John LandisKamera:
Mac AhlbergHrají:
Michael Jackson, Macaulay Culkin, George Wendt, Peggy Lipton, John Landis, Tyra Banks, Jeffrey Anderson-Gunter, Wade Robson, Tess Harper, Johnny BishopObsahy(1)
Jeden z nejúspěšnějších videoklipů popového krále 90. let M. Jacksona a jeden z nejúspěšnějších videoklipů vůbec, ve kterém se objevila také tehdejší dětská filmová hvězda M. Culkin. (matestlust)
Jako mnoho Jacksonových klipů i tenhle posunul úroveň téhle tvorby o značný kus dopředu. Hlavně nezkrácená verze, která běžela na MTV pouze první cca 2 týdny. Ta končí vynikajícím tanečním číslem MJ na noční ulici mezi zaparkovanými auty a vrcholí rozbíjením a výbuchy.... Po pár dnech proběhla cenzura a klip zná většina z vás pouze v kratší verzi, která je jen torzem celého dílka. ()
Nikdy jsem Michaela Jacksona nemusel.Po jeho smrti jsem ovšem z čisté zvědavosti shlédl dokument This is it! a pár profláklých klipů k ještě profláklejším songům.Počínaje písní a klipem ,,Earth Song" mne tento umělec začal celkem zajímat.Bad je dokonalý(nejen díky režii mistra Scorsese),dále pak Thriller.Pak jsem zhlédl znovu This is it a uvědomil jsem si mistrův cit pro rytmiku,jeho perfekcionismus,samotný osobní hudební vkus viz doprovodní muzikanti skladající se z mnoha uznávaných jazzových či bluesových muzikantů,které sám osobně preferuji.Zkrátka status ,,Krále popu" a formát umělce,kterého za svoji kariéru dosáhl je bezesporu zasloužený!!!A Black or White je jeden z nejnápaditějších a nejlepších klipů vůbec!Nejen v rámci Jacksonovi tvorby. ()
Neflákám Jacksonovi hvězdičky ke klipům jen proto, že byl a bude legendou popu a všeho možného. Ale ten začátek: "Obávám se, že tvůj otec bude hodně rozrušený až se zase vrátí zpět!". Jasně, že jde zase jen o další song, ale klip je bezpochyby originální. Kdo by nechtěl odstřelit občas své blízké na měsíc? Někdo se vyblbne pouštěním hudby a někdo tancem - to záleží na každém. P.S. Menší plus dostává také malý Macaulay Culkin, který tehdy nepostrádal svou pověstnou rozkošnost ze série Sám doma. ()
Někdejší král popu zpívá něco v tom smyslu, že na barvě pleti nezáleží a rasismus je třeba vymítit. Sám se však nechal "vybělit" a tím dal prostor spekulacím o jeho osobním rasovém postoji. Písnička mě nikdy neoslovila a dokonce si vzpomínám, že v době kdy byla hitem, jsem ji neměl v oblibě. Klip je až téměř nadčasový. Jackson si jako jeden z mála umělců dovolil použít technologii digitálního morfingu, která byla na začátku devadesátých let v plenkách. Je řeč o památeční scéně s měnícími se obličeji, které se jeden po druhém přelévají až utvoří celek s protirasistickým odkazem, který v klipové podobě hudebního umělce dodnes nenašel konkurenci. Ještě než začne písnička vyblbne se tady tehdejší megastar Macaulay Culkin, kterého seřve otec za rušení nočního klidu hlasitou muzikou z obřích reprobeden, kterého pak decibely odstřelí z obýváku do pouště. Klip pak poměrně neorganizovaně stihne proběhnout po různých kontinentech a hlásat rasovou jednotu. Zbývá pak možná jen popřemýšlet nad tím jestli byl Jackson takový lidumil za jakého se vydával. Mé hodnocení: 60% ()
Režisér John Landis už jeden úspešný video klip pre Michaela Jacksona natočil. V roku 1983 spolupracovali pri zvizualizovaní piesne "Thriller". Vznikol z toho veľmi podarený, zombie horrorovo ladený, snímok. Po osmych rokoch sa pustili do práce na spracovaní skladby "Black or White". Do tohto projektu zapojili aj, v tej dobe mimoriadne populárneho, Macaulay Culkina. Nie som znalcom, ani vyznavačom, video klipov, ale tento je určite jeden z tých najkvalitnejších. Podctivo odvedená, profesionálna práca po všetkých stránkach. **** ()
- Vo videoklipe si zahrala aj Jacksonova neter Brandi Jackson (tancújúce dievča). (Raccoon.city)
- Scéna tance Michaela, kdy se mění v černého pantera, byla stažena z důvodu pohoršení veřejnosti z náznaků obscénnosti a častého si sahání na poklopec. (Roman.Ticka)
- Do novembra roku 2014 išlo o piaty najdrahší videoklip všetkých čias so sumou 4 milióny amerických dolárov. (Zdroj: refresher.sk) (Raccoon.city)