Reklama

Reklama

Smrtihlav

  • Francie HHhH (více)
Trailer 1

Snímek Smrtihlav se od většiny předešlých filmových zpracování s tímto tématem liší. Z výrazné části se totiž zaměřuje také na opačnou stranu barikády na samotného Heydricha. Ten zde není pouhým předmětem atentátu, ale důležitou aktivní postavou. Vedle příběhu Československých parašutistů sleduje film Smrtihlav i jeho život, vzestup a kariéru, kterou ukončil jako jeden z největších prominentů Třetí říše. Nejnovější verze atentátu na Heydricha tak ukazuje nejen hrdinství, ale i nelítostné zlo, proti kterému je namířené. Právě k tomuto pojetí odkazuje český název stejně jako na fakt, že Heydrich byl jedním z inženýrů takzvaného Konečného řešení židovské otázky. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (340)

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Tohle už překročilo hranice historických nepřesností a sklouzlo do deformace, která mj. dělá z některých zúčastněných poněkud pitomce (například: vážně si autor scénáře myslí, že atentát byl naplánován na rušném místě plném lidí ?!? Nebo to takto natočené má vypadat umělečtěji, věrohodněji, napínavěji?? K čemu?) Druhá hvězda je za hudbu, ta je dobrá. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Pokud nelpíte na historické přesnosti, tak se jedná o celkem zdařilý snímek. Anthropoid se mi líbil o fous víc... ()

Tydlidáš 

všechny recenze uživatele

Tomu, kdo o tématu ví málo, toho film moc nevysvětlí. Ten kdo o tématu ví hodně, bude nasranej kvůli haldě nepřesností a chyb. Ale jinak dobře, že v jinejch zemích ukážou, že se nás ta válka taky týkala. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

I přes jisté historické nepřesnosti a scénáristické nedokonalosti se nemohu zbavit dojmu, že i tak tento koprodukční film svým vážným zpracováním a výpovědní hodnotou ční nad většinou těch akčních zabíjecích béček, které nám komerční kina podsouvají a které někteří kritici hodnotí mnohdy i nepochopitelně výrazně výše... Souhlasím, že z hlediska události byl Anthropoid a zejména Sequensův Atentát o chloupek lepší, ale stále je to film, který mi nevadí zhlédnout... 60 % ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Zajímavou první část o Heydrichově vzestupu táhne dolů nezajímavá část s atentátem která byla líp natočená v loňským Anthropoidu. Co mi hodně vadilo bylo to jak každej z herců mluvil anglicky s německým přízvukem, nechápu proč to dneska ještě někdo dělá neboť to zní směšně. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

První půlka z Heydrichova pohledu ještě ucházející, i když možná moc zkratkovitá. Samotná operace Anthropoid pak ve všem horší než nedávný stejnojmenný film. Navíc Clarke jako Heydrich byl hodně špatný casting. ()

Fary 

všechny recenze uživatele

Dějově totálně rozeskákané, kdo neví, co se tenkrát odehrálo, tak to nemůže vůbec pochopit a kdo ví, co se odehrálo, tak nechápe, proč to natočili takhle. :-/ ()

kolemjdouc odpad!

všechny recenze uživatele

další úporné nic.Clarke ve své roli tápal čímž zřejmě šlápl na kuří oko Piké která působila dojmem že neví kudy kam.Scénu sexu Heydricha s Cristinou museli natočit až s takovou intimitou? Kdo viděl spoustu dokumentárních záběrů a četl o té etapě války tak opravdu neví co vlastně chtěli tvůrci sdělit ()

