Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televize Prima uvádí exkluzivní dokument, který je vůbec první osobní zpovědí Jiřího Kajínka – nejznámějšího českého vězně odsouzeného na doživotí za dvojnásobnou vraždu. Vězně, který dostal prezidentskou milost. Koncept této dokumentární minisérie je postaven na přiblížení osobnosti Jiřího Kajínka lidem tak, jak ho neznají, jedná se o jeho osobní zpověď. Z osoby Jiřího Kajínka se stal celospolečenský fenomén a veřejnost bezesporu zajímá, jaký opravdu je. Je to nenapravitelná vraždící bestie, jak bylo popsáno v psychologickém posudku, kvůli kterému dostal doživotí, nebo je to normální člověk s mnoha chybami, které ale dokáže přiznat a staví se k nim čelem? To jsou otázky, na které minisérie bude hledat odpovědi.
Všechny dokumenty jsou doplněny záběry jak z filmu Kajínek, tak i dalšími bonusy, a dokonce nikdy nepoužitými záběry. Části dokumentů budou hrané samotným Jiřím Kajínkem, jiné jsou natočené s figuranty v situacích, které přesně odpovídají Kajínkovým vzpomínkám. Tyto efektně natočené hrané sekvence se budou prolínat s výpověďmi hlavního protagonisty i ostatních postav vystupujících v dokumentu – a dohromady vytvoří plastický obraz světa Jiřího Kajínka. V dokumentech je také hojně využívaný archivní materiál, ať už jde o nikdy nezveřejněné fotografie z rodinného archivu a dopisy, ale i novinové články, televizní záběry a soukromá, nikdy neodvysílaná videa. Vše je založeno na exkluzivitě veškerého materiálu použitého v těchto dokumentech, které jsou koncipovány jako zpověď, kdy se postupně bude Jiří Kajínek stavět do role průvodce. Půjde o jeho subjektivní pohled na vše, co se dělo a co právě probíhá. (TV Prima)

(více)

Recenze (139)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Můžeme si tady sice říkat, jestli je to etický, morální, v pořádku atd., ale je potřeba říct, že kdo to na Primě vymyslel, ten udeřil hřebík na hlavičku. Většinu lidí to zajímá, to určitý tajemno a neobjasněnost tam je stále, takže sledovanost byla vysoce nadprůměrná. A já se ani nedivím. Divák měl možnost se podívat nejen na případ Kajínka, ale obecně na vězeňství a s ním spojený instituce, který asi ne vždycky pracujou správně. A že tam Kajínek několikrát v průběhu řekne, že nic neudělal (on je jenom "bytař") a je beránek, to beru s určitým nadhledem. Na nás asi není, abysme jeho případ posuzovali... i když myslet si můžeme cokoliv. ()

krtek138 odpad!

všechny recenze uživatele

V zemi, kde dělá prezidenta soudem uznaný lhář, kde premiérem je trestně stíhaný estébák, je největší mediální hvězdou odsouzený vrah. Nebudu řešit, jestli to udělal nebo ne, to ví stejně jenom on. Jde o něco jiného. V hlavním vysílacím čase sledujeme mukla, který nám vysvětluje, jak ojebával stát, zubil se, když viděl šperky v klenotnictví, že on má zlato moc rád a vytáhl na policajta zbraň. Odpad jsem nedal tři roky. Jsou filmy, seriály nebo pořady, které vás nebaví. Může vám u nich být dokonce fyzicky špatně. Ale vždycky jsem aspoň tou jednou hvězdičku tvůrce ocenil za snahu, divákovi něco předat. Ale projekt Kájínek jako mediální show je zvrácenost od první chvíle. TV Prima našla své dno a že má z čeho vybírat! ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že pan Kajínek ma doteraz nezaujímal, aj keď som jeho meno už stokrát počul a aj keď je z neho veľká celebrita. Z tejto šesťdielnej série som (úplnou nechcenou náhodou) videl zatiaľ iba jeden diel - Vězení a s čistým svedomím dávam štyri hviezdy z jednoduchého dôvodu: Jiří Kajínek je výborný rozprávač. Neviem či sa na takého rozprávača vypracoval v base, alebo bol takým vždy a bez ohľadu na to, či je, alebo nie je vinný a čo robil alebo nerobil v minulosti (táto druhá časť je jediné čo o ňom viem), tento dokument bol celý čas až ukážkovo pútavý. A pri tom si v ňom dokázal pomôcť tento človek takmer sám, bez akýchkoľvek ďalších účinkujúcich. ()

