Reklama

Reklama

Smrtihlav

  • Francie HHhH (více)
Trailer 1

Snímek Smrtihlav se od většiny předešlých filmových zpracování s tímto tématem liší. Z výrazné části se totiž zaměřuje také na opačnou stranu barikády na samotného Heydricha. Ten zde není pouhým předmětem atentátu, ale důležitou aktivní postavou. Vedle příběhu Československých parašutistů sleduje film Smrtihlav i jeho život, vzestup a kariéru, kterou ukončil jako jeden z největších prominentů Třetí říše. Nejnovější verze atentátu na Heydricha tak ukazuje nejen hrdinství, ale i nelítostné zlo, proti kterému je namířené. Právě k tomuto pojetí odkazuje český název stejně jako na fakt, že Heydrich byl jedním z inženýrů takzvaného Konečného řešení židovské otázky. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (339)

Likan7 

všechny recenze uživatele

Budeme porovnávat s Athropoidem? Samozřejmě. 2 filmy pojednávající o stejné historické události vznikly v jeden rok. A je s překvapením, že se suveréním vítězem stal ten "menší", který vznikal v české kotlině. Smrtihlav je totiž od začátku do konce kolosální průšvih, který se z těchto vod nedostane při dramatických chvílích, ani při akčních. Je to s podivem, protože Cédric Jimenez měl v zásobníku solidní herce (solidní ve ve významu známé), ale ve finále je třeba Jason Clarke vyloženě prů*er, tenhle člověk neumí hrát a dotáhl to už na Heydricha nebo Skynet, k nevíře. Nezvládnutá režie, nezajímavý scénář, příšerná akce. V dnešní době nestačí jen nestříhat při popravách, aby si to divák "užil". Dneska to chce mnohem mnohem víc, a tady to prostě není. ()

Ringhio 

všechny recenze uživatele

Co, to mělo zase znamenat?! Vůbec se mi ten film nelíbil. Začátek bych ještě bral, protože film nebyl zaměřen pouze na samotný atentát, ale zobrazil i osobu Heydricha. Jinak je ten film o ničem třeba zobrazení atentátu vůbec nekoresponduje s tím jak se to doopravdy stalo. To samé při dobívaní kostela. Nejlepší zpracování tohoto tématu je pro mne stále Atentát od Jiřího Sequense st.. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. Aby hodnocení bylo vzhledem k nedávnému Anthropoidu regulérní, musím Anthropoid o hvězdu zvednout a tady zase jít níž. Tvůrci filmu by se na mě určitě zlobili, ale já vím, že zrovna tito moje hodnocení nesledují. První část, která sledovala cestu Heydricha k moci, působila na mě víc jako hraný televizní dokument. Od seskoku českých parašutistů to už vypadá jako film, ale zcela bez výrazných osob a emocí. Naopak jemně nadhozený pocit, že Heydrich měl i dobrou lidskou stránku, nebyl míněn vážně nebo tu ani nebyl, že? ()

