Reklama

Reklama

Uzamčený svět

(seriál)
  • angličtina Enclosed World (festivalový název)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Pětidílný dokumentární seriál zmapuje život ve věznicích a jeho společenské souvislosti. Cílem projektu je demytizovat svět za ostnatým drátem a nabídnout silné příběhy lidí, kteří si odpykávají svůj první trest. Sledovanými nebudou recidivisté nebo vrazi, ale lidé, kteří se do své současné situace dostali z nedbalosti, nepozornosti nebo souhrou pro ně nešťastných okolností. Na půdorysu jejich příběhů a cest, které je zavedly až do nápravného zařízení, tak bude seriál zároveň průřezem současným systémem nápravné péče a bude hledat odpovědi na to, zda tento systém umožňuje skutečnou nápravu, nebo je jen represivním aparátem. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, ale příliš roztahané - tři díly by stačily. 1) Teplé, hřejivé, optimistické. Pravdivé snad pro několik procent odsouzených. 2) Nějak jsem nepochopil, jak na vzkazovník, který vyrábí vězeň, budou dozorci zavěšovat své zprávy. Pomocí kladiva a hřebíků? ()

mysak.pitlik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý vhled do prostředí, o kterém nemám ani páru. A nově nastupující vězeň Franta je vtipná figurka. Recidivista, který byl už několikrát v podmínce a bojí se, že z něj vězení udělá kriminálníka. Ale Franta je koumes, před nástupem se na vězení dostatečně připravoval - zamykal se sám doma a to dokonce bez televize! ()

kumite odpad!

všechny recenze uživatele

Stejně jako u série "Holky pod zámkem" jde o obyčejný pokus podlézavého vyvolávání soucitu a citového vydírání. Fňukání maníků, jak se jim stýská po rodině a jak je to v base hrozný, mě nechává totálně chladným. Jasně, všichni jsou přece nevinní. :DD Až na opravdu velmi velmi velmi světlé výjimky si za to, že sedí za katrem, mohou výhradně sami. A je jedno, jestli něco provedli za volantem nebo někde jinde a jinak (třeba pod vlivem chlastu). Tak o co jde ? Už tak se v base mají, jak si ve většině případů ani nezaslouží. Jede autem jak hovado - potkávám takové na silnici denodenně - a zabije člověka. Co jako čeká ? Že mu bude odpuštěno, ikdyž zabil třeba tatínka nebo maminku od několika dětí ? ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Nesúhlasím s humanizáciou väzníc a väzenského systému lebo je to krok k škandinávskemu " hrôza " systému kedy väznice sú priam balzam na ľudskú dušu a nemajú ďaleko k hotelom alebo rekreačným miestam. Určite oceňujem prácu ľudí čo pracujú s väzňami a hlavne pani vychovávateľku. Mal som pocit,že táto všestranná pani vie o väznici a väzňoch viacej ako umelecký ria...pardón riaditeľ väznice. Nič v zlom ale je to tak aj keď pán riaditeľ je pohodový človek. nakoniec "vychcálek " Franta dopadol dobre. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Pěkný pohled do teplické věznice rodinného typu s kreativním ředitelem a schopnou vychovatelkou. Tři odsouzení, z toho dva už mají zkušenost s podmínkou. První je Petr Feit, který si zřejmě zvedal nízké sebevědomí alkoholem, dělal kraviny a ve vězení se dal na výtvarnou činnost, další Petr je otec malých dětí, který zabil člověka při bouračce a při práci ve výkonu trestu na hřbitově má dost času o všem přemýšlet a poslední je vychcan Franta připravující se na kriminál. Líbilo se mi, že byl popsaný celý proces od nástupu do vazby až po propuštění. A soudce Čapek je drsňák, ale vše co řekl sedlo. Vlastně až po tomto dokumentu jsem si uvědomila kolik je ve věznicích recidivistů a jak každý svůj čin bagatelizuje. Něco mezi 3-4* ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Výborný excerpt, který díky sledování několika málo vězňů zaznamená prakticky všechny důležité úkony a procesy, které v českých věznicích probíhají. A to od nástupu do vazby, život vězňů, po proces o předčasném propuštění a propuštění. Možná bych trochu víc vystříhal ředitele, který se sice snaží vězně umělecky posunout, ale když mluví, tak není příliš věcný. ()

Pibi(kus) 

všechny recenze uživatele

Něco, co tu nejspíš ještě nebylo. Představení různejch způsobů, jak se do vězení dostat, jak k tomu kdo přistoupí a jak to tam nakonec funguje. Na mě to má celkem preventivní efekt. ()

Batyskaf 

všechny recenze uživatele

Trochu jako dokumenty 37 Grad na ZDF. Což není vůbec na škodu. Sice ukazuje to líbivější vězení, ale i tak je ztráta svobody dost hrozivá. To většině dojde, až když jsou "uvnitř". Klobouk dolů před všemi pracovníky, který se na to koukaj každý den, je to vlastně tak napůl i o nich. ()

Michal.Sever 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je Franta - 6 podmínek a završil to pěstováním trávy - já sem nepatřím :))) Jinak dobrý dokument. Sice občas se člověk přistihne, jakoby je litoval, ale všichni tam jsou zločinci, co měli na výběr. Např. jet podle předpisů, nebo nebrat spravedlnost do svých nohou. ()

Reklama

Reklama