Spacecore 

všechny recenze uživatele

natočený je to pěkně, ale to je celý. Absurdita neskutečná. Morálně je mi samozřejmě na blití, ale při sledování se docela bavím, proto 2 hvězdy. ()

Esgalnor odpad!

všechny recenze uživatele

Ten první díl byl sám o sobě max. za dvě hvězdy, ale podhodnocuju už jen z toho důvodu, že fakt ta Prima nemá absolutní soudnost a dá za vznik něčemu takovýmu. Dělat z Kajínka celebritu... naše společnost jde asi fakt do kytek. ()

mysak.pitlik 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný. Litanie, kde Kajínek kňourá, že je nejhodnější člověk na světě. Vždyť on i kradl s tím, že lidi dostanou vše zpět od pojišťovny. Zlatej člověk prostě, pojďme mu postavit sochu vedle Husa. ()

ac3r 

všechny recenze uživatele

Tak tady je na blito vice než obvykle. Borec co neumí ani gramatiku s/z bude psát něco o jednodušších lidech, druhej háže odpad už jenom kvůli těm ukázkám apod. :D Palec nahoru pro RedAK, to co tady někteří dokáží vyplodit, to je neskutečný :D ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Celý fofr kolem Kajínka se mi příčí - včetně oné slavné milosti. Ale musím uznat, že se ty svérázné kriminálnické historky dobře poslouchají. Koho by nepobavilo to věčné prášení a sebeomluvné tirády různých delikventů včetně filmů o kouscích Robina Hooda, Frajera Luka, Jánošíka nebo všelijakých "lupičů gentlemanů", kterým občas nedopatřením nebo vinou zlého spiknutí vypadne někdo z pracek mrtvý... ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se, až po shlédnutí posledního dílu budu tenhle počin hodnotit a komentovat. Všech pět dílů mělo svá specifika, ale dalo by se to shrnout tak, že první tři díly budovaly diváckou sounáležitost s Kajínkem. Byl v nich Kajínkovi dán naprosto volný prostor, i když konkrétně třetí díl se minimálně podle televizních upoutávek tvářil, že dojde ke konfrontaci s Klímou. To se ale nakonec ukázalo jako naprosto zavádějící, jelikož celá scéna se skládala z odmítnutí Kajínka se s Klímou bavit. Nu - televize...Každopádně tyto tři díly byly až nebezpečně jednostranné. Situace se změnila až se čtvrtým, dle mého asi nejzajímavějším dílem, kde konečně Kajínkovo vyprávění bylo doplněno komentáři dalších lidí, předně pak i již zmíněného Klímy. Tady už se dá bavit o nějaké relativní objektivnosti. Poslední díl pak je spíše svědectvím českého národa. I když osobně se spíše klaním na Kajínkovu stranu (ať už zabil nebo ne - buďto nikoho nezabil, nebo zabil zmrdy, jichž škoda není), žádný svatoušek to tak či tak nebyl. Poslední díl právě ukazuje tu primitivnost a nadutost lidí, kteří Kajínkův případ hodnotí například na základě stejnojmenného filmu (...), chtějí se s ním fotit a obecně z něj dělají prakticky idol. V tomto se mi líbil komentář jedné paní v rámci autogramiády zde vyobrazené, kterým celou věc dobře shrnula, stručně řečeno - svoje si tak či onak odseděl, ale furt má za sebou ne nevýznamnou kriminální činnost, tak proč z něj dělat takovouhle modlu? Tenhle národ má před sebou ještě hodně dlouhou cestu ke vzdělanosti a rozumu, a poslední díl tohoto životopisného seriálu to dobře prokazuje. Tak či onak se jedná o docela zajímavý počin, který má své výrazné nedostatky, ale zase na mnoho věcí poukazuje. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Tipuju, že má pořád ještě někde ukrytej balík zlata, v řádu desítek milionů korun. Ale musí holt 7 let počkat, jinak by dostal znova sazbu. ()

