Reklama

Reklama

Smrtihlav

  • Francie HHhH (více)
Trailer 2

Snímek Smrtihlav se od většiny předešlých filmových zpracování s tímto tématem liší. Z výrazné části se totiž zaměřuje také na opačnou stranu barikády na samotného Heydricha. Ten zde není pouhým předmětem atentátu, ale důležitou aktivní postavou. Vedle příběhu Československých parašutistů sleduje film Smrtihlav i jeho život, vzestup a kariéru, kterou ukončil jako jeden z největších prominentů Třetí říše. Nejnovější verze atentátu na Heydricha tak ukazuje nejen hrdinství, ale i nelítostné zlo, proti kterému je namířené. Právě k tomuto pojetí odkazuje český název stejně jako na fakt, že Heydrich byl jedním z inženýrů takzvaného Konečného řešení židovské otázky. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (340)

KM Phoenix odpad!

všechny recenze uživatele

Takže na solidní zpracování tohoto atraktivního tématu si budeme muset ještě počkat. Stále je to lepší než Operation Daybreak, ale tam se nikdo ani nesnažil zastírat, že to byla jenom volná inspirace. Technické a faktické argumenty proti tomuhle dílu tu již dostatečně popsal Necrotongue, tak já jenom ještě zmíním, že mne opravdu fascinoval ten Kubišův "Holy hand grenade" ze stínítka, tu scénu výroby jsem si musel pustit dvakrát. Je to skrz na skrz těžký zmar a musím si opravdu přečíst předlohu HHhH abych věděl, kde leží větší vina. Jelikož tohle je opravdu horší než Anthropoid. Velké zklamání. ()

Alien220 

všechny recenze uživatele

Jak může Francouz natočit film o Heydrichovi? Špatně. První polovina vypadá slibně, člověk si myslí, že se dočká životopisného dílá o člověku, který se nechvalně zapsal navždy do historie. Bohužel v půlce přijde výsadek Anthropoid a všechno se zrychlí a atmosféra zmizí. Finální boj o kostel je navíc už úplně mimo historické reálie. Hra s chronologií filmu je taky příšerná. ()

Yoss 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne najslabší z trojice najznámejších filmov o misii Anthropoid. Je to škoda, kniha Laurenta Bineta nie je síce žiadnym zázrakom (podľa mňa neprináša do príbehu parašutistov nič nové resp. zásadné), ale určite sa dala spracovať atraktívnejšie a pútavejšie. Film Anthropoid so Cillianom Murphym alebo československý Atentát z roku 1964 poňali tému vrcholného úspechu československého odboja oveľa pútavejšie. Škoda. Tak či onak, som vďačný za každú zmienku o pre mňa najväčšom slovenskom hrdinovi a vojakovi Jozefovi Gabčíkovi, ktorý sa 27. mája 1942 podieľal na zavraždení pražského mäsiara Reinharda Heydricha. Sláva aj jeho kolegom z odboja vrátane Jána Kubiša. ()

TonyM 

všechny recenze uživatele

Je mi jedno ako väčšina ľudí tento film berie. Porovnávanie s Anthropoidom, historické nepresnosti, to je zlé, tamto je zlé. Na filmy chodím nie preto, aby ma pri nich od premýšľania rozbolela hlava, ale preto, aby som sa vžil do prostredia a postáv, a precítil to, čo sa film snaží v divákovi vzbudiť. Emócie, nie myšlienky. V tom má podľa mňa film silu. O tom čo sa skutočne stalo si môžem kľudne prečítať fakty niekde inde. Film pozerám, aby som si ho sakra užil a zdramatizovanie príbehu aj na úkor držania sa skutočností a histórie veľmi vítam. A sakra že som sa po ňom cítil ťažko. Aj preto tesne po píšem takto ladený komentár, inak by som na tú negativitu určite nemal chuť. Jason Clarke má asi najlepší ksicht pre túto rolu a hudba tomu len dodala grády. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Není to dobrý film. Pro nadšence do historie, ani pro filmové fandy. Artová kamera, spousta kontrastů ve filmu, který nepodtrhuje dramaticky nic z nastíněného. A který vypráví svůj příběh tu s patosem, tu zcela lhostejně a vždy bez čehokoliv, co dělá historický film odrazem historie. Zajímala by mě jaká je ve skutečnosti knižní předloha, ale po filmu se do jejího přečtení člověku zrovna moc nechce. 45% ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Podhodnotený film. Podľa mňa osobne o dosť lepší ako nudný Anthropoid. Divák vidí oveľa viac z Heidrychovho života. Historické fakty sedia tak ako majú a film si ich dovolil zverejniť asi všetky z najpodstatnejších (až do detailov). Odpúšťam aj viacero nedostatkov (v českých popiskoch na Pražských uliciach, v CZ a SK Hymnách ktoré neboli v tej dobe ešte ani uzákonené atď). Celkovo podarený film. Dobrá atmosféra, perfektná hudba a vynikajúci záver. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k historickým skutečnostem se jedná téměř o kovbojku a také pobavilo místo seskoku výsadku - naše zasněžené velehory Brdy. Nicméně film to špatný není, hlavně první polovina... ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

No, tak to dopadne, když cizinec natočí pro české dějiny výsostně zásadní událost na kterou jsme hrdí a ví o tom hovno...Byl to naprostý výsměch...Doposud nikdo nepřekonal "Atentát" jak v atmosféře, tak v režii....Ještě se celkem dala "Operace Anthropoid" i když i tam bylo legrační slyšet brity jak mluví "česky"...Za mě 50% ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Nebýt tolika historických nepřesnosti a gramaticky nesmyslných českých nápisů, dal bych i více. Ale tady ta přehnaná dramatizace na úkor přesnosti není vhodná - však už samotná skutečnost byla dramatická až, až... ()

S.Kok.i 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštne natočený film. Scénky z prvej časti filmu, ktorá bola hlavne o Heydrichovi, boli úplne bez príbehu a prišlo mi to len ako strašne narýchlo zbúchané, bez emócii, bez nejakého vysvetlenia navyše, proste len bezduché po sebe nasledujúce scénky. Od vojnového a historického filmu by som teda čakal viac. Druhá časť filmu, ktorá sa už viac točí okolo česko-slovenských parašutistov Gabčíka a Kubiša, ma bavila oveľa viac, ale tiež mi prišlo, že dostala málo priestoru. Film má síce 2 hodiny ale správnejšie riešenie by podľa mňa bola buď ešte o čosi dlhšia stopáž, alebo to rozdeliť na dva samostatné filmy, lebo obe časti mi prišli krátke. Historik nie som, takže menšie nezrovnalosti medzi filmom a tým čo sa skutočne stalo mi neprekážali, a neprekážajú ani teraz keď som sa o väčšine dozvedel z komentárov. Aj keď som bol skôr kritický, tak musím uznať, že tie dve hodiny pozerania mi ušli rýchlo a dávam slabé 3*. (50%) ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Tolik peněz a taková esa na takhle špatný film? Nesmyslný scénář se v mnohém nedrží reality, ani hlavní charakter není dobře vybrán, možná je v souladu s režisérovou představou o zlém muži, ale určitě v rozporu s tím, kým Heydrich byl, což mohlo být úderným, kontroverzním potenciálem životopisného snímku. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Film začíná poněkud klišovitě, vpád postav na scénu je nijaký, o hlubším rozboru charakteru jednotlivých hlavních aktérů si můžeme nechat jen zdát. V prvních minutách spíše působí jako červená knihovna. Na místo atraktivního, chladnokrevného, vysoce inteligentního, brutálního a arogantního masového popravčího národů, nám zde Jason Clarke předvádí nehezkého (že nesympatického, to je v pořádku), psychicky labilního neurvalce, jehož chování hraničí s primitivismem. Celý film je bohužel velmi nudný, povrchní. Rosamund Pike je v roli Heydrichovi manželky uvěřitelná a snad jediná je schopna vydat ze sebe nějaké pocity. Situace a události, jenž by měly působit enormně emotivně, žádné velké emoce nepřinášejí. Chápu, že má jít spíše o Heydrichův životopis na pozadí historických událostí, nicméně bych očekávala buď hlubší a detailnější rozbor hlavních postav, nebo autentičnější úhel pohledu na situaci. Byť abych byla spravedlivá, druhá půlka byla o poznání zajímavější, přesto ani zdaleka nedosahovala kvalit českého snímku Atentát z roku 1964. Celkový dojem nevalný,nudila jsem se, čekala jsem evidentně něco jiného, ten slibovaný odlišný pohled se tak nějak nekonal. Za mne 45% max. ()

Derny 

všechny recenze uživatele

Takže. HHhH je naraticky matoucí, historicky nepřesný, přes sílu látky nudný a emotivně jalový snímek s přeplácaným scénářem, hroznou výpravou, castingem a kameramanem. ()

Warhorr odpad!

