleduje film Smrtihlav i jeho život, vzestup a kariéru, kterou ukončil jako jeden z největších prominentů Třetí říše. Nejnovější verze atentátu na Heydricha tak ukazuje nejen hrdinství, ale i nelítostné zlo, proti kterému je namířené. Právě k tomuto pojetí odkazuje český název stejně jako na fakt, že Heydrich byl jedním z inženýrů takzvaného Konečného řešení židovské otázky. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (339)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Na snímek jsem čekal netrpělivě tak dlouho, až jsem jej musel zkouknout ryze v anglickém dabingu, bez titulek. Vyobrazuje nám opravdu drsný a z pohledu parašutistů i celého zahraničního odboje heroický čin, který navždy poznamenal naši historii, ale na loňský Anthropoid doopravdy nemá. Čekal jsem spíše životopisné drama, více zaměřené na život a především imperialistickou osobnost samotného Heydricha. Další, zrychlená a místy dosti nepřehledná verze krutého pokusu o atentát na jednu z nejimpozantnějších osob nacistických dějin mi poskytla několikero informací, které jsem dosud z žádného pramene, počítaje i Anthropoid, ještě nenačerpal. Jako snímek, který nás navnadil na 'jiný' pohled na události kolem Heydrichiády, však po většinu stopáže pokulhával. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Porovnaniu s minuloročnou Operáciou Anthropoid sa človek v tomto prípade vyhnúť nedokáže, takže hneď na začiatok - Muž so železným srdcom v tomto súboji ťahá jasne za kratší koniec. Pasáže s Heydrichom, opisujúce jeho cestu prerodu na chladnú beštiu, sú možno až príliš skratkovité (chýbajú viaceré zaujímavé postrehy z Binetovej knihy), avšak vďaka démonickému Jasonovi Clarkovi dostatočne pútavé. Kvalita scenára však značne upadá s predstavením československých parašutistov, pri ktorých osude zjavne nebol priveľký záujem poctivo sa držať historických reálií. To by však rozhodne nebol až taký obrovský problém, nebyť spomínaného Anthropoidu, ktorý v tomto smere dokázal omnoho lepšie vystihnúť dobovú atmosféru, vypätie dôležitých scén a Murphy s Dornanom (ktorý pritom po boku svojho talentovanejšieho kolegu pôsobil trochu nevýrazne) dokázali hlavných hrdinov stvárniť takým spôsobom, že Reynor s O'Connellom pri nich pôsobia ako rozpačití snaživci z ochotníckeho súboru. Niekedy skrátka zaujímavý námet nestačí, najmä keď sa jeho rozsiahlosť pokúsia tvorcovia vtlačiť do necelých dvoch hodín. V dnešných časoch nesmierne populárny seriálový formát by tomuto projektu svedčal omnoho viac. (50%) ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica je o Heydrichovi, človeku ako takom, pričom sa však nedozvedáme nič navyše. Druhá polovica je však ešte horšia a to i napriek tomu, že má akčnejší potenciál. Je však neskutočne skratkovitá a tým pádom bez citu postáv a ich charaktere. Prakticky postavy okolo atentátu divák vôbec nespozná a blízke sú mu už vonkoncom neni. A nedá sa neporovnať snímok s iným obdobným filmom Anthropoid,, ktorý síce vykresľuje udalosti takmer výsostne z pohľadu odboja, ale v ktorom práve atentátnici a ich motívy a činy pred a počas atentátu sú podané tak, že sa s nimi divák stotožňuje a prežíva to s nimi. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Z trojice Atentát - Anthropoid - Smrtihlav je tahle záležitost rozhodně nejslabší a zcela jistě jen mírně nadprůměrná, ale jedno se na ní ocenit musí - a sice to, že se konečně pořádně věnuje Heydrichovi jako člověku a postavě, staví ho do hlavní role a ukazuje i jeho soukromí. O to více pak zamrzí, že se film v polovině prazvláštně utrhne od této dějové linky a přejde k parašutistům. Je to skutečně škoda, jelikož první část byla výtečná, druhá půlka filmu pak byla mnohem slabší, s úplně jiným tempem, atmosférou i stylem vyprávění, prolínačka nebo nějaký méně násilný přechod z jednoho dějového oblouku ke druhému by filmu jistě slušel lépe. Nicméně je to takhle a ve finále je ten film dobrý i tak, já se u něj bavil, je to skutečně poctivé dobové drama, které rozhodně předchozím adaptacím totéž nedělá ostudu a právě tím, jak je jiné je i krásně doplňuje. Herecky je to dobrý, nicméně Rosamund Pike (ačkoliv jí normálně příliš nemusím), tady přehrála všechno a všechny. A česká hymna byla vyloženě lahůdková, bez přehánění, to skutečně byla nádherná scéna (a i přízvuky byli lepší než v Anthropoidu). Dobrý, ale knihu si nepřečtu a znova se na to asi nepodívám. Ten Reinhard měl opravdu dostat víc prostoru. 70%. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Že Anthropoid by býval úplně stačil? Ne tak docela. Tentokrát se příběh ubírá dvěma směry, jak jsem i předpokládal. Jedna část pokrývá život Heydricha a rozhodně z něj nedělá žádného válečného hrdinu - spíš naopak, zobrazuje jeho chladnokrevnost v plné míře, v kontrastu s rodinným životem. Druhá se už tradičně ubírá příběhem dvou parašutistů, dost odlišným a méně vykresleným, než co jsme mohli vidět v Anthropoidovi. Tedy, když tyto dva filmy srovnám, dřívější vítězí, ale tento rozhodně neurazí. Bývalo by mi vůbec nevadilo, kdyby se příběh soustředil jen na Heydricha, ale to by musel být nějakým způsobem natahovaný a těžko říct, zda by to filmu prospělo. 70% ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Tento film ve mě nezanechal nějakou velikou vzpomínku, tudíž s odstupem měsíce po shlédnutí si jen vybavuji, že to pro mě byl průměrný snímek, který za mě ne až dobře a přesvědčivě ztvárnil - pro nás - občany ČR čin, o kterém jsme se učily ve škole. ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Srovnávat Smrtihlava s Anthropoidem nebo Atentátem je střelba mimo. Každý film je úplně jiný a snaží se o něco jiného. Smrtihlav je natočený podle románové předlohy, která už sama o sobě je historickým faktům na hony vzdálená. Kniha i film jsou především o Heydrichovi a jeho myšlenkovým pochodům, které se prolínají s osudy Kubiše a Gabčíka. Jenže, co vychází v knize, nemusí fungovat ve filmu - a to je případ Smrtihlava. Jednotlivé dějové linie spolu nefungují, sugestivní a napínavé scény střídají ty nudné, divné nebo nelogické. A většina těch podařených scén je s Heydrichem (Noc dlouhých nožů, Einsatzgruppen...). Parašutisté dostávají v podstatě minimum prostoru a herci ani nemají co hrát. Na druhou stranu Smrtihlav zdaleka není tak špatný film, jak se o něm píše. A historické nepřesnosti ? Jako sklalnímu a letitému anthropoidologovi (celkem silnému v kramflecích) vlastně ani nevadily. Uvědomuji se totiž, že jeden mladý Angličan (Anthropoid) a jeden mladý Francouz (Smrtihlav) měli více odvahy a úcty k našim hrdinům než celý český národ, kterému trvalo 67 let postavit operaci Anthropoid pomník a který dodnes nedokázal své hrdiny důstojně pohřbít. Kritizovat tak tvůrce Anthropoidu a Smrtihlava beru jako českou drzost, sobectví a neschopnost. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Ne úplně špatný film o atentátu na Heydricha, ovšem nelze se ubránit srovnání s Anthropoidem ze stejného roku. A právě zde Smrtihlav zaostává na celé čáře. Úvodní polovina filmu nemá spád, diváka nudí, náhled do Heydrichova života a života jeho manželky je jaksi zbytečný a nicneříkající. Jakkoliv mám Rosamund Pike jako herečku rád, pro roli Liny von Heydrich se absolutně nehodila, stejně tak pro mě neznámý herec hrající Heydricha vůbec neobstál. Kubiš s Gabčíkem už byli životnější, samotná scéna s atentátem už taky dostala grády a rovněž závěr v kryptě měl svůj náboj, ovšem z hlediska historického zde tvůrci nasekali mnohem více chyb než tvůrci Anthropoidu. Např. proč byli v kryptě pouze Kubiš s Gabčíkem? Proč byl Heydrich jako říšský protektor u každé i sebevíce nevýznamné akce? Heydrich jako přímý mučitel? Tak to už je vážně přitažené za vlasy. Kladem však zase je poukázání kontextu dalších rodin ke dvojici G+K, na rodinu Moravcových, a dalších, což bylo v Anthropoidu spíše jen naťuknuto. A bohužel, zatímco Anthropoid nabídl alespoň několik českých herců ve vedlejších rolích, zde je znát odcizení od české tématiky, která by zde měla být zásadní. A proč se Gabčík pořád tak těšil do Ameriky, když bojoval za českou vlast? :) To jen takové rejpnutí na závěr. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Hodně volný, "poholyvůdštěný" vzestup a pád říšského protektora si s historickou přesností hlavu neláme. Opravdu až nečekaně mě rušilo, jak okatě pražské ani české reálie nesedí - asi mám stále v živé paměti nedávný Anthropoid, který se pohyboval někde jinde. Avšak za ty nejhorší škody zodpovídá neosobní, nevtahující režie, jakžtakž se popasující s Heydrichovou cestou k moci (lidské zrůdy vždy fascinují), ale úplně bezpocitově a zkratkovitě zazdívající výsadek, atentát i finální odpor prázdných figur v druhé části. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Ale no tááák, jasně...chlapci neseskočili uprostřed hor, atentát se odehrál v úplně jinak vypadajícím prostředí, bomba byla vyrobená v Anglii, závěrečná přestřelka ještě heroičtější a nereálná než kdy dřív atd. atd.......no ale šak nejde v konečném důsledku hlavně o celkové vyznění filmu jako takového?? Jeho náladu, emotivnost, poselství? Pro mě je tohle rozhodně víc než nějaké puntičkářské lpění na detailech co se tu už objevuje, jinak by za ty historické nepřesnosti musel dát každý odpad....Já třeba při tom "falešném" zpěvu Československé hymny cítil dojetí. Velké plus je dostatečný prostor pro samotného Heydricha a jeho cestu vzhůru k moci, kterému je věnována celá první půlka filmu. Clarke v této roli vynikající, přesvědčivý, mrazivý....takhle si představuji nacistickou zrůdu a hlavního tvůrce konečného řešení židovské otázky. Tohle vše dává následnému atentátu zcela jiný význam......i nezaujatý a neznalý divák (kterých za hranicemi naší zemičky bude většina) cítí a vidí, jak velký a hrdinský čin byl atentát na tuto osobu. Samotný akt atentátu nedosahuje napětí a kvalit jako v Anthropoidu i závěrečná přestřelka emočně slabší zásah, přece jen i mě tam rušil ten rozdíl oproti historické realitě, ale zas Kubiš i Gabčík jsou obsazeni výborně, mladí, "slovansky" vypadající kluci, mnohem realističtější než ti z Anthropoidu. Celý film je tak nějak víc artově dělaný, některé záběry hodně zajímavé, mající v sobě kus atmosféry, zvláštní poetiky a hlavně celým filmem se táhne naprosto famózní hudební doprovod. Hudba je opravdu jedinečná a spoustě scén dodala fantastické vyznění a emočně mě několikrát dostala obrazně řečeno do kolen. Já jsem nakonec spokojen. Co chybělo v Anthropoidu to přinesl Smrtihlav hlavně v první Heydrichově půlce a dohromady jsou oba filmy důstojnou a emocemi nabitou připomínkou nejheroičtějšího činu naší nedávné historie. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je celkem zajímavá, jak se Heydrich dostal svými špinavostmi k moci. Pak už přichází samotný atentát a příběh téměř kopíruje film Anthropoid. Kdyby film končil atentátem, bylo by to určitě lepší. Každopádně jak Smrtihlav tak Anthropoid nesahají českému Atentátu ani po kotníky. ()

