Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ivana a Pavel se brali kvůli dítěti, dlouho rekonstruují zanedbaný byt po babičce a bydlí u rodičů. Pavel pracuje jako závozník a žije svými koníčky – hokejem, fotbalem a hlavně divadlem, které amatérsky hraje. Ivana ho v tom podporuje, stará se o dítě a o domácnost. Časem přibude k synovi ještě dcera. Po revoluci Pavel učiní koníčky svým zaměstnáním. Vede kulečníkovou hernu a pořádá turnaje. Obě děti se věnují kulečníku. Ivana se stará o domácnost. Po čase se manželství rozpadne a oba si najdou nové partnery. Přes Ivaninu počáteční hořkost jsou stále v přátelském kontaktu. Dcera Růženka se stává známou tanečnicí. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

hous.enka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně silný příběh z cyklu Manželských etud - zejména díky tomu pohledu do roku 2017. Rozhodně jsem tohle vyústění nečekala a byla jsem překvapená podobně jako Ivana. I když... byla? V devadesátkách s boomem podnikání a nečekaných možností spousta lidí chytla příležitost za pačesy. Pavla začal bavit svět heren, kulečníků a zábavy, Ivana zůstala doma a pečovala o jejich dvě děti. Po pár letech to zřejmě začalo skřípat a výsledkem je třetí díl jejich příběhu. Poměrně drsné a hodně smutné. Obdivuju celou rodinu, že s natáčením souhlasila i po letech. Naprosto se ztotožňuji se závěrem komentáře pupidup: díky a držím palce. ()

Helmutek

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všechno je jinak. Z perpsektivního a sympatickýho páru se stali tak nějak... bezďáci. Samozřejmě obrazně; stylem života, úrovní bydlení (Ivanina maringotka vs. Pavlovy nánosy bordelu doma kolem počítače)... Pro mě tohle pokračování po 35 byla teda velká deziluze, hlavně v Pavlovi: Teatrální, falešnej chlapík, kterej se na kameru tváří jako skvělej děda, ale nějak očividně opomene starat se o svoje nejbližší, teda manželku a děti - to všechno za obdivuhodný Pavlovy nesoudnosti typu "Nevim, co všichni blbnou, ale já jsem v spokojenej, podívejte na můj novej kulečník". Aspoň, že si uvědomuje, že se choval jako sobec, když uznává, že to, že on je šťastnej, tak trochu odnesla Ivanka - nijak to ale nesnižuje to, že ona teď znova musí hledat sebe sama, a jakkoliv na mě ta její situace působí žalostně, ona se urputně snaží tvářit šťastně, takže jí chci věřit, že se snad aspoň má líp. Bohužel to neskončilo jen u manželky, ale vztahová deziluze se koná i u dětí - prostě NENI to jedno, když se rodiče rozvedou v době, kdy "už maj odrostlý děti, už to na nich nevisí a kvůli nim to už držet nemusej" - jedno to neni, důkazem toho budiž dceřino zpochybňování vztahů jako takovejch, i z toho plynoucí partnerská krize provázená děsivou mantrou "Když to se Štěpánem nepude, no tak to prostě nepude". To jsou prosim ideály, který takovýhle a jim podobný mladý lidi ani nestihnou mít nebo prožít, protože už jim je dávno před tim ukradnou jejich sobecký rodiče. O synovi, kterej se se svym otcem nakonec ani vídat nechce, už ani nemluvim. WTF moments: Třeba ten moment, kdy Pavel na to, že se 2,5 roku neviděl vnoučatama, řekne "Asi to tak má bejt". Lavly. Nebo když před Třeštíkovou, už rozvedený, Pvel společně s Ivankou bilancujou, a Pavel řiká: "No, já si to nedokážu představit jinak, že by to mohlo bejt lepší", na což mu Ivanka s údivem v hlase odpoví "No, mohlo by to bejt někdy lepší." A taky to, s jakou obdivuhodnou samozřejmostí utnul otec jakýkoli ambice svý dcery stran vysokoškolskýho vzdělávání svym dlouhodobym světopřístupem "Halamkovi nikdy na žádný vejšky nechodili." ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačne tu dosiahla Třeštíková vrchol svojej tvorby v rámci série Manželské etudy. Dlhoročné skúsenosti poznať v každom zábere, každej replike, strihu alebo nevyslovenej otázke, na ktorú účastníci odpovedajú. (pozor spoilery) Tak sa nám po dlhých rokoch postupne rozpadá snáď najnormálnejší vzťah zo všetkých etúd a rozpadá sa pozvoľne a celkom neštandardne. Pavel ani netušil, ako svojím zaujímavým výrokom o nevere už v prvej časti pred 35 rokmi trafil do čierneho. Alebo už vtedy tušil? Deti sú už dospelé so svojimi životmi a rodičia sa venujú svojim záľubám a novým vzťahom. Z Ivany sa vykľul zvláštny úkaz, keď presedlala na akoby kočovný spôsob života, s vervou šoféruje obrnený transportér a nerobí si starosti. U Pavla znovu biliard, večierky, zábava, šport a u "malej" Ruženky tanec, tentokrát trochu dráždivejší. Koľko sa do tohto dielu zmestilo je obdivuhodné, sú to udalosti, emócie a záver nabáda k ďalšiemu pokračovaniu novou generáciou. Zostáva len pani Třeštíkovej zaželať pevné zdravie, veľa tvorivých rokov života, alebo aj vychovanie nasledovníkov v rámci svojho tímu, ktorí by nás oblažovali etudami ďalšie desaťročia, a snáď tu etudy budú aj keď my už tu nebudeme. –––– Jsem šťastná. – Jsem šťastný. Jsem šťastný, ale... ()