Zodiak455 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky za hudbu a první část filmu. Bohužel nedokážu překousnout takto zmršené provedení operace Anthropoid. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Jedna malá ušmudlaná hvězdička za Miu Wasikowskou, což byl jednoznačně jediný důvod, proč jsem to před časem stáhnul, protože jinak mi tohle téma fakt nic neříká. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Zahraniční film o jedné z nejslavnějších českých událostí první poloviny 20. století? Proč ne, očekávání jsem měl veliká, i když jsem se bál, aby to soudruzi z Francie nepokazili. Výběr herců nevěstil nějakou katastrofu, v obavách mě naopak utvrzoval popis, respektive příběh. Ten se nakonec ukázal jako hlavní kámen úrazu, a sice že si tvůrci ukrojili až moc velké sousto. Film zejména v první polovině působí hrozně neuceleně a podivně, paradoxně má ale tato část alespoň nějakou atmosféru. Druhá půlka už je v tomto ohledu trochu lepší, nicméně jí zase chybějí charismatičtější postavy a lepší práce s emocemi a napětím. Celkově jsou herci dalším kamenem úrazu, nikdo nepůsobí ani trochu charismaticky, všichni podávají čistě průměrné výkony. Musím také zmínit obrovskou hromadu historických nepřesností, bez kterých by se snímek v pohodě obešel. Smrtihlav ve srovnání s o rok starším britským Anthropoidem nebo nedej bože s českým Atentátem působí jako chudý příbuzný, nevyrovná se mu prakticky ve všech ohledech. Obrovský přešlap pro tvůrce, ohromné zklamání pro diváka. 3/10. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Pokud točíme filmy o historických osobách, notabene velmi dobře známých a pro náš národ zásadních, pak bychom neměli postupovat stylem "nějak to sesmolíme a budeme doufat, že efekty a celková vizáž nahradí totální přešlapy". Už jsem to psal několikrát - pokud si chceme vymýšlet nebo se rozletět po křídlech improvizace a fabulace, nepoužívejme konkrétní jména. No jo, ale koho by to potom zajímalo? Bohužel Smrtihlav kromě úvodní půlhodinky a dejme tomu onoho momentu se státní hymnou (ucvakli slovenskou část jen pro českou distribuci???) nabízí v kvalitním provedení amatérsky pojatý příběh. Je jisté, že Brazilci, obyvatelé Trinidadu a Tobaga, Tahiti či Nepálu, popřípadě dalších lokalit (Belize, Benin, Čad) s klidem přejdou otřesně volené lokality, ale těžko tohle skousne našinec nebo divák znalý problematiky. A vymlouvat se v téhle oblasti na filmovou licenci? To je skoro jako točit životopisný snímek o Havlovi a nechat ho hrát míšence. ()

Michal.Jezek 

všechny recenze uživatele

Film jako na houpačce. Začátek přímo otřesný, obecně první polovina filmu není příliš dobrá, druhá půlka se snaží zachránit,co se dá, ale i tak tento snímek spíše zapadá do průměru. Kamera bliká z jedné scény do druhé, celkově je to nekompaktní a doskákané, dějepisně nepřesné... Jasona Clarka moc nemusím, ale do role Heydricha se docela hodil, nejlépe se jevili "čeští" atentátníci a závěrečné dramatické scény, které film vyzdvihly. 2 a půl hvězdy. ()

DD 

všechny recenze uživatele

Nefunkcni struktura, epizodni, bez emoci, nic moc herci... Anthropoid neni zadna pecka, ale tohle bylo slabsi. ()

existimi 

všechny recenze uživatele

Kdybych nebyl Čech, dal bych víc. Smrtihlav je film, který má všechno. Záporáka, klaďasy, napětí, vášeň, dojetí, dobré herecké výkony, SKVĚLÝ STŘIH... Fakt mě to bavilo. Ale naprosto ignoruje realitu a skutečné historické události. Nevim, kdo jim radil ohledně historie, ale realitě se to neblížilo ani trochu. Na to nemusím být historik. Fakt, že se film nenatáčel v České republice tomu taky moc nepomáhá. Nevim, kde vzali, že je Plzeň v Alpách. Škoda, protože to mohl být fakt dokonalej film... ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Historicky nepřesné, bezduché. V první polovině sledujeme autoportrét Heydricha, v druhé pak samotný atentát. S Anthropoidem se to nedá srovnat, potěšila zmínka o skupině 3 králů. Nebrat. ()

JeanMarthan 

všechny recenze uživatele

a paní Heydrichová je smutná, že na ni manžel nemá čas - pořád si tam jen studuje ty svoje vyhlazovací plánky, ale ona je žena a má svoje potřeby - takto si to přeci nepředstavovala. A na to konto nám sem hupnou paragáni a jeden sní o Americe, protože až nás tu zbaví toho tyrana a fašismu obecně, tak se to jeví jako jasná volba. Bezduchá beztvará hmota je tenhle film, který zas neví, čím by byl raději. Ještě že tu máme ty velehory, že ano, abych v nich mohl rozdýchat nějaké ty nesrovnalosti. ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Nedrží se to přesně historických skutečností, ale to nevadí. Buďme rádi za každý solidní film o historii Československa. Hajlující Himmler v rozostřených očích umírajícího Heydricha. ()