Herzeleid 

všechny recenze uživatele

Máme tady dva nové filmy na podobné (ne však zcela stejné) téma. Samozřejmě to řekněme nejzásadnější, tedy atentát a následné vyústění, je stejné (byť jinak zpracované), zde je uveden ve velké části Heydrich jakožto osoba. To chválím, bylo to pro mě nové. Nicméně možná i proto, že toto téma je citlivé, očekával bych větší propracovanost. Ale úplně marné, jak to někteří vykreslují, to nebylo. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Místy to hodně kulhá jak po režijní, tak scénáristické stránce. V jednom filmu je málo místa popsat Hydrichův život a zároveň operaci Antropoid. První a druhá část navíc působí zcela nesourodě. Oproti většině se mi líbila spíše druh část. 2,5* Palec nahoru za několik silných momentů a palec dolů za až přílišné pohrdání (a zcela zbytečné) historickými fakty. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Nechápem prečo Beneš a spol naplánovali takúto nezmyselnú akciu, nemalo to žiadny zmysel, nič ma nenapadá len že sa chceli dostať do povedomia v teplúčku anglického azylu. Stálo to za tých niekoľko tisíc mŕtvych, mučených, vypálené Lidice a Ležáky ? A Heydrich si za to do veľkej miery môže sám, kdesi som čítal že po Václaváku sa prechádzal bez ochranky, na poslednej ceste ide v otvorenom aute tiež bez ochranky. Po Gabčíkovi je na Slovensku pomenovaná obec a priehrada, myslím že v Čechách po Kubišovi nič. Žeby sa na túto pre mňa tragédiu nevinných ľudí najradšej zabudlo a radšej nepripomínať ? ()

