Reklama

Reklama

Smrtihlav

  • Francie HHhH (více)
Trailer 1

Snímek Smrtihlav se od většiny předešlých filmových zpracování s tímto tématem liší. Z výrazné části se totiž zaměřuje také na opačnou stranu barikády na samotného Heydricha. Ten zde není pouhým předmětem atentátu, ale důležitou aktivní postavou. Vedle příběhu Československých parašutistů sleduje film Smrtihlav i jeho život, vzestup a kariéru, kterou ukončil jako jeden z největších prominentů Třetí říše. Nejnovější verze atentátu na Heydricha tak ukazuje nejen hrdinství, ale i nelítostné zlo, proti kterému je namířené. Právě k tomuto pojetí odkazuje český název stejně jako na fakt, že Heydrich byl jedním z inženýrů takzvaného Konečného řešení židovské otázky. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (339)

Faila 

všechny recenze uživatele

Za mě je velká škoda to, že se film nakonec věnoval spíše parašutistům a jejich konci - je to samozřejmě důležitá událost, která stojí za zvěčnění, jenže na to tady je už Antropoid. Heydrich a jeho představitel jsou podle mě velice slibný materiál, z kterého se dalo vytěžit daleko více. Hrůza, která z filmu občas jde, je více spojená se znalostí historického pozadí a událostí, které ve filmu vidět nejsou. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Dvojička filmu Anthropoid, kde je vo fókusu R. Heydrich. Prvá polovica filmu zachytáva práve život R. Heydricha, druhá polovica je však „zjednodušená“ verzia už spomínaného filmu Anthropoid. Polo-dominantná R. Pike a S. Graham s takmer dokonalým „makeup“-om H. Himmlera. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Bohužel celkově bez chuti a bez zápachu, nakonec nezaujme ani Heydrich, ani Gabčík s Kubišem. Nebýt to národní poklad, tak by mě ten příběh absolutně nebral. Škoda promarněné šance. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Panebože, je fascinující sledovat, jak si tvůrci dali místy záležet na nepatrných detailech filmu a zároveň opomíjejí podstatná fakta (patrně vědomě, což je snad ještě horší). Místy se mi z toho chtělo až zvracet.... Ta jedna hvězda je za neokoukané herecké tváře, které se navzdory ne moc dobře fungující režii snažily o něco jako je hraní rolí (byť někdy to bylo na úrovni víkendového ochotnického souboru). Binetovu předlohu jsem četl, toho pána je mi líto, toto mu provést s úspěšnou knihou... ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Má se cenu nad tím rozčilovat? Jenom jediná historická skutečnost, že v kostele nebyl zabit ani jeden němec, vám dá najevo jaká je tohle přehnaná debilita, kde se historie přepisuje podle scénáře ujetýho filmaře. Přes všechny další a další nesmysly je cítit jistá snaha, přesto bych příště doporučil natočit buť příběh "neznámého vojína" či western. PS : Do příletu těch našich "parahrdinů" ještě celkem koukatelný. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

I když i Atentát, který mám velmi rád, měl chyby, tak zde jich je mnohem více. Přínosný je film v tom, že ukazuje i život Heydricha, jinak nechte zahraniční koprodukci zpracovat český příběh a takhle to dopadne. Co se týče filmového zážitku, tak je to hezké pokoukání, ale s historickou věrností si hlavu nelámou. A slyšet československou hymnu s cizáckou češtinou, taky nic moc. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Ale jen tak pro zajímavost.Němci měli při bitvě v kostele čtyři lehce raněné.Spočte někdo kolik jich zařvalo vod Sequense do teď? ()

Ozzy2 odpad!

všechny recenze uživatele

Jsem zvědavý, jestli bude mít někdo koule, sáhne našemu vymetenému národu na vylhané ikony a natočí film o atentátu na R.H. tak, jak se skutečně stal, s celým pozadím.Mnozí by se asi velice divili, jak to tenkrát vlastně bylo.Atentátt, Anthropoid i Smrtihlav jsou odpad, falšující dějiny,ale zamindrákovaný český národ to tak asi chce a lžím věří,aby měl být "hrdý" alespoň na něco.V tomhle filmu je taková spousta kravin, že jsem se nestačil divit.Nejdřív je vyhoděj údajně za Plzní, vypadá to tam jak v Aspenu v plné sezoně, honí je tam Němci ve sněhu....je smutné, že jdou točit film a nevědí, jak to vůbec bylo.Myslel jsem, že větší paskvil než Anthropoid nikdo nenatočí a ono to ještě jde... ()

