Reklama

Reklama

Michael Jackson: Black or White

(hudební videoklip)

Obsahy(1)

Jeden z nejúspěšnějších videoklipů popového krále 90. let M. Jacksona a jeden z nejúspěšnějších videoklipů vůbec, ve kterém se objevila také tehdejší dětská filmová hvězda M. Culkin. (matestlust)

Recenze (67)

Mangano 

všechny recenze uživatele

Michaela už přestaly bavit nesmyslné spekulace idiotů o jeho barvení kůže. To, že trpí nemocí Vitiligo, která ho zbavuje pigmentu po celém těle, prostě navíc pod vlajkou nechutného bulváru nikoho nezajímalo, stejně tak, jak to bohužel nikoho nezajímá dodnes, a tak na to rezignoval a napsal píseň o tom, že na barvě kůže přece absolutně nezáleží, když je člověk jako člověk. Udělat takovou píseň začátkem 90. let v Americe zmítané rasistickou válkou mezi Afroameričany a policií byl hrdinský kousek. Michael ale opět, zas a znova utvrdil svoji pozici Krále popu, z písně se stal okamžitě světový megahit a Michael si tak mohl udělat další zářez na paletě svých nesmrtelných hitů. Originální nezkrácená a pitomou MTV nezcenzurovaná verze klipu k písni má 11 minut. Michael na konci předvádí dechberoucí choreografii, při které tancem bojuje s ilumináty, kukluxklanem, se satanem a s bulvární špínou. Během toho je Michaelem zničena spousta odkazů jako číslo 666 na skle auta, nebo zkratka KKK na okně do domu. Celý klip je poté umělecky ztvárněná Michaelova vize multikulturního světa. V klipu si zahrál i Michaelův velký kamarád Macaulay Culkin i další slavné osobnosti a je také známo, že při natáčení byla poprvé použita technologie morphing. ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem Michaela Jacksona nemusel.Po jeho smrti jsem ovšem z čisté zvědavosti shlédl dokument This is it! a pár profláklých klipů k ještě profláklejším songům.Počínaje písní a klipem ,,Earth Song" mne tento umělec začal celkem zajímat.Bad je dokonalý(nejen díky režii mistra Scorsese),dále pak Thriller.Pak jsem zhlédl znovu This is it a uvědomil jsem si mistrův cit pro rytmiku,jeho perfekcionismus,samotný osobní hudební vkus viz doprovodní muzikanti skladající se z mnoha uznávaných jazzových či bluesových muzikantů,které sám osobně preferuji.Zkrátka status ,,Krále popu" a formát umělce,kterého za svoji kariéru dosáhl je bezesporu zasloužený!!!A Black or White je jeden z nejnápaditějších a nejlepších klipů vůbec!Nejen v rámci Jacksonovi tvorby. ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Neflákám Jacksonovi hvězdičky ke klipům jen proto, že byl a bude legendou popu a všeho možného. Ale ten začátek: "Obávám se, že tvůj otec bude hodně rozrušený až se zase vrátí zpět!". Jasně, že jde zase jen o další song, ale klip je bezpochyby originální. Kdo by nechtěl odstřelit občas své blízké na měsíc? Někdo se vyblbne pouštěním hudby a někdo tancem - to záleží na každém. P.S. Menší plus dostává také malý Macaulay Culkin, který tehdy nepostrádal svou pověstnou rozkošnost ze série Sám doma. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Režisér John Landis už jeden úspešný video klip pre Michaela Jacksona natočil. V roku 1983 spolupracovali pri zvizualizovaní piesne "Thriller". Vznikol z toho veľmi podarený, zombie horrorovo ladený, snímok. Po osmych rokoch sa pustili do práce na spracovaní skladby "Black or White". Do tohto projektu zapojili aj, v tej dobe mimoriadne populárneho, Macaulay Culkina. Nie som znalcom, ani vyznavačom, video klipov, ale tento je určite jeden z tých najkvalitnejších. Podctivo odvedená, profesionálna práca po všetkých stránkach. **** ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Jako mnoho Jacksonových klipů i tenhle posunul úroveň téhle tvorby o značný kus dopředu. Hlavně nezkrácená verze, která běžela na MTV pouze první cca 2 týdny. Ta končí vynikajícím tanečním číslem MJ na noční ulici mezi zaparkovanými auty a vrcholí rozbíjením a výbuchy.... Po pár dnech proběhla cenzura a klip zná většina z vás pouze v kratší verzi, která je jen torzem celého dílka. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (11)

  • Na konci videoklipu si cameo strihne aj režisér John Landis. V klipe sa takisto objavila niekdajšia americká topmodelka Tyra Banks - ako jedna z komparzistiek, ktorá sa premení na inú osobu. (Raccoon.city)
  • V pôvodnej verzii videoklipu, ktorá nebola natočená, spevák rozbíjal okná či dokonca zničil auto. (Zdroj: refresher.sk) (Raccoon.city)
  • K obličejovým přeměnám byla použita nová revoluční metoda morphingu, jejíž jedna sekunda stála 10 tisíc dolarů. Stejná metoda byla také použita ve filmu Terminátor 2: Den zúčtování. (Roman.Ticka)

Reklama

Reklama