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavé mít možnost shlednout 2 podobné filmy..Skvělý Antrophoid, který se věnuje atentátu podrobně a pak z druhé stránky pohled a zrození zrudy.. Co ho k tomu vedlo a jak postupem času zfanatizoval a psal plány na vyhlazení židů atd.. Měl jsem problém s tím že to moc rychle přeskakovalo..atentát, lidice.. obojí vlastně samostatné filmy.. a tady to dostalo sotva pár minut.. Nevim tedy jak to ve skutečnosti bylo..ten atentát a následné události po... 60% byl to sakra fanatickej vypatlanec Heydrich H ..Hnus.. ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Mne sa tento film páčil. Herci sú tu taký normálny, výkony nepodávajú nejako extra navrch, ale to nevadí. Réžia je tiež taká komorná, avšak výprava je veľmi dobrá. Normálne by to bolo na priemerné 3 hviezdičky, ale za to, že sa tam objavila slovenská hymna a to dokonca na viac ako minútu!, dávam jednu hviezdu navyše. (slovenské vlastenectvo sa nezaprie! :D) ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Čert vem fakt, že je to vlastně z valné části vymyšlená pohádka, kde je rozházené všechno možné (zde hojně zmiňované "české Alpy", přítomnost a zapojení Tří králů, vyzbrojení odbojářů Thompsony a mnoho, mnoho dalšího). Aspoň to není "jen" rozšířená kopie Anthropoidu. Kdyby to ale fungovalo jako konzistentní a zábavný, jakkoli blbý (myšleno z hlediska historické věrnosti) film! Což tak úplně nefunguje... Začíná to ok, sledujeme Heydricha (Clarka mám jako herce rád, ale jakkoli zvládá arogantního pazřáta, ksichtem se na Heydricha hodí asi jako Branagh - což ostatně není nic překvapivého), jeho pád u Reichsmarine, vzestup v SS a jmenování říšským protektorem. Po 50ti minutách si najednou Jimenez jakoby vzpomene, že má/chce točit film o operaci Anthropoid, a tak do středu dění hodí dva notně zaměnitelné (a nemastné, neslané) paragány, z nichž se snaží najednou udělat hlavní postavy filmu (což ještě více umocňuje finále v kostele a závěrečný flashback) a Heydrich je tu jen tak jakože mimoděk. Pokud by se obě roviny protínaly, šlapalo by to lépe. Všechno je navíc strašně hrrr a chybí tam jakýkoli kontext a odpovědi na kvantum "proč" otázek. Proč se Heydrich (ve zdejším podání) stal tím "mužem se železným srdcem" (a to si dovolím říct, že je zde vyobrazen hooooodně mírně), proč ho českoslovenští paragáni byli vysláni zabít, atd. Češi a Slováci samozřejmě vědí, ale zahraniční divák bude zmatený jak čerstvě vyoraná myš a dojde nejspíš k nejednomu mylnému závěru... Mizerná je i práce s napětím. U Anthropoidu (omlouvám se, ale tomu srovnání se těžko vyhýbá) jsem byl při scénách s atentátem a v kostele pořád jak na trní, přestože jsem výsledek moc dobře znal. A tady? Meh...A konečně, "vztahové" pasáže jsou opět naprosto zbytečné a nefunkční (věčná sláva Atentátu!). Ono jediné, co v tomhle filmu opravdu funguje, jsou Graham v roli Himmlera, Pikeová v roli Liny a ten ústřední "varhanový" hudební motiv. Čímž chci říct, že HHhH je vlastně takové hezky natočené nic. PS: Komentáře obviňující knižní předlohu z neduhů tohohle filmu můžou napsat jen ti, co ji nečetli. Film si z ní bere tak akorát název a premisu Heydrich-Anthropoid + jména postav a vše ostatní vesele mění k obrazu svému. Binet ví podle mě moc dobře, co napsal, a krom toho, že to napsal zatraceně dobře, bych to s chutí zavedl na našich školách jako povinnou četbu (jak kvůli tématu, tak kvůli stylu psaní). ()

elimS 

všechny recenze uživatele

30% - komentář 20ti slovy: Kdybych neviděl Anthropoid, tak absolutně netuším o čem a proč je druhá půlka filmu! Totální chaos! První "životopisná" část to "zachránila". ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

Pane režisére,než bych natočil film s tak citlivou a významnou tématikou,prostuduju si přesně data a fakta.To je vše. ()

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

Reklama

Reklama