Tomo 

všechny recenze uživatele

Tomu blbovi, který zprasil takový příběh, nevyužil talentované herce ani rozpočet ...by měli useknout ruce. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Během krátké doby druhý film o atentátu na Heydricha. Zatímco Anthropoid mě hodně bavil, o Smrtihlavovi se to říct nedá. Smrtihlav se skládá ze dvou částí, v první sledujete život a vzestup Heydricha, ve druhé příběh českého odboje, atentát a hon na atentátníky. Ta první polovina byla celkem slušná, Jason Clarke se na roli říšského protektora hodil skvěle, ale víc mě upoutal výkon Stephena Grahama v roli Himlera. Ta druhá půlka filmu už byla slabota, mezi výsadkem parašutistů a atentátem bylo asi 25 minut, žádnej pohled na přípravy, nebo plánování, všechno to bylo takový rychlý a odfláknutý. Historický nepřesnosti byly v obou filmech, Anthropoid byl natočenej tak, že jsem mu to odpustil, tady půjdu s hodnocením dolů. ()

Johny M. 

všechny recenze uživatele

Oproti Anthropoidu má HHhH Jasona Clarka, kterýho vlastně ani moc nemusím, ale jako říšský protektor, obergruppenführer Heydrich je naprosto skvělej (rozuměj maximálně přesvědčivej). 3,5* ()

Jakubik odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tady se nepovedlo vůbec nic. Ani v první půlce natož pak v druhé půlce. Tvůrci si vzali více látky, než jsou schopný zvládnout vtlačit do 2h filmu. Trpí tím jak první část, tak druhá. Jako látkou „netknutý“ divák bych ještě byl ochoten zkousnout výpravu (která byla mimochodem opravdu tragická a nechápu proč se to nenatáčelo v Praze). Co ale nedokážu akceptovat je až přespříliš historických chyb. Ano, měl je Sequens a měl je i Ellis (mají to všichni) ale co tu předvádí frantíci je opravdu trapné, a to doslova a do písmene. Je to znásilňování národních dějin. Obzvláště pak u operace, která měla zásadní význam v našich dějinách. Kdyby raději než do „hvězdného“ obsazení investovali do historiků a do natáčení v Praze udělali by daleko lépe. Celý film pak může netknutému divákovi vnuknout názor, že Heydrich byl labilní chudáček a nějaký děti ho přiletěli zabít. Námět, který si přímo říká o Hollywoodské rozměry tu vyjde naprosto vniveč. Atentát i Antropoid doslova vyvrcholí akcí v kostele, kde mě vždycky mrazí v zádech a žádné emoce nezůstávají chladné. Tady je závěr naprosto trapný bez jakékoliv emoce. Celé je to dáno tím, že se po plátně celý film pohybují osoby bez hlubšího charakteru a jména, a to i v případě samotného Heydricha. Zkrátka jasna je to totální průser po všech stránkách. Rozepisovat tu všechny chyby by bylo na dlouho a ani by to sem nepatřilo ale zmíním možná to nejtrapnější na celém filmu. Je to americký Thompson v rukách odbojářů, ten tomu nasadil korunu. Bohužel musím dát odpad, neboť Ellis a jeho tým se snažili o milión procent lépe. Nechali si postavit skutečné kulisy, měli spousty historiků apod. A hlavně se jim povedlo díky lepší propracovanosti charakterů do filmu vtlačit neskutečnou atmosféru a napětí… ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Anthropoid, ačkoliv mě zvlášť neoslnil, měl alespoň nějakou příběhovou strukturu, ctil historické reálie, a měl solidní závěr. Tohle z toho nemá vůbec nic, na oplátku se film utápí v rádoby poetických záběrech, které postrádají smysl a film jestě víc zdržují. Zatímco první polovina byla ještě koukatelná, v druhé už jen velké utrpení. Závěr už to jen korunoval. Kdybych řekl, že dávám hvězdu jen za českou hymnu, nebyl bych daleko od pravdy.. ()