Belatris 

všechny recenze uživatele

Nekoukatelné, zejména prvních 45 minut, což je pro diváka dost klíčová doba. Zbytek filmu to nijak nevylepšil. Toporné, utahané, fragmentární, absence napětí... Anthropoid tenhle pokus rozhodně převálcoval. ()

buzzwoody 

všechny recenze uživatele

Kdyby se smíchalo to nejlepší z Anthropoidu a Smrtihlava, vznikl by dokonalý film. Takhle je HHhH jen slabší odvar prvního zmíněného. První polovina, soustředící se na Heydricha, je o dost lépe zvládnutá, než trochu uspěchaný závěr s parašutisty. Vyskytly se tam velmi kvalitní momenty, které ale vždycky bohužel vyprchaly dříve, než scéna skončila. Film ale nenudil, hodně rychle utekl a nebýt Anthropoidu, možná by se dočkal lepšího přijetí. ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Pro americké publikum asi jednoduché a stravitelné. Pro českého diváka , navíc trochu znalého dějin a souvislosti, je to čisté zlo. Dvě hodiny epizodních výkusů spatlaných do holywoodsky laděného pozměňování a překrucování skutečností. Jasně, není to dokumentární film, ale i tan Anthropoid se k tomu stavěl líp. Jako skoro cca první půlku filmu ještě dejme tomu, ten zbytek od zlikvidování Tří králů, plánování atentátu, samotný atentát a poslední chvíle parašutristů je čistý odpad. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Ohromné zklamání. Začátek Heydrichova života byl skvěle natočený a čekal jsem film, který bude napínavý, ale tím, že nevznikl v Hollywoodské produkci, bude "skutečný". Seskokem parašutistů se ukázalo, že operace Anthropoid je pro zahraniční filmaře lákavé téma, které si chtějí zpracovat po svém. Je to svým způsobem troufalé až drzé. Je to jako by Češi natočili film o atentátu na De Gaulla a změnili úplně vše. Nechápu, proč se název knihy HHhH nepoužil a když se vzala zmínka z knihy o Reinhardovi, kterému Vůdce říkal Muž s železným srdcem a film se tak v originále jmenuje, zvolí český distributor nesmyslný název Smrtihlav. Tak se ale jmenuje jiný film z roku 1998. Češi zřejmě milují název Smrtihlav, protože i tento film by se měl jmenovat úplně jinak - Temné město. To jen na začátek. Atentát je celý vymyšlený a historie se drží jen jmen parašutistů. Není natočen v Praze (?), takže ani reálie nejsou podobné. Parašutisté seskočí ne u Prahy, ale někde v Alpách, Tři králové jsou zabiti jinak a Mašín dokonce samotným Heydrichem. Protektor ve filmu zemře brzy, ve skutečnosti osmý den. V kostele dojde málem k válečné operaci. Desítky mrtvých Němců, kulomety, samopaly, granáty... Ať si točí své historizující filmy, na to jsou Francouzi specialisté, ale takhle zmršit nejvýznamější odbojovou akci 2. sv války je nepřípustné. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Hlavně ze začátku takové nějaké sterilní, jakoby úplně bez režie. A navíc by si tvůrci měli rozmyslet, jestli chtějí natočit životopisný film o Heydrichovi nabo další Anthropoid, takhle to bylo tak nějak splácané. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Tri dávam len preto, že sa jedná o náš česko - slovenský, známy atentát. No celkovo je toto zfilmovanie skôr mínusom. A oproti Anthropoidu (ktorému som dal čistých päť) je jednoznačne mínusom. Obsadenie tohto herca ako Heidricha mi prišlo prinajmenšom veľmi béčkové. Ale pozrieť sa to nakoniec dalo. 52,5%. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Kdybych to bral z historického hlediska, je to samozřejmě na odpad, jenže tak se na film dle knižní předlohy dívat nedá. Navíc Smrtihlav si ten odpad z mnoha důvodů rozhodně nezaslouží. Film se dělí na dvě části, což mi až tak problém nedělalo, ale pravdou je, že ta první je podstatně lepší a jakoby "kompaktnější". Ve druhé části nám toho tvůrci chtějí ukázat až příliš, tedy se hodně stříhá a hodně skáče, což nepůsobí dobrým dojmem. Komorní příběh o vzestupu Heydricha je filmařsky podstatně lepší, navíc mě příjemně překvapil Jason Clarke, jenž ho ztvárnil až odporně výborně. Ve druhé polovině se film krom příběhu výsadkářů okrajově věnuje i Třem králům, což mě velmi potěšilo. Ono totiž je důležité o těchto věcech mluvit a že to není zrovna přesné, to už není tak důležité.... kdo chce víc a přesněji, jednoduše si najde. Herecky je Smrtihlav dobře obsazen, s dvojicí Jozef Gabčík a Jan Kubiš jsem byl spokojen a to i s jejich opravdu více slovanským vzhledem. Kvalitativně ale samozřejmě všechny přehrává již zmíněný Jason Clarke, scény s ním jsou ty nejlepší, i když za tu vůbec nejsilnější považuji "zpěv československé hymny". Výborná je i technická stránka filmu, především hudba se opravdu povedla a tvoří tak značný podíl výsledné atmosféry jednotlivých scén. Kamera, občas až "artová", taktéž dokonalá. Kdo by chtěl po krátké době další Anthropoid? Já nikoliv, za odlišné zpracování jsem nakonec rád. 70% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Rozdíly mezi tímto filmem a Anthropoidem: 1) první polovina filmu je vzestup Heydricha a jeho přeměna v bezcitnou zrůdu a druhá je akce Anthropoid, která je souběžná s filmem Antropoid 2) způsob vyprávění je místy artový a sazí se na atmosféru a více kontextu k atentátu zatímco Anthropoid (2016) je více podobný běžné americké produkci a pro běžného diváka poutavější a přímočařejší 3) akce v kostele byla v Antropoidu o tři třídy lepší ( a i samotný útok na Heydricha) 4) obsazení parašutistů bylo v Antropoidu klíčové, dva nezaměnitelní herci s historií, ale tady se mi Kubiš s Gabčíkem pletli. Přesto dávám pět hvězd, protože historické nepřesnosti beru jako úsměvnou kuriozitu a ne abych se z toho opsypal, daleko víc si uvědomuju, že možností kdy zahraniční štáby natočí něco o našem prostoru a našich hrdinech ( to se dá napočítat na prstech jedné ruky) je tak málo, že už jenom tahle hrdost a vyjímečnost je u mne za tři hvězdy. Jednu hvězdu dávám opět za hrdost, že někdo z venčí natočí, že existoval někdo jako legendární štábní kapitán Morávek, který by si zasloužil samostatný film. a jednu samostatnou hvězdu dávám za výkon Jasona Clarka. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím, proč nedávám plný počet... Fakt se mi ten film líbil, mnohem víc než Anthropoid. Proč? Gabčík s Kubišem tady nevypadají jak dva manekýni, jejich ženské protějšky nejsou krásné jako modelky a Heydrich i s chotí jsou pěkně odporně hnusní. Film může působit až příliš polopaticky, ale beru, že není primárně určen českému divákovi, který mnoho z těch věcí viděl. Mnohé scény tak působí opravdu brutálně a nekompromisně (Lidice, mučení, zatýkání, kostel), pochopitelně přehnaně oproti skutečnosti. Wannsee nevypadá jako vilka, ale jako Buckinghamský palác, Brdy vypadají jako Alpy apod. ale je to xakru přece film. Nečekal jsem doslovný dokument, čekal jsem film, který mě zaujme vizuálem či hudbou, napne přestřelkami a dojme statečností pilotů - a to jsem dostal. Jediné, co mi tady tak chybí, je snad jen trochu vyšší politiky z Londýna, proč vlastně to zabití Heydricha bylo tak důležité... což si ale jako historik dokážu doplnit sám ;) takže zpět k hodnocení - čtyři zcela zasloužené a za mě rozhodně nejpůsobivější verze těchto událostí. ()

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

Reklama

Reklama