Vodny 

všechny recenze uživatele

Komentář k 1. dílu: Pokud někdo na základě tohoto seriálu bude Kájínka obhajovat, tak je to stejně špatně, jako když jej za tento seriál budeme odsuzovat. Pro mě jako osobu s nevyhraněným názorem na tohoto člověka mě osobně zajímá, jak se chová, jak mluví a již z toho si dokáži udělat lepší obrázek než z nějakého nadpisu v novinách, že je nebo že není vrah. Nejdůležitější myšlenka pro mě osobně z prvního dílu je ta, že člověk by měl neustále směřovat dopředu přičemž za své činy by měl nést zodpovědnost. Tady mám trochu rozpor v tom, jak to Kájínek vnímá. Osobně beru zodpovědnost ve smyslu předcházení něčemu, co by mě, mé rodině a blízkému okolí mohlo přinést problémy, nicméně Kájínek toto chápe spíše ve smyslu spravedlivého postrestání za čin, který se již stal. V tom vidím poměrně zásadní problém v jeho povaze, kdy on si je zcela vědom svých činů a již dopředu kalkuluje s trestem a je s ním de facto smířený. Pokud by byl slušný člověk, za kterého se jinak považuje, tak vůbec k takovému činu nepřistoupí, pokud by k tomu neměl vážný důvod. Jinak řečeno pokud někdo zcela vědomě krade pro osobní obohacení, tak jen těžko to může něčím ospravedlnit jakkoliv "slušným" způsobem toto provádí. Jsem zvědav, co bude v dalších dílech a vidím to jako zajímavý pohled do duše člověka, jehož životní příběh je mimořádně zajímavý. Komentář k 2. dílu: Je to zvláštní, kdekdo by řekl, že vykládání historek jak to chodilo ve vězení bude tím nejzajímavějším, co nám Kájínek poví, ale opak je pravdou. Nejspíš je to způsobeno všeobecnou známostí tamních poměrů, kterou si každý z diváků dokáže díky množství filmů z tohoto prostředí představit velmi barvitě a je úplně jedno, jestli to tak doopravdy bylo nebo ne. Od prodejných bachařů až po homosexuální radovánky na celách, člověk nadtím jen mávne rukou a jen si řekne, že ve vězení je všechno možné, tak jakýpak coby. Poměrně detailní informace o plánovaných či uskutečněných útěcích jsou někdy až na hranici sci-fi, ale když se člověk zamyslí nad tamnější dobou a podmínkami, tak to zase až tak nepravděpodobně nevyznívá. S tím souvisí někdy až šokující odhalení slabin věznic v tehdejších časech, kterému se těžko dá uvěřit stejně jako když Kájíněk říká, kolik úkolů musel splnit během 20 vteřin, kdy z vězení prchal. Nepravděpodobné a asi i přibarvené do supermanovsky modré. Bohužel technický popis útěků a zabezpečí věznic má téměř po celou dobu stejný scénář a jen díky zapálenému Kájínkovi tyto informace divákovu pozornost udržují. Co je ale zcela zásadní a tak trochu v pozadí technického výkladu bývalého vězně je zcela zásadní otázka. Proč by člověk z vězení utíkal? Zde se opět vracím k tématu, který mě osobně baví více než technokratické vysvětlování toho jak co fungovalo a tím je psychika zločince. To, co člověka žene k tomu, že naplánuje útěk z vězení a dotáhne jej až k realizaci. V tomto dle mého názoru tkví celá podstata věci a záhady případu Kájínek. Dle jeho slov se dalo utéct snad z každého vězení a bylo to jen otázkou příprav a správného načasování. Je tedy s podivem, že takových útěků se u nás v té době nedělo více, když to bylo dle jeho výpovědi tak snadné. Těm pár odsouzeným, kteří na chvíli uvažovali, že po jeho boku z vězení také utečou, se nakonec rozklepala kolena a svůj výhled na brzkou svobodu tak vzdali. Člověk se jim nemůže divit, riskovali by kromě prodloužení trestů svůj život, ale Kájínkovi to evidentně za to stálo. Nabízí se zatím nezodpověditelná otázka, která je alfou a omegou druhého dílu - riskoval by takhle opravdový vrah nebo to dokáže jen chybně odsouzený člověk za vraždu, jehož touha po pravdě a svobodě je mnohem větší než u lidí, kteří si ruce od krve doopravdy zašpinili? Sám Kájínek tvrdí, že právě proto, že je nevinný, tak takhle riskoval. Možná je to jen souhra náhod a Kájínek je šikovný a mimořádně inteligentní zloděj, vrah,lhář a v neposlední řadě herec, nicméně to je jen jedna z variant, která se nabízí. Jsem zvědav, co nám poví v díle třetím. Komentář ke 3. dílu: Nepříliš zajímavé povídání o všemožných zloduších, se kterými se Kájínek dostal do styku. Kájínkův obdiv některých spoluvězňů za vlastnosti jako zvláštní (až zvrácený) smysl pro humor mi nejsou příliš po chuti, nicméně u člověka, co strávil více jak 20 let za mřížemi to asi nepřekvapí. Světlou stránkou dílu jsou setkání s lidmi, kteří mu pomáhali k očištění a ke svobodě. Na kolik jsou tato setkání připravená a nakolik jsou věrohodná je těžké soudit, nicméně chování zúčastněných je přirozené a ve většině případů nenaznačuje, že by mělo jít o podvrh. Setkání s investigativním reportérem panem Klímou z pořadu Na vlastní oči řeší Kájínek rychlým odchodem ze scény a to díky vyhroceným emocím z jeho strany, kdy hrozí, že by další povídání o svém případu s reportérem neunesl a mohl by mu ublížit, což sám i naznačuje. Zajímavý rozhovor tak mizí v nedohlednu, což je škoda. Komentář ke 4. dílu: Konečně k jádru věci a to přímo k osudnému dni vražd. Kájínkův pohled na místo činu, jeho verze a informace o tom, jak by to doopravdy udělal jsou velmi zajímavé. Povídání bývalého kriminalisty také ukazuje, že je případ zahalen neuvěřitelným množstvím kontroverzních či neprofesionálních postupů policie při vyšetřování. Neřekl bych, že Kájínek vraždy nespáchal, ale podle všeho pokud u nich byl, tak tam nebyl sám. Dokonce to vypadá, že se na nájemných vraždách podílel některý z policejních pohlavárů a to by celý ten humbuk a nejasnosti kolem tohoto případu vysvětlovalo. A znovu musím vyzdvihnout Kajínkův zápal, se kterým o všem hovoří. Tohle se člověk nenaučí, ale musí v tom umět chodit a musí vědět, o čem mluví. Komentář k 5. dílu:Oslava nejznámějšího českého vězně. Stovky lidí se s ním fotí na ulicích a stojí fronty při autogramiádách. Tahle fascinace kontroverzní osobností, která má kriminální minulost, není nic výjimečného. Lidé obdivují Hitlera, tak proč ne Kajínka. Kajínek má navíc vlastnosti kladného hrdiny - na potkání je hodný, s každým si rád popovídá, mluví spisovně a chová se jako beránek. Sám se tak označuje. Osobně si ale nedovedu představit, že bych se s takovým člověkem chtěl vyfotit a mít z toho radost. Z psychologického hlediska je tento kult uctívání záporné osobnosti, která má jistý punc hrdiny (útek z vězení) vysvětlitelný, jak sami vypovídají psychologové a v dnešní moderní době je velmi snadné tomu propadnout. Obyčejný člověk žije obyčejný život, ale Kajínek ztělesňuje novodobého pistolníka, který sice kradl jak straka, ale mouše by prý neublížil. Trochu zvrácené se mi to zdá býti. Poslední díl seriálu tak není ani o Kajínkovi, ale o obrazu současné společnosti. Jsou mezi námi lidé, kteří pro své vlastní uspokojení a touze se pyšnit nějakým zvláštním zážitkem, kterým se mohou pochlubit svému okolí, jsou ochotni přeskočit jakékoliv morální zábrany. No co, takové selfíčko s kriminálníkem, zlodějem a možná vrahem, to je přeci strašně cool, šup s ním na zeď a do rodinného alba. Shrnutí seriáu:Je mi z toho docela teskno. Já, Kajínek nakonec není ani tak o našem nejznámějším vězni, ale odráží stav současné společnosti. Co Kajínek udělal už se asi nikdy nedozvíme a o to víc je zarážející, kolik lidí naivně věří jeho verzi a dokáží ignorovat fakt, že ten člověk není svatoušek. Možná to je z neznalosti a možná z hlouposti. Nevím, zda-li tenhle seriál Kajínkovi pomohl nebo mu naopak přitížil, nicméně je zřejmé, že Kajínek má velmi dobré herecké vlohy a v kombinaci s kriminální minulostí se tak jedná o člověka, který dle mého názoru je schopen za určitých okolností všeho, včetně vraždy. Zda-li to ale udělal, ví jen on sám. () (méně) (více)

loki5 

všechny recenze uživatele

Vykradu vám byt, ale to je v pohodě protože vám rozmlátím zámek, aby vám to pojišťovna zacvakala. Nikdy nepoužívám násilí jen unáším lidi a odzbrojuju policajty a kradu policejní auta. A pokud občas někoho oddělám je to v pohodě protože má životní pojistku a Dr. řekne, že jsem ten nejčistčí a nejempatičtější člověk co zná. Jestli je něco větší propaganda dejte mi vědět. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Beránek co miluje zbraně.Tak Kmotr to neni,že jo,ale jinak teda hérec vobrovskej.Můžeme být rádi, že tenhle typ začal loupit a nevyštudoval ty práva.Páč to by dal na frak všem.A legálně. ()

feryk odpad!

všechny recenze uživatele

Už jen z principu dělat modlu a točit seriály z kriminálníkem mi přijde úchylné. Jaký vzor a názory to přinese už tak zfetované a nudící se mládeži? Kdyby to byl dokument novinářů... ale aby zlodějíček bral prachy za to, jak se holedbá zlodějnou... morální úpadek národa a novinářů ještě nedosáhl dna. Odpad je jediná možná volba, více dávají asi jen jednodušší lidé volící Zemana, Babiše a Komunisty. ()

Plechpetr 

všechny recenze uživatele

Ikdyž je to trapný. Ikdyž s tím ani tak nesouhlasím. Je to prostě zajímavý! Jirka je prostě rozený lidový vypravěč, psanec, který o sobě říká že je pouhým beránkem. Prima z něj dělá něco co rozhodně není no. ()

Kubeska 

všechny recenze uživatele

Z morálního hlediska je to na odpad, z pohledu zábavnosti na slabší 3 *, protože jak tvrdí Kajínek o sobě, že je beránek a že ničil zámky, aby okradeným pojišťovna vyplatila pojistku (předtím to dělal bez porušení zámku), jsou fakt hlody. ()

Patriot.X 

všechny recenze uživatele

Jestli Kájínek zabil ty dva gaunery nevím a je mi to fuk. Vadí mi na něm, že je to zloděj a kriminálník. Není to pro mě žádná kladná postava nebo dokonce hrdina. Ale je to inteligentní kriminálník disponující charismatem, odvahou a výřečností. A jestli máte inteligentního kriminálníka disponujícího charismatem, odvahou a výřečností, který má za sebou takový příběh, stačí ho nechat mluvit a dokument bude zajímavý. Takže hodnotím dokument a ne Kájínka. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Neví čemu se dá věřit, Kajínek má dobrou schopnost zaujmout i ovlivnit posluchače, a k tomu přispívá i jeho fyzický zjev. Davy jeho fanoušků působily docela komicky. Ale ať je pravda jakákoli, tak Josefa Klímu nemůžu taky ani vidět. ()

Reklama

Reklama