TheSompeque 

všechny recenze uživatele

První půlka byla nezajímavá af, nudné a nicneříkající scény. Scény s koitusem byly na úrovni cringe metru jako v Lídě Baarové, bleh. Druhá půlka byla lepší, jelikož se věnovala samotnému atentátu na Heydricha, na což dělal film teaser asi třikrát za celou metráž filmu. Protože střihy do budoucna jsou asi cool. Kdybyste zapomněli, na co koukáte, asi... těžko říct. Každopádně tato část filmu byla natočena dobře, protože se nevěnovala přímo Heydrichovi, ale spíš dění okolo. Ale jinak celkově film působí low budget, až moc průměrné. Už i Anthropoid s Christianem Greyem bych dal radši než tohle znova. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Český lid musí brát na vědomí, že pokud bude naším přítelem, budeme přítelem i my!" A tvůrci filmu by měli brát na vědomí, že natáčet film o nás bez nás a českého prostředí, je blbost. Bylo to postaveno hodně na melodramatickou notu, takže se drama zdálo příšerně dlouhé. Škoda, s lepší režií mohlo určitě vzniknout zajímavější dílo. ()

j.linhi 

všechny recenze uživatele

Anthropoid, verze pro američany. Historicky hodně nepřesnej, ale potěšilo mě když "naši" vojáci ve skotsku začali zpívat, ČESKY, naší a posléze i slovenskou hymnu, tu už samozřejmě slovensky. ()

pirulka 

všechny recenze uživatele

Myslela som, že do toho sveta "na druhej strane barikády" budeme pozvaní oveľa viac. V podstate som sa nič nové nedozvedela, možno jediný "nový" motív pre mňa bola manželka a úvod filmu..inak, je nám ponúknutá pointa, ktorú sme už mnohoráz (bohužial) videli, a ktorá bola pre mňa oveľa lepšie spracovaná vo filme Anthropoid (2016). Hrozné...my na to ideme do kina, ale pritom to bol reálny život mladých krásnych ľudí, ktorí boli nútení si streliť guľky do hláv ..a celý život žiť v strachu, túžiaci po slobodnom svete....P.S. - nemecké uniformy a angličtina? no way... :/ ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Další z řady snímků, jenž se zabývá atentátem na Reinharda Heydricha. Po loňském Antropoidu je tu Smrtihlav. Tentokrát se ale nezaměřuje pouze na dvojici Kubiš-Gabčík a jejich odvážný čin, ale především na jejich cíl, samotného Heydricha. Film je znatelně rozdělen na dvě části. V té první části ukazuje právě Heydricha a jeho nástup k moci. Pozorujeme velký vliv jeho budoucí manželky, která ho přivedla ke straně, také to, jak se stal velitelem jednotek SS, jakým způsobem se dokázal vypořádat s komunisty v Německu, tak i následně jakou důraznou a tvrdou rukou zasáhl nejprve na polské a poté i na české židy. Ukazuje nám též toho, kdo přišel s myšlenkou konečného řešení vyhlazení židů pro celou Evropu. Na druhou stranou se nám film snaží vnutit také podobu Heydricha, jako milujícího otce své rodiny či milovníka hudby. V této části jasně dominuje výkon Jasona Clarka, jenž zahrál starostlivého otce, tak i šílené monstrum velmi přesvědčivě. Zdatně mu sekunduje Rosamunde Pike jako jeho manželka. Druhá část, která je jasně oddělena jednou událostí, se již věnuje čistě Janu Kubišovi a Josefu Gabčíkovi. Sledujeme je, jak chvíli v Anglii, tak poté od výsadku, po spojení s kontakty v Praze, přes plánování akce, až po samotné provedení operace. Zde se film drží tak trochu zavedeného schématu s několika rozdíly, jako je odbojová organizace Tří králové, nebo přestřelky v kostele. Osobně se mi více líbila první polovina snímku, ale ani zbytek filmu rozhodně není špatný, jen už přeci jen víte, co se bude asi odehrávat a navíc duo parašutistů není herecky tak silné, aby se dokázalo vyrovnat skvělému výkonu Clarka. Celkově ale velmi povedený film, který znovu otevírá tyto události, zvláště pak ze strany Heydricha, jenž nebývá tolik na očích ve filmech. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Budeme porovnávat s Athropoidem? Samozřejmě. 2 filmy pojednávající o stejné historické události vznikly v jeden rok. A je s překvapením, že se suveréním vítězem stal ten "menší", který vznikal v české kotlině. Smrtihlav je totiž od začátku do konce kolosální průšvih, který se z těchto vod nedostane při dramatických chvílích, ani při akčních. Je to s podivem, protože Cédric Jimenez měl v zásobníku solidní herce (solidní ve ve významu známé), ale ve finále je třeba Jason Clarke vyloženě prů*er, tenhle člověk neumí hrát a dotáhl to už na Heydricha nebo Skynet, k nevíře. Nezvládnutá režie, nezajímavý scénář, příšerná akce. V dnešní době nestačí jen nestříhat při popravách, aby si to divák "užil". Dneska to chce mnohem mnohem víc, a tady to prostě není. ()

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

Reklama

Reklama