Reklama

Reklama

Dívka v mlze

  • Itálie La ragazza nella nebbia (více)
Trailer 3

„Nejhloupější ďáblův hřích je ješitnost.“ Kdo na ni doplatí tentokrát? Zkušený komisař bojuje s prohnaným vrahem o život unesené dívky... Cestou do kostela v mlhavé horské obci Avechot beze stopy zmizí tichá patnáctiletá Anna Lou, dcera silně věřícího páru. Na pomoc při vyšetřování je povolán kontroverzní komisař Vogel, mezi jehož neortodoxní metody patří i víření veřejného mínění za pomoci médií. V rozpoutané mediální bouři vesničané i členové náboženské komunity se znepokojením zjišťují, že nikdo není mimo podezření a všechna jejich tajemství budou postupně propírána veřejně. Je znepokojivé zmizení Anny Lou pouhým dílem pubertálního vzdoru, nebo se v jinak poklidné obci skrývá vlk v rouše beránčím? Italský thriller se vyznačuje ponurou atmosférou odlehlého horského městečka a zdánlivě pozvolným tempem, které ale přináší množství dějových zvratů a rafinovaných nápověd. Jedná se o režijní debut spisovatele Donata Carrisiho, který adaptoval svůj vlastní román. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nutno upozornit, že Jean Reno je zde plesnivý psychiatr, který s gustem loví duhové pstruhy a…hraje vedlejší roli. Tu hlavní zabral italský Armin Mueller-Stahl, který jako policejní inspektor půlku filmu tleská a ve druhé využívá aspektů mediokracie, aby uštval křišťálového profesora literatury.. Rozvláčná krimi pyrenejského typu, která šetří násilím, akcí a de facto i napětím a spoléhá se na to, že se divák soustředí na atmosféru a rozlousknutí případu. No, když u lorda Edmunda Černé zmije kdosi zaklepal u dveří, on řekl: „Baldricku, dveře.“ a sluha Baldrick je přinesl, požadoval po něm, aby to vysvětlení, se kterým přijde, bylo fenomenálně dobré. U Dívky v mlze hlavní pointa fenomenální není, ale obstojí. Ta následující už ovšem vyžaduje jistou dávku velkorysosti. Budu si myslet, že to byly rybářské mušky.. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Detektivní Thriller z Itálie, který jede ve šlépějích Španělské tvorby a rozhodně stojí za pozornost. Detektiv Vogel je vyslán do izolovaného města vyšetřit případ 16 leté zmizelé holčičky a vše je zamotanější více než se na první pohled zdá. Režisér zvolil pomalejší tempo vyprávění a byť se vyhýbá násilí i vraždám, je to dostatečně zajímavé a poutavé. Od druhé půlky, tedy od prvního zvratu mě film vtáhnul do děje a nenechal mě vydechnout až do konce, kde mě odzbrojil twist within twist, kde mi spadla čelist nad promyšleností tvůrce. V menší roli se zde objeví i Jean Reno a hlavní detektiv má blízko k Sherlocku, tedy kdo podobné filmy má rád určitě zbystřit. Líbilo se mi to. Na debut slušná práce a pochvala za hudbu. 75% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„V literatuře lidé zabíjí pro nenávist, ale ve skutečném životě je to obvykle pro peníze.“ Malá, prohnilá komunita, jejíž součástí je i náboženská sekta, jedna zmizelá dívka, kterou někdo unesl…anebo je všechno jinak? Má očekávání se v průběhu sledování docela rychle měnila. Tvůrci sice nechají divákovi pár nepopiratelných vodítek, ovšem jinak se ním rozhodně nemažou. Což se nejvíc projeví při dvojité pointě, která je efektní, ale docela překombinovaná. A takový je celý Carrisiho debut, sebevědomý, plný zvratů a až zbytečně přechytralý. Pár vysvětlení a scén (spolu s některými motivacemi a chováním postav) zpětně nedává moc smysl a třeba takové „povolání“ jednoho z protagonistů či podivný případ „Ničitele“ je min. zvláštní. S tím, že mi tu nikdo nebyl moc sympatický, jsem ale problém neměl, cynický, ne zrovna čestný detektiv Vogel je totiž originál (už jen kvůli té zálibě v médiích), takže si mě postupně získal (i když ne bez výhrad). Přes všechny nedostatky mě tohle zvratové, atmosférické krimi bavilo, takže ty slabší 4* ještě dám. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dejovo pomalé, no čo je horšie, z pohľadu konania postáv, miestami celkom nelogické. Chcem vidieť hlavného vyšetrovateľa, ktorý predstúpi pred novinárov, obviní konkrétneho človeka, aby následne priznal, že dôkaz ktorým polícia disponuje, nie je dostačujúci. Nedomyslených niekoľko pasáži, zráža túto pomerne zaujímavú, komornú krimi drámu, slušne k zemi, pričom keby niet záverečného rozuzlenia, neviem či by som sa “dokopal” k tým trom jagavým. Cez dve hodiny trvajúci “vraj thriller”, by mohol, respektíve mal, disponovať viacerými úsekmi, ktoré by diváka držali ako na “tŕňoch”. Lenže ani v tomto prípade to povestné kúzlo “La ragazza ..” nemá, a tak vyššie pre tento krát nepôjdem. Film ale odporúčam, lebo obdobných kriminálok je momentálne skutočne pramálo .. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Průměrný thriller je smutnou připomínkou toho, jak se žánrem dokázali Italové nakládat v 60. a 70. letech minulého století. Atraktivní prostředí hor zůstalo z větší části nevyužito, kolísavé napětí místy ukolébává a zdánlivě překvapivý obrat nijak šokující není. Čekal jsem mysteriózní příběh, ale toho jsem se nedočkal. Ve finále divák zjišťuje, že nikdo není bez viny, že kladné postavy se nedostávají. Někdo se spřáhne se zlem pro peníze, jiný ze zvrácené potřeby, další pro slávu. Jedna z postav sice měla našlápnuto k tomu, aby byla ryze kladnou, ale vidina peněz vše stejně zhatila, a proto sama zaplatila. Temný konec jsem pomalu očekával, byť jsem doufal, že v poslední chvíli se...tak ne. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Nastražil koťátko, kameru zapnul... zrzavé děvčátko úchyl dnes čapnul.“ Uondaná a nezáživná krimi, kterou drží nad vodou pár horských potůčků, jeden plísněprostý a navzdory „loveným duhovým pstruhům“ (© Gilmour93 - já hledal jinotaj a strašil Faustku, že Jean Reno bude tranďák, „ona“ či „to“) úplně normální hetero psychiatr. Pod hladinu film stahuje inspektor tak divný, že srovnání s ním by zvedlo sebevědomí i ptakopyskovi. Btw, obsah filmu (© Česká televize), toť dílo zdatného mystifikátora. „Množství dějových zvratů a rafinovaných nápověd...“ Ano, ano. Zvraty typu „v lese spadla šiška“ a nápovědy skryté tak rafinovaně, že by je v domorodém houští nevyčmuchal ani nejlepší policejní pes. OKÉNKO (NE)SPRAVEDLNOSTI: [][] Divně vedené vyšetřování dopadlo tristně, neb: ##  Inspektorova metoda „Z podezřelého odsouzeným snadno a rychle, díky novinářům a TV,“ měla své mouchy.  ##  Na rukách ruky zákona přistála klepeta. ## Chytrý až geniální vrah se sám stal obětí hloupé vraždy. ## Sběratel cůpků od purpurových řek vyhrál. [][] V garáži se teď vrah něžně mazlí s trofejemi a těší se, že mu již za týden začne stát vyplácet důchod. Závidím a nevrle po něm šišky házím. Tři. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobrá kriminálka, ale od konca som čakal viac, najmä ak na neho čakám dve hodiny. Pritom prvá hodinka bola dosť slušná a zamotaný dej diváka udržiava v dobrej pozornosti. Takmer severská atmosféra však vyústila do pre mňa nie uspokojivého záveru, hoci mnohí sa na to pozerajú inak. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice táhlý thriller, který nehraje úplně podle pravidel. Vyšetřující policista je docela hajzl, tempo a i žánr se v půlce mění a přestože se snaží o twisty, neumí je správně vygradovat a šokující tečku jsem očekával někdy po 5 minutách, vzhledem k obsazení. Není to špatné ale od thrillerové detektivky očekávám něco jiného. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Taliani sa vydali po stopách severských temných a mysterióznych filmov a výsledok je nadmieru pozitívny. Režisér a scenárista sa predstavil svojim prvým veľkým filmom v dobrom svetle, hoci sa nedokázal vyvarovať príliš silným dôrazom na prekvapivé zvraty, čoho dôsledkom je aj záver filmu. Film rozpráva o podivnom zmiznutí mladej dievčiny v silno veriacej komunite. Detektív Vogel ( Tony Servillo ) používa netradičné prostriedky, jeho metódou je úmyselné angažovanie mediálneho priestoru do vyšetrovania. Navzdory dĺžke snímok nemá hluché miesta, je vyvážený a dostatočne zamotaný s množstvom "slepých uličiek", aby si prišiel na svoje aj inteligentnejší divák. Štvrtý komentár. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadne, když se autor snaží být děsně tajuplný a mít v příběhu minimálně dva nečekané zvraty, takže se v tom sám nakonec zaplete a logicky to zpětně nedává smysl. Tohle je nejenom tento případ, ale kromě slušné kamery a lokací (a zbytečně vleklé a dlouhé stopáže) už film nic jiného nenabízí. S nějakou atmosférou se tu vůbec nepracuje, stejně tak s onou mlhou, případné mysteriozní prvky jsou utnuty hned v zárodku, a to, co diváka napadne po scéně u paní na kolečkovém křesle, je nakonec pravda... jen to prostě zpětně nedává smysl. Jean Reno se tu objeví asi ve třech, čtyřech scénách jako psychiatr. A blbý polda je až tak chytrý, až je nakonec blbý. V jednu chvíli jsem měl pocit, že sleduju jeden díl Specialistů pouze s daleko větším rozpočtem a slavnějšími herci. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Thriller s jedinou kapkou krve, bez mrtvol či nějakých drastických záběrů a když se to tak vezme kolem a kolem, tak i bez napětí, ale přesto to funguje. Předně se film může pyšnit všudypřítomnou pošmournou atmosférou, kterou je prostoupen snad každý záběr. Pak je tu jednak zajímavé prostředí náboženské komunity a neotřelý je i styl vyšetřování, kdy detektiv výrazně zapojuje média. Jako mínus vidím malý prostor pro spekulace o identitě vraha, což vede k příliš vykonstruovanému vysvětlení a facku by zasloužil Carrisi za samotný závěr. Nicméně jako debut je to výborné. A vlastně nejen jako debut. Jen tak dál. 75% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Supernudná ultradebilná detektívka, ktorá sa to nudné tempo na konci snaží vykompenzovať toľkými šokujúcimi pointami, že sa to pomaly ani nedá spočítať. Naviac tá finálna, ma napadla niekedy v polovici, keď som si hovoril, načo asi inak by sa môj obľúbenec obťažoval účasťou v tejto tragédii. Ale aspoň ho po dlhšej dobe daboval Miloš Vávra. Toto sa holt nepodarilo. 3/10. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Pozvolna plynoucí krimi thriller, klidným tempem připomínající severské detektivky. Dobrá hudba přispívá k budovanému napětí, co z toho bude... Rozuzlení tak rafinované, až to bylo překombinované, že jsem nepobral moc logiky v motivu zločinu. Nadprůměrná detektivka. 70% ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Keď sa tam na začiatku ukázal Jean Reno, myslel som si, že to hádam bude niečo ako Purpurové rieky. Ale tentokrát nehral samotného komisára, ale len vedľajšiu rolu i keď v konečnom dôsledku pre príbeh tiež dôležitú. Je zaujímavé, že v tomto filme sa nenájde ani jedna kladná postava a sám komisár, ktorý by mal mať profesionálny nadhľad tak je celkom kontroverznou postavičkou v tomto príbehu. Problém, ale nieje ani tak vo vyšetrovacích praktikách komisára, ale v tom, že príbeh postupuje pomaly a celkom nezáživne. Pointa a hlavne vrah sa dá uhádnuť oveľa skôr i keď to režisér pri konci trocha zamotal, ja som mal len jeden tip a bol správny. Totálne zbytočná dĺžka filmu, ale zas si nie som stý, či by skrátenie pomohlo. Príroda nebola tak využitá, ako by mala a to je tiež veľká škoda. Je to nezaujímavá a miestami fádna detektívka , ktorá si ide svojou kľúdnou cestou a i keď sem-tam sa rozbehne, tak len na chvíľu, aby zas sa ponorila do svojho nudného stereotypu. Slabé 3*. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Strašná kravina! Já tyto filmy strašně nenávidím! Nenávidím twisty a čím víc, tím hůř. Čím větší výmrd s divákem, tím hůř. Čím se víc na konci směju, jak se mnou tvůrci vykývali, tím hůř. Dementní hudba a nesympatičtí herci, kteří vůbec nejsou přirození a přehrávají. Celé to nedávalo smysl a brzo na to celé zapomenu. Nebo je to celé naopak? :-) ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné thrillery s mystickým nábojom mám veru veľmi rád. Musím uznať, že atmosféra tohto filmu bola výborná, ale zároveň sa nemôžem zbaviť pocitu, že to bolo napokon predsa len kus prepálené. Toto je presne ten typ filmov, kde o celkovom dojme rozhoduje najmä záver. A tak som úpenlivo čakal na rozuzlenie tejto nesmierne zamotanej zápletky, no ten záver mi prišiel fakt ťažkopádny. Proste tam nebol ten potrebný WAW efekt, aký by bol pre celú túto hru na mačku a myš na konci viac ako žiaduci. Čo však považujem za väčší problém, tak určite postavu a správanie detektíva - to mi prišlo až prehnane pofidérne (navyše, nechápem prečo by mal vôbec vyšetrovať nejaký prípad detektív, kvôli ktorému súdili nevinného???). Dosť nelogika, či? ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra a děj který, alespoň mě, vedl k jinému pachateli než je realita. Není to pravý italský žánr a má v sobě prvky severských detektivek. Závěr možná trochu překombinovaný, ale Italové i nadále umí kvalitní krimi. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Slušná kriminálka, co vás velmi rychle vtáhne do děje a už nepustí. Tak, jako si hraje hlavní inspektor s medii a veřejným míněním, tak si hraje s námi autor předlohy a jenom on nám mistrně  servíruje  po kouskách, kam chce, abychom se dívali. A díváme se vždy tam, kde je rozsvíceno. Za mě maximální spokojenost. ()

Reklama

Reklama