všechny recenze uživatele

HHhH? Spíše HaHaHa. Už jen tento debilní název mi trochu naznačil, že bych se tomu měl vyhnout obloukem. Jedno je naprosto a zcela jisté. Na Atentát a Anthropoid to nemá a to ani v nejmenším. Řekl bych, že zde najdou zalíbení lidé, kteří toho o této historické události moc nevědí a jdou na to mrknout s tím, že tam je prostě nějaký týpek, který se jmenoval Heydrich a že byl na něho spáchán atentát. Pokud bychom však měli očkem zaměřit přeci jen tu pravdivější část, tak světě div se, tohle se šíleně ale šíleně nepovedlo. Hollywood ve své nejhorší možné podobě o zinkasování co nejvíce money a je Vám úplně jedno, že budeme zcela popírat historické skutečnosti, natočíme si vlastní alternativní realitu a jebat na to, že tu máme další sajrajtový blockbuster. Sebevražda Morávka na balkoně před zraky Heydricha a ostatních - nestalo se. V kryptě jako poslední dva zůstali Kubiš a Gabčík - nestalo se. Neskutečná přestřelka typu akčních filmů z 90.let v kostele - nestalo se. Hlavně ten Bren mi teda vypil pořádnou dávku krve. A mohl bych jmenovat spousty dalších. Výsadkáři měli seskočit pobliž Plzně. Celkem zajímavý je, že ve filmu to v okolí Plzně vypadá jak v Himalájích. Vyběr postavy Heydricha, co dodat, on to byl ve skutečnosti člověk s atletickou postavou, nordickými rysy, prostě ideál pravého nacisty, takže za mě Jason Clark opravdu NE. Bohužel jsem byl asi moc nadšen z Botheho, který ztvárnil tuto svini ve filmu Lidice. Fandům WWII doporučuji jediné, vyhněte se této kolosální hovadině jak jen to jde. ()

HH odpad!