Jufonka 

všechny recenze uživatele

Tak jsme se dočkali a je tu další pokračování, tentokrát už po 35 letech. A je to masakr. Myslela jsem, že u Ivany a Pavla začneme zlehka, ale to jsem se fakt spletla. Naopak - po dokoukání tohodle dílu na to musim furt myslet. Hodně komentujících tu píše, jak je Pavel fajn a štastněj a tak. Ono to tak může vypadat, že je to dobrej člověk, ale když se nad tim vývojem vztahu divák zamyslí, tak snad musí uznat, že zas tak fajn neni. S kolika ženama Ivanu za tu dobu podnikání podváděl? Myslim, že s fakt hodně. Co se stalo s jeho synem, proč se spolu nebaví? Podle mě to nebude nic, čím by se chtěl Pavel chlubit. Proč svou dceru nechá Pavel vystupovat u sebe v podniku v rámci trapnejch a příšernejch scének, který jsou jak z 90. let? No, je tam toho víc. Nejvíc šokující je samozřejmě z celýho dílu proměna Ivany a jejího života. To jsem fakt koukala s otevřenou pusou a nemohla tomu uvěřit. Nakonec se ale ukázalo, že ona je ve svym novym životě šťastná a snad i spokojená. Bylo mi jí líto, ale fandim jí, i když mi v předchozích částech byla nesympatická. Očividně se vůbec neměli brát, každej žije v úplně jinym světě a každej je šťastnej jinym způsobem života a společnosti. Jen tak mimochodem sem vložím svoje hodnocení z roku cca 2006 (což znamená 11 let starý hodnocení!!), kdy jsem hodnotila Ivanu a Pavla v části "po 20 letech". Je neuvěřitelný, jak se můj náhled na tenhle pár (konkrétně na Pavla) změnil po tomto novém pokračování. Vždyť koneckonců se totálně změnili i oni. Tady původní hodnocení druhého pokračování z roku 2006: Ivana & Pavel Snad na nikom z účastníků nebyla tolik vidět zamilovanost jako na Pavlovi. Neuvěřitelně pozitivní člověk plný energie, odhodlání, chuti pracovat a něco dělat... Myslim, že takovej člověk se jen tak v ČR nenajde. Bylo vidět, že i Helena Třeštíková si s ním vytvořila užší vztah než s ostatními z manželských párů. A ani se nedivím, ten člověk snad každýho kolem sebe musí donutit nějakym svym "pracovnim charisma", aby se do něčeho aktivně pustil, něco dělal.... Jen škoda, že nedostala víc prostoru v druhé části jeho manželka, která ačkoliv byla jen prodavačka, tak mi rozhodně hloupá nepřišla. Plus vtipné scény s vybírám "taneční partnera" pro Růženku :-). ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už z princípu je to svojím spôsobom strašne obdivuhodné. Nakrúcať jeden pár 35 rokov, to je čosi šialené (ale v dobrom). V tomto smere sú Třeštíkovej časozberné diela fenomenálne, pretože behom desaťročí divák krásne vidí esenciu života: svadby, rozvody, deti, úmrtia detí, prípadne úmrtia rodičov, narodenie vnukov, vnučiek, zmeny zamestnania, zdravotné problémy, ale v neposlednom rade i zmeny politických nálad v krajine. K Ivane a Pavlovi sa Třeštíková vrátila v tomto diele už tretí raz a teraz je to najpôsobivejšie. Musím ale dať "len" 60%, pretože mi vlastne obaja prídu dosť nie že nesympatickí, tak ale zas ani moc sympatickí :-) Pripadá mi to tak, že väčšinu svojho života riešili len peniaze. Mať peniaze je určite fajn, ale ak ich zarábaniu podriadite všetko, je to zlé. Na strane druhej, u Pavla mám pocit, že ho zarábanie peňazí rôznymi absurdnými nápadmi (lukostrelnica???) baví, takže je to v poriadku. Už niektoré iné veci v poriadku nie sú. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama