Reklama

Reklama

Malá čarodějnice

  • Německo Die kleine Hexe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jen několik set let „mladá“ čarodějnice se chce podívat na slavný sabat, který se každoročně koná na vzdálené hoře. Její společník, starý moudrý havran Abraxas, jí to sice vymlouvá, ale malá čarodějnice ho neposlouchá. Pozoruje slavnost ukryta za keři, je však prozrazena a hlavní čarodějka baba Bimbula jí uloží, že se do roka musí stát dobrou čarodějkou. Dívenka se hned pustí do učení, a protože se má stát dobrou čarodějkou, koná při svém učení jen samé dobré skutky. Její kouzla sleduje s nevolí stará ježibaba Pingula, a když malá čarodějnice kouzlem pomůže dvěma dětem v pátek, kdy je přísně zakázáno kouzlit, pošle na ni za trest mráz a vánici. I toho však malá čarodějnice využije k dobru a uspořádá pro děti veselý karneval. A pak již nastane čas dalšího sabatu, kde malá čarodějnice musí složit mistrovskou zkoušku… (Bohemia MP)

(více)

Recenze (69)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Českí a slovenskí filmári by si toto mali povinne púšťať týždeň dookola a robiť si poznámky, ako sa točí milá, zábavná rozprávka, ktorá vyzerá svetovo a zároveň nesmrdí Hollywoodom. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JE TO JAKO ZAČAROVANÝ...“ /// Bodejť by ne, když se mladá čarodějnice sere do lidských životů. Zlým škodí, dobrejm… prostě proti pravidlům (jejich druhu). Německým pohádkám se vyhejbám. Snad jen Krabat byl něčím víc, než obyčejnou televizní „rozprávkou“. Tahle Malá čarodějnice mě ničím nepřesvědčila, že by mělo jít o něco zásadního. Prostě další tuctovka, která člověka maximálně donutí si pustit tu čarodějnici pravou, kreslenou. Navíc tahle čarodějnice není malá, ale hraje ji pětatřicetiletá koza. Jasně v čarodějnickým světě je všechno jinak. Ale mám dojem, že Němci jsou už tak zblblý z toho porna… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knížku, kterou v roce 1957 napsal Otfried Preußler, neznám. 2.) Nesnáším animáky. 3.) Thx za titule ,,„espectro““. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Oceány se vaří, skály pukají a hořící nebe padá k zemi. Apokalypsa? Ne. Němci natočili dobrou pohádku. A když říkám dobrou, myslím opravdu dobrou. Většinu doby jsem se až přihlouple usmíval, protože je to milé, příjemné a zábavné pošušňání pro každého pohádkymilujícícho diváka. Představitelka malé čarodějnice je vysloveně roztomilá, pokud se v příběhu vyskytují děti, nejsou přemoudřelé, jsou prostě normálně dětské, životní ponaučení jak být hodný a co to znamená jsou do příběhu zasazena sympaticky, humor je milý a vůbec z toho celého tak nějak čiší dobrá nálada. Jistě, Čech se nevyhne srovnání s legendárním večerníčkem Zdeňka Smetany. A myslím, že se tato nová verze nemá zač stydět. Samozřejmě to není stejné, zatímco ve večerníčku byla čarodějnice pojatá spíš jako malá rozpustilá holka, tady je to víc mladá sympatická dívka (dáno i představitelkou). I dabing Lucky Vondráčkové je takový příjemný a milý. Snad jen Abraxas. Ne že by tady byl špatný, ale zatímco u Smetany to byl plnohodnotný partner čarodějnice, její rádce a pomocník, tady je to spíš komická vedlejší postava. A staré čarodějnice ve večerníčku byly místy docela strašidelné, kdykoli se objevil mrak zlé čarodějnice Bimbuly, jako dítěti mi přejel trochu mráz po zádech. Tady jsou ostatní čarodějnice sice také zlé, ale jsou spíš nerudné než nebezpečné. Ale to jsou drobnosti. Jako celek hodně velká pochvala. P. S. Je to absolutně nemultikulturní. I to jde považovat za takřka zázrak. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Díky Malé čarodějnici se můžeme znovu vrátit k nejmilovanějším pohádkovým knihám Otfrieda Preußlera. Jeho volná trilogie Der kleine Wassermann - Die kleine Hexe - Das kleine Gespenst je stejně oblíbenou v německy mluvících zemích jako u nás. Hraná verze je logicky jiná, než oblíbený večerníček tandemu Smetana - Bohdalová, ale není vůbec špatná. Karoline Herfurth je úžasně roztomilá, veselá, hravá i odvážná. Velmi doporučuju zejména tam, kde se vžil zbytečně omezující dojem, totiž, že v německy mluvících zemích pohádky neumějí. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Svět začíná být na hlavu, když nejlepší pohádku za poslední dobu natočili Němci. Pokud je Malá čarodějnice řazena k žánru rodinný, rozhodně lze říct, že děti od určitého věku, stejně jako dospělci a starci určitého založení se budou bavit, děti do určitého věku a dospělci a starci jiného založení se bavit nebudou. Já se bavila a Malou čarodějnici řadím k těm filmům, které až vyjdou na DVD, "koupím dětem". Pro milovníky Malé čarodějnice je jistou zajímavostí datum jejích narozenin, které je 8. března, pro milovníky Abraxase je zase podstatná jeho záliba v rozinkách, co kdyby chtěl zajít na návštěvu, člověk nikdy neví u kouzelných tvorů. Staré čarodějky jsou zlé, škaredé a škodolibé, opravdová mrcha je tetička Bimbula, která se pro Malou čarodějku dožaduje trestu a pak ji rok šmíruje. Její inkoustem obarvený jazyk mi bude noční můry působit ještě nějakou dobu. Tanec o Valpuržině noci má složitou davovou choreografii, která působí zdánlivě nahodile, živočišně a spontánně, to vše provázeno skvělou hudbou, rock 'n' rollový drive člověk víc věří Malé čarodějnici než těm starým rašplím, ale nás mladé to na sedadlech v kině svádělo k tanci. Jen mladická ostýchavost a obava ze ztrapnění mě udržela v klidu. Ale o příští filipojakubské noci už to roztočím. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s Jezinkou. Je smutné, že pohádkovou velmoc trumfne sousední Německo, které snad kromě Nekonečného příběhu nenatočilo zábavnější pohádku (jasně, neznám všechny, ale i tak by jich jistě mnoho nebylo). Malá čarodějnice je kouzelný příběh s báječným vizuálem a nenásilným morálním poselstvím. Les, útulná chaloupka s hobitím oknem, rybníček, skály porostlé mechem, zajíci a samozřejmě veverky! Čarování je zábava, když z nebe prší šišky, kolíčky na prádlo nebo lžičky i se sběračkou. Jenže největším lákadlem pro každou čarodějnici je noc strávená na čarodějné hoře v době Valpuržině. A je to mejdan, kdy se u obřího ohně bosorky odvážou, tančí, křepčí a absence Satana jim nijak nevadí. Jenže ani ne tak malá, jako spíše mladá čarodějnice mezi ně zatím nesmí. Ledaže by zvládla všechna kouzla z obří čarodějné knihy. Jenže má havrana Abraxase a také umíněnou náturu, tudíž se rozhodne, že čarodějné zkoušky na přes rok vyhraje a taneční noci se zúčastní. Triků není přehršel, ale jsou solidní. Nejzábavnější mi přišla jízda na koštěti lesem, a který fanoušek SW si nevzpomněl na Návrat Jediho, tak kecá. Trocha strašení, něco dojetí, vzdálená tetička práskačka na zabití a šťastný konec! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Německé pohádky jsou buď brutální kýče a nebo a to je móda poslední doby musí  být multi-kulti. Co na tom, že se jedná o staré evropské příběhy, šoupneme tam Syřana, nebo Turka. Aby bylo jasno já proti jiné barvě pleti nic nemám ani proti Aladinovi nebo Sindibádovi, ale v Popelce chci bělochy ! Nu co, v Kobře 11 je taky jeden Turek a nikomu to nevadí říkají si asi mladí němečtí tvůrci. No v Kobře mi Semir fakt nevadí, ale v pohádkách je oboje pro mne nepoživatelné - tedy kýč i multi-kulti. Přesto jsem dnes riskl tento nový germánský počin. Ano, jistou roli hrála přítomnost Karoline Herfurth, která mne zaujala už v poberťácké komedii Holky to chtěj taky a v Parfému (tam co by objekt zájmu hlavního hrdiny víc) :-). A bylo to i celkem příznivé hodnocení zde což mi v součtu naznačovalo, že by se nemuselo sledováním tohoto filmu jednat o zmařený čas. A věru nebyl. Tahle pohádka o mladé čarodějnici hravě strčí do kasy nejednu naší štědrovečerní hrůzu. Bylo to milé, vtipné, kouzelné. Líbily se mi lokace, zejména ta chaloupka s obrovským oknem do lesa a americkými kamny se slídovými okny, rybníčkem na dvorku a divokým hvozdem kolem. Trikově to zrovna neoslňovalo, byl to standard a já si uvědomil jak moc naše Arabela byla tehdá napřed. Lucka Vondráčková je špatná zpěvačka a ještě horší herečka, ale dabink jí jde a tady mi její hlas k hlavní hrdince skvěle sedl. Za zmínku stojí i parádní soundtrack a já s čistým svědomím a radostí dávám 4 košťata. * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Celkom milé prekvapenie. V poslednom čase nemecké rozprávky a nemecké rodinné filmy majú u nás úspech. Milý príbeh o tom, že byť čarodejnicou nutne neznamená byť len zlou a ľuďom iba škodiť... Jednoznačne najlepšou postavičkou bol havran Abraxas - veľmi milé, zábavné. A pekná muzika k tomu. Na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Němci mají Malou čarodějnici, Norové zase Cestu za králem trollů, jen my máme na pohádkovém poli zase hovno. A smrdí už pěkných pár let.(když pominu Anděla páně) Vážně by mě moc zajímalo, jestli je tak těžké, aspoň jednou za čas natočit pohádku, na níž se dá koukat, je to pro malé i velké, má jednoduchý příběh, plus obstojné efekty. Prostě něco, jako tahle. Kleine Hexe není žádné superdílo, ale spíš veskrze příjemná podívaná, kterou naši západní sousedé zmákli líp, než my těch 95 procent svých. Což je pro mě obrovská škoda. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Mnozí z nás si zajisté pamatují večerníček Malá čarodějnice, který byl vysílán za socialismu a ve kterém jsme mohli prožívat dobrodružství s malou čarodějkou, která se chtěla dostat na slet čarodějnic i když to měla zakázáno, jelikož jí bylo jenom nějakých stodvacetsedm let. Na tajňáka se tam dostala a co čert nechtěl, její teta Bimbule jí práskla a za trest se musela naučit všechny kouzla z knihy kouzel do roka a do dne. V tom jí pomáhal její užvaněný havran Abraxas. Samozřejmě jí po celý ten rok sledovala její prašivá teta Bimbule a když mohla, tak práskala o sto šest. Všechny postavičky tenkrát skvěle namluvila Jiřina Bohdalová a popravdě musím říct, že jsem měl z těch příběhu jako malý chlapec celkem husí kůži a někteří stejně staří caparti, kteří ty různé čáry a zaklínadla brali vážně se v budoucnu stali přívrženci různých satanistických sekt. V roce 2018 si tento příběh vypůjčili naši sousedé z Reichu a z animovaného večerníčku udělali hraný celovečerák. Místo černovlasé poťouchlé poletuchy udělali takový mladý sympatický zrzavý střevo a přenesli příběh do německé krajiny. Co se týče příběhu, tak je skoro stejný jako v originálním českém díle až na pár drobností, které se tam nevešli. Musím podotknout, že jsem se vcelku bavil a ani chvilku jsem se nenudil, triky zvládnuté na jedničku a celkový koncept vyprávění mi sednul a proto dávám zasloužených 70%. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Little Witch" je pre mňa asi ideálna ukážka toho, čo by som chcel od rozprávok vidieť. Efekty sú tu síce slabé a samozrejme sa nezaobídeme aj bez nejakých tých klišé, no napriek tomu si hovorím, že tento film je obstojne napísaný, Karoline Herfurth tomu dala absolútne všetko čo mohla a nevedel som odhadnúť kam to bude smerovať. A vedelo to prísť aj s pár peknými prekvapeniami, ktoré fungujú. Ako som povedal, občas sa tu nájdu aj nejaké tie klišé. Máme tu už klasickú scénku, kde čarodejnica povie niečo zlé a hnusné, aby sa všetko dalo o pár scénok všetko do poriadku. Samozrejme, že tu máme zloducha, ktorý je proti tomu, aby naša čarodejnica mohla byť súčasťou každoročnej slávnosti. Osobne mi to v niečom pripomína príbeh "The BFG". Len by sme mohli nahradiť obrov čarodejnicami. Samozrejme sú tam trošku iné zvraty, no podobnosti sú tam viditeľne zrejmé. Myslím si ale, čo robí tento film zaujímavý je pár momentiek. V prvom rade sa mi páči, keď príde čarodejnica do dedinky. Či už v lete alebo v zime. Scénky, ako mágiou vie pomôcť ľuďom a spraviť niečo pekné sa mi náramne páčia. Má to svoje humorné časti, no potom to má aj tie pekné vážne časti, ktoré vedia zahriať pri srdci. A to musím na filme oceniť. Záverečné vyvrcholenie je pre mňa skvelé. Pretože som skutočne rozmýšľal ako to vlastne celé spraví, a ako to dopadne. A finále ma príjemne prekvapilo, lebo potrestaní ostali tí, ktorí si to skutočne zaslúžili. Osobne hovorím, aby ste si túto rozprávku pozreli. Ak máte radi rozprávky, tak to oceníte náramne. Má to dobré srdce, je to solídne napísané, má to dobrú hlavnú hrdinku, je to vtipné, je to vážne, je to príjemne dramatické, má to asi všetko, čo by som od filmu ako je tento očakával. Všetky momentky nefungujú a rozhodne sú tu časti, ktoré sme nepotrebovali, no tie dobré stránky filmu vedia zakryť jeho chyby. Hodnotenie: B+ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Karoline Herfurthová je sice sympatická i s tím umělým nosem, ale pořád je aspoň dvakrát starší, než aby působila na pouhých 127 let. No, budiž, bez ní už by to totiž bylo úplně o ničem. Ve zbytku této verze známé pohádky totiž nic dalšího ke chválení není. Tuctová pohádka (50%). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ježibaba působí celkem neškodně, když tak pospolitě křepčí kolem ohně po vzoru domorodých kmenů. Navíc pozornost si brzy ukradnou jiné prvky, vděčná zvířátka nebo závratné lety na koštěti. Původní Smetanova osobitá animace z roku 1984 s bezhraniční fantazií a takřka magickou poezií vykazovala silnější kouzlo, nicméně o hrané verzi se dá říci, že je v podstatě věrná, řemeslně důkladná a po stránce výpravy nešizená. Poněkud nešťastně se Malá čarodějnice potýká s jazykem. Dabing představuje kvůli předpokládanému věku většinového publika zcela nezpochybnitelnou povinnost, jenomže hovorově zbarvené výrazivo občas dětem 21. století až zbytečně podlézá: „Pomstím se tý podlý koze, jo!“ Přesto se Malé čarodějnici dostalo více úsměvu a méně temnoty, než bývá v tradičních německých pohádkách zvykem. Je to podívaná hezká, vlídná, pohodová, učesaná – a sladká. Jednak doslova, protože zbloudilým dětem se u laskavé hostitelky podávají na posilnhěnou koláče s kakaem a do vany se napouští mléko s medem, jednak obrazně, protože celým příběhem se vine jedno velké nekonečné dobro. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Okouzlení. A taky uhranutí Malou čarodějnicí. Dalo by se hodně hrát se slovy na téma, jak tahle pohádka zapůsobila, ale postačí říct, že jsem hodinu a půl okouzleně zíral na nádherný barevný svět, kde se nesmí kouzlit v pátek a starý havran dokáže připravit narozeninovou oslavu. Bez chyb ten film není, občas sklouzává k hodně infantilní rovině, a to i co se týká humoru, a po trikové stránce by vše šlo taky provést lépe, ale jinak je mix vtípků, dojáku a morálního ponaučení připravený velmi slušně. Valpuržina noc při tancích kolem ohně bere dech - a Karoline Herfurthová je dokonale rozkošná malá čarodějnice! (A díky bohu, že ji nedabuje Bohdalová jako ve večerníčku. Byť ani Vondráčková není žádná výhra, pořád je to prima.) Celkově mi poslední roky významně napravují dojem z německé kinemtagorafie. Ať už jde o komedie (série Fakjů nebo geniální Toni Erdmann), anebo o pohádky. Samozřejmě že mají víc peněz atakdále, ale hodně výrazně nám ukazují záda. V posledních letech se žádná z našich pohádek Malé čarodějnicí ani nepřiblížila. Potlesk do Německa a povzdech nad tím, že kvůli dementnímu odsunu sudetských Němců jsme přišli o tak skvělého spisovatele, jakým byl Otfried Preußler. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Mile natočená pohádková jednohubka z německé produkce, která sice svým zpracováním diváka neuzemní, nicméně ho ani neurazí. Děj filmu nenásilně utíká a člověk se během těch sta minut nestihne nijak výrazně nudit. Herecké obsazení bylo vesměs dobře zvolené - roztomilá Karoline Herfurth vs. úlisná Suzanne von Borsody - a musím uznat, že po technické stránce byl snímek též obstojně natočený. Sympatická oddychovka pohybující se mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, která naštěstí nesází na laciný a infantilní humor, čímž se distancuje od většinové žánrové tvorby posledních let. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nevím, nelíbilo se mi ani české animované zpracování, přišlo mi takové unylé, odtažité, povrchní a bez emocí, jen hra navenek. Příběh čarodějnice, která chce být hodná a pomáhat lidem, totiž sestává z více či méně předvídatelných epizod, jež samy o sobě mají maximálně ten potenciál na krátké večerníčkovské díly, ale chybí jim skutečný příběh, jenž by držel celou dobu - ta pomsta zlým čarodějnicím mne fakt nikdy nedržela a nebrala. Čarodějka je sice hezká sexy zrzka, ale zdá, že jí k uspokojení stačí havran, což mi taky přijde poněkud zoofilní, a celé je to prostě takové odtažité. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Podle mě se jedná o velmi hezkou rodinnou pohádku o „malé“ čarodejnici, která ukáže dětem, že dobro je lepší než zlo. Karoline Herfurth i v tomto filmu obstála na jedničku, je to asi v současnosti nejlepší německá herečka. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Příběhy Malé čarodějnice jsem četl jako menší i jako knížku. Ani tohle hrané novodobé zpracování není úplně špatné. Moc k tomu ani není co psát. Celkém milé (což by pohádka měla být), líbia se mi i nenásilné myšlenka s poučením a hlavní hrdinka je sympaťanda. Výsledek mě vyloženě neohromil ani neurazil, ale docela slušná pohádka. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Bez šarmu a nápadů. 1) Jednu z nejmilejších knížek mého dětství půvabnou Malou čarodějnici (Die kleine Hexe) napsal Otfried Preussler ve svých 34 letech na základě vyprávění před spaním svým třem dcerkám, aby je zbavil strachu ze zlých čarodějnic. Dosud byla přeložena do 47 jazyků._____ 2) Film má hezký vizuál, ale to je tak všechno. Jinak je bez šarmu a bez nápadů. ()

Reklama

Reklama