všechny recenze uživatele

Cédric Jimenez vařil polívčičku či pekl dort podle Laurenta Bineta a vyšlo mu z toho přesně to, co pejskovi a kočičce. V žádném případě nechci spoilovat, ale těch chyb (či spíše blbostí) je tam tolik, že některé prostě zmínit musím. To, že Budapešť hraje Prahu, je vlastně to nejmenší a dá se to akceptovat, neb města bývalého Rakouska-Uherska se mohou tvářit, že jsou tím druhým. Ale co tam proboha dělaly ty současné německé vlajky mezi hakenkrajci? To aby blbí současní francouzští (či jiní cizozemci) diváci pochopili, že to je v Německu? Proč tam jsou zamotaní všichni Tři králové (z nichž POZOR SPOILER Mašína osobně zastřelí Heydrich), když dva z nich už dávno byli v rukách nacistů? A Václav Morávek, byť to byl odbojář s velkým O o útoku na RH fakt nerozhodoval ani se nestřelil veřejně na balkoně před zraky mnoha Čechů a samotného RH, který následně prohlásil, že "Czech resistance is over"...Falešný zpěv státní hymny v letadle (proč, proboha, proč...Jako by to točil Filip Renč)... Přistání Anthropoidu v horách kousek od Prahy a zahrabávání padáků do sněhu s jednotkou nácků takřka za zády, už je silnější kafe, Opálka váhající o provedení akce, kterému oba "atentátníci" de facto poroučejí, ačkoliv velitelem byl on...Jména obětí v Lidicích, jako z nějaké maďarské vísky...Aťa Moravec omládnuvší asi o 10 let a změnivší se tak v Miniaťu...Opět použité motivy Valčíkova zrcátka, snahy kopání tunelu v kryptě...Jindřiška, která neodveze kolo a na závěr ujíždí spolu se svojí maminkou/sestrou kamsi do rozlehlých dálav maďarské pusty...O přetřelce v kostele darmo mluvit - Valčík vyzbrojený brenem, další parašutisti se samopaly (co tam sakra dělal ten thompson?) frontální útok německé jednotky, po které se v kostele v krvi válejí desítky mrtvých...atd. atd. atd. V kryptě vytápění pouzí dva parašutisté -jak jinak než Gabčík a Kubiš - se skoro utopí, kolik jer tam vody...a v závěru tak trochu kopírují scénu z dalšího velkofilmu na toto téma (Operation Daybreak). Škoda další promarněné šance.. A hluboce se omlouvám Anthropoidu, který proti tomu vypadá jako věrná historická rekonstrukce. A nijak mě neoslnil ani Jason Clarke jako RH, ani Rosamunde Pike...a vlastně vůbec nikdo. A navíc je to slabé (s výjimkou několika scén) i filmařsky, scénář je děravý, děj nepřehledný (a ještě "nabušený" oněmi chybami a omyly), herci nepříliš přesvědčiví, je to takové ... slizké ... steče a nic nezanechá. A tohle téma je tak silné nejen pro nás Čechy, ale vlastně univerzálně, že by prostě mělo něco zanechat. A tady zkrátka naprosté nic. 119 minut prázdna, v němž se pohybují okostýmované figury a znějí dialogy a hudba. Shrnout by se to dalo do známé věty "Kdo chce moc, nemá nic", případně "Mnoho psů, zajícova smrt". Je tam toho narváno prostě příliš, takže nic není vysvětleno, k žádné postavě si nelze vytvořit "vztah". Kdo se aspoň trochu v našich dějinách neorientuje, vůbec nepochopí, kdo je kdo, apod. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Těžký film na ohodnocení. Zpočátku jsem si říkal, že to není tak hrozné. Zejména do doby, kdy se vše soustředilo na Heydricha. Poté, co se stal protektorem, přicházely na mysl otázky typu: Co tím vším chtěl básník říci? To se odvíjí od toho, že film má tragicky nezvládnutou kompozici a nezvládnutou tématickou složku. Vše je tak idiotsky seřazené a všemu je dáván naprosto neadekvátní prostor. Obecně se to dá shrnout do jedné myšlenky - kdyby se vše orientovalo na Heydricha a nezačal se tak nesmyslně rozpitvávat odboj, vzniklo by přinejmenším dobře ucelené dílo s jasnější výpovědní hodnotou. V druhé půlce filmu Heydrich takřka zmizí a je zabit cca půl hodiny před skončením filmu... Zbytek vypráví "netradičně" o konci parašutistů a o Lidicích. Prostě tragédie. Další příšerností je jazyková složka. Všichni bez ohledu na českou či německou národnost mluví anglicky. Proč ne, že? Jenomže nesmyslně se vyskytují i české věty kolemjdoucích a (a to bylo nejhorší) "česky" odzpívaná státní hymna. O poangličtěných českých jménech nemá cenu mluvit. Byť připouštím, že v tomto případě se jedná o problém, který se bude dotýkat pouze českého diváka. Historické nesmysly svým způsobem představují podobný problém. A proč jsem říkal, že se jedná o těžký film na ohodnocení? Především kvůli skvostné hudbě. Ta byla opravdu nádherná a velice emotivní. Dalším kladem byly dobré záběry a stylizace. Potěšili i herci, kteří z hrůzostrašného scénáře vytěžili maximum. Svým způsobem mě i těší, že se někdo z cizích zemí zajímá o české dějiny. Dobré by ovšem bylo, kdyby se kromě laskavého srdce projevil i rozum, který by v následném souladu vytvořil důstojné dílo, kterým "Muž se železným srdcem" rozhodně není. Na druhou stranu nemusíme zoufat, jelikož tu máme majestátní Anthropoid. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další snímek popisující atentát na Heydricha, tentokrát však poněkud jinak. Neukazuje jen osud československých parašutistů, ale i strohý životopis samotného Heydricha. Ta strohost je však bohužel ohromnou vadou na kráse celého snímku. Ono se to týká komplet všeho. Tedy i těch parašutistů. Myšlenka něco takového natočit nebyla špatná, ale takovýto materiál je spíše pro televizní seriál. Je toho prostě hodně a jak je vidět, ani do dvouhodinového filmu se to všechno nevešlo. Celkově to tedy vypadá, jako krutý sestřih právě takového seriálu. Bohužel, není. Děj to takřka pořádně nemá, takže o nějaké plynulosti všech těch událostí si muže divák nechat jen zdát. Mnohé scény působí bez patřičného vysvětlení nelogicky a kdo není znalý této historie, nemá šanci se dozvědět co, kde, jak a proč. Škoda. Něco takového mělo spíše vzniknout jako dvojfilm. Jediné ohromné plus si zaslouží scény vyhlazování polských vesnic po napadení Polska a později samotných Lidic. Takové zpracování je možno vidět jen u některých klasických sovětských válečných filmů. Českým divákům tak nezbývá než se opět vrátit k české klasice nazvané prostě ´Atentát´. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Nudné, málo atmosférické - s výjimkou zatopeného kostela - málo odkryté pozadí dějin - spousta zbytečných scén - viz fakt nemám zapotřebí koukat jak si to Jason Clarke, který tady vypadá jak nepovedená plastická figurína, rozdává stylem doggie ... a takových kiksů je víc ... osekat na fakta, přidat důraz na postavy, přidat akci, napětí ... pak možná ano ... takhle u mě ne ! Amíci to jako vždy jen doprznili. ()

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

Reklama

Reklama