Metal Lord 

všechny recenze uživatele

Naprosto stejný názor, jako má j.linhi.....film se snaží jít vlastní cestou, tím pádem kašle na historické reálie i prostředí. Kupříkladu výsadek Gabčika a Kubiše byl plánován u Plzně (ve skutečnosti seskočili u Nehvizd), ale při záběrech na jejich pochod to vypadá, jako by se vláčeli přes vrcholky Alp. Jason Carke je v roli Heydricha perfektní, jen to prostě chtělo někoho více vzhledově podobného Heydrichovi. Film občas kolísá s výslovností, každou chvíli se jedno slovo vyslovuje jinak - Heydrich/Heydrisch, Führer/Furer....Vedle toho se v půlce filmu najednou změní dějová linie z Heydrichova okolí na přípravu atentátu, který je zde ukázán obecně...Každopádně člověk pak neví, jestli sleduje film o Heydrichovi, nebo o atentátu. Nevím, jak někdo může tvrdit, že tohle je lepší, než Anthropoid a ještě se ohání tím, že nejde o dodržení historie....ta historie se právě měla dodržet, protože to je na ní stavěné, takhle to jen dělá ostudu. ()

Kaceris 

všechny recenze uživatele

Po prvý krát som dal za 2* ale po dlhšom rozmýšlaní to zas až taký zlý film nebol. I keď som si hneď po tomto filme zapol Anthropoid aby som to mal s čím porovnať a Anthropoid je omnoho lepší, tak mi niektoré momenty v hlave z tohoto filmu len tak nezmizli. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Bereme - li v potaz, narozdil od kavarenskych hulibrku, ze se jedna o film, tak to docela funguje. Kdyz budu chtit videt presna historicka fakta, podivam se na dokument. Bohuzel Jason Clarke mi jako Heydrich fakt nesedel, zato me potesil Stephen Graham v roli Himmlera. Celkove o neco slabsi nez Anthropoid. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Nést se celý film v duchu prvních pětačtyřiceti minut, šlo by jistě o mimořádně působivý a silný snímek, svým způsobem i ojedinělý a neskutečně zajímavý, neboť celý tento úsek je jen a pouze věnován osobě Reinharda Heydricha, od jeho prvních momentů u armády, přes postupný vzestup, až k samotnému atentátu, a kdy tu lze snad vyčíst jen uspěchanost a nesoustředěnost vyprávění, což se ovšem, jak se následně ukázalo, dělo jen na úkor zbytku podívané. Po oné třičtvrtě hodince totiž film zásadně obrátí svou pozornost od Heydricha na atentátníky a veškerá poutavost a neotřelost jak mávnutím proutku zmizí, neboť příběh „parašutistů“ je omletý už několikrát, všichni ho znají a zde je navíc odvyprávěn tak nějak nepoutavě, nedynamicky a v podstatě vlastně i nudně. A přitom, když se vrátím opět na začátek, soustředit se film od začátku až do konce čistě právě jen na Heydrichovu postavu, měl by tento snímek úplně jinou kvalitu, neboť by bylo vyprávět sakra o čem, jeho postava byla více než zajímavá a objemná a těch sto dvacet minut v jeho přítomnosti mohlo být zatraceně strhujících. Na zcela odlišnou kvalitu prvních čtyřiceti pěti minut pak poukazuje i fakt, že v nich úplně jinak působila i atmosféra, napětí, emoce a samozřejmě herecký výkon Jasona Clarka, jenž Reinharda zahrál naprosto fantastickým způsobem, z každého jeho pohledu a gesta běhal mráz po zádech, prostě uhrančivý výkon, k němuž se v druhé polovině filmu nedokázal nikdo ani na kilometry přiblížit, o dalších zmiňovaných působivých aspektech pak ani nemluvě. The Man with the Iron Heart je zkrátka film dvou částí, první naprosto nekompromisně působivé a funkční, ovšem zároveň i bohužel výrazně doplácející na tu druhou, zbytečnou. ()

Kienast 

všechny recenze uživatele

Dva filmy v jednom. První o vzestupu Heydricha a druhý o Gabčíkovi s Kubišem, přípravě atentátu a jeho provedení a dopadu na Československo. Bohužel, to režisér nezvládl a natočil obyčejný historický film, který chce ukázat co nejvíce, ale nic pořádně. Divák si k žádné postavě nevytvoří vztah a tak i scény, kde by měli fungovat emoce - nefungují a nezachrání to ani podle mě povedená hudba. 5/10 P.S.: Anthropoid lepší. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Tak nějak divně poskládané. Pokud by se dalo brát jako fakt to co vidím, zajímavý pohled na to jak se z fňukny vyklubal fanatický magor (no ženská v tom byla, jasná věc). Pocit divnosti i podtrhuje fakt, že jeden vlastně neví o čem to je. Dost velkou část filmu se totiž věnujeme atentátu a atentátníkům. Jeden se tak ztrácí co bylo vlastně jádro pudla. Zcela neřízené ikdyž vizuálně zajímavé. Vidět 2x? Prosím ne. ()

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

Reklama

Reklama